.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2019. 10. 29. - apuska
Tünde presszó

Cím: 1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 16.,
Látogatás: 2019. április 5. 19:30-20:20.
 Bezárt, megszűnt! 
Google Maps

Mintha a szívembe kést szúrtak volna... Újabb késdobálót vesztett a város.

Telefon: +36 70 638 2034
Facebook: fb.com/tundesorozo
Web: -

Vélemény

apuska:

Mintha a szívembe kést szúrtak volna... Újabb késdobálót vesztett a város. Az egyik múltidéző Facebook csoportban szúrtam ki kommentben egy megdöbbentő fotót, eszerint a Tünde eszpresszó néhány hete bezárt, 2019 október 22-én megemlékezést tartottak előtte, és azóta konkrétan mécsesek, üres sörös üvegek és dobozok sorakoznak az egykori bejárati ajtót takaró OSB-lap tákolmány tövében, felületén meg A4-es lapok olyan feliratokkal, mint:

- Utolsó kör
- Adjátok vissza a fiatalságunkat!
- Elmosogatom a világot
- Magyarország elsőszámú hidegburkolója
- Tündét vissza!
- Nincs egy százasod?
- 12:30-tól 5 fő
- Hitel nincs
- Make Tünde Great Again
- Miénk a T

Az ittivott blog 2018-ban így írt a helyről: "A Tünde Eszpresszó jelenleg is üzemel, a Pub & Bar nevű cég üzemelteti. A presszó régi túlélőnek számít, mint a Mignon (jelenleg Lakat presszó) vagy a Bambi. Vendégköre főleg az idősebb korosztályok tagjai és egyetemisták. Régebbi felvételeken jól látszik, hogy a Tünde két különnyíló helyiségből állt, amelyek egy tulajhoz tartoztak (tartoznak?), jelenleg a Váli utcához közelebbi részben üzemel a presszó, a másikban pizzázó van. Érdekesség, hogy korábban még zongoristája is volt a helynek, Malonyay Szabolcs." 

tunde-eszpresszo-1986.jpg

kép forrása: Fortepan / Bauer Sándor (1986)

Szóval itt egy klasszikus olcsó kocsma, mi évtizedek óta olyan, amilyen. Ennélfogva roppantul megosztó: egyszerre utálták és imádták. Miként egy forgalmas közlekedési csomópontnak volt a szerves része, sokaknak kötődik hozzá személyes élménye, persze korszaktól függően változik annak minősége.

Ahogy az 1986-os fotón látható, anno sütemények és fagylalt is volt a kínálatban, megannyi romantikus randevú színhelyeként. De sokan emlékeznek a 2000-es évek drasztikus változásaira is, mikor teleszórták a Tündét nyerőgéppel, grátisz üvöltött a zenegép, így seperc alatt vált egy éjjel-nappal nyitva tartó becsületsüllyesztővé rémisztő figurákkal a vendégkörben. Az utolsó - méretében, szolgáltatási körében és nyitvatartási idejében - leszűkült időszakában meg szimplán tűnhetett az egyszeri betérő számára igénytelennek, amit a csórók körében baráti áraival, a rajongók körében meg retro nosztalgiafaktorral ellensúlyozott. Hogy ez mennyire kifizetődő? Már az Izsáki borozónál is láttuk, meg úgy általában országszerte, hogy hiába a stabil törzsgárda, nem eléggé. Hát még hogy ha a szomszédos pizzázó tesz egy tisztességes árajánlatot, mert terjeszkedne...

Örülök, hogy 2019-ben egyszer még úgy alakult, hogy péntek kora este én is betértem. Látnom kellett. Mélyen beleszívni a bulik előtti alapozással átitatott Tündébe, és fotókon is megörökíteni azt, amit ma már nem lehet. Mondjuk a mindent átható penetráns bűz, a fülsértő partizene, és leszaromnál is tuskóbb hozzáállás pont nem jön át a képeken, és őszintén, nekem sem hiányzott, de nem lenne kerek a végjáték most nélküle. Miközben sunyin lapítva kortyolgattam a söröm, egy srác kikért magának és kis társaságának hármat, majd várta a visszajárót. Nem kapta meg. Hát rákérdezett. Mire üvöltve jött a válasz a pultos csajtól, mit szó szerint idézek:

- Bocsáss meg nekem, bazd meg! Ja, hogy tartozom 40 forinttal? Bazd meg.

A tisztességes és a vendégmarasztaló jelző érezhetően nem illik ide. Mondjuk a hozzáértők már azon is jogosan felháborodhatnának, hogy a Tünde presszó itallapján a rövidek mértékegységei miért ennyire rövidek: 3 centiliter - se több, se kevesebb.

Aktualitásában egy amatőr képzőművész fekete-fehér rajzai adták a kulturális pluszt, amit lehet, mások észre se vettek. Pedig ez teremtett lehetőséget a Star Wars és a Trónok harca szereplőinek, az isteni Diego Maradonának és Lionel Messinek, Paul Walkernek és Gina Lollobrigidának, Clintonnak és Marilyn Monroenak, na meg egy szamurájnak és a két oldalról elrugaszkodó fújtató bikáknak, hogy a falikaros lámpák halvány fényénél egy közös falfelületre kerüljenek. Micsoda lehetőség az alkotónak és a szereplőknek.

Ám a mennyezetről a pult fölé belógó csillárok tényleg csodaszámba mentek. Bár a bárszékek inkább tűntek életveszélyesnek, mint praktikus alkalmasságoknak, hát ha még mesélni tudnának... A hátsó szakaszban felállított Pub Quiz masina egy oda nem illő huncut újkori próbálkozás volt, mondjuk enni nem kért, akkor meg mi baj lehet? Mondjuk elkanyarította a valódi értéket képviselő festett üvegablakról a tekintetet, amihez hasonlót a szomszédos Aranykorsó sörözőben is felfedeztünk.

Mindegy. Hagyjuk. A halottat rugdosni felesleges. A Tünde presszó megszolgálta a magáét, sok alkohol lefolyt itt a torkokon, béke poraira. Vége. Idővel könnyebb lesz, és emlékeinkben a közelmúlt valóságánál is jóval szebb.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 330 Ft
Üveges sör (5 dl): Riesenbrau, 210 Ft
Bor (1 dl): Kimért száraz fehér / vörös, 70 Ft
Rövid (3 cl): Unicum, 420 Ft
Üdítő (2,5 dl): Szénsavas, 260 Ft
Meleg ital: Capuccino, 280 Ft
Harapnivaló: Melegszendvics, 400 Ft

Értékelés

2,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4815270440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2019.11.13. 09:27:11

Újabb "Vissza a Tündét!" felvonulás készül. Már-már megható a behívó:

Végre egy nemes ügy, amiért összefoghat a Város és az ország!

Végre egy ügy, ahol nem számít, ki a jobb- vagy baloldali, elté-s vagy bme-s, kolis vagy hajléktalan, tetves vagy szuvas, boros vagy sörös, mert egy szent célért küzdhetünk mind!

A Tünde elvesztése összehozza dél-buda és az egész Kárpát-medence szomjas népeit, visszaszerzésének mozgalma pedig megteremti a régóta várt nemzeti minimumot!

Az ország megosztott volt István alatt, Mohácskor, a Habsburgok uralmakor, a szovjet megszállás alatt, de most, amikor a legszentebb hely elvesztése fáj, végre egységes a nemzet! Most, amikor a vizezett sör Mekkája, a pancsolt bor Rómája, a húgyszag Jeruzsáleme forog kockán, egységet kell alkotnunk a teremtő KEVERT nevében és össze kell fognunk!

Előre bajtársak, elvtársak, számlatársak, előre jó magyar alkeszok!
süti beállítások módosítása