.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 09. 29. - apuska
Izsáki borozó

Cím: 1117 Budapest, Fehérvári út 47.,
Látogatás: 2017. augusztus 23. 17:00-18:30.
 Bezárt, megszűnt! 
Google Maps

Egy cseppnyi szocializmus, és egy cseppnyi modern románc a jutalmunk, ha megvan bennünk az akarat és az elszántság, hogy átlépjük a küszöböt, és elmerüljünk kicsit a létező világok egyikében - amit egyáltalán nem ismerünk.

Telefon: -
Facebook: fb.com/pages/Izsáki-Borozó/209911749101075
Web: -

Vélemény

apuska:

Barátságos kis borozó. Ritka budai gyöngyszem a kortárs fröccsöntött buborékok közt. Egy letűnt kor izgalmas lenyomata, ahol a puritán egyszerűség elsősorban a környékbeli törzsvendégeket vonzza, na meg aki be meri tenni a hivalkodónak legnagyobb jóindulattal sem nevezhető utcakép ellenére a lábát. Mert hogy a 17-es, 41-es, 47-es, 61-es villamos megállójából pont rálátni, így az Izsáki könnyű célpontja a felelőtlen képzelettársításnak.

A bejárat üvegablakain szőlőlevél matricák alkotnak sormintát, mögötte függöny, ami ha mesélni tudna, mit ki nem takart... Az ajtón túl a társasági élet helyszínéül szolgáló terem, melynek balján pult, a semmiből bármikor kiszolgálásra kész pultossal, és felettébb beszédes tárgyakkal. Az Óbuda kocsmások által 2009-ben megénekelt kétkarú közértes mérleg még mindig a helyén, a mutatót teljesen kitakaró papírlap változatlanul rajta, azon a szöveg: 'DEKORÁCIÓ! Csak a fíling miatt. HASZNÁLATON KÍVÜLI!'. Sajnos a fagyis-cintányéros borkimérő módszer már a múlté, most a praktikum oltárán pillepalackokból töltik a bort a poharakba, igen, így múlik el egy kocsma dicsősége, és lesz a 'Bort iszik az úton járó, akár szegény, akár báró' feliratú díszbutykos helytörténeti érték. De fogjuk rá, hogy ezt meg lehet még érteni. Na, de milyen nyerőgépeken nevelkedett üzleti logika mentén kerül a pult elé a hűtőszekrény méretű Drink Quiz masina, mely másutt egyetemistáknak játéka, amivel ha kellően tájékozott az ember, akár több korsó sört is nyerhet?

A végletekig ellenálló kőpadló barna-világoskék pepita, a besárgult falakon fejmagasságig körben lambéria, köztük emberöltőket túlélő masszív faasztalok a hozzávaló súlyos székekkel, kábeldobokat idéző kerek és hosszanti könyöklők, plusz féltávnál térelválasztó rács. Nyugi, ez még nem a déli határ, itt szabad az átjárás!

A meglepő technikai megoldásokat felvonultató WC a szükséges rossz. De túl ezen, a bálteremnek van egy másik kóbor kiállása, egy valószerűtlenül apró szoba, benne néhány főnyi különtér és egy matuzsálemi korba lépő rex asztal.

Amerre a szem ellát, az élet számtalan csapását benyelt alkesz, vagy alkesz-közeli arc üldögél. Megannyi szuverén állam, apró sziget, és ha már földrajzi hasonlatokat aggatok rájuk, kb. annyit is beszélnek. A tekintetek többsége ugyanis a tévére szegeződik, mintha a Film+ egy szebb jövőre lenne ígéret.

- Az üres poharad mellett is foglaltál helyet?
- Nem uram, üljön le.

Csíptem el a kialakuló helyszűke okán egy csírájában elhaló párbeszédet.

Az utcafronttal szomszédos sarokasztalt még időben befoglalva részünkről is felmerült egy kínzó kérdés: miért áraszt a fal egy szakaszon extrém meleget? Kopogtasd meg, és meg lesz rá a válasz, míg a borozó előtt maga a bizonyosság. Anyaghiány. A hajdanán leeresztett roló rosszul szigetel.

kalota.jpgkép forrása: itt ivott

lancser:

Egy Mátra vagy Tokaji borozóval szemben az Izsáki borozó már a nevével megteszi a székfoglalást helyettünk is: a világhírű alföldi borok és a megfizethetetlen bangladesi árak hazája ez, bizony. A Barba Negrába rockkoncertre igyekezve még egy házmestert is kikérnék, de egy mérsékelten fárasztó munkanap után a csapolt sörbe vetett bizalmat fontosabbnak értékeljük. Itt legalább ez legális és jó választás, nem úgy mint egy rendes, keményvonalas sörözőben a jó Varga-bor!

Belvárosi metrómegállóhoz közel 2-essel kezdődő korsóárat ritkán hall az alkalmi ivó, márpedig itt egy villamosmegállóra Újbuda központtól jattolni kell, hogy elkerüljük a nagyobb sokkot. Nem is kell itt Dreherrel vagánykodni, az Arany Ászok a tökéletes választás a kisfröccsök felett merengő, keresztrejtvényt fejtő törzsvendégek dominálta miliőhöz. A permamens Happy Hour meg is tölti 6 órára a helyet – délután 6-ra, de lehet reggel is hasonlóan lehet vágni az embereket. Ami az árból következve és annál is meglepőbb, hogy példásan békésen iszogatnak, mi több: kortyolgatnak az egymást látásból jól ismerő vendégek, a pultos lány is tök jó fej. A szomszédos Rege is csak a Hidegkomlóssal és terasszal tud túltenni az Izsákin, de ha helyi alkesz lennék, nyilván idejárnék.

Gyerekkorom meghatározó helye lehetett volna az Izsáki borozó, ha a XI. kerületben növök fel, de ez nem így történt, úgyhogy happy end sincs, csak még egy korsó, kiváló árú Ászok, mi mást kívánhatna az ember egy nyárvégi estén.

kopa:

Ez egy olyan kocsma, amit mindig kerülget az ember, és a végén már hajtja a kíváncsiság, hogy mi rejlik benne. Mikor belépsz, mintha megállt volna az idő '90 körül... Ez értendő a bútorzatra és a vendégekre. Persze a fejlődés annyiban elérte a helyet, hogy lett műhódastévé, amin az emberek a 600. ismétlését nézik valamelyik filmnek, illetve megjelent a bankkártyaterminál és a WiFi, bár nem láttam, hogy bárki használta volna. A közönségen az látszik, hogyha 25 évvel ezelőtt toppantunk volna be a helyiségbe, mindenki ugyanazon a törzshelyen ülne, mint most. Persze a játékgépek és a hamutartók kikoptak a krimóból, de ez nem is akkora baj. A falon múltidéző poszteráradat, ahol felvillan a dicső magyar sporttörténelem. A WC koedukált, ahol egy tollal hanyagul odavetett célzás található a vízöblítésbe be nem kötött piszoárok felett, hogy az egyik hölgy mire hajlandó: Icát mindenki bassza.

Az Izsáki borozó tökéletes. De nem azért, mert a csilli-villi körúti tucatkocsmákkal vetekszik. Itt nem a csajozás, a berendezés, a minőségi sör vagy a külföldi borok a csáberő. Hanem a társaság... Mert ez az egy pont, ami biztos. Az ismerősök és barátok itt futnak össze, ahogy az elmúlt 10-15-20-30 évben tették mindig a nap végeztével. És elkortyolgatják a napi betevőt, megvitatják a nap történéseit, megnézik a kedvenc csapataik meccsét. Nap mint nap.

végh hanta:

Az Izsáki borozóról pontosan tudjuk, hogy milyen korból ragadt a Fehérvári úton, és azzal is tisztában vagyunk, milyen másik kor kellett a valódi beéréséhez. Így fordulhat elő, hogy nem egy torzóként hirdeti a letűnt(ek)et, hanem egy valóban új, élő ökoszisztéma tudott kialakulni a padló erősen kopott csempéin. A négyfősre tervezett, de a valóságban legfeljebb kétszer másfél férőhelyes alacsony asztalok, a hozzá tartozó sámlikkal mindent szolgálnak, csak nem az erősen nyugdíjaskorú törzsvendégkör igényeit, azonban ha az ember belegyógyul az egyikbe, akkor egy kisfröccs társaságában egész délutánokon át bámulhatja a B-kategóriás mozicsatornák adását a katódos tévén - miközben otthon nyugodtan takarékra lehet állítani a fűtést a valódi rezsicsökkentés jegyében.

A hely furamód mindemellett mégis sugároz valamiféle patinát. A kerület korábbi ipari övezet jellege, valamint a munkástömegek áramlását biztosító Fehérvári út kombinációja egy valóban pezsgő, a reggeli és a délutáni műszakváltások környékén nyilvánvalóan teltházzal üzemelő kocsmáról mesél nekünk. Mezey György 86-os mexikói keretét természetesen felváltotta a Győri ETO kézicsapata, a jégkorong válogatott és az elmaradhatatlan Ferencváros; az üveges Kőbányait pedig... - ó, az üveges Kőbányait ha lehetne még kapni a Dreher és az Arany Ászok árnyékában.

Egy cseppnyi szocializmus, és egy cseppnyi modern románc a jutalmunk, ha megvan bennünk az akarat és az elszántság, hogy átlépjük a küszöböt, és elmerüljünk kicsit a létező világok egyikében - amit egyáltalán nem ismerünk.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 295 Ft
Üveges sör: Pilsner Urquell, 370 Ft
Bor (1 dl): Olaszrizling, 60 Ft
Rövid (5 cl): Unicum, 450 Ft
Üdítő (2 dl): Kimért szénsavas, 160 Ft
Meleg ital: Kávé, ... Ft
Harapnivaló: Chips, 350 Ft

Értékelés

3,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8512773812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2017.10.01. 08:49:47

Ez a kétszavas fogalom a hazai kocsmák legrettenetesebbike.
süti beállítások módosítása