.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 07. 27. - apuska
zip's brewhouse

Cím: 3526 Miskolc, Arany János tér 1.,
Látogatás: 2017. április 28. 16:00-21:00.
Google Maps

Hé, mi ez az indokolatlan luxus? Jó helyen járok? Meg fogom tudni én ezt fizetni?

Telefon: +36 46 952 192
Facebook: fb.com/zipsbrewhouse
Web: http://zips.hu

Vélemény

apuska:

Nem tudom, kinek mi jut eszébe Miskolcról, de nekem a sör. Oké, én csőlátással rendelkezem, és nekem majdnem mindenről, de itt felesleges hosszasan magyarázkodni, egyrészről közel Bőcs, ott a Borsodi Sörgyár, mi regionális befolyása okán a legtöbb helyi kocsmában terít, másrészről Miskolc külvárosában, a diósgyőri részen található a Gyertyányos, aki hátsó udvarban főzi extrém gyümölcsös söreit, és végezetül itt van a zip's, a high-tech kicsi, akik kvázi hobbiból tolják, mert a rozsdamentes főzőberendezések gyártása náluk a fő kenyérkereső profil.

Őrült tudósok fejlesztenek gépeket és hozzávaló szoftvert, hogy még jobb sört lehessen velük főzni. Ennyi a koncepció az 1993-ban alapított Zip Technologies esetén, és ez pont elég, hogy gyártósoraikat világszerte keressék, és kapacitásukat évekre előre lekössék.

A zip's brewhouse gyakorlatilag egy bemutatóterem a főként külföldről érkező üzleti partnereknek, és mellette konyha. 2012-es kialakításakor - a Folyékony Kenyér blogon anno erről Bart Dani írt - az volt a koncepció, hogy növeli az értékesítésre kínált kis- és középméretű főzőberendezések presztízsét, ha az érdeklődők a saját fejlesztésű, teljesen automatizált technológián készült söröket kortyolnak a döntéshozatal mellé.

A különböző sörfesztiválok alkalmával én rendre elcsábultam a zip's standnál, és végigkóstoltam a teljes választékot. Bírom a stílusukat. Amihez kiforrott technológiájuk szolgáltatja az alapot, a sörfőzésben eltöltött 5 évük alatt legalább 75 receptúra készült, több mint 1000 főzés, havi 9000 liter sör, mi nem egy orbitális mennyiség, de az a 300 literes főzőtartály, mi a látványfőzde dísze, az újabban felpörgetett maximum kapacitáson 12 erjesztőtartályt kiszolgálva ennyit hoz. Ami a hátránya, az az előnye. Egyszerre kevés készül, de van lehetőség kísérletezni, kipróbálni új dolgokat, s akár egy játszótéren, bizonyos keretek közt a főzőmestereknek szabadon garázdálkodni.

Ha már ott voltam, beneveztem egy Sörtúrára. Igen, már ilyen is van, mert most lett valamiért fókusz, hogy a magyar piaccal megismertessék, mi az ördög folyik Miskolcon. 2990 Ft / fő egységáron ez annyit jelent, hogy egy sörtechnológus vezetésével bemutatják az üzemet, a sörfőzés lépéseit, majd a spéci alapanyagokból készült sörökből végigkóstoltatnak csapról hatot és sörkorcsolyát kínálnak mellé. Hogy ennek mi értelme? Edukáció. Akit megcsap a zip's-nél főzött sörlé illata, képes lesz különbséget tenni a sörök között. Lehet, ez Budapestről nézve megannyi Főzdefeszt és jobbnál jobb kézműves sörözők árnyékában furcsának hat, de a vidék nagyon el van maradva. A zip's további tervei közt nem véletlenül szerepel egy söriskola és beershop kialakítása.

Arról már hallottam, hogy sörturisták zarándokolnak Békésszentandrásra, a meggyes és szilvás sörei okán a magyar kisüzemiek közt a mai napig legnépszerűbb Szent András Sörfőzdéhez tartozó Rózsa sörkertbe, de olyat még soha, hogy Miskolcra indult volna valaki sörért. Pedig a zip's sörök alig fellelhetőek máshol, és durván jó cuccok, szóval mi itt kapható, tényleg kuriózum!

Az itt annyit jelent, hogy a Macropolis üzletközpontban, a vonattal érkezőknek fél óra sétára a Tiszai pályaudvartól, 9 percre a volánbusz pályaudvartól, 8 percre A Serestől - ahol palackban sok egyéb mellett zip's is kapható -, és csupán 4 percre a Miskolc Plázától. Vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy a központban van. Bár az is igaz, eggyel kevésbé mutat jól, mintha ledobnák a híres-neves-nívós miskolci sétálóutcán.

Ez van, ezt kell szeretni, nézzük a jó oldalát: kevesebb tétova vendég esik be az utcáról. A faltól falig füstüvegekre felrajzolt sörcsapok, korsók, poharak és a habzón elfolyó aranyszínű folyadékábrázolás kissé gagyi, egy jó grafikus tudna ezzel a felülettel még mit kezdeni, de ha ezen túllendülsz, és a restaurant kiírás sem rémít el, egy igazán klassz helyhez lesz szerencséd.

Jogos a felvetés, miszerint a zip's brewhouse étterem vagy söröző? Külsőségében minden az étterem jellegére erősít, amiért nagy kár, mert innentől enni térnek be az emberek, és csak mellékesen isznak, míg ha sörözőnek hirdetnék, tényleg a sörökön lenne a hangsúly, sokkal több fogyna, és csak akkor ennének, ha sörözés közben megéheznek.

Na, de nézzünk már be, mi van a sötétített ajtóüvegen túl! Hé, mi ez az indokolatlan luxus? Jó helyen járok? Meg fogom tudni én ezt fizetni? Aggodalomra semmi ok, teljesen átlagosak az árak, nyugodtan merjél beülni. Mint egy kifutópályán, menj előre a padlóba épített kék fénycsík mentén, engedd el a falra szerelt tévéken futó adást, a retróba hajló csili-vili lámpákat, ha kell, bátran haladj el a márványfalú bárpult előtt, és ülj le az első szimpatikus asztalhoz, ami nem foglalt. Ha mázlid van, jut szabad hely a 9 db beépített sörcsapos asztal valamelyikénél, és máris te lehetsz a király! Mert amilyen high-tech a főzde, olyan az étterem is.

Az asztaloknál a kényelmes székekbe süllyedve hatan férnek el. Érintőképernyőn választhatsz négy sör közül, a leírásaikból tájékozódhatsz, meghúzod a hozzávaló kart, így egész kis mennyiségeket csapolhatsz és kóstolhatsz mielőtt megtalálod a magadét. Megvan a befutó? Húzzad tövig! Így a felszolgálásra sem kell várni. A rendszer tized decire, vagyis centiliterre méri, miből mennyi fogyott! Az asztalon 3-3 tiszta pohár van, ugyanazt a sört kóstolhatod pilseni, ballon és IPA pohárból, ha öblíteni akarsz, be van építve az asztalba egy pohármosó. A főzőházból vannak bekötve a hordók, onnan jutnak el a sörök csöveken az asztalokig, de no para, a rendszer zárt és teljes egészében hűtött, naponta tisztítják, nem lesz benne semmi vállalhatatlan maradék. Külön jó hír, hogy a sörös mosóvízből egészen fantasztikus sörpárlat készül, ki ne hagyd!

Ha ne adj isten, a beépített sörcsapos asztaloknál nincs már hely, az étterem végében még mindig vannak hagyományos két- és négyszemélyes asztalok. Úgy is el lehet vergődni, ha a söröket az asztalhoz hozzák, igaz, így már 3 deci a minimum mennyiség, de bakfitty, higgy nekem, jó lesz.

Rákérdeztem, a hátulról megvilágított hipszter szakállas arcok a falon különleges jelentést nem hordoznak, noha a sörfőző mester az egyikükre hasonlít. Csupán a sárga buborékos sördizájnt cseréltek nemrég le erre, ami a zip's bécsi sörözője kapcsán készült látványterveken tűnt fel először, és ha már ott nem, itt kerültek felhasználásra. Igen, gyors kitekintés, az osztrák fővárosban is van egy zip's söröző, konkrétan a Craftmühle, amit 2016-ban a 'Kampagne für Gutes Bier' a legjobb bécsi sörözőnek járó elismerésben részesített.

De térjünk vissza Miskolcra, a könnyed, mégis igényes zip's brewhouse-ba, ahol a kocsija alapján látványosan jómódban élő és a magamfajta hétköznapi ember egyaránt megfér. Nem akarom századszor is ragozni, de a helyben készült sörök csodásak. Csak a példa kedvéért, a Miskolci Mosaic egy kiváló egész estés ivósör, de hogy a másik végletet is említsem, az überdurva extrémitást, amihez foghatót életem során alig 2-3-szor kóstoltam, az a Dirty42. Minden pénzt megér, örökbe fogadok egy hordóval, most! És véletlenül se feledkezzünk meg a konyháról, élvezetes nemzetközi és magyar ételek a vadító hamburgerektől a lillafüredi pisztrángig, a borscs levestől a sajttortáig. A választék bőséges, korrekt a kiszolgálás, finomak az ételek. Kell ennél több?

A hely további különlegessége, hogy az étterem végében egy üvegfal mögött akkor is láthatod a történéseket a zip's mikrosörfőzdében, ha hülyeségen spórolsz, és nem fizetsz be a sörtúrára. Talán csak nem fogod érteni, hogy lesz a vízből, malátából, komlóból, élesztőből sör, és hogy milyen nüanszokon múlik egy-egy főzet sikere, vagy a 2014-es Év Sörfőzdéje díj.

És mi várható a jövőben? 2018-ban egy új, nagy főzde! S mivel oda is kelleni fog egy csomó szakember, folyamatban van a felnőttképzési engedélyük, így még 2017-ben megkezdik az OKJ-s sörtechnológusok tanítását bizonyítvánnyal és munkalehetőséggel. Plusz várható egy nagyon izgalmas sör: 2000 liter még meg nem határozott főzet kerül 3 hónapra Jameson whiskys hordókba, szóval boldog lesz a zip's karácsony.

A sokadik pohár sör után már tényleg csak egy dolog izgatott, ahogy a Bëlga zenekar is megfogalmazta: Újságíró kérdezi, honnan a név? Szomorú, de nem derült ki. 1993-ban, mikor a ZiP Technologies az egész fémipari tevékenységbe belefogott, a Zipfer sör és a Zepter edények is egészen kiválónak számítottak, így bármelyikhez lehet köze. Hogy a sörmárka miért lett zip's? Ugye további magyarázatra nem szorul...

anyicska:

A zip's brewhouse egy sokarcú, multifunkciós étterem Miskolc központjától alig-alig távolságra. Ha nem céltudatosan vettük volna erre az irányt, azért megkérdőjelezem, hogy sikerült volna bevonzania, mert hiába a sör & gasztronómia kapcsolatára utaló számtalan matrica a sötétített ablaküvegeken, az új építésű társasház aljában inkább tűnik menő irodának, mint valamit magára adó vendéglátóhelynek.

Pedig ha belépsz az ajtón, az már egy más világ. Modern, tiszta és elegáns, a háttérben egy látványsörfőzdével, mi oldja a puccfaktort, így talán az sem fordul ki onnan, aki kizárólag sörözni szeretne.

Nappal egy üzleti ebédekre alkalmas étterem benyomását kelti, amit ebédmenü ajánlataikkal tesznek mindenki számára elérhetővé. Esténként a sör lép elő főszereplővé, kisebb-nagyobb társaságok kóstolják a kínálatot végig maguknak csapolva az asztaloknál, és azt mondanám, ha Budapest belvárosában lennénk, a végén még táncra is lehetne perdülni. Tágas a hely, hangulatosak a fények, szól valami zene, így elvben minden adott hozzá, épp csak indíttatás nincs. Ha ez igény, most a Szinva patak partján lehet szerencsét próbálni, itt meg enni és inni, és az Aquadella néven futó ropogósra sütött apró kalászhalacskákat feltétlen megkóstolni!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Miskolci Mosaic, 650 Ft
Üveges sör (0,33 l): Zip's Pale Ale, 650 Ft
Bor (1 dl): Egri Csillag 2014, 400 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 800 Ft
Üdítő (5 dl): Limonádé, 850 Ft
Meleg ital: Capuccino, 450 Ft
Harapnivaló: Aquadella, 1220 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9312576697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása