.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 05. 16. - kocsmablog
8. Belga sörfesztivál

Helyszín: Bálna Budapest
Időpont: 2017. május 19-21.
Google Maps

Május közepén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a belga sörrajongók ünnepe, a Belga Sörfesztivál! Idén 45 sörfőzde 250 féle sörével, köztük 65 féle csapolt sörrel várjuk a belga sörök szerelmeseit!

2017. május 19-21. között újra megrendezésre kerül a Belga Sörfesztivál. A 8. Belga Sörfesztivál helyszíne negyedik alkalommal lesz a csodás panorámát kínáló Bálna Budapest, ahol az időjárás szeszélyétől függetlenül lehet 45 belga sörfőzde 250 féle sörét, közülük 65 fajta csapolt sört kóstolni.

sorfesztival-2017.jpg

A látogatók három napon át kalandozhatnak a belga sörök csodálatos világában, egy olyan világban, ahol a sör nem csak keserű, alacsony alkoholtartalmú ital. Ebben a világban a sör lehet édes, savanykás, sőt esetenként akár sós is. A jól ismert keserűséggel karöltve íze akár lefedheti a teljes ízpalettát is. Itt a sör lehet könnyebb, mint a víz, és testesebb, mint egy likőr. Lehet gyenge, de erőssége esetenként vetekedhet a testes vörösborokéval is. A belga sörök fogyasztása alkalmával azon sem szabad meglepődni, ha annak íze jobban hasonlít egy borra, likőrre, pezsgőre, vagy éppen gyümölcsösebb hatású, mint a frissen facsart gyümölcslevek.

A könnyebb eligazodás érdekében a tavalyi évtől új kategorizálási rendszert vezettek be a Belga Sörfesztiválon. Ez a rendszer az ízviláguk alapján sorolja 11 kategóriába a fesztivál söreit. A kategóriák elnevezésében minden esetben szerepel egy vagy két domináns íz: keserű, édes, fanyar, valamint ezek kombinációi. Az elnevezések második felében olyan ízek vagy hatások találhatóak, melyek segítségével az alap ízek további kategóriákra bonthatóak, így növelve annak esélyét, hogy a látogatók eljussanak az ízlésünknek leginkább megfelelő sörökhöz, ezt a pultoknál jelölik.

képek forrása: Belga sörfesztivál facebook

Idei sörkülönlegességek

Az idei fesztiválon kóstolható lesz minden idők legjobb Duvel Tripel Hop söre. 2016-ben kiválasztottak 5.000 Duvel rajongót, akik vakteszten dönthették el, hogy az eddigi hat féle Duvel Tripel Hop közül melyik ízlett nekik a legjobban.  A vakteszten a 2012-es, CITRA komlóval készült sör fölényes győzelmet aratott, így a 2017-es év Duvel Tripel Hop-ja újra CITRA komló felhasználásával készült. Hazánkban az említett sör a 8. Belga Sörfesztiválon debütál.

20170515_194029_resized.jpg

Egy másik sörkülönlegesség a Cornet, amelyik a De Hoorn „mikro sörfőzdében” készül. Ezt a sörfőzdét a Palm Sörfőzdecsoport egykori tulajdonosa alapította nyugdíjas éveiben azzal a szándékkal, hogy a sörfőzés négy területéért – gyógynövény, komló, gyümölcs és fa – felelős sörfőzőmesterek számára „játszóteret” biztosítson. Szakmai körökben a főzdét ma is  „A mesterek játszóterének” nevezik. Az „erős”, „szőke”, „belga” jelzővel felruházott Cornet legfontosabb tulajdonsága, hogy a főzeteket három féle frissen forgácsolt, tölgyfa hordóban érlelik. A tölgyfahordók amerikai, francia, valamint magyar hordókból készülnek és a főzetekhez frissen forgácsolt amerikai tölgyfát is hozzáadnak, hogy az érlelődő sört még inkább átjárja a tölgyfa íze.

A fesztiválra érkezik a Léfebvre sörfőzde alapításának 140. évfordulójára korlátozott mennyiségben készült Barbar Cuvée Spéciale, amely szintén igazi kuriózum az ínyencek számára. Alapja a sörfőzde legsikeresebb terméke, a mézzel és egyéb fűszerekkel főzött Barbar Blonde. Az „ünnepi” verzió narancsvirág mézzel, korianderrel és keserű (curaçao) narancshéjjal készült.

cornet_uveg_es_pohar.jpg barbar_140_ans_montage1.png

„A málna az új meggy”

Bár a gyümölcssörök sikere továbbra is töretlen, a szervezők tapasztalata szerint a meggy helyét a kedvencek listáján egyre inkább átveszi a málna. Ehhez a tendenciához maximálisan igazodik a Belga Sörfesztivál idei kínálata, így kilenc féle málnás sör közül válogathatnak az érdeklődők. A málnás csapolt és üveges sörök között lesz lambic, búza, barna, világos és sour ale alapú egyaránt. Mindezek mellett kóstolható lesz további 3 olyan piros gyümölcsös sör, amelyik málnát is tartalmaz.

Két kiemelt málnás sörkülönlegesség a teljesség igénye nélkül. A Framboise Boon gueuze lambic alapú málnás sör, amelynek az alapsöre tradicionális módszer szerint 1, 2 és 3 éves lambic sörök házasításával készül és ezt 25% friss málnával és 5% meggyel érlelik. A Bacchus Raspberry alapsöre az oud bruin szintén egy hagyományos belga sör, ami hibrid – irányított, majd spontán – erjesztéssel készül. Az édesen savanykás barna sört málnával érlelik együtt.

bacchus_fles_glas_framboos.jpg framboise_gb.jpg

Jönnek a gallok?!

A cég 2015-ben mutatta be saját márkás belga sörét, a Gallica Premium Pils-t. A sajátmárkás Gallica sörök Belgiumban, a Silly sörfőzdében készülnek. 2016-ban a sajátmárkás sörpaletta további két sörkülönlegességgel, a Gallica Opus-szal és a Kriexus-szal bővült. A Gallica család legfiatalabb "lánya" a Gallica Asterus búzasör a fesztiválon mutatkozik be a közönség számára. Az asterus a gall/kelta mitológiában 3 fehér csillagot jelent és a szervezők bíznak benne, hogy az új „gyermek” valóban tündöklő csillag lesz a belga búzasörök égboltján.

gallica_asterus_korso.png

A kiváló sörökhöz mellé a látogatók sörkorcsolyaként fogyaszthatnak szarvas kolbászt, Knyihár féle házikolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is, például a Kecskevilágnak köszönhetően  többek között Gallica Kriexus meggyes ale sörrel készült kecskesajtot. A közkedvelt belga hasábburgonya mellett a „Gallica healthy food” jegyében adalékmentes összetevőkből készült GallDogal is csillapíthatják a látogatók az éhségüket. Desszertként a belga csokoládék és pralinék széles választéka sem hiányozhat a fesztivál kínálatából.

Egész hétvégén délutántól kora estig a látogatók élőben hallgathatják a Marching Jazz Band-et a fesztivál nagytermében. A Bálna földszinti „hátsó” teraszán a Gallica sátorban május 20-án, szombaton élőben fellép rock-blues slágerekkel két gitáron és énekkel Balogh Laci és Gömör Tomi.

hangulatkep_2017_1.jpg

Belépőjegy árak

Az idei fesztivál újdonsága a limitált darabszámban, kizárólag elővételben megvásárolható sörkóstoló belépőjegy, amelyik 20 „mini” (1 dl) pohár sör elfogyasztására jogosít. A legnagyobb sörrajongók számára „BE(ER)HERO” jeggyel készülnek a szervezők, amely szintén elővételben beszerezhető. A „hősöknek” szóló belépőjegy az ajándék egyedi nyakpánt és a fesztiválpohár mellett 15 „normál” (2 dl) pohár sör elfogyasztására biztosít lehetőséget. A korlátozott számban elérhető jegyek kizárólag a www.belgasormester.hu oldalon vásárolhatóak meg és tetszés szerint felhasználhatóak a fesztivál három napja alatt. Mindkét jegytípus mellé ajándékba adnak a szervezők egy pohár Gallica Premium Pillst. 

Sörkedvelő belépőjegy: 4 pohár sör + fesztiválpohár, 3.700 Ft.
Sörrajongó belépőjegy: 6 pohár sör + fesztiválpohár, 5.000 Ft.
Kizárólag elővételben, és limitált mennyiségben vásárolható belépőjegyek:
BE[ER]HERO belépőjegy: 15 pohár sör + fesztiválpohár, 9.900 Ft.
Sörkóstoló belépőjegy: 20 x 1 dl sör + mini kóstolópohár, 7.600 Ft.

Minden belépőjegy a benne foglalt sörök számával megegyező zsetont, valamint egy darab poharat tartalmaz. Mindkettő szükséges ahhoz, hogy a fesztiválon sört fogyaszthassatok!

A belépőt egy alkalommal kell megváltani, és aztán a pohár jogosít fel mindhárom nap a belépésre. Papír alapú belépőjegy, karszalag stb. nincs.

Nyitva tartás

Péntek: 17-23, Szombat: 12-23, Vasárnap: 12-22

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7512500705

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Májusi sörfesztiválnapló 2017.05.31. 08:39:42

Avagy frappánskodva: májusi sör aranyat ér! Májusban ugyanis beindult a sörfesztivál dömping és két rendezvényen én is vizitáltam. Jöjjön egy ömlesztett beszámoló ezekről. Belga sörfesztivál (2017. május 19-21.) Bár a régmúltra nyúlik vissza kapcsol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása