.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2019. 08. 2. - apuska
Ganz söröző

Cím: 1027 Budapest, Ganz utca 6.,
Látogatás: 2018. július 19. 18:50-20:00.
Google Maps

Odakinn jó. Ezt elrontani sem lehet.

Telefon: +36 70 630 6059
Facebook: fb.com/GanzSorozo
Web: -

Vélemény

apuska:

A Ganz söröző a 2012-2016 közt működő ikonikus Sörmanufaktúra utódja, mely úttörő volt a kézműves sörök honi piacán. És ahogy egy lokálpatrióta feljegyzéseiből kiderült, a kilencvenes évektől több-kevesebb sikerrel mások is folyamatosan próbálkoztak helyén a vendéglátással - erre utalhat a Király Fürdő málló falán a régen világító Löwenbrau sörreklám -, hisz a borostyánnal sűrűn benőtt történelmi fürdőhely kellemesen hűvös szomszéd, és egy forró nyári délutánon mindent visz a békés budai kerthelyiség romantikája.

sormanufaktura.jpg

fotó forrása: https://egylokalpatriotafeljegyzesei.cafeblog.hu (2013)

Hála az égnek, a Sörmanufaktúra olyan alapokat teremtett, ami folytatásért kiáltott. Egy hónap sem telt el, és Ganz söröző néven a sztori új emberekkel újraindult, és egy hasonlóan magas szín-, de még mindig reális árszínvonalú mesés kis csodazugot nyitottak a helyén. Koncepcionálisan nem változtattak semmin. Meghagytak mindent úgy, ahogy volt, amiért az emberek a környékről már odaszoktak és megszerették.

És ezen a ponton muszáj őszintének lennem. Nem annyira amiatt, mit az ajtón belül találnak. Na jó, ez így túlzás, hisz ott van az öt kiállású sörcsap, egy csomó kisüzemi sör palackban, és egy sörökhöz értő barátságos személy, de aztán a rekeszekkel és üres üvegekkel teli szűk őskáoszból mindenki olyan gyorsan menekül vissza az ősfák árnyékába a teraszra, ahogy a lába engedi.

Mert odabenn nyomasztó. A WC és mosdó állapota, a kosz, a rendetlenség - kész szerencse, hogy konyha nincs -, és ezek együttesén alig javítanak valamit az ehhez stílusban illő kopott falakra ragasztott metál zenekaros poszterek, az össze-vissza sörös címkék, és a furcsa kirakati papírfickó. Azt meg mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy jön ide a 'mouse droid' felirat? (Durvák lehetnek Ganz-ügyileg a hideg évszakok, mikor terasz nincs.)

Mert odakinn jó. Ezt elrontani sem lehet. A Ganz utca itt torkollik egy park menti zsákvégbe, szóval autó a környéken egy darab se. Ezért is terebélyesedhetett a terasz a történelmi határvonalat jelentő apácarácsos kerítésen túl az eredeti méret négyszeresére. Oké, oda nem jut az elegánsnak tetsző egyszer volt cifra fehér fémasztalokból, de minek is, ha azokat nap végén be kell hozni? Ide összecsukható kell, ami a régimódi lakóház földszintjén a szomszédos raktárhelyiségbe pont befér. Hopp, a Ganz söröző tábla leesett. Sebaj, jól elvan az a sarokban. Vagy zavar valakit? Cserébe lepedőre rajzoltak egy Ganz feliratot, fölé meg egy majdnem kopasz fát, amire színes héliumos lufikat kötöttek - micsoda meseszőtte néplélek -, és ezt lógatták ki a színes muskátlik mellől az emeleti ablakból.

Ottjártunkkor tetézte a hangulatot, hogy a különleges sörök kedvelői csoport nagyágyúi épp kurva drága belga söröket kóstolgattak, és azokat emelkedett hangerővel mindjárt megszakértették. Mondjuk ők tudnak élni! HighLife ez a javából, ehhez még nekem is fel kell nőni, de míg ez tart, az is egy opció, hogy leszarom, a másik irányba fordulok, és a jó csajokat nézegetem helyettük, mert mi jó hír, itt Budán, az eldugott semmi és a jól megközelíthető minden közepén, akad bőven belőlük is.

kopa:

- Jé, milyen szép borostyánnal benőtt ház! Várjunk csak, mit keresnek ezek az asztalok előtte és hol vették az emberek a sört?

Nagyjából ezt is gondolhatja az egyszeri ember, aki ráveti szemét a helyre. Pedig ez a Ganz Öntöde! Annyi változással, hogy itt nem vasat, hanem a hazai és külföldi kisüzemi söröket öntik a vendégek magukba.

A néhai Sörmanufaktúra helyén nyitott Ganz sörözőről az ember azt is gondolhatja, egy idejáró baráráti kör az előző hely bezárása után, a két hétnyi józanságot megelégelve, újranyitották maguknak a helyet, hogy visszaálljon az alkoholszintjük. A lepedőre felrajzolt cégérről már sejthetjük, hogy a nem a designba öli a nehezen megszerzett bevételét a hely, hanem remélhetőleg a minél izgalmasabb sörkülönlegességbe.

Belépve semmi csicsa. Tipikus matricákkal és söröscímkékkel telitűzdelt fal, no meg az ülőhelyek hiánya, mert a belteret is inkább rekeszek és üvegek foglalják el. De akkor végül miért volt tele odakint az összes pad? Talán az összkép miatt...

Ha az ember épp sétálgat Budán a barátnőjével, és egy eldugott, romantikus helyet keresnek, akkor érdemes leülni a borostyán alá pár italra. A hely berendezéséből fakad, hogy valamiért úgy érezzük, tilosban járunk, ez nem is egy kocsma, csak tettek a tulajok egy szívességet és beengedtek minket a birodalmukba, ahol menő kézműves söröket öntenek magukba nap mint nap, de jó pénzért, bárkit megkínálnak.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Horizont APA, 1100 Ft
Üveges sör: Rothbeer - Távoli Galaxis, ... Ft
Bor (1 dl): -
Rövid (4 cl): Jameson, ... Ft
Üdítő (2 dl): -
Meleg ital: -
Harapnivaló: -

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7614165149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása