.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2010. 04. 6. - apuska
Sirály
pixel cégér Helyszín: 1061 Bp., Király u. 50.
Látogatás: 2010. március 24. 18:00-20:10
 Bezárt, megszűnt! 

> Krisztus után 2006-ban a hosszú cégér alatt még az a felirat volt olvasható, hogy 'Budapest Székesfőváros Könyvesháza, Kávéháza'.

Adatlap

Elérhetőség: -
Web: http://www.siraly.co.hu/
Facebook oldal: -
Nyitva tartás: H, K, Sz, Cs, P: 9-24; Szo, V: 10-24
Extrák: antikvárium, előadások, galéria, színház, könyvek, koncert, wifi

Árlap

Csapolt sör (0,5l) Üveges sör (0,5l)
Soproni, 380 Ft Soproni, 420 Ft
Zlaty Bazant, 420 Ft Soproni Démon, 420 Ft
- Gösser citrom, 420 Ft
- Soproni Szűz, 420 Ft
Bor (1dl) Rövid (4cl)
Olaszrizling, 180 Ft Becherovka, 600 Ft
Rosé, 250 Ft Zubrowka, 700 Ft
Cserszegi fűszeres, 350 Ft Tequila, 700 Ft
- Metaxa, 700 Ft
Üdítők (2dl) Egyéb
Szóda, 40 Ft Kakaó, 360 Ft
Tea, 300 Ft Ropi, 100 Ft
... Pogácsa, 85 Ft
... Szendvics, 400 Ft

Fotók

Vélemények

apuska:

"Szinte a Kuplung közvetlen szomszédságában verdes csapott szárnyaival ez a néma Sirály (gy.k.: SRLY). A pesti underground arcok körében közkedvelt kocsma, az esti órákban szabad asztalt keríteni olyan nehéz, mint elvhű SZDSZ szimpatizánst; nekünk mégis szerencsénk volt, jutott egy apró, melytől terjeszkedtünk tova egy több ülőhellyel körbevett felé, mikor az első lehetőség nyílt.

Persze a Sirályt szimpla kocsmának titulálni megrögzött arcátlanság - hisz még itallapja sincs. Csigalépcsővel átvezetett 3 szinten szinte minden: kávéház, antikvárium, színház- és koncertterem, könyvtár; melyből én a kávézó részt azért csúfolom kocsmának, mert hiába a betérők érzékeny emo művész lelke, a hely leginkább ekképp funkcionál.

Krisztus után 2006-ban a hosszú cégér alatt még az a felirat volt olvasható, hogy 'Budapest Székesfőváros Könyvesháza, Kávéháza', mely emlékeiben őrzött valami nagyon zsidó hagyományt. Ekkor már 9 éve állt tulajdonosi jogviták miatt üresen a hely, állapota leromlott, mikor is nyugati példákon edzett civilek házfoglalósdit játszottak, önerőből egy hónap alatt átrendezték és felújították, majd 2006. október 5-én minden engedély nélkül, bátor illegalitásban megnyitották az fokozataiban szépülő Sirályt, amely ma már a Király utcai rivaldafény szerves része.

A kávézó bevételével, akár egy non-profit szervezet, az ide nem csak hálni járó kultúrát támogatják. Pl. mikor ott jártunk, a pultos srác elordította magát magyarul és angolul, hogy 'az artemisszio program fenn'! És? A sörök mellett ülők bármelyikét szerinted ez meghatotta?

Az alagsorba tartó szanaszét plakátolt lépcsőfordulóba a közönség igényének megfelelően betolhatóak a bringák. Mindenféle sétáló és futó dísznövény lóg be a boltíves magasból, meg uszodacsarnokba illő masszív lámpák, de a kávéházi jelleget is erősíti néhány sajtótermék, ahogy a hagyományos parkettával és klasszikus kávéházi faasztalokkal szintúgy fokozzák ezt az esti funkciójában hamis hatást.

Az antikvárium és a wc falfestése speciális. De az egyediségre törekvés nyomai ugyanúgy megtalálhatóak egy-egy vendég önkifejezés módján, mellénk leült pl. kólát szorongatva egy olyan 40-50 év körüli kopasz úriember bal fülében karikával, ujján sasos pecsétgyűrűvel, akin a Nike cipő, Replay kabát, légiós sapka, azon búvárszemüveg annyi kontraszttal bírt, hogy onnantól nem is tudtam másra nézni, pedig jó nők híján a pult fölött a milói vénuszt kifigurázó replika ebben sokáig az élen járt."

kalimpa:

"király utcában a körúthoz közel van a sirály, szolid kis kávézó jellegű intézmény. a falon képekkel, éppen aktuális kiállítással. az emelet a nem dohányzó szakasz, pedig a füst nem felfelé száll?! hm, mindegy is, részletkérdés.

van még a pince is, ami színházként üzemel a maga 25-30 férőhelyével és meghitt családias hangulatával. kedves és figyelmes a kiszolgálás, árak tekintetében átlag pesti romkocsmás, viszont a dizájn annál azért összeszedettebb és nem a lomtalanításokról, hanem finom pasztell tónusú barna asztalokkal és székekkel a kávézók hangulatából.

jó hely a sirály, bármikor megfelel egy hangulatos beszélgetéshez vagy szimpla iszogatáshoz, sőőőt, kiegészült a hely egy modern antikváriummal is, ahol a betűket és tudományokat magába szippantani vágyók is kielégülhetnek."

strasszi:

"Sirály szerintem a helyi mindenes. Olyan, mint a sarki bolt, ahol mindenből van, még ha nem is a legjobb. Egy antikvárium van hátul, mely ad-vesz könyveket. Egy kocsma kávéház elöl, ami árszínvonalban a környék romkocsmáira hajaz, de a design nem annyira a bosszantó lelakott nappalis stílus, bár ezek a szokványos jegyek itt is felfedezhetőek. Ami üdítő és annyira hiányzik a legtöbb hasonló helyről, hogy végre van egy kevés szobanövény. Nekem ez növelte a komfortfokozatot. Sajnos a nemdohányzó rész felül van. Így bár a művészet és kultúra terén jó osztályzatot kapna a hely, fizikából egyes! A füst sajnos felfele száll, így a lent dohányzók teljes nikotin és kátránymennyisége a nonsmokerek légterében landol. Ez valami brutál passzív-dohányzóklub? Lent a pince mélyén, nem csak a mosdó kapott helyett, hanem egy kis előadó és próbaterem is ahol a kultúrát csinálni és fogyasztani is lehet. Összességében kellemes hely, bár jómagam nem esek hanyatt pár kortárs alkotástól a falon, de tudom, hogy ez sokat számít. Olyan érzésem volt, hogy a kocsma/kávézó rész csak azért van itt, hogy el tudja tartani a többit. De ez a koncepció jó, ha működik."

tapi:

"Nos, a Sirályra akkorról emlékszem, amikor még árlap se nagyon volt a borokról. Egyfajta (ál)alku tárgyát képezte az ár. Nos ez mára megváltozott kissé. A borok ki voltak írva, de mivel éhes voltam, egy szendvicsre pályáztam. Alaposan kiválasztva egy szimpatikus előrecsomagoltat, azon kezdtem mennyi is lehet, mivel ár - nem meglepő - sehol. Bekérdezésre pultos sem tudta. Na, én mondtam egy összeget, amire jött válasz. Kettő közt félúton állt be a bolt. Jó sörrel kezemben, teli szájjal nagy volt az öröm az alku felett. Mígnem napi második állomásunkként ugyanolyan szendvicset nem olcsóbban láttam a drágábbnak hitt Morrisonsban. Na, így ne alkudjon az ember errefelé!

A hely amolyan kávézós, trécselős, bölcsészes melyet a pindurka könyvesbolt meg a pincés előadások tovább fokoznak. Az emeleti részleg nemdohányzó. Erről gondolom szóltak a füstnek is. Sebaj, a hely a Király utcában az olcsóbbak közül való, s egy startoló helynek épp megfelelő."

"Alternatív eszmecserékhez akár bent a csigalépcsőre, vagy a kinti kovácsolt kerékpárral jelzett tárolóhoz is akaszthatod a drótszamarat. Nincsenek kikötések. 4,5 pont."

Értékelés

  apu kali dan flet str tapi
dizájn 3,5 4 3,5 3 3 3,5
kiszolgálás 2,5 4 3,5 3,5 3 4
közönség 4 4 4 3,5 3 4
zene 4 4,5 4 3 - 3,5
füst 3,5 3 4 3 3 3
mosdók 4 4 4 3,5 4 -
árszínvonal 3,5 3 3 3 3 3
  3,50 3,86 3,71 3,21 3,17 3,50

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr281895312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JimK1rk 2010.04.06. 23:55:59

Fityma light kocsma...

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.04.07. 01:42:12

milyen fasza képek, vettetek végre egy rendes gépet? :)

trocadero 2010.04.07. 01:42:17

Na, ez már haladás, ha a bor ára ki van írva, akkor most gondolom már legálisan mérik.

hungarisztan 2010.04.07. 02:35:25

Ismerősünk – felnőtteknek szóló – bábelőadására mentünk oda, ami „sajna” akkora tömeget vonzott, hogy látni semmit nem lehetett belőle (emelvény/színpad nuku). Le mégsem ezért léptünk, hanem mert a mindenhonnan támadó dohányfüst már 1 perc után csípte a szemet. Nemdohányzók védelméről szóló törvény cikkelyei, szevasztok!
Ide sem megyünk soha többet. (Mondjuk amúgy is vicc, amit a budapesti vendéglátóipari egységek „nemdohányzó” részleg címszó alatt elő bírnak adni...)

dezso.ma.iszik · http://dezsomaiszik.blog.hu/ 2010.04.07. 06:21:02

@hungarisztan:
De kár. Kurvára fogtok hiányozni. Miért nem élsz szkafanderben, bazmeg?

dex.ion 2010.04.07. 07:52:10

néccázé egy korsó ászok, inkább középkategória mint olcsó. képek alapján teccetős.

dex.ion 2010.04.07. 07:53:21

persze értem, a király uccához képest olcsó. hát ahhoz képest valóban az. még jó h nem csak a király uccában lehet inni a városban:)

Plumper 2010.04.07. 08:18:36

@JimK1rk: te se jössz oda legalább.
én sem megyek az önjelölt szittyahunok késdobálójába.

noe d. 2010.04.07. 08:43:52

igen, azt említsük meg azért, hogy a Sirályt egy fiatal zsidó kulturális egyesület üzemelteti abszolút nyitott és haladó szellemiségben. Nincs sehol nagyban kiírva, de titkolva se, hogy melyik közösség találkozóhelye. Nagy respekt érte, hogy ebben a légkörben is vidáman és intelligensen élnek a nyilvánossággal. (tessék, fel van adva a labda, lehet nyomni a náci kommenteket)

anyadmajma 2010.04.07. 08:57:40

@hungarisztan: Ja, lehet ám reklamálni, csak arra lennék kíváncsi, hogy a nemdohányzók el tudnák-e tartani a kocsmákat? A negyedét sem. Szóval, ha nem tetszik, hogy a kocsmában cigiznek, kívül tágasabb. Majd ha betiltják a cigiket, mer az annyira káros, de kell belőle az adó, szóval ha majd tényleg az egészségért aggódnak, nem álszenteskednek, akkor majd lehet hisztizni a nemdohányzó kocsmákért. Bár akkor megint nem lesz semmi értelme....

@noe d.: Akkor itt a nácista szöveg: a zsidók is olyanok, mint a cigányok. Általánosítva vannak, pedig mind a két népségben vannak szép számmal rendes emberek, igaz, más kulturális értékrenddel, de az attól még nem biztos, hogy rossz. Mintahogy nem minden arab (iszlámhívő) terrorista.

hideg kéz 2012.03.30. 23:40:00

Működik a hely, csak a nyári pangáskor szoktak bezárni pár hétre.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2012.04.02. 16:15:56

@hideg kéz: Pedig ne az ujjunkból szoptuk, ezt maguk írták le: www.siraly.co.hu/egyeb/asiralynakvege
De ha az ember már tényleg csak a saját szemének hihet, elsétálunk arra, azt a végére járunk. ;)

hideg kéz 2012.04.03. 02:15:26

@apuska: Respect:)
Nem gondoltam volna, hogy így figyeltek. Ahogy írjátok is, a Sirály nem teljesen szokványos módon lett olyan, amilyen mostanában, ezért (nem minden alap nélkül) minden évben belengetik, hogy most már aztán tényleg vége.. De még nem.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2012.05.16. 08:13:48

@hideg kéz: Hol nyitva, hol bezár, lassan senki se tudja követni él-e a Sirály vagy kivégezték? Pár napja megint halálhírét keltették:
nol.hu/belfold/bezarattak_a_siralyt
Ez mit is jelent?
süti beállítások módosítása