.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 02. 6. - apuska
Inni, vagy nem inni

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
Olyan hírdömpinggel indult a hét, hogy a Heti sajtó teljessége a tét, de egy dolog a gyűjtés, másik az olvasás, inni meg ki fog, ha a monitorba meredsz folyton folyvást?

Hétszentség'17/5

2017. 01. 30.

1969. április 15-én egy észak-koreai Mig-21-es vadászgép lelőtt egy felderítő küldetésen levő amerikai Lockheed EC-121 Warning Star kémrepülőt a Japán-tenger felett, kb. 160 kilométerre Észak-Korea partjaitól. A gép a tengerbe zuhant, a teljes legénysége, 31 katona meghalt. A kőkemény amerikai válaszlépés borítékolható volt, de arra azért senki nem számított, hogy az alig pár hónapja beiktatott Nixon elnök elrendeli, hogy dobjanak egy 330 kilotonnás, a hirosimainál 22-szer nagyobb atombombát egy észak-koreai katonai reptérre.

Na, melyik amerikai elnök akart részegen atomot dobni Észak-Koreára? (index.hu)

Az MLSZ elkötelezett a sportág tisztasága mellett, így a doppingellenes fellépésben is. A két szervezet között most létrejött megállapodás alapján, a doppingellenes harc részeként, a MACS rendszeres ellenőrzéseket végez az MLSZ versenyrendszeréhez tartozó eseményeken, annak érdekében, hogy kiszűrje az esetlegesen tiltott teljesítményfokozó szereket (pl. alkohol, drog, EPO, stb.) használó labdarúgókat.

NB I: Mostantól nem ihatnak alkoholt a játékosok a meccsek előtt (csakfoci.hu)

A Brewie egy magyar startup, amely egy olyan sörfőző gépet árul, amire két crowdfunding kampány során már több száz megrendelés futott be , és felkerültek a Top 100 Most Funded Technology Project listájára is. Hogy mit tud a rendszer, arról Sinka Gabriellát, a cég kommunikációs munkatársát kérdeztük.

Világsiker lehet a magyar fejlesztésű, otthoni sörfőzőgép (beerporn.hu)

Az Oreo csokis kekszet eddig a legtöbb ember maximum tejbe vagy teába mártogatta, a merészek esetleg borozáshoz eszegették. Most viszont a sör is bejött a képbe. Egyszerre hangzik borzasztóan és csodásan.

Oreós sör teszi próbára az ízlelőbimbókat (teol.hu)

Ha valaha olvastál Harry Pottert, tuti vajsört akarsz szörcsögni. Londonban mostantól megteheted!

Harry Potter álomsörét csapolja a Vak Disznó (24.hu)

Ha van egy kis kézügyességünk, akkor egy nagyon mutatós szélhárfát is gyárthatunk, ha összegyűlik legalább nyolcvan koronazárunk.

Újrahasznosított söröskupak (Serteperte)

Ninkaszi az ókori sumer mitológia szerint a sörfőzők védnöke volt. Egy mai, laborköpenyes Ninkaszi, Kiss Kata, egy exkluzív interjú keretében megosztja velünk a világ egyik legprofesszionálisabb élesztőipari cégénél, a San Diego-i White Labs-nél szerzett élményeit.

Ninkaszi laborköpenyben – Kiss Kata interjú (MONYO blog)

Napok óta téma a neten az Igazi Csíki Sör. Próbáltam a sztorival kapcsolatban visszafogni magam és nem véleményt nyilvánítani, de amikor a közeli ismerőseimtől látom azt, hogy érzelmi alapon vakon foglalnak állást, kicsit elgurult a gyógyszer. Ezért nem vagyok irigy megosztani pár tényt.

A "Csíki sör" effektus (Sörgeek)

Ha valaki Franciaországba utazik, hogy felfedezz Champagne-t, ahol a világ legjobb pezsgői készülnek, az nem csak szerencsés, de valószínűleg baromi gazdag is. Egy üveg évjáratos Bollinger Vieilles Vignes Francaises például akár 5000 dollárba, azaz 1,5 millió forintba is kerülhet, és még így sincs a legdrágábbak között.

Így készülnek az egyik leghíresebb francia champagne-ház, a Bollinger pezsgői (player.hu)

Reményeik szerint a furmint mellett az olaszrizling lenne hivatott megmutatni, milyen az autentikus magyar fehérbor.

Ki tudja, milyen az igazi olaszrizling? (gusto.hu)

Az igazi szekszárdiság télen is ugyanolyan élményt nyújt, mint nyáron. Sőt, bizonyos esetekben még annál is többet. A Schieber Pincészetnél az idei tél újdonsága meglepetéseket okozó sikerekkel szolgált, az új Fruska syrah rozé izgalmasabb, tartalmasabb, és finoman fűszeres ízvilágú.

Tudjuk, te is rozézol télen! (boraszportal.hu)

Kaló Imrénél, a 2011-es év Borászok borászánál jártunk egy „villámlátogatáson”. Az ő esetében nevezhető csak villámlátogatásnak az az öt és fél óra, amit kóstolással töltöttünk. Aki járt nála, az tudja, ez idő alatt tényleg csak a borok töredékét tudtuk megkóstolni.

Szomolyai látogatás (a bor meg én)

Vágyakozás egy egzotikus utazásra, konyhaművészet, kung fu, wuxia filmek, tradicionális gyógymódok és immár a borkultúra is virul. Ismerje meg a kultúra ezen szegmensét is!

Holnap már ön is kínait iszik (vinoport.hu)

Az IWSR (International Wines and Spirits Record), amely immáron 40 éve követi nyomon az alkoholpiac alakulását az egész világon, 2016 végén is felállította a legsikeresebb és legkeresettebb párlatok rangsorát. A dicsőségért több mint 20 000 márka indult a versenyen, melyeket az angol bizottság szigorú szempontok alapján bírált. Végül egy ízig-vérig amerikai ital állhatott a dobogó legfelső fokára, a Jack Daniel’s whiskey.

Nyert a Jack Daniel’s (brandtrend.hu)

Akármennyire is imádjuk a telet, egy idő után azért mégiscsak elkezdünk a nyárra vágyni. Ha a trópusokra nem is juthatunk el, de lakásunkba, vagy egy házibuliba könnyedén belecsempészhetjük a napsütéses érzést, például a banánnal.

Tél a nyárban = banán a koktélodban (winelovers)

A skótok legnagyobb költője, Robert Burns születésnapja apropóján Andy Bell, az Arran whiskymárka értékesítési menedzsere nemrég Magyarországra látogatott egy remek kóstolót tartani.

Robert Burns születésnapi whiskykóstoló az Arrannal (Koktélblog)

A helyben készült narancslé 18 százalékos áfával megy, vodkás társára azonban 27 százalékos az adó vonatkozik. Újabb étlapáfás kisokos.

Hogyan adózik a vodka-narancs a kocsmában? (napi.hu)

780.jpg

 

2017. 01. 31.

Egy új-zélandi kutatás cáfolta azt a közkeletű nézetet, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az egészségnek.

Egy kevés alkohol még jót is tesz, nem? Nem! (index.hu)

Rövidhírek.

Anglia legkisebb lepárlója / A Diageo visszatér Írországba / Bezár a Tobermory (The Whisky Curator)

A Beer Company új egységében, az Egyetem térnél ismerkedtem a “Pipás” Favágó, komlós IPA-val, a Krak’n Townban pedig a Mad Scientist, majd a Monyo újdonságával. Közben a még eredendőbb fókuszommal szüntelen figyeltem: mit jelenthetnek ezek a helyszínek Budapestnek?

Budapest, mint a sörbemutatók városa (kocsmaturista.hu)

Kezd azzal, hogy nézz tükörbe! Leírtad, hogy harapható gabonásság. Egyszer azt mondtad, hogy decens savgerinc. Hangosan nem mondtad ki, de eszedbe jutott a nordikus aroma és a ledér illat. Ejnye. Már megbeszéltük magunkkal, hogy nem leszünk ilyenek.

Ismerd fel a sörsznobot! (fenekig.com)

A Nógrád megyei Fűtőház Sörfőzde belépője hatásos volt, ami fontos, mert ahhoz, hogy valaki úgy nyisson ajtót a törésvonalakkal barázdált sörös piacra, hogy arra felkapják a fejüket az érdeklődők, a jó sör mellett valami többlet is kell. Valami más. Valami egyedi. Olyasmi sajátosság, ami árulkodik a főzde filozófiájáról, küldetéséről. Kell egy „történet”. Egy gondolat, aminek talaján állva a sör több lesz puszta terméknél.

Nógrádban tör előre a sörforradalom páncélvonata (Sörbúvár)

A Joanna Gone Mad Imperial Orange IPA megalkotójával, Pazinczár Péterrel készítettem interjút. A végén gizdulok én is a véleményemmel.

Let's Go Crazy! (Beers & Books)

Fiatalok, céltudatosak, tokajiak: a Tokaj Y Tokaj-Hegyalja új borász-generációja. Ők azok a bátor fiatalok, akik a hagyományokra alapozva, lendülettel, és modern szemlélettel szeretnék tovább erősíteni a Tokaji Borvidéket. Van, aki nulláról indulva, és van, aki a családi pincészet kereteit tágítva.

Tokaj Y – Újhullám Tokaj-Hegyalján (Esszlessz)

Nem csak öröm volt az olaszrizling szokásos év eleji ünnepe Csopakon: az Olaszrizling Szerintünk kóstolón a helyi borászok a veszélybe került szőlőültetvények megmentéséért kampányoltak, mert a termőterületek az ingatlanfejlesztők célpontjai lettek.

Nem csoda, ha eltűnik a balatoni szőlő (vinoport.hu)

Egészen elképesztő, ahogy a borok világa a tervezőket, dizájnereket és építészeket is folyamatosan inspirálja, és vagány, formabontó megoldásokra ösztönzi. Összeszedtük a legkreatívabb boros berendezéseket!

Hordóban szaunázni, kávézni... ÉLNI! (winelovers)

schlafen-im-weinfass-wine-barrel-room-lead_1.png

 

2017. 02. 01.

Az Asahi a legnagyobb sörgyártó Japánban. A szigetországban azonban húsz éve folyamatosan csökken a sörfogyasztás, a cég ezért keres növekedési lehetőségeket külföldön.

Japánok Kőbányán (drinkunion.hu)

Csehországban – ahol a sörkészítésnek ezeréves hagyománya van – nyert aranyérmet a World Beer Idol versenyen a kecskeméti Keser Szalonka.

Söröket neveztek el madarakról – A Keser Szalonka máris rangos díjat nyert (24.hu)

Az Élesztő és a Csak a Jó Sör is felkerült a Ratebeernek arra a listára, amely a legjobb sör beszerzőhelyeket gyűjti össze a világban.

Két budapesti hely is ott figyel a Ratebeer legjobb sörlelőhely listáján (beerporn.hu)

Garai Ádám és a Hübrises srácok teljesen véletlenül, egy ismerősön keresztül kerültek kapcsolatba, és egy orbitális berúgást helyettesítő pár kortyos kóstolóest után törvényszerűen előkerült, aminek elő kell: neked söröd van, nekem éttermem, hozzunk össze valamit.

De hol van itt a panír? - Sörvacsora az Olimpiában (Mese habbal)

Múlt héten, az akácfa utcai Malter második sajtótájékoztatóján olyan frappáns sörben főtt ételt kaptam második fogásnak, hogy elkértem a receptjét.

Rókafogta chilis-babos marhapörkölt (Folyékony Kenyér)

Minden nagy bortermelő országnak megvannak a maga slágerborvidékei, csiszolatlan gyémántjai és kevéssé ismert bortermelő régiói. Európai bor-órásai: Franciaország, Olaszország, Spanyolország és persze a többi "bor-ország" mindannyian bőven rejtegetnek még felfedezni valót.

Rejtőzködő borvidékek: Szardínia - Argiolas (borrajongó)

Nemrégiben kezdtek szállingózni a hírek, amelyekre tech-mániások és borbarátok egyaránt felkapták a fejüket: már Magyarországon is van NFC-technológiával ellátott pezsgősüveg. A pezsgő készítőjét, Jelena Szavercsenkót és párját, a rádiós kommunikációkat fejlesztő mérnököt, Kern Pált kérdeztük.

Kis halak nagy ötlettel – kommunikál a pezsgőspalack (hvg.hu)

Daniel Berlin, az északi konyha egyik legismertebb séfje éppen Budapesten van, és a magyar közönségnek főz a februári furmintos időszakban. Magyar, egészen pontosan mádi borokhoz. A kiválasztott sztárborászokkal ettük végig a 20 tételes menüsort – ők sem bírtak magukhoz térni, ez bor-étel párosítás a köbön.

„Erről a vacsoráról beszélnünk kell!” (drunken kitchen)

danielberlin.JPG

 

2017. 02. 02.

Kiszabadulni, elszökni, elmenekülni, felfedezni, járni a saját utad - ilyen és ehhez hasonló élményekre, érzésekre épít az egyik legaktuálisabb marketingirányzat, az Escapism.

Az escapism és a sör találkozása (mit gondol a web)

Ha valamilyen formában Putyinnal innál, ajánlunk három sört.

Ha csak három sört fogsz ma Putyinra, ezek legyenek azok! (beerporn.hu)

A koktélok, long drinkek díszítése elengedhetetlen. Egy jól megkomponált ital vonzza a szemet, a szépen összeállított dekoráció elvarázsolhat minket és még könnyebben átadhatjuk magunkat egy ital élvezetének.

Koktél-styling avagy nem csak a tartalom, a tálalás is fontos! (Bárkultúra)

Jaj, milyen gyorsan elröppent ez a húsz esztendő Hrabal Úr, mert legalább is itt a földön gyorsulni látszik az idő. Nem tudom odafönn milyen sebességű a dolgok múlása, de itt nagy. A kocsmák megvannak, a Tigrisben is mérik még a 12-es pilsenit, csak az a sok turista ne lenne…

Jaj, Hrabal Úr, hát maga már húsz éve nincs itt! (mandaarchiv.hu)

Merre induljunk, ha igényes kisüzemi sörök mellett képzeljük el a nap vagy épp a hét befejezését? Sorozatunkban a habos világ néhány meghitt szigetét térképezzük fel. Elsőként a budapesti Ogre Bácsi felé vettük az irányt…

Barátságos Ogre a Hunyadi téren (borsmenta.hu)

Az orosz Ussuri-öböl régebben egy egyszerű szeméttelep volt: ide hordták az emberek az üres üvegeket és a porcelánokat. A Csendes-óceán azonban sok-sok év alatt az eldobált hulladékból festményre illő látványt varázsolt: az üvegeket apró, sima "kavicsokká" koptatta - a sok-sok különböző színű kavics pedig ma már elképesztő látványt nyújt.

Színpompás kavicstengerré formálta a vodkásüvegeket az óceán (szoljon.hu)

315383_kep2.jpg

 

2017. 02. 03.

A VII. kerületi romkocsma-negyedben az utóbbi években elharapózott a vita a lakosok és a vendéglátóhelyek között. A környéken élők szeretnék visszakapni a régi, csendes környezetet, a romkocsmák viszont mostanra nemzetközileg is népszerű turistacélponttá váltak. Az önkormányzat építészeti irodája azonban úgy néz ki, hogy a lakóknak kedvez, információink szerint ugyanis több, nyitott vendéglátóhely bezárását is kezdeményezték.

Tényleg tavaly nyitottak ki utoljára a VII. kerületi romkocsmák? (penzcentrum.hu)

Sok lesz a napi egy pohár, vagy belefér még az egészséges életmódba?

Ennyi alkoholt fogyaszthatunk egy héten – káros következmények nélkül (nlcafe.hu)

Nem mindegy, hogy mennyit, de az sem, hogy mit: az alkohol pozitívan és negatívan is tudja befolyásolni a szexet, és a különböző fajtái is eltérően hatnak ránk ilyen helyzetekben. Megvizsgáltuk, melyiktől mire számíthatunk.

Alkohol és szex: így hatnak az erekcióra a különféle piák (life.hu)

A belga söröket egy kicsit hajlamosak vagyunk lesajnálni az IPA-k, Stoutok áradatában, pedig a hagyományos vonal ellenére tudnak újat és nagy szépségeket nyújtani. Bár számomra is nagyobb izgalmakat a Saison-ok és a Lambic-ok tartogatnak. De ahogy a cseh pilsekhez, német baksörökhöz is vissza-visszakanyarodik a sörszerető ember, úgy a belga dubbelek, tripelek is magabiztosan nyújtják a megszokott magas színvonalat.

És a belgák? Chimay Sör- és sajtkóstoló a Matróz Söntésben (Sörbúvár)

Piros László épp akkor nevezte névbitorlónak az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait, amikor az agrártárca már kereste a megoldást a pálinka névhasználat határon túli kiterjesztésére. Fazekas a határokon átívelő nemzetegyesítés programján dolgozik.

Betámadta az erdélyieket, ezért Fazekas lemondatná a Magyar Pálinka Lovagrend vezetőjét (hvg.hu)

A fából életre keltett Pinokkió nevét kapta feltalálóitól az a  0,7 literes fapalack, amelyet legújabban a „világ legkisebb hordójaként” tartanak számon. S ami valóban nagy truvaj benne, hogy tovább tudja érlelni a beletöltött  bort,  öregíteni a   whiskyt, konyakot, vermutot. A fapalackban hasonló folyamat megy végbe, mint a hordóban. Jelentősen „beleavatkozik” az ital aromájába, illatába és színébe porózus tulajdonságának köszönhetően.

A világ legkisebb hordója egy palack (hvg.hu)

pinocchio.jpg

 

2017. 02. 04.

Az egész úgy kezdődött, hogy kitaláltam, száraz januárt fogok tartani, vagyis az év első hónapjában egy csepp alkoholt sem fogok a számba venni.

A legjobb alkoholmentes sör is olyan, mint az orgazmus nélküli szex (24.hu)

Egy valamirevaló sörfőzde nincs olyan kis sörkellékek nélkül mint pl. a söralátét, avagy közkeletű nevén sörkeksz. Most megnézzük a strakonicei Dudák Sörgyár néhány söralátétét, egy-egy rövid megjegyzéssel.

A Dudák sörkekszek varázsa (Jaromír 68)

Gyógyításra csak a legjobb sörök alkalmasak. Ízleljük, élvezzük – így válik valósággá a koccintáskor elhangzó mondás: EGÉSZSÉGÜNKRE!

Doktor Brew és Doktor Blazsej (drinkunion.hu)

Az elmúlt öt-hat évjáratban megjelent Szekszárd íze. Feltűnt az a tűz, az a vibrálás, élet, amelyhez fogható kevés vörösborban található meg hazánkban.

Másként is lehet nagy bort készíteni (vinoport.hu)

A Famous Grouse hazai márkanagykövete, Szombati Zsolt ajánl néhány télűző whiskykoktélt a farsangi bulikhoz. Klasszikusok egy kis csavarral, színes rétegek, valamint vattacukor, licsi és fürjtojás.

Whiskykoktélok farsangra (Koktél blog)

scotch-lychee5044.jpg

 

2017. 02. 05.

Blogja segítségével próbál józanodni egy fiatal lány. Most úgy tűnik, sikerül is neki, és példája nemcsak mások számára lehet irányadó, hanem számos, az alkoholizmust övező félreértés eloszlatásában is segíthet.

„Huszonnégy éves vagyok, alkoholista” (mno.hu)

A nagyipari sörfőzés kialakulásával számtalan sör merült a feledés jótékony homályába. Az egyik ilyen helyi specialitás a szászországi Gose folyóparti Goslar város a fantáziadús Gose névre keresztelt söre. A sörfőzés annak ellenére remekül működött, hogy a kutakból nyert víz, annyira telített volt a sörfőzéshez nem igazán ideális ásványi anyagokkal, hogy a sör egyedülállóan sós volt.

Szomjoltó sós sör (Serteperte)

A 2017. év kezdetén utam Milánóba vezetett, s az előjelek a sörös élményekben történő megmerítkezés esélyére igen kedvezően alakultak. Ezt támasztotta alá a Ratebeer listája a legkiválóbb helyek rangsora vonatkozásában, s az éppen akkor a 14. helyen tanyázó Lambiczoon-t valóban ígéretes sörözőként jellemezném.

Milánó 2017 (Mézízű Sörbet)

A Blaha bulikörnyék egy új sörös hellyel gyarapodott. Megnyitott a Prága Sörház a Kertész utcában, ami korábban London Stone Music Pubként volt ismert. Hat sörcsap van, és jelentős mennyiségben üveges cseh sör.

Prága sörház (Kézműves sört a népnek)

Újra útnak indultunk, hiszen még mindig maradt olyan kocsma Egerben, ahol eddig nem jártunk. Újabb három gyöngyszemre bukkantunk, ahol határtalan kedvességgel fogadtak minket.

Gyuri hűtlen lett a Csalogányhoz, ezentúl a Black Jackben üti el az időt (egerhirek.hu)

u6i6167-2-1024x683.jpg

 

Kóstoló

Sörök

Piraat Triple Hop (Sörkóstoló)

Hammurapi (Sörfigyelő)

Csíki sör (Porból lettem)

Mad Scientist Puppet Master (Kontár Komlókutató)

De Helder 4,5% (Sörfigyelő)

Csíki Barna (Porból lettem)

Csíki Mézes (Porból lettem)

Bürger (Porból lettem)

 

Borok

Planina Borház, Prím Cuvée 2013 (pecsiborozo.hu)

Kikelet Hárslevelű Brut Pezsgő 2013 / 3 Grácia 2015 / Kassai Hárslevelű 2015 / Lónyai Hárslevelű 2015 / Váti Hárslevelű 2015 / Birtok Furmint 2015 / Lónyai Furmint 2015 / Váti Furmint 2015 / Szamorodni 2012 / Aszú 2013 (borrajongó)

Mészáros Pince, Szekszárdi Cabernet franc, Hidaspetre 2015 (a bor meg én)

Ujvári Olaszrizling 2015 Szent György-hegy (borsmenta.hu)

Domaine Mondivin, Villányi Cabernet Franc 2010 (gusto.hu)

Orsolyák Attila, Tokaji Hárslevelű 2015 Betsek dűlő (a bor meg én)

Heimann Céh Kereszt Kadarka 2015 (borrajongó)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8612171706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása