.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 08. 5. - apuska
Üvegház bisztró

Cím: 1211 Budapest, Szent Imre tér 6-8.
Látogatás: 2016. április 16. 13:40-14:20 és június 18. 17:00-20:45
Google Maps

Az Üvegház megmarad azoknak, akik a Csepel Művek árnyékában nevelkedtek.

Telefon: -
Facebook: fb.com/Üvegház-Bisztró-Rizmajer-Söröző-268882283225346
Web: -

Vélemény

apuska:

Egy régi csepeli klasszikus, Rizmajer világos sörrel a csapon, egy kifőzdével az oldalában, esetenként ismeretlen punk zenekaroknak fellépési lehetőséget biztosító klubkoncert helyszínként vonulva be a köztudatba.

Őz Zsolt 1998-as visszaemlékezésében még Akváriumként emlegette, amiről akkor így írt: "[...]A tér körüli csehókban az alkohol és legendák ködéből még mindig felbukkan a különben igaz történet. Ilyenkor tanácsos okosan bólogatni, mert tényleg ártatlan hazugságról van csak szó, ellentétben azzal az állítással, hogy az Akváriumként emlegetett egységben árult büdös lé az sör. [...] Az Akváriumba már kevésbé szomjasan érkezünk, mint kiderül, ez bölcs előrelátásnak bizonyul. Iszonyú randa, hangulattalan hodály a Szövetség ABC hátsó traktusában, a bejáratnál található asztalnál 500 év szigorított ül, bitumenhomály tekintettel – az egyik még bandzsa is. Megpróbálunk minél észrevétlenebbül a pulthoz somfordálni, ami 82 kilóval azért elég nehéz, ám itt jön az igazi csapás, a bajor jellegű házi sör. Ez a fogalom külön megérne egy tanulmányt, persze azért akadnak minőségbeli különbségek de ez még kategóriájának is a legszutykabbika. Túránk során az első és utolsó alkalom, hogy nem iszom meg az elém rakott italt, bár kontrasztként két igazán aranyos fiatal lánnyal szellemeskedünk, végül is ezt a macskapusztító löttyöt nem ők gyártják, csak eladják. Miközben jóindulatúan figyelmeztetnek, hogy óvatosan fotózgassunk, mert ki tudja, kit köröznek éppen, Gábor már egy randevút erőltet, de a feketehajú mutatja ujján a jegygyűrűt, és tényleg szomorú. Mondom is tanult barátomnak, miután szerencsésen kijutunk e becsület- és gyomorsüllyesztőból, hogy így legalább izgalmasabb lenne, de ő valami erkölcsi aggályokat emleget. Lehet, hogy igaza van, lehet, hogy nem, inkább ráhagyom."

uveghaz.jpg

forrás: Google Maps

Akvárium vagy Üvegház, bárhogy is nevezzék, a kocsmának ez mind egy olyan tulajdonságára utal, aminek ma nyoma sincs. A vörös téglafalborítású falak részeként kékre mázolt rácsos és felmatricázott ablakok kínáltak hosszú évtizedeken át elvi betekintést, amit a csepeli Szent Imre tér 2014-es megújulásával egy időben az épületegyüttes javát kitevő Egyeskapu ABC (hivatalos neve Duna Szövetség ABC Áruház) korszerűsítésével szüntettek meg. Az elnevezésből adódó vitát homlokzati cégér hiányában ma sem oldja fel semmi, ráutaló gesztusként csupán egy órási Rizmajer Sörfőzde felirat ad odabenn némi támpontot, ezért is szokták a történelmet nem ismerők Rizmajer sörözőnek hívni (üzletvezető: Rizmajer Antal).

Mondjuk az talány, miként tévedne be ide az utcáról bárki? Sajnos az utca másik felén az orbáni stadionépítési modellt dicsőítő Csepeli Szurkolói Aréna nem olyasféle fővárosi látványosság, ami magyar érintettségű sportesemények közvetítése hiányában érdekelne bárkit, és 2013 márciusától az ad hoc  koncerteket is átköltöztették egy hévmegállónyival odébb, a Route 66 Baráti Klubba.

így az Üvegház megmarad azoknak, akik a Csepel Művek árnyékában nevelkedtek, feltűnés nélkül ideszoktak, és akiknek a tévé, biliárd, olcsó sör és a hasonszőrű lumpen haverok kombinációja napról napra gyógyír a bajaikra.

kalimpa:

Csepel, hajléktalanok, lecsúszott melósok, és még ki tudja milyen arcok lelőhelye az Üvegház kocsma. Nem lett a törzshelyem, mikor a Magyar-Izland focimeccs nézésre a napsütötte arénával szemben árnyékos opcióként kiszemeltük, bízva egy autentikus közvetítésében. TV legalább volt, még ha nem is nagy.

A hangulat amúgy barátságos ebben a szürkének épp nem mondható világban, néha megy az anyázás, szitkozódás, hol a kormány, hol az ellenfél irányába, de ugyanúgy megvannak az őszinte ölelések is.

A pia a legolcsóbb és kb. a legalapabb felhozatalból áll, élén a koccintós borral, ami még fröccsnek is elég gyilkos.

A felszolgáló hölgyemény pedig olyan mindent látott már típus. Neki meglepetést okozni alkohol és részegedés bűvkörben nehéz lenne, de legalább mosolyog néha.

A WC az, ahová inkább ne menj ha kedves az életed, de ha mégis kell már nagyon, akkor ne nyúlj semmihez. Nehéz ügy.

 

anyicska:

Kicsit elveszítette kívülről a régi báját, miután köré épült az Aldi. Csak a régi magas asztalka és pár dohányzó alak emlékeztet arra, hogy ebben a nagy fehér kockában bizony egy kocsma van. És nem akármilyen. Hisz a Tankcsapda is ezt választotta 2012-ben a csepeli helyszínek egyikének (3:19-től) a Hatalom nélküli rend című klipjéhez, ahol a törzsvendégek is statisztálnak.

Egyébként szimpatikus a belső rész, otthonos, fából készült bútorok, falak, a bárpult rusztikus téglaboltívek mögött bújik el, ahogyan az óriási sörhordó is. A korcsmárosné kedves, vicces. Viszont vannak dolgok, amelyek erősen ellene vannak, hogy jövőben visszajárjak. Az első a közönség, a másik, amely szorosan összefügg az elsővel, a kibírhatatlan emberszag. Tudom, nyár van, de ez tényleg sokkal durvább, mint egy zsúfolt BKK busz kánikulában. Itt nem csak sima izzadság szag van jelen, hanem egy hajléktalanokéhoz hasonló hetekig mosatlan férfi bűz, aminek a bőrből párolgó cigarettafüst egy újabb bukét ad.

Az Üvegháznak mindenképp helye van a csepeli kultikus kocsmák sorában, de ha nem változik a törzsvendégek összetétele, hamarosan kihal, mert a kívülállóknak ott nincs sok keresnivalója. Erős náthával sem.

ábel:

Nem lett rosszabb, és nem is lett jobb. Itt nem változott semmi. Ugyanaz az úri közönség, mint 8-10 évvel ezelőtt. Gimnáziumi éveink meghatározó alakját, csövit, a hosszú göndör hajával és nagy szakállával még most is láttam, rendszerint kerékpárral érkezik, rajta visszapillantó tükör. Egy elnyűtt bakancs van rajta mindig, és régen sokat röhögött azon, hogy mi hogyan csapjuk szét magunkat.

Azóta a kifőzde rész le lett választva - egyébként jól főznek -, szűkült a hely, kevesebben férnek be, gondolom, ezt a forgalom indokolja.

Pedig hatalmas bulik voltak. A legmocskosabb rock előadások, olyankor megtelt csepeli fiatalokkal, a végére azt se tudtuk, hol ér véget a zenekar és hol kezdődik a közönség.

Ugyanaz a kiszolgáló hölgy van a pultban most is. Megmaradt az időtálló súlyos világosbarna fadeszkákból ácsolt falvédő és berendezés, a neonvilágítás, na meg az elnyűhetetlen fekete-szürke padlólap. Nagyon jók még mindig a feliratok a falakon, mint "A köszönés a tisztelet alapja, létezik és tanulható, felnőtteknek is", a "Kedves vendég, kérem a poharakat és üvegeket ide visszahozni", és ehhez hasonlók. Egy letűnt kor emléke a "Kártyajáték és pénznyerő automata 18 éven felüli" tábla, ahogy régi bevont papírforintok is, amik ki vannak ragasztva az italhűtő ablakára.

A pulton áll egy temetői virágváza Jézus arcképével, benne művirág. Az egyik könyöklőre érthetetlen módon került oda egy rózsaszín öblítős flakon, benne azonosítatlan folyadék. A koszos rötyi részeként egy hungarocell darabbal van alátámasztva a piszoár. A terasznak csúfolt kopott, magas, kinti vasasztal közepén árválkodik egy konzervdoboz, amibe a csikkeket gyűjtik. Csepeli csendélet. Az Üvegház ennyi.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Rizmajer világos, 240 Ft
Üveges sör: Arany Ászok, 290 Ft
Bor (1 dl): Kimért bor, 80 Ft
Rövid (5 cl): Kommersz, 240 Ft
Üdítő (2 dl): Kimért szénsavas üdítő, 160 Ft
Meleg ital: Kávé, 130 Ft
Harapnivaló: -

Értékelés

3,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr488752540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.08.05. 14:27:02

hát, Anyicska jól megmondta, maradok az igazi Rizinél, ha Csepelen járok!

Amúgy, adalék az átkosbéli történetéhez: nem itt volt csapos (a fotók nagyon stimmelnek) az olimpiai bajnok - és az emigrációból hazug módon hazacsalogatott Gyarmati Dezső (1927-2013)?!
lásd erről
pavelolvas.blog.hu/2014/06/27/hazahivtak_hogy_eltilthassak_egy_olimpikon_a_sontesben

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.08.05. 15:27:38

@Pável: Bár az illusztráció az Üvegházra utal, ha az írásnak hinni lehet, ezt a kocsmát kizárhatjuk. Ez itt az I-es kapu, míg a II-es kissé délebbre van a Duna-lejáró utcánál. Ide a legközelebbi (már bezárt) kocsma a Karácsony Sándor utca elején a 3. félidő, pár méterrel beljebb egy nevesincs borozó, majd még a HÉV vonal előtt a ma is üzemelő Két Lámpás söröző, borozó, amiről nemsokára írok. Az is nagy kaland volt! ;)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.08.05. 16:45:33

Tetszett! Térképezzük fel a halálraítélt külvárosi kocsmákat, melyek úgy fognak eltűnni, ahogy a munkásosztály is eltűnt Csepelről.

Zsanett Nagy 2016.10.13. 15:59:02

@apuska: Köszönjük a sok negativumot ez is csak egy reklam.!
Mivel 10 eve ide jarnak vendegek ez alltal ossze szokott csapattal is talalkozunk ez csak azt mutatja olyan rossz hely nem lehet! :-)

Melinda Lindy Korpás 2016.10.13. 16:12:57

Egyetértek Nagy Zsanett véleményével de annyit még hozzáfüznék, hogy nem emlékszem hogy beleegyeztem volna, hogy engem vagy páromat lefotózátok. Kérem a fotók levételét.Mivel nem vagyok vagyunk közszereplők és én nem kívánok semmilyen blogban megjelenni.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.10.13. 16:15:12

@Zsanett Nagy: Imádom a zsigerből "rossz" helyeket; hosszútávon fenntartható jövőt kívánok minden csepeli kiskocsmának és törzsvendégeinek! ;)

Zsanett Nagy 2016.10.13. 16:30:58

@apuska: Itt a vendegeknek jo hely valakinek tetszik valakinek nem!
De ugy gondoljuk azzal hogy rossz hirbe teszunk egy uzletet az is Csak egy Reklam ide bejonnek az emberek es itt vannak orakig.
Koszonjuk fent tartjuk magunknak es fent is fogjuk!! :-)

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.10.13. 16:40:21

@Melinda Lindy Korpás: Kizárásos alapon eljutottam addig a fotóig, amin ti lehettek. Nem gondoltam, hogy ebből a távolságból azon bárki felismerhető lenne, de a fotó eltávolítása nélkül az arcokat elhomályosítottam. Elnézést kérek a félreértésért, hajrá Üvegház!

Melinda Lindy Korpás 2016.10.13. 17:21:00

@apuska: Köszönöm szépen a gyors reagálást.
süti beállítások módosítása