.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2019. 09. 6. - apuska
FIRST Craft Beer & BBQ

Cím: 1072 Budapest, Dob utca 3.,
Látogatás: 2018. augusztus 21. 16:00-17:30.
Google Maps

A FIRST tulajdonosai belekiabálják a világba, hogy náluk jobb a sörpiacon nincs. 

Telefon: +36 70 584 1358
Facebookfb.com/FIRSTcraftbeerbbq
Web: https://firstcraftbeer.com/bbq

Vélemény

apuska:

FIRST. Őszintén? Ez a név már a kezdetek óta zavar. Kijelentheti-e bárki magáról, hogy első, ha nincs megmagyarázva? De ha már magyarázatra szorul, rég rossz. És ez a nagybetűs kiemelés? Miként ez nem egy mozaikszó, írott kiabálás. Vagyis a FIRST tulajdonosai belekiabálják a világba, hogy náluk jobb a sörpiacon nincs. Persze angolul, hogy a külföldi is értse! A piaci résztvevőkkel és a fogyasztókkal szemben egy kicsit több szerénység ildomos lenne, még akkor is, ha ténylegesen ez a szándék!

A FIRST Craft Beer Company tulajdonosai a Kurucz testvérek. Többek közt nevükhöz kapcsolódik az először 2011-ben megrendezett Budavári Sörfesztiválok szervezése, és újabban a Belvárosi Sörfesztiváloké, melyek a remek helyszínválasztásokon és a hozzáadott zenei programokon túl arról is híresek, hogy a kisüzemi és a nagyüzemi sörök jól megférnek egymás mellett.

Az elmúlt évek hosszú szervezési munkája, és ezzel együtt az ország-világ kisüzemi sörfőzdéinél és különféle sörfesztiválokon tett szakmai kíváncsiságuk eredője lett a vágy, hogy maguk is sört főzzenek. Ergo? 2017 nyarán a FIRST Craft Beer sörfőzdét megalapították! A kezdetektől érezhető volt, hogy tényleg törekednek a tökéletességre: egészen komoly főzdekapacitással indultak, főzőberendezésük a legprofibbak egyike, sörfőzőik egytől-egyig rutinos szakemberek, a kisüzemiek közt - holtversenyben a Rekettyével - először jöttek ki a magyar piacon a dobozos sörrel, ráadásul termékeik a nagy élelmiszerboltok láncaiban is megjelentek. És jó marketingesként ezeket az infókat el is hintették, komoly hangsúlyt helyezve a külsőségekre.

Az egyik ilyen külsőség a FIRST Craft Beer Taproom, ami közvetlenül az újpesti sörfőzdéhez tartozó 10 csappal felszerelt speciális kóstolóterem. Itt üvegablakokon keresztül az üzem is látható, a sörfőzés teljes munkafolyamata, mi egy laikusnak óriási élmény. Oké, de az egyszeri sörfogyasztó számára a főzdének otthont adó gyárudvar a világvége. A saját sörök mennyiségi eladását egy belvárosi kocsma sokkal jobban ki tudja szolgálni, innentől egészen logikus lépésnek tűnt 2017. októberében, a fesztiválszezon lecsengésével, tárgyi témánk, a FIRST Craft Beer & BBQ megnyitása a bulinegyed közvetlen közelében.

Tény, ami tény, nem egy szokványos nap volt, mert celebekkel felpimpelt sajtótájékoztatóval indult az eleje. Az ígéret szerint Dobó Ági, Dobrády Ákos, Horváth Tamás, Csordás Tibi, a Firkin zenakar tagjai, Curtis és a barátnője szállították volna a bulvárértéket, hogy aztán közülük nem jött mindenki el, pont hidegen hagyta a hozzánk hasonló sörértőket.

Amíg vártuk az esemény kezdetét, ittunk egyet, mikor annak vége lett, ittunk többet, persze szerényen a kettő között is. Közben alaposan szemügyre vettem a helyet, mi annak tükrében igazán érdekes, hogy az egykori DOB3-ból mi maradt fenn, és mi az, amihez úgy érezték, hozzá kell nyúlni?

Kezdjük a kínálattal. Itt bőven volt hova fejlődni, és már az utcafronton egész nyilvánvalóvá teszik, hogy sikerült. Több mint 200 különböző üveges sör, csapon 19 másik, sok magyar és sok külföldi, és csak természetes, hogy köztük a FIRST sörök teljes állandó és szezonalitásában aktuális szortimentje. További figyelmesség a sörös csapatok nem sörös csatlósai felé, hogy a sörön kívül lehet inni a nemtucatból bőven mást is, legyen tea, kávé, limonádé, bor, pezsgő, rövidital vagy épp koktél, de a kutyák bátran ihatnak vizet - őket is beengedik. Ha már így, kajafronton sem az olcsóság a cél, hanem a minőség, és az oly divatos street food jellegzetes elemein túl, mint a snackek, burgerek és a szmóker-tuningolt BBQ, az éttermi vonal is jelen, így levesek, steakek, saláták, desszertek és néhány főétel. Vigyázat, a számla végösszegéhez 13% szervízdíjat számolnak alapból fel!

És mit üzen a belső tér? A hosszában elnyúló alapra jól rímel a hosszú bárpult, így a csak sörön élők testközelből figyelhetik a hatalmas toronycsapokból mi folyik, illetve mehetnek bele a sörök mikéntjét firtató eszmecserékbe a pultossal, ha azoknak idejük engedi, akár 1 decis kóstolókat deciáron kikérve, ...mert hát eleve van az a tétel, ahol a deciár is ~1000 forint.

A falak nyers tégla hangsúlya megmaradt, kár is lett volna ezen változtatni. Szerencsére a jellegzetes csillárokat sem bántották, az mai napig kellemesen szórja a vendégtérre vörös fényét, kicsit több lett a növény, az üres felületeken a kép, ettől az egész sokkal élettel telibb. A padlótól majd plafonig ablakok közt egykor kőművessel fixen felállított bárasztalokat elbontották, mert nyilván jobb normál székeken ülve enni, és ugye az sem mellékes, hogy a klasszikus asztalokból több elfér, ráadásul a különféle igények alapján azokat ide-oda lehet húzogatni. Ugyanezen logika mentén az egykori galéria is megszűnt, mint privát tér, ezen is muszáj a továbbikban másokkal osztozkodni, de a korlát mellett még most sem rossz, mert az evés-ivás mellett madártávlatból lehet kocsmavilágot látni. 

Sajnos tök jellemző, hogy az érzékletes képi megjelenítéseken túl - a marha testrészei, a sörgyártás folyamata - mindent angolul írtak ki, mintha a turisták lennének az elsődleges célközönség. Persze nem arról szól a fáma, hogy idegen nyelvismeret hiányában egy magyar itt nem igazodik ki, és az eredeti pompájában hagyott wc-t sem találja meg, épp csak a lassan kortyolt sörök fölött az élet nagy dolgairól merengő sebzett hun nemzedékből könnyen előszivároghat egy cseppnyi másodrendű érzés, miszerint a szabadságát töltő egyszeri vendég itt többre becsült, mint aki itt él, dolgozik, és keresete jelentős részét minőségi sörökre költené... Aztán körbenéz és konstatálja, baz'meg, itt tényleg sokkal több a külföldi!

maláta:

Több évtizedes kocsmamúlttal rendelkezem, így aztán első blikkre tudom, hogy lennék-e egy kocsmában törzsvendég. Egy sajtófogadás alapján egyébként sem könnyű megítélni egy helyet, hiszen a legfontosabb kocsma tartozékok, az igazi vendégek hiányoznak az összképből. És hát ugye azt mondanom sem kell, hogy a (törzs)vendégeknél semmi nem árul el többet egy helyről. Ilyenkor a csaposok és a felszolgálok is másképp viselkednek, jattban ugye nem reménykedhetnek, hiszen a pia ingyen van. Feltéve, ha az ember kivárja, amíg sor kerül a sörre. Itt az ingyen piára a Budavári Sörfesztivál beharangozójának végéig kellett várni. Szomjas voltam – a sörcsapok közelében mindig rám tör ez az érzés – úgyhogy ittam 900 HUF-ért négy deci Krusovicét, meg nagyjából ugyanennyiért egy meggyes sört is. Szóval nem egy olcsó hely. Az biztos.

A helyiség szerencsésen az utcával párhuzamosan fut, így rengeteg ajtó-ablaka van és dőlne is be a fény, ha a Dob utca nem egy szűk sikátor lenne, oldalán magas épületekkel. Emiatt viszont nem dől. Viszont a kánikula ellenére levegős és igazán elviselhető. A kocsmát egyébként itt tap roomnak nevezik, vagyis sörcsapok tucatjai foglalják el a cirka tíz méter hosszú pultot. Előtte közepesen kényelmes, de legalább nem lomtalanításon összeszedett, magas lábú stokikon lehet iddogálni. Akinek ez nem tetszik, leülhet az ajtó-ablakok előtt sorakozó négyszemélyes, vagy a pult két végnél a kiszélesedő részen a nagyobb asztalokhoz.

A sörválaszték kifogástalan, ezt el kell ismernem, annak ellenére, hogy pilseni és balti porter rajongóként nem az én kedvenceim adják a választék javát. A négy decis korsótól meg egyenesen falra mászok, de az ilyen „kézműves-sörözők” többsége ezt preferálja. Nézelődöm és iszom az IPA-t, egyre többet, de nem sikerül megfejtenem, hogy mit szeretnek rajta az emberek. Lehet, bennem van a hiba, ahogy a kocsmával kapcsolatban is: egy rossz szavam nem lehet, és mégsem szeretnék itt törzsvendég lenni, nem az én világom, drága, steril és számomra teljesen érdektelen.

Ízelítő

Csapolt sör (4 dl): FIRST Pilsner, 800 Ft
Üveges sör (3,3 dl): FIRST IPA, ... Ft
Bor (1,5 dl): Dubicz Mátrai Irsai Olivér 2016, 610 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 990 Ft
Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 450 Ft
Meleg ital: Capuccino, 420 Ft
Harapnivaló: BBQ Burger, 2490 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7115006422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása