.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 01. 7. - palackborbár
Forralt bornak való

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Mivel odakinn nagy a hideg, jól tud esni, ha a bor meleg. De nem mindegy, milyen!

Elkezdődött az újév, és vele együtt az első komolyabb mínuszok is beköszöntek. Eljött hát az ideje, hogy ejtsünk pár szót a forralt borról.

A múltját tekintve a rómaiakig visszavezethetjük. De például az angol nyelvben csak a 14.században említik (mulled wine); eleinte így mentették meg a romlásnak induló borokat. A forralt bor múltja tehát nem kifejezetten nemes. Az igazság pedig az, hogy manapság sem a presztízs borokból készítjük ezt az italt, legalábbis én még nem mertem Gere Attila Kopárjából forralt bort készíteni. (Akinek van ilyen jellegű tapasztalata mindenképp ossza meg velünk a tapasztalatokat.)

Mivel a forralással a bor szerkezete jelentősen átalakul, és a fűszerekkel az aromákat is megborzoljuk, nem ajánlott a féltve őrzött évjáratos borokat felforralni. Ugyanakkor azt se gondoljuk, hogy a forralt bort mindenből készíthetünk. Többek között a dugós bor, miként főzésre, úgy forralt bornak is alkalmatlan. Sőt a forralással felerősítjük a dohos és keserű ízhatást a hibás borban. Ugyanakkor az oxidált fáradt bor ilyen módon még fogyaszthatóvá válik, effajta megmentése a bornak teljesen elfogadott.

hotwine.jpg

Ízlés kérdése, de aki szeretné, hogy forralt bora tartalmas legyen, ne adjon vizet a borhoz. Nagyon fontos tudnivaló továbbá, hogy a megnevezéssel ellentétben nem szabad felforralni a bort, mert azzal sok aromát elveszítünk. A hideg téli hónapokban, mindenki keres valami meleget. A forralt bor tipikusan európai találmány, és értelemszerűen azokban az északi országokban terjedt jobban el, ahol amúgy is jellemzően hideg van. Tájékoztatásul egy-két elnevezése a forralt bornak más országokban: Glřg Svédországban, glögi Finnországban, és Glühwein Németországban. Európa más részein vagy nincs hideg, vagy inkább vodkát isznak.

A receptek széles tárházát találjuk már az interneten is, mondhatni ahány ház annyi szokás, a legfontosabb összetevők persze mindenhol megegyeznek: fahéj, szegfűszeg és citrusok (citrom, narancs). Hogy mennyire legyen édes, az csak ízlés kérdése. Ajánljuk, hogy eleve félédes bort vásároljunk, ugyanis így jó esetben legalább szőlőcukrot tartalmaz, és nem répacukrot. A szín is sokszor megosztó, valaki a vörösre esküszik, mások pedig a fehérre. Újonnan a rosé borok előretörésével a rosé forralt bor is megjelent a piacon.

A mi titkunk a Palack borbárban a narancs és alma mellett a sok fűszer, a jó minőségű vaníliarúd, az ánizs, és főzetenként 2 dl rum. :)


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/7050977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása