.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 12. 10. - apuska
VanSör - sörök Csehországból

Helyszín: 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 5.
Google Maps

Egy bolt, ahol cseh sörök széles választékát találod meg. Egyben közösségi tér, ahol koncertek, kiállítások, rendezvények kerülnek megrendezésre, vagy egész egyszerűen leülhetsz olvasni, zenét hallgatni, beszélgetni és kortyolgatni, hisz Vansör! Meg némi bakelit és szabadulós szoba.

A főnököm szólt, hogy láttam-e a Cseh sörök barátai csoportban, hogy van sör? Már hogy cseh sör, Budapesten, széles választékban, palackban, jó áron... Tudni kell róla, hogy néhány havonta kimegy autóval Brünnig, majd a legkülönfélébb cseh sörökből alaposan bevásárol. Tipikus mennyiségi sörivó. Otthon iszik, nem kocsmában. A magyar nagyüzemi söröket a helyén kezeli, a magyar kézműves sörforradalmat messziről szagolja. Ő már nem változik, felismerte, mi az ő ízvilága, és boldog lenne, ha nem kéne a napi betevőért legközelebb kiutazni. Ezt a cikket neki ajánlom, hátha!

vansor.jpg

November második felében léptem be a boltba, és mutatkoztunk be a Vansör vezetőjével, a szlovák állampolgárságú Horváth Ádámmal egymásnak. Közben a háttérben munkálkodtak. Sörrel a kézben keresték a módját, hogy a wifi logót megidéző jövendő cégérhez kivezessék a méteres falon keresztül az utcafrontra az áramot.

Maga a helyszín nem új. Az alagsorban most is működik a Trapartment, benne a Magyar valóság, illetve a Börtön elnevezésű szabadulószoba, plusz egy 50 fő befogadására alkalmas különterem, ami koncertek, előadások, sajtótájékoztatók, tréningek vagy zártkörű bulik befogadására alkalmas - külön dohányzó helyiséggel!

No, de a földszint nem volt értelmesen kihasználva, és adta magát a lehetőség, hogy legyen itt még valami. Elindult a gondolkodás. Magyarországon bummja van a sörnek, mindenki a sörökről beszél. De ha sört akarsz venni? A hipermarketben vehetsz olcsón szart, vagy az erre szakosodott kisboltban drágán jót. A kettő közt hatalmas az űr. Sokak igénye, hogy állandó minőségű, tisztességes sörökhöz jusson elérhető áron.

Persze a cseh söröket itthon nem lehet annyira olcsón adni, mint amiért magánszemélyként megkapod Csehországban. A létező legkisebb haszonkulcs mellett is egy csomó költség van vállalkozóként rajta, miután ÁFA mentesen behozod a söröket Magyarországra (a csehországi ÁFA mértéke 21%), azt Magyarországon egy jövedéki raktár importálja, aki rárakja a jövedéki adót (14,65 Ft / alkohol százalék / liter), ÁFA-t (27%), termékdíjat (10 Ft), és a nagykereskedelmi árrést. Nagyságrendileg érzékeltetve: 12 forint 1 cseh korona. Egy olcsóbb sör: 12 korona (a betétdíjtól most tekintsünk el), vagyis adómentesen 120 forint. Egy 12°-es sörön 40-45 forint a jövedéki adó, az így képzett 160 forintos sörre jön rá a 27% ÁFA, a 10 forintos termékdíj, és máris 210 forint fölött járunk. Erre jön az árrés, a szállítási költség, a munkadíj és a rezsi, vagyis hogy itt 300 forintért kaphatóak sörök, az nem egy nagy nyerészkedés.

Az első 25 rekesz sör kiválasztásában Mucha Attila felvidéki író, nagy sörkedvelő segédkezett. De ez csak a kezdet. Készül egy katalógus, és annak alapján rendelhetők más márkák is megadott mennyiség felett, vagy az üzlethelyiségben fellelhető mennyiségnél lényegesen több, így ha neked 10 rekesz Krakonos kell hétvégére, és időben szólsz, lesz. Akár még házhoz is szállítják!

Bár a földszinti rész egy üzlethelyiség, ahol a működési engedély értelmében italt kimérni nem lehet, a lenti közösségi térbe a sörök levihetők. Ott minden további nélkül kibonthatod magadnak, végigkóstolhatod a bolt teljes kínálatát, és még zene is lesz. Vagy hozhatod a teljes baráti társaságod!

Az üveg és a rekesz betétdíjas, bankkártyával fizetni lehet. Terv szerint a kínálatban szlovák sörök és házi készítésű cseh sörkorcsolyák is lesznek, meg még ki tudja, mire lesz igény?

A Vansör nagyon friss, és határozott koncepciók mentén, de nagyon alakulóban. Mind vizuálisan, mind kínálatban. Mielőtt belépsz, jó ha tisztában vagy a gyakran emlegetett sörfajták tulajdonságaival, hogy hány fokos a sör, vagy le is szarhatod az egész elméletet, de akkor hagyd magad megvezetni. Sokéves tapasztalatból mondom, a csehekkel rosszul nem járhatsz!

Megnyitó ünnepség

2016. december 15-én 19:30-tól. Az esemény meghatározó eleme az irodalom, a zene és a cseh sörök.

Mucha Attila: Konyha, sör, főzés - Így főzök sört a konyhában könyvbemutatója mellett sörkóstolót tart, miközben Bajtai András, Makai Máté, Potozky László, Sirokai Mátyás és Soltész Béla olvas fel a saját műveiből. Mucha Dorka megtartja az első pesti kofola-kóstolót, majd sor kerül a Kati Burns Ntett, Laalwala című lemezének bemutatójára.

Belépő: 1 000 Ft, mely teljes egészében levásárolható a Vansör-ben.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr312036457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.10.01. 12:05:47

Lépéskényszer. Jelenlegi helyén a VanSör netovább. Az okokról így vallottak:

Kedves Mindenki,

A sors néha kiszámíthatatlan, a főbérlők pedig méginkább!

Miután befejeztük a felső szint felújítását, kiderült, hogy az ingatlan tulajdonosa a továbbiakban a mostani bérleti díj kétszeresét kívánja megkeresni, ezért felmondta a szerződésünket. Az elmúlt napokban próbáltunk valamilyen konszenzusos megoldást kieszközölni, de a "felkínált" feltételeket nem is tudjuk, és nem is akarjuk elfogadni, így megszületett a végső döntés:

A Vansör a jelenlegi helyszínen szeptember 30-án, szombaton bezár!

Mivel szeretjük azt, amit csinálunk, és sok-sok tervünk is van, elkezdtük nagy erőkkel keresni az új, megfelelő helyszínt.

Nagyon szeretjük a mostani helyet, hiszen a "mi gyerekünk", de vannak helyzetek, amikor tovább kell lépni. Mi most szomorúak vagyunk, de egyben motiváltak is, hogy egy sokkal jobb helyen tudjunk Titeket vendégül látni a jövőben. Mindent megteszünk azért, hogy mihamarabb újra tudjunk nyitni!

Addig is kövessétek az oldalunkat, ahol folyamatos tájékoztatást fogunk adni a fejleményekről!

Szeretettel,
A Vansör csapata
süti beállítások módosítása