.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2019. 10. 7. - apuska
Vinitus Budapest

Cím: 1116 Budapest, Alíz utca 6/B.,
Látogatás: 2019. szeptember 6. 17:20-19:00.
Google Maps

Ez nem egy klasszik panelkocsma újépítésű megfelelője, ahol végletekig el lehet butulni, hanem a bármikori lazításra egy borhangsúlyos minőségi alternatíva.

Telefon: +36 70 466 4010
Facebook: fb.com/VinitusBudapest
Web: -

Vélemény

apuska:

Minap egy kollégám felhívott, nézzek már meg szakmailag egy borbárt, azt írjak róla, ő ugyanis se perc alatt odaszokott. És ez miért jó neked? - kérdeztem vissza. Hogy renoméd legyen? Mert bejön a pultos csaj???

Viccet félretéve, egyszer arra volt dolgom - na jó, 15 perc busztávra onnan -, így lebeszéltük, hogy az esti koncert előtt ez is megteszi, alapozásnak. Bor fronton úgyis vannak hiányosságaim, szívesen eljátszom ott az abszolút tudatlant, azt meglátom, mihez kezdenek az efféle vendéggel, mit és hogyan ajánlanak?

Borbár és Shop. Újbuda egy újépítésű lakó- és irodanegyedében, az egyik már átadott nagy társasház aljában. Az átlagnál magasabb négyzetméter árak fizetőképes keresletet vizionálnak, míg a tökéletes gyepszőnyegen elhelyezett megállító tábla jól fókuszál az olyan lényegi elemekre, mint a happy hour, hogy kaja is van, meg rövidpályás tematikus borkóstoló, szóval fáradj csak beljebb vagy ücsörögj a három kis asztalkából álló teraszon.

Péntek kora este még nem volt nagy forgalom. Persze jó kérdés, kire lehet ilyenkor itt számítani? Egy ideális világban az üzlet fölé és köré épült lakópark közönségére, akik meló után leeresztenék kicsit a fáradt gőzt, vagy épp buli előtt helyben iszogatnának, mert a panorámás saját erkélyük ehhez kicsi, vagy csak igénylik a törődést, megismernék a szomszédaikat, vagy azt szeretik, ha borokat ajánlanak nekik hozzáértők. Okos húzás, hogy ez nem csak egy bár, hanem borszaküzlet is, így a lakásra invitálós randiknál szintén kapóra jöhet, mikor egy ilyen útba esik. De hogy a belvárosból elvillamosozzék ide valaki? Arra sok esély nincs. Pedig jó. Mert itt nyilvánvalóan jónak kell lenni, különben egy szempillantás alatt többfunkciós nemzeti dohánybolt nyílik a helyén, és oda a Dolce Vitának.”

Úgy egyébként 2019. augusztus 1-én nyitottak. A Vinitust éltető csapat egy borszakértő tanfolyamot végzett fiatal házaspár, jól mutatnak együtt, de a jobb hatásfok kedvéért akár külön-külön is, és álmaikat kergetve mutatják be kedvenc boraikat, pezsgőiket, kávéjukat, szendvicseiket és sütijüket, utóbbi a híres polvito uruguayo, egy laktóz-, glutén- és cukormentes karamellkrémes, zabkekszes-tejszínes költemény, aminek a neve magyarra fordítva annyit tesz: uruguayi dugás.

Ha már témánál vagyunk, csak egy gyors kitekintés a pultra kihelyezett névjegykártyákra, ami a szomszéd üzlethelyiség porfólióját hirdeti: www.sex-toys.hu, mert a nagy közös üzleti rajtnál itt mindenki segíti egymást, egyébként is, nemes a szex ügy, kis áthallással talán még össze is függ, hisz az együttléthez itt is, ott is, szükséges egyfajta lazaság. De van is erre egy még szembetűnőbb példa, a logo, amin Eszter, az ifjú feleség - no, most elárultam a nevét -, üvegből iszik. Minőségi bort. Üvegből? Igen.

Szóval itt ez az ízlésesen kitalált butik-borbár, benne megannyi báj és praktikus egyszerűség - prémium kivitelben. Látszik a mögöttes törődés, benne a négy kezük munkája, itt kék, ott betonszürke, amarra parkettapepita, pici dzsungelblokk, pult mögött pirosak a bútorok, szóval elég vidám az összkép. Ráadásul jár mellé egy bensőséges érzés, mintha csak a saját lakásukba invitálnának a házigazdák, ahol aztán nagy-nagy szeretettel mindenből a legjobbat kínálják, és mert valódi ez a szeretet, beszélnek is róla, szenvedéllyel. A rozéfröccshöz rágcsaként alapjáraton szervírozott nachos és a pluszba kirendelt olíva válogatás után apró provokációnak szántam a kérdésem: oké, hogy most borozunk, de sör van?

Mint kiderült, akad. Sörcsap mondjuk nincs, csupán egy szerény First szortiment palackban, de mi meglepőbb, hogy a Gin Tonicnak és az Aperol Spritznek valón kívül a töményebb szeszek is hiányoznak a pultból, de persze ezt is egy tudatos koncepció szülte. Hiszen ez nem egy klasszik panelkocsma újépítésű megfelelője, ahol végletekig el lehet butulni, hanem a bármikori lazításra egy borhangsúlyos minőségi alternatíva. És ha érteni is szeretnéd a borokat, nem csak élvezni, kéthetente péntekenként bubis / vörös / fehér tematikájú WinExperience kóstolókkal mélyíthető az alapszintű tudás.

De mit ad a Vinitus a környéken dolgozóknak? Szívesen mondanám, hogy sportfröccsöt elvitelre, de még nem nagyon alakult ki felénk a könnyű alkoholos munkaközi szieszta kultúrája. Így inkább a príma olasz Cagliari kávét emelném ki, meg a spanyol mintára elkészített wrapokat és szendvicseket, amit a környéken dolgozó külföldiek egyre szívesebben kajálnak.

Van ebben a sztoriban fantázia. Drukkolok a Vinitus-féle újhullámos álmok beteljesüléséért, mert muszáj, hogy helyi szinten is ki legyenek elégítve azok a minőségi igények, amikre az elmúlt évek során felokosított a külföld és a belváros. Mert francnak sincs kedve minden alkalommal a nyugodalmasabb külső kerületekből a központba ezért bebumlizni.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): -
Üveges sör (3,3 dl): First Pilsner, 790 Ft
Bor (1,5 dl): Geszler Pince - Irsai Olivér, 480 Ft
Rövid (4 cl): -
Üdítő (5 dl): Limonádé, 790 Ft
Meleg ital: Capuccino, 550 Ft
Harapnivaló: Baguette, Chorizo, 880 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1615130486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása