.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 04. 6. - kocsmablog
Húsvéti zöld sör

pixel

> Húsvét előtt a nagyböjt idején jellemző volt, hogy a vidéki emberek zöld ételeket ettek, főként friss növényekből. Talán ez adhatta az ötletet a cseh sörgyáraknak, hogy ünnepi söreiket is zöldre fessék, és a budapesti cseh sörözőknek hála ezekből több megkóstolható.

Az alkalmi sörök hagyománya, köztük a húsvétié, évszázadokra vezethető vissza. Az ünnepi sörök jellemzően testesebbek, erősebbek, mint a hétköznapi asztali sörök, ám valahogy a húsvéti sörökre ez pont nem igaz, különlegességüket inkább az alapanyagoknak és az összetettebb technológiának köszönhetik.

Csehországban 1999-ben főztek először zöld sört a prágai Pivovarský Důmban, és bármily meglepő, de semmi köze nem volt az írek nemzeti ünnepéhez, a Szent Patrik naphoz. Az előállítás során többféle növényi kivonat hozzáadásával próbálkoztak, végül a csalán hozta meg a várva várt sikert, az ún. "kopřivové pivo" azóta is a szortiment állandó darabja.

2006-ban a brünni Starobrno sörgyár látta meg a zöld sör (zelené pivo) nagyüzemi gyártásában a potenciált. Ők tipikusan szezonális ajánlatként húsvét előtt az utolsó vacsora emlékének ünnepére Zöldcsütörtökre főzik, s néhány hét alatt mintegy kétezer hektoliterrel adnak belőle el Csehországban. Ez egy hosszú ászokolású alsó erjesztésű sör, melyhez egy titkos receptúrájú speciális gyógynövény-kivonatot adnak.

zelenepivo.jpg

2008-ban egy nagykanizsai kocsmáros zöld sörének volt a honi bulvár sajtónak hála országos visszhangja. Bár Béci' bát nem annyira a húsvét ihlette, sokkal inkább az a tény, hogy fanatikus fradista, a Stari Sörfőzdében készülő találmánya anno „Smaragd Zöld Sör” elnevezéssel került a palackba. Ízében ez is gyógynövényes volt, és semmiféle mesterséges anyagot nem tartalmazott.

Magyarországon sem a tapolcai kisüzemi sörfőzde zöld söre, sem a szándék nem terjedt el. Rendben, hogy különleges a színe, de az ízvilág nem győzte meg a fogyasztókat, ám a húsvéthoz kötődően Csehországban mégis legalább 8 sörgyár készít hasonlót. Ezek közül a Jaromír sörözőben és sörkertben kapható a Dudák Sörgyár húsvéti zöld söre, az Öszvérben és a Zöld Kapu vendéglőben a Primátor zöldje, a Hrabal sörözőben a Ježek sörgyár sajátja, de bizonyára sokan megkóstolnák a Konrad üdvöskéjét, az apró Purkmistr sörgyár cannabist tartalmazó darabját, a Litovel sörgyár különlegességét, vagy a Pivovar U Švelchů specialitását is, hisz attól hogy zöld - tapasztalatból mondom -, még lehet jó.

Sörben gazdag kellemes húsvéti ünnepet kívánunk!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr887343954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása