.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 09. 7. - kocsmablog
Dreher Talks - Tanksörös beszélgetések

Legizgalmasabb gasztrokalandjairól sztorizott Jókuti András, a Világevő blog közismert szerzője a Dreher Talks eseménysorozat első állomásán, a Stex Házban. A könnyed, szórakoztató, beszélgetős programok a tervek szerint a Dreher Tanksörözők közönségét szórakoztatják.

Ma éjjel jöttem meg Tokióból, ahol a legjobb helyekre nagyon nehéz bejutni, különösen, ha külföldi az ember. Mert úgy tapasztalják, hogy a külföldiek össze vissza fotóznak, és nem tartják be az udvariassági szabályokat, például az asztalfoglalást. Mondjuk azoknál a szuper exkluzív, több Michelin csillagos helyeknél, amelyek összesen 8 vagy 4 személyesek, elég nagy zavart tud okozni, ha valaki az előre megbeszéltnél tovább marad, vagy esetleg ’elfelejt elmenni’ és le se mondja időben az asztalt. Szerencsére mégis sikerült eljutnom már több ilyen helyre, igaz, hogy rengeteg kutatómunkába és nyomozásba került, és a teljes ismeretségi hálózatomat be kellett vetnem.

Mesélte Jókuti András a DreherTalks rendezvényen. Az is kiderült, hogy a Világevő blog közismert szerzője élete legjobban eső sörét egy veszélyes thaiföldi motoros kalandból való megmenekülésének örömére itta.

Az izgalmas sztorikat a Stex söröző különtermében teltházas közönség fogadta - az eseménysorozat könnyed, szórakoztató, beszélgetős programjait egyébként a tervek szerint minden alkalommal a Dreher Tanksörözők közönségét szórakoztatják majd, természetes hát, hogy ezek közül a legrégebbiben nyitották a sort.

A Dreher Tanksör tekintetében nagyon régmúltra egyébként nem kell gondolni, hiszen a Dreher Sörgyárak – elsőként és azóta is egyetlen vállalatként hazánkban – 2014 óta tette elérhetővé a legfrissebb sört a közönség számára. Ahogy az európai, különösképpen a sör szülőhazájaként is számon tartott cseh és szlovák piacon, úgy Magyarországon is az elmúlt években nőtt meg ugrásszerűen a tanksör hozzáférhetősége, az expanzió alapvetően az új, maximális sterilitást biztosító tartálytechnológia megjelenésének köszönhető.

Hiszen a tanksör esetében nincs másról szó, mint hogy a friss sör hőkezelés nélkül, azaz pasztőrözetlenül kerül a vendég korsójába. Így a sörben teljes mértékben megmaradnak az eredeti ízjegyek, a sört pont úgy lehet megízlelni, ahogy azt a sörmester megálmodta. Ugyanakkor mivel elmarad a 60-72 fokos felhevítés, így a sör eltarthatósága jelentősen csökken, ezért is nagyon fontos, hogy a gyárból történő közvetlen szállítás során és a vendéglátóhelyen egyaránt a lehető legkevesebb külső behatás, csíra érje a sört.

A modern, teljesen zárt szállítási és tárolási láncnak köszönhetően a Dreher Tanksör mintegy 2-3 hétig megőrzi frissességét a sörözőkben, jelenleg Budapesten 8 helyszínen. A tanksörözők egytől egyig a főváros legnépszerűbb és legnagyobb vendéglátóhelyei között találhatóak. Erre szükség is van, hiszen az impozáns, hűtött fémtartályok nem csupán helyet foglalnak, hanem a fentiek miatt a bennük lévő 500 liter, azaz 1000 korsónyi friss sörnek is rövid időn belül el kell fogynia.

Ha úgy vesszük egyébként egykor minden sör tanksör volt, és a kocsmárosok nagy igyekezettel próbálták megoldani, hogy minél tovább kiszolgálhassák a közönséget. Például a sörgyárból érkező pasztőrözetlen sörrel teli hordókat a vendéglátóhelyen jégverembe helyezték, amely hidegen tartotta a nedűt, és onnan egy kompresszorral hajtották fel a sört a sörcsapba.

Ilyen múltra tekint vissza például a több mint 110 éves Mátyás Pince, amelyben már a megnyitás napján 9 hektoliter sört mértek ki. A híres étteremnek is helyet adó épületet a Dreher Sörgyárak építette, így természetes, hogy söröző is kialakításra került, sőt, egyéb források szerint sörlerakat is megtalálható volt itt. Az egykori dokumentációk szerint ide is fahordóba, közvetlenül a gyárból érkezett a sör. A második világháború előtt az üzlet éves átlagos sörforgalma 3-4 ezer hektoliterre rúgott, majd a háborút súlyos károkkal átvészelve – egészen az államosításig – újabb fénykor következett. Ennek kezdete 1947 május 18-ra tehető: ekkor a Mátyás Pince első helyet ért el a Budapesten megrendezett sör ünnepélyén, mely emlékezetes napon 30,5 hektoliter sört adtak el.

fotók forrása: NOL, Szeretlek Magyarország

Dreher Tanksör elérhetőségei jelenleg:

- ELLÁTÓHÁZ (Budapest VII. ker., Dob utca 19.)
- STEX (Budapest VIII. ker., József körút 55-57.)
- STIFLER (Budapest VII. ker., Erzsébet körút 19.)
- GRAND KAKAS (Budapest VII. ker., Erzsébet körút 53)
- CHAMPS (Budapest VII. ker., Dohány utca 20.)
- ROMBUSZ (Budapest IX. ker., Ráday utca 10-12.)
- FÜGE UDVAR (Budapest VII. ker., Klauzál utca 19.)
- STIFLER2 (Budapest VII. ker., Rákóczi út 32.)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3812811362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása