.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 12. 3. - palackborbár
Borok, eredetvédelem alatt

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ezúttal azt vizsgáljuk, mi is az a sokat emlegetett eredetvédelem a borok világában, és miért van rá szükség?

Elmondhatjuk, hogy a civilizáció fejlődésével az emberiség szerencsésebb fele az étkezést már nem csak fiziológiai szükségletből végzi. A gasztronómia már a kultúra része, és valóságos művészetté nőtte ki magát. A fogyasztó társadalom kitermelte magából azt az igényt, hogy az élelmiszerről pontosan lehessen tudni, hogy hol, mikor és ki termelte, merthogy mindebből következtetni lehet annak minőségére és a minőség megbízhatóságára.

Mindezek máris megmagyarázzák, miért alakult ki először helyi szinten, később pedig állami szintre emelkedve az eredetvédelem. Ha sokat kóstolunk, észrevehetjük, hogy a különböző területekről származó borok egyedi stílussal rendelkeznek. Nem csak a különböző szőlőkből készült boroknak, de az egyes dűlőknek is saját íze van: a talaj, a mikroklíma tényleg megnyilvánul a nyelvünkön és az agyunkban, és ez az, ami minket, embereket a legjobban gyönyörködtet. A változatosság!

borvidek.jpg

Az eredetvédelem történelmében Magyarország élen jár. Nagy múltú borkészítési hagyományainknak köszönhetően az első eredetvédelmi szabályozások is korán megszülettek. 1737-ben III. Károly Habsburg császár, magyar király elsőként szabályozta a tokaji borok klasszifikációját királyi rendeletben, ezzel létrehozva az első borvidéket a világon. Az eredetvédelem egyik szempontja tehát a terület. Magyarországon három kategóriába sorolják jelenleg a borokat. 2010 december 31-én megszűnt a hagyományos minőségi, táj és asztali bor megjelölés, helyette a következőket találjuk:

- OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor)
Ennél a kategóriánál a legfontosabb, hogy a bornak a címkén meghatározott földrajzi területről kell teljes egészében származnia. Jelenleg 33 ilyen oltalom alatt álló földrajzi megjelölés létezik: Badacsony, Balaton, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak, Balaton-felvidék, Bükk, Csongrád, Debrői Hárslevelű, Duna, Eger, Egerszóláti Olaszrizling, Etyek-Buda, Hajós-Baja, Izsáki Arany Sárfehér, Káli, Kunság, Mátra, Mór, Nagy-Somlói, Neszmély, Pannon, Pannonhalma, Pécs, Somlói, Somlói Arany, Somlói Nászéjszakák bora, Sopron, Szekszárd, Tihany, Tokaj, Tolna, Villány, Zala. Feltűnő, hogy a borvidékeken, régiókon túl néhány kiemelt eredetvédett bor is ebbe a kategóriába jutott, mint pl. az Arany Sárfehér Izsákon. Az OEM kategória tulajdonképpen a korábbi minőségi és eredetvédett borok megjelölésére szolgál, röviden úgy írhatnánk le, hogy ezek a védett eredetű minőségi borok. A legfőbb kitétel, hogy a természetes alkoholtartalomnak el kell érni a 9%-ot, a savtartalomnak a 3,5 g/liter értéket, a bor kizárólag Vitis Vinifera-ból, tehát hagyományos európai borszőlőből készülhhet, valamint a terméshozam nem haladhatja meg a hektáronkénti 100 hektolitert.

- OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor)
Itt szintén fontos a földrajzi megjelölés, de a rendelet szerint ennél a kategóriánál a bor minimum 85%-a kell, hogy megjelölt földrajzi területről származzon, és a bor Vitis Vinifera-ból, illetve annak egyéb Vitis nemzetségéből származó házasításából kell készülnie. Az alkoholtartalom minimálisan 8%, a savtartalom minimum 3,5g/liter, illetve a terméshozam maximálisan 120 hektoliter lehet hektáronként. Lényegében ez a kategória a tájborokat fedi le, akár így is nevezhetnénk. Az OFJ földrajzi kategóriái a következők: Felső-magyarországi, Nyugat-dunántúli, Alföldi, Balatonmelléki, Tisza melléki, Tisza völgyi, Zempléni, Dél-alföldi, Dél-dunántúli, Duna melléki, Dunántúli, Duna-Tisza közi, Észak-dunántúli.

- FN (földrajzi jelzés nélküli bor)
Ezek a borok az ország bármely szőlőterületéről, szabályos ültetvényéről, fajtamegkötés és hozamkorlát nélkül előállíthatóak. Az alkoholtartalma el kell érje a 7,5%-ot, (amit aztán a törvényben engedett módon 1,5%-kal cukorral javítani lehet), a savtartalma a literenkénti 3,5 grammot. Bizonyos feltételek mellett a pincészet neve, márkanév, a fajta és az évjárat is feltüntethető az FN boroknál, de a földrajzi megjelölés nem. Tulajdonképp ez a kategória vonatkozik a korábbi asztali bor megjelölésre.

Más eredetvédelmek lokálisan születtek, és egy térség tradicionális borstílusát igyekeznek szabályozni. Egy jó magyar példa, a villányi DHC eredetvédelem. Ebben az esetben a helyi termelők kezdeményezésére saját maguk számára állított szabályrendszert hoztak létre, hogy a minőséget garantálják. A Districtus Hungaricus Controllatus megjelölés garantálja, hogy a származási bizonyítványt egy bornak csak a borvidéken belül és csak az új eredetvédelmi szabályozás betartása esetén állítják ki. A bort érzékszervi ellenőrzésnek is aláveti a Villányi Borvidéki Borbíráló Bizottság, amely 40 helybeli és 10 külső szakemberből áll. Védjegyük a magyar kikerics, mely a borvidék legvédettebb növényfajtája, csak Szársomlyón honos. A logo csak a védett eredetű villányi borokon szerepelhet, azokon viszont kötelező feltüntetni, mégpedig a címke jobb alsó sarkába elhelyezve.

villanyi.jpgA Csopaki Kódex hasonlóan helyi kezdeményezés, amely független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer. Ennek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie. A Kódex védjegyében szereplő kétfarkú oroszlán eredetileg a Csopakon élt nemesség középkori pecsétjéről származik.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/6953949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

syss · http://sysblog.71.hu 2014.12.08. 11:28:12

Azt lehet tudni,hogy a Csopaki kódex mikor jött létre?
Internet 2012-t ír,de sokkal korábbról emlékszem.

palackborbár 2015.01.08. 08:36:29

@syss: A feltett kérdésre én is csak megerősíteni tudom az interneten található információ, miszerint a Csopaki Kódex 2012-ben alakult meg hivatalosan. Jól lehet, hogy hosszú évek előzték meg az előkészületeket, és Jásdi és pár másik borász régebben is ezen elvek alapján készítette borait.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása