.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 10. 22. - palackborbár
Mit árul el a bor színe?

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azt például tudjátok, hogy csupán a bor színe mennyi mindent elárul róla?

A borismereti oktatások gyakorlati része ott kezdődik, hogy a bort kitöltve a pohárba először szemmel vizsgáljuk meg. Figyeljük meg a színét és az állagát! Ha durván szakmailag szeretnénk vizsgálni a bort, fontosak a jó fényviszonyok, és ha igazán pontosan akarjuk a bor színét meghatározni, azt fehér felület előtt vesszük szemügyre. Ennek fényében fehér és vörösbornál is következtethetünk a bor korára, testességére, tartalmasságára.

Fehérbornál a fiatal reduktív bor színe halvány citromsárga, olykor zöldes beütéssel (reflexekkel). Az idő előrehaladtával a fehérbor aranysárgába hajlik, azaz egyre sötétebb árnyalatot vesz fel. A fahordó használata szintén mélyebb színt ad fehérborunknak. Ahogy a bor túlmegy a csúcsán, azaz kezd elfáradni, öregedni, borostyánba majd barnába hajlik a színe. A kőolaj sötétségű negyven éves tokaji aszút tehát ne tartogassuk féltve a pincében, mert annak élvezeti értéke egyenlő a nullával.

Vörösboroknál a fiatal bor színe élénk bíbor színt (lila) mutat. Korral a rubinba (vörös) hajlik, míg az öregedéssel itt először téglavörös, gránátkék, majd kólás barna színt vesz fel. A fehérborral szemben a különbség tehát, hogy a vörösbor az idő előrehaladtával folyamatosan világosodik.

Az állagot is érdemes vizsgálni, egy-egy pörgetéssel. A bor feltapadása a pohár falán ugyanis sokat elárul a bor szárazanyag tartalmáról, sűrűségéről és maradékcukor tartalmáról. A vízszerű könnyű bor lefolyása gyors, míg az olajos, telt bor glicerin gyűrűt képez a bor falán és kis lábakban folyik vissza. Borban elmélyült olykor sznob barátaink ezeket a lábacskákat számolgatják. Minél több láb ugyanis annál sűrűbb a bor. Ezek a lábacskák képzik a sommelier körökben divatos templomablak effektust is.

A bor színe és megjelenése továbbá több borhibát is leleplezhet. Többek között a kiválások, színtörések kóstolás előtt sejtetik, hogy valami nincs rendben a kóstolni kívánt borunkkal.

wine-tasting-color_F.jpg


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr26817529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.10.22. 20:51:05

Tehát, fehérbor ha sötétedik az kevésbé élvezetes. A vörösbornál meg forditva, ha jól értettem. Lábacskák nélküli bor a könnyű, étkezéshez szerintem pont jó.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.23. 09:22:31

A borosok bohóckodásáról mindig a vájt fülűek jutnak eszembe, amikor tudományosan megmagyarázzák, hogy a mahagóni színre pácolt hangfalnak bársonyosabb hangja van, mint a tölgyfa színűnek.

altimus 2014.10.23. 09:42:38

@cenzuratroll bosszanto: kerdes az, hogy barsonyosabb hangja van-e, vagy barsonyosabb hangunak hallod? az elso kerdes meressel eldontheto, akusztikai parameterek alapjan, a masodik pedig erosen szubjektiv. az elso eset fennforgasa valoszinutlenebb, hacsak a pac fizikai parameterei nem kulonboznek annyira ami valoban megvaltoztatja a sugarzasi kepet, rezonanciat ... (nem lehetetlen). viszont szubjektiven egy melegebb szinu hangsugarzot hallhatunk barsonyosabbnak. miert is ne? egy azonos homersekletu szobat is eltero homersekletunek erzunk pl. a szine alapjan. vannak meleg, melegebb, hideg, hidegebb szinek. egy kek furdoszoba mindig hidegebbnek tunik mint egy meleg szinu.

de visszaterve a borra, a bor szine valoban sokat elarul. habar pl. a tokaji aszu peldaval a cikkiro lyukra futott, ugyanis a magas cukortartalu edes aszu speciel igen hosszan tarthato palackban es a szine is tipikusan sotet, barsonyos. de pl. egy tokaji esszencia szinte sotetbarna es igen hosszu ideig megorzi a minoseget. 40-50 eves palackokat is boven talalni.

bontottcsirke 2014.10.23. 09:49:07

@cenzuratroll bosszanto: Feltételezem ilyen borsodi féléket iszol

Pierr Kardán 2014.10.23. 10:40:31

A hétvégén ittunk meg egy 1989-es (25 éves) kőolajbarna színű 5 puttonyos Tokaji Aszút.

Az íze pedig fenomenálisan csúcskurvajó volt!!!!!!

cenzuratroll bosszanto 2014.10.23. 12:39:54

@altimus:

Igen, pontosan az ilyen fajta okoskodáson szoktam nevetni.

@bontottcsirke:

30 forintos kannást. Megnyugodtál?

Zoltán Furik 2014.10.23. 14:51:52

@altimus: De a tokaji aszú az igazából nem bor,max.desszertbor.

áasdklfjáasn 2014.10.23. 16:55:43

Hát jó sok baromságot sikerült itt összehordania az önjelölt sza(r)kértő úrnak.

palackborbár 2014.10.27. 11:46:32

@altimus: Az aszú magas cukortartalma valóban akár évtizedekig eltarthatóvá teszi a bort, persze ehhez hozzá járul az is, hogy a szőlőfajta amiből készül (furmint, hárslevelű) magas savtartalmat ad a bornak, ami olykor akár 9-10gramm/liter is lehet (ez egy nagyon magas szám) az átlagos borban 3-5 között mozog. Ugyanakkor korábban írtam a helyes tárolásról, ha a bor levegőt kap mert mondjuk nem fektetve tároljuk és kiszárad a dugó, esetleg a páratartalom nem megfelelő, vagy fénysokkot kap akkor bebarnul. Szakmailag bizonyított, hogy ilyen kőolaj színű bort semmilyen kereskedő nem fog megtartani. A hatalmas különbség a természetes érésből kialakuló borostyán szín és a rommá oxidált fekete kőolaj szín között van.
A magyar állam tulajdonában is vannak 50-es 60-as évekből származó aszúk, melyeket delegációknak ajándékoznak. Ezek értéke több millió forint és még mindig egyben vannak. De a színűk BOROSTYÁN!!! Nem fekete...
süti beállítások módosítása