.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 03. 17. - apuska
Szent Patrik napja

pixel

> Minap meghívtak az újranyílt Beckett's ír kocsmába, hogy nézzünk körül. Viszont számoljunk azzal, ha ezen a héten megyünk, akkor a Szent Patrik nap miatt túlzsúfolt lesz, és egymás szavát sem értjük majd az üvöltő angol részegektől. No, de miről szól ez az ünnep, ami ennyire remek apropó az ivásra?

Március 17. - Szent Patrik napja. Ilyenkor az írek a 461-ben meghalt védőszentjükre emlékeznek, ez a nemzeti büszkeségük napja, és ennek örömére, kihangsúlyozva nemzeti összetartozásukat, a világon mindenhol zöldbe öltöznek és irtózatos mennyiségű sört isznak.

Kicsit vicces, hogy Írországot a korai középkor óta emlegetik a "szentek szigeteként", noha Patrik az egyetlen szentjük, és ő is csak a 18. század óta. Ráadásul az írek apostola még csak nem is született ír. Jómódú walesi szülők gyermekeként jött világra, akit 16 évesen ír tengeri rablók elhurcoltak rabszolgának. Erre ő? Jogos büntetésnek érezte elrablását, mondván elfordult Istentől, parancsait nem tartotta meg, és nem hallgatott a papokra, akik az üdvösségre intették.

saintpatrick.jpg

6 évig tartó rabszolgasága során megvilágosodott. Eredetileg istentelen ember lévén szabadulása után felvette a kereszténységet, és kitűzte életcéljául, hogy megtérítse a kelta pogányokat. Három évtizedig példátlan sikerrel hirdette a kereszténységet a szigeti barbárok közt, nemcsak a törzsfőket megnyerve, hanem a népet is, amelyet a sziget legeldugottabb zugaiban is felkeresett. Ennek a ténynek köszönhető, hogy Írország kereszténnyé válása véráldozatok nélkül ment végbe, és működő egyházmegyékre, egyházközségekre tagolódott az ország.

Ténykedésének a 7. századra már jelentős kultusza volt, a nép Írország védőszentjének tartotta. Halálának évfordulója 1631-ben a katolikus egyház segedelmével hivatalosan is bekerült a római naptárba, de amitől ez sokkal nagyobb jelentőséget kapott, hogy az 1840-es nagy ír éhínség alkalmával, amikor a krumpliföldeket érintő súlyos járvány miatt cirka egymillióan éhen haltak, olyan kivándorlási hullám indult, ahol további milliók hagyták el az országot, megalapozva a mai 80 milliósra becsült, magukat ír származásúnak valló kitelepülők számát.

Ma a világban szétszóródott írek Szent Patrik napján fejezik ki nemzeti öntudatukat. A modern világi első Szent Patrik napi parádéját 1762-ben tartották New Yorkban, de már minden vallási színezet nélkül, kizárólag az ír kultúrának, táncnak, zenének és a lóherét, a manókat, tündéreket, és szivárvány végén elásott kincsesládát is felvonultató hagyományoknak tisztelegve. És hogy miért ennyire zöldek? Mert Írországnak a zöld sziget elnevezése elég komolyan beleégett a köztudatba.

Mára az ünnep az íreken túlnőtt, hisz ki ne szeretne úgy bulizni, ahogyan ők? Ilyenkor csak Amerikában, csak Guinnessből 13 millió korsóval isznak, több európai nagyvárosban, többek közt Londonban és Berlinben már a múlt hétvégén elkezdődött a buli, s miután Kelet-Európában Magyarországon rajonganak leginkább az ír kultúráért, a helyi ír közösség 2011-től Budapesten is tart felvonulásokat.

bppatrik.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr645261906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása