.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 02. 17. - apuska
Olimpia borozó
cégér Helyszín: 1077 Bp., Dob u. 69.
Látogatás: 2011. január 26. 17:45-21:15

> Irén felkiáltott: - Öljél, geci!

Adatlap

Elérhetőség: +36 1 321 9261
Web: http://legjobbkocsma.hu/pub/bemutatkozas/olimpia
Facebook oldal: www.facebook.com/olimpiaborozo
Nyitva tartás: H, K, Sz, Cs, P: 6-21; Szo, V: 8-21
Extrák: tévé, zenegép, csocsó, ital akciók, kiállítás

Árlap

Csapolt sör (0,5l) Üveges sör (0,5l)
Arany Ászok, 230 Ft Arany Ászok, 240 Ft
Kozel, 230 Ft Dreher, 280 Ft
Dreher, 270 Ft Dreher Bak, 350 Ft
- Heineken, 350 Ft
Bor (1dl) Rövid (4cl)
Muskotály, 40 Ft Kommersz, 140 Ft
Olaszrizling, 40 Ft Unicum, 360 Ft
Kékfrankos, 40 Ft Becherovka 340 Ft
Üveges borok, 120 Ft Kalinka, 220 Ft
Üdítők (2dl) Egyéb
Rostos gyümölcslevek, 140 Ft Tea, 110 Ft
Szénsavas üdítők, 140 Ft Capuccino, 170 Ft
Szóda, 20 Ft Zsíros kenyér, 150 Ft
Hell, 200 Ft Szendvics, 300 Ft

Fotók

Vélemények

apuska:

"Régóta érlelődik bennem a kérdés, ha egy kocsmát borozóknak hívnak, akkor az a sörözőkhöz képest mindjárt egyfajta leminősítés? Nagy lelkesedéssel mártóztam meg az Olimpiában!

A Dob utcai Olimpia borozó névadója annak egykori tulajdonosa: Polyák Imre, a kötöttfogású birkózás pehelysúlyú olimpiai bajnoka (1964 – Tokió). Mikor még élt, érintettsége révén ő gyöngyösi borokat vett fel a repertoárba, ma már azon csodálkoznék, ha a ’legjobbkocsma hálózat’ nem egy és ugyanazon nagykereskedőtől vásárolna.

A mélyben talpon áll mindenki, aki számít. Egy idevágó apró tábla mindjárt rendre int: ’hitel nincs’, bár kétlem, hogy emiatt próbáltak ránk sózni néhány óra eltéréssel egy lopott mobiltelefont és egy bontatlan vodefone-os SIM-kártyát apró cigánygyerekek. Vagy nem vettem észre, hogy a bejárat mellett egy másik tábla is ki volt rakva, rajta: ’balekok a végen’?

A nyerőgépek fölött hátra induló sorban a Broadwayből és Retekből ismerős idős alkoholista arcok néztek vissza fekete-fehér fotókról. Bár az egyik törzsvendég szerint ezek mind a 2010-ben elhunyt Nemzet Sportolója sporttársai voltak, ezen azért csodálkoznék, ha csak nem egy fedett pályás kocsmaolimpiai számban...

A kialakítás meglepőn igényes, és nem mellesleg, elnyűhetetlen. Masszívak a székek, az asztalok, a téglaborítás, de ami a csúcs, az a mindennek ellenálló padló, ami anyagát tekintve vas, konkrétan kazánlemez! Továbbá ki van függesztve néhány borversenyen nyert régi oklevél, az Olimpia borozó ötkarikás táblája, hogy részegen se felejtsd el éppen hol iszol, pár sűrűn cserélődő festmény egy törzsvendég ecsetéből, s hát a hangulatért felelős kiluggatott lámpák dizájnértéke sem elhanyagolható. Sőt, én még azt is feljegyeztem, hogy a mosdóban egy rózsaszín szívószállal bírták összetartásra a folyékony szappan tartót.

Az Olimpia borozóban nem árt tudni, hogy a pultos hölgy esetében a látszat duplán csal! Kis fiatalkának tűnik és tekintete alapján Steven Segalnál is szigorúbbnak, de az igazság szerint 42 éves, 3 gyermekes édesanya, egy tünemény, arany lélek, épp csak tudja, hogy kezelje a borgőztől ellenállhatatlanságig részegedő férfiakat.

Ezzel meg is érkeztünk a cselekményhez. Figyelem, több epizód van!

#01. Xara márkájú melegítőben és piros baseballsapkában az egyik részeg törzsvendég a pulthoz állt és inni kért, mire egyként hördült fel a kocsmaközönség: - Ne adj neki! Valaki mindjárt ajánlatot is tett: - Ne adj neki, én kétszer annyit fizetek! Ugratták még így egy darabig, mire főszereplőnk taktikát váltott, és megkérdezte a pultos hölgyet: - Hozzám jössz feleségül? Ő persze le sem reagálta, hisz arra ott van a közönség: - Mit tudnál te neki adni? Semmid sincs! Persze kontrából felkészült az öreg: - Egy dolgot jól tudok, nyalni! Az egyik vendég, aki mindezidáig csak hallgatott, itt bekiabált: - Akkor nyald ki a seggem! És a mindent vivő válasz: - Te inkább leszophatsz!

#02. Éppen ücsörögtünk és a tévét túlkiabálva beszélgettünk kissé langyos csapolt Arany Ászokjaink fölött (a kiírással ellentétben se Kozel, se Dreher nem volt), mikor Irén felkiáltott: - Öljél, geci! Hoppácska… Tán nem csoda, ha kíváncsiak lettünk, mi ez a tévéműsor, ami ilyen érzelmeket képes emberekből kihozni, gyorsan kiderítettük, hogy ez ’A palota ékköve (Dae Jang-geum)’ című japán filmsorozat, és annak is a befejező része! Hát akkor ez véresen komoly, nekünk, egyszeri betolakodóknak itt kuss van. Hogy a drámát érzékeltessem, a főszereplő szamuráj előre sejthető halála után Irén továbbment: - Hülye geci, mit sírsz, te öletted meg, halj meg te is!

#03. A Class Fm műsorát felülbírálva bátorkodtunk pénzt dobni a zenegépbe, de arról fogalmunk sem volt, ezzel milyen folyamatokat indítunk el. Sikerült egy Kispál és a borz nótával elérni, hogy táncra perdüljön a húszas éveinek elején járó depresszióra és agresszióra hajlamos sapkában ücsörgő szőke lány és a cirka 30 évvel idősebb alkalmi udvarlója – vén kecske is megnyalja a sót -, így a #01-es történetünk főszereplője sértődötten rakta elé a ’2010-ben a Kalinka csak 100 Ft’ vodkakészletből a muníciót, melyet úgy kommentált: - Marcsi, itt van, baszom a szád! Marcsi, azt hiszem, egy darabig még velünk is szemezett, aztán csak a könnyebb utat választotta, táncpartnerével még a korai zárás előtt el, de azért még számunkra is jól hallhatóan visszakérdezett: - Megyünk? Mert akkor kiveszem a kabátom!

#04. Simon Ferenc, 62 éves festő (pechjére, ezen a néven, ugyanebben a szakágban más is tevékenykedik) napi két pohár bort fogyaszt el az Olimpiában. A többséggel ellentétben ő majd mindig józan, méltósággal mesélt festészetről, technikákról, művészlétről, majd amikor búcsúzott tőlünk, szemét lesütve koldult: - 500 forintot kérek egy üveg borra és egy gyertyára, mert kikapcsolták nálam a világítást, és a barátomnak ígértem egy festményt.

Egy biztos, az Olimpia borozóban szent szerdázni komoly szociológiai terepmunka. El se hiszem, hogy itt Kocsmák Éjszakáját is rendeznek! Hogyan? Kinek? Hisz a lakók miatt 21 órakor könyörtelenül elkezdik kijjebb tessékelni a vendégeket és zárnak, mert annyira elcseszett a pince szigetelése, hogy még az alapbeszéd is felhallatszik.

Atyaég, milyen lehet egy életen át padlóra tapasztott füllel aranyköpéseket gyűjtögetni?"

kalimpa:

"koszos kis pince, sűrű füst kavarog az egész kocsmában, a seft az már az ajtóban megjelent: ’telefont olcsóéé’ - na ne, mondtuk.

azt gondolom, ez a legalja a magyar kocsmakultúrának, nyugdíjas és hajléktalan egyedek iszogatnak nagy nyugalmukban várva a csodát, hátha valaki odaül hozzájuk és vált velük 2-3 jó szót vagy meghívja őket egy akciós vodkára.

nem tudom, azért remélem, mi 30 év múlva nem ide jutunk, szomorú volt a nincstelen festő úr életéről és kilátástalan helyzetéről hallani pár mondatot, viszont azzal a jó tanáccsal ellátott egy életre, festésből itt és ma Magyarországon ne akarjak megélni, legyen az csak hobbi és mellette dolgozzak rendesen. köszönöm, megfogadom!!

az árak kb. a béka segge alatt vannak, mivel az itteni úri közönség nem szokott 500as korsó sörökhöz és 7-800as rövidekhez, helyes, kell ilyen is, nem csak a pucc meg a drágaság!

a WC egyenesen hányinger, de legalább hugyozni lehet valahová és nem kell a kőre.

ennyi."

"Hát, nem tudom. Kellő bátorsággal és némi helyi jártassággal talán meg lehet kísérelni, hogy a lefelé vezető lépcső kapaszkodójához köti valaki a bringát, de az is biztos, hogy többen át fognak benne esni. Az utcafronti elhelyezést mégsem javasolom, mert nem fog menni."

Értékelés

  apu kali ric dan fec
dizájn 3 3,5 3 3 2,5
kiszolgálás 2,5 2,5 2,5 4 2,5
közönség 2 1,5 2 5 1,5
zene 2 2 2 5 2
füst 2 2 2 3 2,5
mosdók 2,5 1,5 2 2,5 2
árszínvonal 4,5 5 5 5 4
  2,64 2,57 2,64 3,93 2,43

 

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr612662677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mátéé (törölt) 2011.02.18. 10:47:39

A Palota ékköve koreai!!! És nagyon király!!!

d3vnull 2011.02.18. 11:36:15

Ez egy nagyon masszív hely. Egyszer meg akartunk inni egy sört, letévedtünk, én még haladtam le a lépcsőn mikor az előttem lépegető barátom felfelé jövet elütött. Egy másodpercre villant neki a lenti kép és ő gyorsan kapcsolós srác, gondolta mindent látott, indulhatunk is, vissza is fordult. Kiváncsiságtól hajtva lenéztem én is, megértettem :D

mátéé (törölt) 2011.02.18. 11:45:17

@ern0: Nem akarom baszogatni a szerzőt, de tartok tőle, hogy a tevében nem a Palota ékköve ment, mert egyrészt azt most tudtommal nem adják, másrészt abban az a legnagyobb konfliktus, hogy a rivális szakács eltéríti a gombaszállítmányt. Szerintem a tévében Silla királyság ékköve című - lényegesen gyengébb - ópusz mehetett.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2011.02.18. 12:22:56

@mátéé: Legalább nem gyanúsíthat meg senki azzal, hogy látszatcsodálkozással tekintettem a tévére, miközben a sorozat kezdete óta izgulok a fiatal szamuráj boldogságáért! :)
A helyreigazítást köszönöm!

orv 2011.02.18. 12:48:41

Ijesztő visszagondolni arra, hogy fiatalabb éveimben szó szerint TETSZETTEK az ilyen helyek! Ma nagyon sajnálnám még a ruhámat is, nemcsak magamat, ha ide enne a fene /pedig nem vagyok sem rongyrázó sem szent/. Ráadásul amiből szívesen fogyasztanék jót/bor, pálinka/, az nincs, ha meg lenne, amennyiért kellene adnia szerencsétlennek, annyiért nekem nem kéne. Tehát az egész mindenestül súlyosan sorsszerű, úgyhogy időtlen és örök.
Ámen

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2011.02.18. 13:24:35

Ment a Palota ékköve, csak kb. fél éve. Először én is röhögtem rajta, mert amikor bekapcsoltam (konyhában van tévénk, és kb. akkor mosogattam), mindig szakácsverseny volt, amikben tényleg az volt a legdurvább, hogy felcserélte a lila és a rózsaszín gyömbért a fair playt nem ismerő versenyző, de a háttérben a királyságot emésztő korrupcióról, szerelemről, női egyenjogúságról, orvostudomány kialakulásáról szólt. Kissé fárasztó volt a stílusa, hajlongtak egész nap, meg nem beszéltek sose egyenesen, mindig betartották a szolgálati utat, de ha sínre kerültél, akkor ráéreztél, hogy ez is része a dolognak.

Mindazonáltal az ilyen jellegű kocsmákba kitűnően passzol.

M1nd3gy 2018.07.05. 19:11:49

A Polyák féle Olimpia borozó egy igazi szemétdomb volt. Ócska kotyvasztott lőrét kínáltak hosszú éveken keresztül. Nem tudom hány ember egészségét vágták haza de az öreg Polyák maga is részt vett a buliban illetve a fityegő aranyakkal dúsan feldíszített erős hangú mindig rosszkedvű felesége is ott pöffeszkedett a pultban rendszeresen. Láthatóan mérhetetlenül gyűlölte a körülötte imbolygó alkoholistákat és talán örült is neki, hogy azzal az ihatatlan szeméttel "könyörült" rajtuk.
süti beállítások módosítása