.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 07. 11. - apuska
Gyógygödör borozó
pixel cégér Helyszín: 9400 Sopron, Fő tér 4.
Látogatás: 2014. április 11. 23:20-23:55

> Sopron legöregebb borozójáról beszélünk.

Adatlap

Elérhetőség: +36 99 311 280
Web: http://gyogygodor.hu/
Facebook oldal: www.facebook.com/gyogygodor.borozo
Nyitva tartás: H, K, Sz, Cs: 10-22; P, Szo: 10-23; V: 9-22
Extrák: konyha, különterem

Árlap

Csapolt sör (0,5l) Üveges sör (0,5l)
- Soproni, 380 Ft
- Soproni 1895, 450 Ft
- Soproni Fekete Démon, 450 Ft
- Heineken, 490 Ft
Bor (1dl) Rövid (5cl)
Soproni Kékfrankos, 90 Ft Kommersz, 500 Ft
Soproni Kékfrankos Rosé, 100 Ft Unicum, 750 Ft
Soproni Zweigelt-Pinot, 100 Ft Ballentines, 750 Ft
Balatonmelléki Olaszrizling, 90 Ft Kosher szilvapálinka, 800 Ft
Üdítők (2dl) Egyéb
Szénsavas üdítők, 180 Ft Presszó kávé, 270 Ft
Rostos gyümölcslevek, 200 Ft Babgulyás, 1250 Ft
Ice Tea, 200 Ft Pacalpörkölt sós burgonyával, 1350 Ft
Szódavíz, 10 Ft Velős pirítós (2 db), 600 Ft

Fotók

Vélemények

apuska:

"Ritkán visz az utam Sopronba. Egyáltalán nem vagyok ismerős az ország észak-nyugati csücskében, ám ha hívnak, visznek, megvendégelnek, ki a franc mondana nemet? Na, nem kell félreérteni, mert nem a Gyógygödör borozó marketing büdzséjéből tellett erre, de ha már a Soproni sörgyáréból igen - gyárlátogatáson voltunk, majd egy a nevükkel fémjelzett koncertsorozaton a város főterén -, akkor az a minimum, hogy teszünk egy kitérőt, és megnézzük közelről azt a kocsmát, aminek még Budapesten is híre ment.

A soproni Gyógygödör borozó a Kocsmablog kezdete óta a listámon van. Mindig úgy képzeltem, hogy majd egy VOLT Fesztivál alkalmával kerítek rá sort, aztán ebből persze sose lett semmi, mert mi a fenének hagytam volna el a fesztivál területét, ha minden jó ott (is) volt helyben, aztán záróra után egyszer csak ott termettem, és reméltem, hogy még mielőtt kitessékelnek, lesz néhány percem magamba szívni a legendás aurát, és a mélyére nézni, hogy a hely népszerűsége hosszú évek óta mitől töretlen?

Részint sikerült. Találtam egy a turistáknak odakészített prospektust, rendeltem, majd talponállóként egy hordó mellől figyeltem, sőt mi több, a koncertek előtt és közben folyamatosan leszólítottam a helyi fiatalokat, hogy ajánljanak egyetlen soproni kocsmát, amiről mindenképp írnom kéne, és mert 10-ből 9-en a Gyógygödör nevét mondták, a miértre is rákérdeztem.

Sopron legöregebb borozójáról beszélünk, ami a középkori belváros műemlékei alatt húzódik meg. Első formájában 1966-ban nyitották meg, ami a mai utcafronti részt (söntést) és a mögötte lévő helyiséget jelentette. Másfél évvel később kibővítették további két teremmel, ezek azonban már az egykori megyeháza pincéjében találhatók.

A fogyasztótérben található gótikus, kőből készült árkádsor az 1400-as évek végén, míg a helyiség boltozata az 1600-as évek végén nyerhette el mai formáját. Az első árkádos helyiség vélhetően egy présház volt, míg a hátulsó részben tárolták a bort, vagyis a több emberöltőt megélt ódon falak közt akkor is csak ez folyt, amikor még nem szolgáltak ki vendégeket.

A legenda szerint a Lővérekbe gyógyulást keresők, amikor ide betértek (anno Pince borozónak hívták), gyógyultan távoztak - innen ered a borozó mai neve. Jelenleg 300 négyzetméteren működik 4 teremmel, a választékban 9 féle folyó és 20 féle palackos bor mellett a magyar konyha legjellegzetesebb ételei is visszaköszönnek. És nem is akárhogy. Tisztességes adagokban, jó áron, hihetetlenül ízletesen, legyen szó babgulyásról, töltött káposztáról, pince- vagy pacalpörköltről, szalontüdőről netalán velős pirítósról. Bár a borok termelői nincsenek feltüntetve, nem azért, mert szégyenkezniük kellene, viszont a környék összes fajtája bemutatkozik. Kékfrankos, Cabernet Savignon, Zweigelt, Zöld Veltelini, Tramini, Kékfrankos Rosé, Chardonnay, Savignon Blanc, Pinot  Noir, Zenit - szóval ha jó bort akarsz inni, olyan nincs, hogy nem találod meg a számításod. Ha jó sört? Akkor kicsit eltévedtél, de palackozva valami azért csak lesz.

A Fő térről betévedve a lépcső alján tehát egyből egy nagy fogadótérbe, a söntéshez jutunk. Van egy szép hosszú pult, mögötte több kiszolgáló, akik ahhoz a fagyispulthoz hasonló fémtartályokból merik ki deciket, a pult előtt néhány talpára fordított hordó, amolyan hangulatos talponálló. Eggyel hátrébb egy múltidézős, súlyos fapados, faasztalos klasszikus borozó 48 vendégre méretezve. Aztán van egy étterem, lényegesen nagyobb asztalokkal és kényelmesebb székekkel, tagoltsága lehetővé teszi, hogy kisebb társaságok is összejöjjenek. És végül van egy elegáns, 36 fő fogadására alkalmas különterem rendezvényekre. Szóval a Gyógygödörben férőhellyel elég jól állnak, simán megférnek itt egyszerre 150-en, ha csak nincs Sopron főterén valami óriási hepaj, így kevés esély van egy teltházra.

És amit a visszajárók kiemeltek. A környék vendéglátóhelyeihez képest is olcsó árak, a nagyszerű borok, a csodálatos egytálételek, és az estére beérő borgőzös hangulat. Hogy ez a hely úgy jó, ahogy van, és szerencsére senki nem is akarja megváltoztatni, újraértelmezni, ha a Gyógygödör Sopronban nem lenne, a város is szegényebb lenne."

anyicska:

"Inkább gödör mint gyógy... Elvileg kultikus soproni kocsma, bár engem nem annyira győzött meg - egyelőre. De látom benne potenciált, ha megint Sopronban járunk, mindenképpen meglátogatnám, hátha más lesz.

Tetszett a borpince dizájn, az asztalként működő hordók, a mérőkanalas megoldás a boradagolásban, a rönkfából készült bútorok. Nagyon hangulatos a hely. Ráadásul Sopron szívében található, annak fő terén, eléggé erősen érezhető a genus locit. Csak a kiszolgálás volt eléggé bunkó, tele lehetett már a puttonyuk a sok vendéggel, akik az utcai mulatság miatt folyamatosan adták egymásnak a kilincset.

Ezért az összkép nem volt annyira pozitív. De ahogyan mondtam, szívesen adnék egy esélyt még a Gödörnek, hogy bizonyíthassa gyógyító erejét, legyen balzsam a szomjazó vendégek bajaira. És az mindenképp sokat segítene, ha a pincér épp nem bal lábbal kelne fel vagy készülne elalváshoz és egy kicsit mosolyogna."

Soproni Geisz László:

A soproni Gyógygödörben

 

A soproni Gyógygödörbe,
nagy néha betérek.
A gyógyulás érdekében,
néhány fröccsöt kérek.
Elfelejtem minden bajom,
meggyógyulok még aznapon,
a soproni Gyógygödörben,
magam kimulatom.

A minap is arra jártam,
megint elkövettem.
A kékfrankos gyógyszerből egy
kisebb kúrát vettem.
Rögtön meggyógyult a hátam,
és a soha sem fájt lábam,
a soproni Gyógygödörben,
gyógyszerre találtam.

Majd ha egyszer Sopronban jársz,
oda le kell menned.
Ott találod pár méterre,
a Tűztorony mellett.
A terá-piájuk álom,
gyógyulásod garantálom,
ilyen gyógymódot nem találsz,
az egész világon.

"A Gyógygödör mellett van egy korrekt bringakikötő, s bár nem ismerem a soproni kerékpárlopási statisztikákat, jó lehet."

Értékelés

  apu anyi
dizájn 4 4
kiszolgálás 3,5 2
közönség 4 3
zene - -
mosdók 3 3
árszínvonal 4 4
  3,70 3,40

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr936070264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása