.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 01. 20. - apuska
Hunyadi Lakásbisztró

Cím: 1011 Budapest, Hunyadi János út 15.
Látogatás: 2015. december 4. 18:15-19:45
Google Maps

Eszembe jutottak Jan Neruda Kisoldali történetei és a rejtélyes hangulatuk.

Telefon: +36 70 881 8100
Facebook: fb.com/lakasbisztro
Web: http://lakasbisztro.hu

Vélemény

apuska:

A Hunyadi Lakásbisztró és kézműves söröző egyike azon kultikus helyeknek, amit rég meg szerettem volna nézni. Csak ugye az I. kerület nem játék, Buda szíve, egy ilyen túrára térképpel kell menni, testileg és lelkileg ráedzeni, hogy megrészegülten haza majd miképp, mert soha nem fűzött ide még senki és semmi, és sokáig nem fonódott erre villamoshálózat. Hunyadi? Történelem óra!

A Hunyadi János út és Szalag utca sarkán a szintkülönbség bámulatos, így ami az egyik oldalról földszint, a másikról hűvös pince. Roppant kényelmetlen lehet az ilyen lakásként, pedig sokáig funkcionált így, egy fiatal pár lakta. Volt egy amerikai konyhás nappalijuk, egy hálószobájuk, egy begardróbozott előszobájuk és egy fürdő. Furcsa mód a fűtésről csak az előszobai légkondicionáló gondoskodott - mai napig terhes ez az örökség -, csoda hogy nem fagytak meg. Aztán telt-múlt az idő, jött egy gyermek, majd a második, a lakást kinőtték, elköltöztek, itt hagytak jó néhány cuccot, ám a lakást árában eladni nem tudták. Mitévők legyenek? Gondoltak egy merészet, kávézót nyitottak a helyén, ez lett a Hunyadi Cafe.

2014 októberében a mostani csapat vette át annak vezetését. A terv, megcsinálni a Várnegyed legjobb kézműves sörözőjét - sokakkal nem kell versenybe szállni -, mely egyszerre pub, sarki kocsma és takaros otthon, ahol kaphatóak a hazai kisüzemi sörvilág legjobbjai a könnyed belépő szintű söröktől az igazán extrém főzetekig, és különleges sörkorcsolyákat felszolgálni mellé.

Az egykori lakásban sok minden adott volt, amit meg sem próbáltak letagadni. A bisztró ágon a legszembetűnőbb a sörcsapok mögött a konyhapult és a konyhaszekrény, a lakás ágon a lámpák, a polc, a könyvek (ez egy adok-kapok könyvtár, ahonnan elvihető az olvasnivaló, ha pótlod másikkal), a fotel, a heverő, az előszobában a lócák, a WC fölött az oda nem való konnektorok (vészhelyzet esetére), de jó is ez így. Már csak ki kellett egészíteni a régi nappalit pár vendéglátásra alkalmas eszközzel, néhány könyöklős, bárszékes asztallal, díszítésben kis sörös tematikával - jaj, ezek a festett pergamenek, és mindebbe olyan előzékenységgel beleállni, mintha tényleg valakinek a lakásában lennénk vendégségben. Az italokat készségesen bemutatják - ha már a csapolt kínálat értelmesen kiírva nincs, minden fogás után őszintén érdeklődnek, mennyire ízlett, miközben a hűtőre pakolják ki maguknak az egyes asztalok fogyasztását mágnesekkel.

2014 végén a kézműves sörök mentén kialakuló szubkultúra egyöntetűen üdvözölte a Hunyadi Lakásbisztró és Kézműves söröző megnyitását, és ennek kapcsán jó pár cikk napvilágot látott. Többek közt írt róla Sal Bandy és Fehérbálna (utóbbi tollából a Sörtúra véleményt lejjebb olvashatjátok), ám mindezek mellett is erős a gyanúm, hogy a Víziváros visszafogott népsűrűsége, és a környéken élők átlagéletkora finoman szólva sem kedvez az üzletmenetnek. De mint tudjuk, előre is lehet menekülni, pl. olyan jó programokkal, mint keddenként a Quiznight, de a Hunyadiék akciós ajánlataival gyakran találkozom a Bónusz Brigádon is, hol egy melegszendvics áráért kínálnak kettőt, hol 4 fogásos sörvacsorát kedvezménnyel, hol egész napos interaktív sörfőzésben való részvételt Drajkó Mese Habbal Zsomborral, melynek eredménye 2-3 héttel később palackozva is visszaköszön.

Szeretem az ehhez hasonló helyeket, aminek határozott arcéle van, ugyanakkor szerelemgyerek. Hibáival és korlátaival együtt. Profivá lehet érni, idővel, de a hozzáállás fontosabb ennél.

anyicska:

A Hunyadi Lakásbisztró valóban egy lakás volt, és ez a tény úgy magában ad neki egy sajátos hangulatot. Ki lakhatott itt? Milyen lehetett itt lakni? Vajon miért költöztek el a lakók egy ilyen gyönyörű helyről? Amikor bent ültem az asztalnál, sörre várva, kinéztem az ablakon, és egyből eszembe jutottak Jan Neruda "Kisoldali történetei"* és a rejtélyes hangulatuk. Ezek ugye Prágában játszódnak, de Hunyadi bisztróhoz hasonlóan a vár közelében, a történelmi negyedben, a város mindennapi zaján kissé kívül, mintha ez egy külön világ lenne, kisváros a városban. Szokatlan csend a macskaköves utcán, sehol villamosok, buszok, autók.

A bisztró kívülről nagyon csábító, pláne egy jéghideg estében. Gyönyörűen van kivilágítva, szinte hívogatja a járókelőket. Bent is hangulatos, bár én kicsit fáztam. Nem is csodálkozom, mindössze egy légkondi dolgozott az előszobában, és a túloldalt a kisszobában egy olajradiátor.

A WC-én szinte megfagytam. Hogy éltek túl a téli napokat a hajdani lakók? Nem lehetett egyszerű, de a forró nyári napokon a feltételezhetően kellemes hűvös, kompenzálhatott egy kicsit.

Szóval most menekültünk, mert nem akartam kényszerből még egy forró capuccino-t inni, de nyáron szívesen visszamennék, már csak azért is, mert hangulatosnak tűnik előtte a kis kerthelyiség, és a hely szelleme is egész más irányból kapja majd a fényt.

*Jan Neruda (1834–1891) rövid, általában nevetésre ingerlő, szatirikus, de a háttérben sokszor tragikus történetekben és képekben örökíti meg a számára oly fontos utcákat, kerteket, boltokat, vendéglőket és persze az embereket. A költői mivoltában adódóan, nem fecsérel sok szót a leírásokra, a maguk tömörségükben képesek visszaadni hitelesen a hangulatot.

sörtúra:

Eddig mindenki csak a Vár miatt járt ezen a környéken, de a Hunyadi Lakásbisztrónak hála ez változni fog. Jó sörök, otthonos környezetben.

Egy olyan időszakot élünk, amikor minden héten újabb és újabb kocsmák, sörözők, pubok nyílnak, akik meglovagolva a kézműves (már work in progress egy új név kitalálása, mert ettől már feláll a szőr a hátamon) sörök népszerűségét, azokat is csapra verik vagy üveges változatot kezdenek el tartani. Ezeknek a többsége csak a profit reményében, egy a söröknek teljesen életidegen környezetbe helyezi be ezeket a finomságokat. Na a Hunyadi Lakásbisztró nem ilyen!

Gyakorlatilag az egész hely kialakítása ráerősít arra, amit a kisüzemi sörfőzdék termékei jelentenek. Otthonos, még véletlenül sem ipari arculat, amolyan mintha egy sörfőzdének a kantinjába térnél be. A falakra felfestve a leginkább kedvelt sörök leírása magyarul és angolul is (azért mégiscsak a Várnál vagyunk), egyedi designnal rendelkező asztalok és olyan kiszolgálás mintha minden nap itt lenne az ember és már ránézésre megmondanák mit kérsz.

Amikor odaértem már kicsit későre járt, de a hangulaton és az emberek létszámán ez egyáltalán nem látszott meg. Korábban ez a Hunyadi Cafénak adott otthont, amit még a kinti dekor elemek is sejtetnek. Belépéskor kb. azt éreztem, hogy valami haveromhoz érkeztem, mert egy klasszik előszoba fogadott, ahol fogas, gardrób és pad fogadott. A falakon kézműves kerámiák voltak, amik nem tudom milyen célt szolgáltak, de nekem kicsit falusi feelinget adtak a helynek, ami nem nagyon jött be. Jobbra volt egy kis „chill-szoba”, ahova be lehetett ülni beszélgetni vagy akár a kanapéra leheveredve megpihenni a sörrel. És ha esetleg nem jobbra, hanem balra fordulnánk az előszobából, akkor a pultnál és a hozzá tartozó bárszékes szobánál találjuk magunkat.

Amikor odaléptem a pulthoz rögtön felmértem miből is lehet választani és meg kellett állapítanom, hogy mindenki megtalálja majd a kedvenc sörét. A krétatáblán több sörfőzde sörei sorakoztak, gyakorlatilag minden sláger kapható volt és sok újdonság is volt még terítéken. A teljesség igénye nélkül pár darab: Bakancslista, Snakebite, Távoli Galaxis, Jokerface, Hedon Credo, Horizont sörök és még sok más. Szerintem ez a kínálat elég kielégítő lehet minden sörkedvelőnek. Azt azért meg kell említenem, hogy ezek mind üveges sörök! Természetesen van csapolt sör is, mert az elengedhetetlen, méghozzá 4 csapról folynak az ínyencségek. Ezeken mindig változik, hogy éppen mi van annak megfelelően, hogy milyen gyorsan isszák ki őket a készletből. Egy dolgot nem említettünk még, mégpedig a kaját. Szerintem azzal sem lesz gondja senkinek sem, mert bár nem melegkonyhára kell gondolni, de a sörözők kínálatánál jóval nagyobb és finomabb a választék. Például konfitált tarja zsírjában, balzsamecetes lilahagyma salátával, amit mire kimondok már összefutott a nyál a számban, de a csipegetőknek is van mit enni a sörhöz, mivel van magyaros kóstoló tál is: töpörtyű, szalonna, szalámi, erős paprika, paradicsom, kenyér, só. Helyben sütött sörkorcsolyák (tesztelve, zseniális!, bár ez nem tudom az állandó kínálat része is lesz-e vagy csak nekünk kedveskedtek a megnyitón), melegszendvicsek, sült debreceni és a klasszikus popcorn, mogyi kombó áll rendelkezésre. Az árak sem vészesek ahhoz képest hol is van a hely. Amolyan kézműves árak, illetve keddenként minden csapon lévő sör 550 Ft, ami elég baráti.

Összességében csak ajánlani tudom a helyet, mert hangulatos, otthonos és minden jó megtalálható. Egyelőre nem tudom mekkora tömegre lehet számítani esténként, de mivel a hely befogadóképesség kb. 25 fő, hogy megtartsa az otthonos, komfortos érzést, ezért néha kis torlódás alakulhat ki, de megéri kivárni a sort (sört).

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): CCCR, 900 Ft
Üveges sör: Fóti Zwickl, 800 Ft
Bor (1 dl): Folyó, 300 Ft
Rövid (4 cl): Márkházi pálinkák, 900 Ft
Üdítő (5 dl): Szénsavas üdítő, 500 Ft
Meleg ital: Capuccino, 550 Ft
Harapnivaló: Magyaros melegszendvics, 800 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr848170104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása