.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2013. 01. 28. - apuska
Kocsmakvíz

Kocsmakvíz, az unalmas hétfő esték ellen! Bár a műfaj és a jelenség nem új, talán a híre még nem jutott el mindenkihez, miszerint egyes kocsmákban nem csak csocsózni, dartsozni, meccset nézni, inni vagy beszélgetni lehet, hanem alkalmanként a haverokkal csapatokba összeállni, és műveltségünk fitogtatni vicces vetélkedőben. A téma kapcsán a legnagyobb magyar kocsmakvíz közösség, a QuizNight.hu fő szervezőjét Bartha Álmost kérdeztem a játék történetéről, szabályairól, sokéves tapasztalataikról, és hogy az év eleji trendet látva lehet, hogy 2013 a kocsmakvízek éve lesz?

- Nézzük az alapokat! A kocsmakvíz egy hagyományos vagy épp egy tévés kvíztől mennyiben tér el?

Ez egy vidám csapatjáték reflektorfények nélkül, amit sörrel a kezedben, jobbnál jobb kocsmákban űzhetsz. A teljesség igénye nélkül, pl. a következő budapesti helyeken: Vaskapu Taverna, Szimpla kávézó, Trapéz, Mika Tivadar mulató, Pinyó klub, Ibolya presszó, Kazán vagy Szomszéd. A program általában ingyenes, a nyereményeket a kocsmák maguk ajánlják fel, és azokat jellemzően el lehet fogyasztani.

- Honnan ered a műfaj, ti hol találkoztatok vele először?

A QuizNight az angolszász területeken méltán népszerű pubquiz (magyarul bárkvíz, vagy kocsmakvíz) magyarországi változata. A műfaj sok évtizedes múltra tekint vissza, egyes országokban majd minden kis kocsmában rendszeresen játsszák. Én személy szerint 2008-ban, Shanghajban találkoztam először pub quizzel, amerikaiak csinálták, jellemzően angolszász kultúrából származó kérdésekkel, szinte hozzá se tudtam szólni. A társaság shanghaihoz hasonlóan vegyes volt, a csapatomban a teljesség igénye nélkül voltak például franciák, indiaiak, mauritiusiak, németek, kanadaiak vagy éppen zambiaiak. Kedvenc kérdésem az volt, amikor egyik este felraktak egy bélyeget és az volt a kérdés, hogy melyik országból származik. Rá volt írva, hogy Magyarország, kicsit egyszerűnek gondoltam, de más nem tudta rajtam kívül. Egyszer csak ketten maradtunk, de így is majdnem nyertünk, 2 ponttal maradtunk le az aznap esti győztestől.

qn02.jpg

- Tehát ebből az élményből táplálkoztál, és honosítottad meg itthon te magad a játékot. Hogy emlékszel vissza erre?

Mi pár nap híján négy éve indítottuk útjára a QuizNight-ot, egy szentendrei kávézóban. Ekkor még teljesen a külföldi példákkal megegyező szabályokkal játszottunk. A játék két fordulós volt, a két forduló között pedig plusz egy villámkérdés forduló kapott helyet. A két forduló teljesen vegyes kérdésekből állt, a villám forduló pedig egy tematikára épülő képfelismerés volt. A villám kört meghagytuk ilyen formában, viszont a két nagy fordulóhoz teljesen egyedi játékmenetet alakítottunk ki, hogy a 2-3 éve velünk játszó csapatoknak is folyamatosan újat tudjunk mutatni. Az egész játékra ráépítettünk egy bajnokságot, így a heti italnyeremények mellett gyűjtögethetik a csapatok a pontjaikat, és a szezonvégi döntőn még több piát nyerhetnek. Négy éve kb. 20 fővel tartottam meg az első kvízünket, most már minden hétfőn négy városban összesen kb. 600 játékosunk van.

- Mi van akkor, ha valaki kedvet kap a játékhoz, de nincs olyan társaság körülötte, akivel rendszeresen versenybe szállhatna?

Ez nem okozhat problémát, akkor csak jöjjön el egy számára szimpatikus helyszínre, nagyon gyorsan, nagyon jó közösségek alakulnak ki, baráti a légkör, bárkivel szóba lehet állni. Ugyanakkor egyáltalán nem egy zárt közösségről van szó, az új játékosok és csapatok könnyen beilleszkednek. A kvízek alkalmával könnyű ismerkedni, az egyetemista célcsoport hozománya pedig a rengeteg szép és okos diáklány! :)

- Kinek ajánlanád a játékot?

Igazából bárkinek, a közönségünk egyre változatosabb, a régi játékosaink már lediplomáztak, sok a fiatal egyetemista, de a 35-40 éves korosztály is erőteljesen kezdi képviseltetni magát. A legidősebb játékosaink pedig 70 év felettiek. A kérdéseket tekintve nagyon vegyes a kép, sosem az volt a célunk, hogy kiderítsük mit nem tud senki, sokkal inkább az, hogy szórakoztassunk, feldobjuk a hétfő estéket. Egy tipp az eredményességhez: érdemes a csapatba a klasszikusabb reál és bölcsész érdeklődésű tagokat is választani, de ezek mellett a bulvár, sorozat/film, zene, és divat is gyakran kerül elő és minden válasz ugyanannyi pontot ér. Igyekszünk olyan kérdéseket írni, amiket ha nem is tud rögtön az ember, egy kis gondolkodás után ki lehet következtetni, a csapat együtt tud rajtuk ötletelni.

qn01.jpg

- Hétről hétre új és szórakoztató kérdéseket írni nem lehet könnyű. Van erre valami hatékony módszer?

Kérdéseket írni tényleg nem túl könnyű, főleg nem minden hétre 55 újat! Hiába olvasol utána mindennek, a legjobb, hogy minden kvízen vannak lent olyanok, akiknek az adott téma a szakterülete és ezért jobban tudják. A legviccesebb talán az volt, amikor egy BKV-s kérdésben, a vállalat jogi vezetője igazított ki. Jól szoktak elsülni a találós kérdés szerűek is, kedvencem ebből az évből a Milyen "terméket" állítanak elő azok az emberek, akiknek a foglalkozásának a megnevezése a madarak szaporodásának egyik tevékenysége is? Nehéz a quizmester dolga, elég konkrét felajánlásokat is kaptunk már egy-egy jó válasz függvényében. :)

- Van egy komoly közönségetek, jó kapcsolatot ápoltok egy csomó kocsmával, erre építve vannak-e további terveitek?

Valóban nagyon jó a kapcsolatunk a helyekkel, így más programokat is szervezünk együtt. A Mezcalba például hamburger evő versenyt, emellett a játékosainknak tudunk egyedi akciókat is biztosítani, gyors példa a Kultúr Pub sör + nachos akciója (2 korsó sör + nachos 1000 Ft). További akcióink megtekinthetőek weboldalunkon a helyszínek menüpont alatt: választhatsz belvárosit, 9. kerületit, éttermet, kávézót, olyat, ahol 40-en játszanak, vagy olyat, ahol 150-en, a kérdések és a hangulat mindenhol ugyanaz. A telefonszámaink megtalálhatóak a weboldalunkon, várjuk kocsmák jelentkezését is Budapesten és más nagyvárosokban. Olyan helyeket keresünk, ahol van valamilyen megjelenítő (tévé vagy projektor), és legalább 70-en le tudnak ülni asztalokhoz. 1 éven belül jó lenne, ha elérnénk a heti 1000 játékost. Majd nem olyan nagyon távoli terv, hogy szeretnénk megdönteni az egyszerre, egy helyen legtöbb kvízező Guinness világrekordot, legalább 3000 embert kéne leültetnünk hozzá. Ha még sosem voltál quiznighton, foglalj asztalt, hogy biztosan beférj a csapatoddal!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr325047857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása