.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 01. 13. - apuska
Pivovar Eggenberg Restaurace

Cím: Csehország, Český Krumlov, Pivovarská 27
Látogatás: 2016. július 8. 12:30-14:00
Google Maps

Gyorsétterem sörbundában cseh módra.

Telefon: +420 380 711 917
Facebook: -
Web: http://eggenberg.cz

Vélemény

apuska:

Először voltam Česky Krumlovban. Hihetetlen, lenyűgöző, gyönyörű kisváros. Úgy is szokták hívni, Csehország ékszerdoboza, és ez nem holmi üres szleng, itt tényleg minden meseszerű. Beleértve az Eggenberg sörgyárhoz tartozó éttermet, ahova megannyi sorstársunkkal egy órányi sodrásirányú kajakozás után tértünk be szomjasan, éhesen.

A helyi sörgyár története 1560-ig nyúlik vissza. 1622-ben került az Eggenberg családhoz és költöztették át a növekvő igényt kielégítendő a mai helyére, majd egy újabb tulajdonosváltást és egy államosítást követően 1991-ben került újból magánkézbe. A gyárat modernizálták, a termelés ismét beindult, és tartotta magát egész 2014-ig, mikor gazdasági okok miatt a külföldi anyavállalat átvitte a gyártást Pardubicei Sörgyárba. Most? Kérdésünkre a portás azt mondta, felújítás miatt nem látogatható. Tehát van remény? Egy 2016-os cikkben az Eggenberg igazgatója mindkét állításra ráerősít, vagyis a pardubicei Eggenberg marad a piacon, a krumlovi meg minifőzdeként működik tovább évi 5000 hektoliter termeléssel, de söreik csak helyben és a dél-csehországi városokban kaphatók.

A hatalmas étterem mellett, ahova mi is beültünk, helyet kapott egy 70 férőhelyes kiskocsma, az ún. Formanka. Ezt egészíti ki kerítésen kívül és belül egy-egy kerthelyiség, ami ebédidőben csordulásig tele turistákkal, plusz a sörgyárhoz tartozik egy bolt, ahol megvásárolható a teljes Eggenberg szortiment, és egy csomó sörös kellék az otthoniaknak, ajándékba.

Az udvarban kemence, sörpadok napernyővel, macskaköves út, betonrámpa, muskátlik. Odabenn a barokkos épületekre jellemző boltíves megoldások, egy hosszú-hosszú pult, 8-10 fős masszív asztalok, díszletként pedig megteszi bármi, ami régi, és kötődik a sörgyárhoz.

A szekrények tetején korsók és antik sörösüvegek. A falakon múlt századi reklámtáblák, plakátok, címkegyűjtemények, a beugrókban vas- és sárgaréz főzőüst és főzőberendezés részletek, meg egy akvárium vitorláshalakkal, hogy lenyugodj, ha 5 percen belül nem ér ki a söröd, de nyugi, hozzák azt!

Az érmeverő gépen túl egy hosszú folyosó visz el a mosdókig. Oda rakták mindazt, ami méreténél fogva az étterem részben nem fért el vagy csak kevésbé látványos, így van itt medveszobor, a malátás zsákokhoz mérleg, óriás kerekű kézikocsi, megszámlálhatatlan mennyiségben oklevél, és praktikusan néhány könyöklő a tömegtől irtózó ivóknak.

Mert simán lehet, hogy az Eggenberg étterme sokaknak ijesztő a több busznyi turistát látva, főleg ha várni kell, hogy felszabaduljon egy asztal. Személytelen, a hatékonyság oltárán elvész a bája, megállás nélkül folyik a sörcsap, ipari mennyiségben hordják ki a konyháról a knédlit ezzel, a knédlit azzal, viszont ez azt is jelenti, hogy pörög a készlet, minden friss és gyorsan érkezik, és kicsit sem drága. Gyorsétterem sörbundában cseh módra, mert nem kell mindig pátosz és a romantikus Moldva folyópart!

kalimpa:

Klasszikus minimál és tradicionális cseh kocsma a szokásos ételekkel. A kiszolgálás a folyamatos tömeg ellenére gyors és figyelmes. Nem drága, teljesen megfizethető ételekkel és sörökkel találkoztunk. Hangulatos és folyamatosan nyüzsgő, káprázatos relikviákkal a falakon, a cseh sör szerelmeseinek ez maga a mennyország. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki erre jár.

tapi:

Český Krumlov városka egy igazi gyöngyszem Csehország déli részén, így igazán remek kiránduló célpont egy hosszú hétvégére. És ha már ilyen hosszú utat tett meg az utazó, feltétlen érdemes betérni a helyi sörök egyik fellegvárába az Eggenberg sörfőzde éttermébe. A hagyományos cseh vendégszeretet igazán autentikus helyszínen tapasztalhatja meg az ember. Mivel elég hosszú az étlap a klasszikus cseh étkekkel, a böngészéshez kezdjünk rögtön egy jófajta világossal. Mellé nyúlni nem tudunk, csak bátran előre! Leadva a rendelést kicsit szétnézve a sörfőzés történelmi kellékei lelhetőek fel a boltívek alatt és a falakon is. Az italozásba jobban belefeledkezve - akár a teljes helyi választékot végig kóstolva - a számla végösszege sem lesz megdöbbentő. A klasszikus helyszínhez mérten barátságosak az árak. Javasolni tudom a helyet, de csúcsidőben a nagyszámú turista csoportok miatt inkább elkerülném és a lazább délutáni ill. kora esti órákban térnék be.

anyicska:

Cesky Krumlov az egyik legszebb város, amihez valaha volt szerencsém. És ehhez az Eggenberg is hozzájárult.

Sajnos magát a sörfőzdét felújítás miatt nem lehetett bejárni, így maradt az étterem. Ez is nagy élmény volt. Egy régi hűtőhelyiségből alakították ki az óriási termet, amibe több mint 200 vendég fér egyszerre. És ahogyan régen itt hűlt a sörlé a főzés után, most itt hűsítik magukat a nyaraló turisták, hűvös árnyékban, tökéletes sörrel. No, de a finomabbnál finomabb hagyományos cseh ételek sem maradnak el. Ahhoz képest, mennyire tele szokott lenni a hely, pörgős a kiszolgálás és kedves. Jó sör és jó kaja relatív kedvező áron, ez cseh alap, sok helyütt működik így.

Amit viszont kiemelnék az Eggenberggel kapcsolatosan, az a hely hangulata. Minden sarokból érezni a történelmet, a hagyományt, a sörfőzéshez való szeretetet és szakértelmet. Az étterem nagyon tágas, de mégis barátságos, otthonos, nehéz elhagyni tele pocakkal, pár korsó sör után. Ha bárki Cesky Krumlovban járna, az Eggenberg sörfőzde étterme kötelező megálló sok-sok más szép hely mellett. Na zdraví!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Eggenberg svetly, 40 Kč
Üveges sör: Eggenberg dark, 40 Kč
Bor (2 dl): Folyó, 40 Kč
Rövid (4 cl): Becherovka, 40 Kč
Üdítő (2,5 dl): Toma rostos gyümölcslé, 35 Kč
Meleg ital: Capuccino, 40 Kč
Harapnivaló: Csülök knédlivel, párolt káposztával, 130 Kč

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9012064205

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Négy évszak: Ősz 2017.01.13. 15:29:34

Ezt a posztsorozatot valamikor tavaly decemberben vagy legkésőbb januárban kellett volna megírni, mondjuk az én meccseim mellé, de akkor nem volt rá időm/kedvem. Most megpróbálom a júniusi nagy sörfesztiválidény, (belga, Főzdefeszt, budavári, cseh), il...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása