.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2019. 05. 8. - kocsmablog
BPBW - Budapest Beer Week 2019

Helyszín: Dürer kert,
Időpont: 2019. május 24-25.
Google Maps

A 2018-as első felvonás után 2019-ben is megrendezésre kerül a BPBW, azaz a Budapest Beer Week nemzetközi sörfesztivál. Május 20-26. között nem csak a főváros kraft sörbárjai készülnek tematikus eseményekkel, hanem két napon át 25 ország 60 kisüzemi sörfőzdéjének legjobb tételeit lehet majd végigkóstolni, amelyeket maguk a sörfőzők csapolnak a résztvevőknek.

A Budapest Beer Week idejére túlzás nélkül a főváros kerül a nemzetközi sörrajongók fókuszába - akik előző évben is a résztvevő vendégek felét tették ki - ugyanis egy egész héten át egymást érik majd a különböző programok a legjobb kraft sörbárokban. Ahogy tavaly, úgy idén is lesznek csapfoglalások, „találkozz a sörfőzőkkel” jellegű programok és főzetbemutatók. A hét megkoronázásaként pedig a Dürer Kertben 25 ország 60 kisüzemi főzdéjének 240 különböző sörét lehet majd végig kóstolni „all you can taste” jelleggel, amiket ráadásul maguk a sörfőzők fognak csapolni mindenkinek. Így a hazai és külföldi sörrajongók nem csak megízlelhetnek olyan különlegességeket, amiket másképp nem, de találkozhatnak is azok nem egy esetben már-már rocksztár státuszú alkotóival.

Sefcsik Márton a fesztivál kommunikációs vezetője a brit nagykövet rezidenciáján tartott tegnapi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:

A munkánk 2018-ban nem ért véget, hanem csak akkor kezdődött igazán. Tavaly sikerült bebizonyítani, hogy a hazai kézműves sör felnőtt és Budapest megérdemli a nemzetközi sörvilág figyelmét. Külföldről 2019-ben már nem csak azért jönnek látogatók a Budapest Beer Weekre, mert a többi hasonló nemzetközi rendezvényre szinte azonnal kikerül a megtelt tábla, hanem kifejezetten város és a hazai színtér miatt.

A Budapest Beer Week kiemelt vendégei idén brit sörfőzdék és sörfőző mesterek lesznek, a rendezvény fővédnöke pedig immár második alkalommal Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete. Szerepéről úgy nyilatkozott:

Fővédnökként örömmel invitálok mindenkit erre a sokszínű, nemzetközi fesztiválra. Brit nagykövetként pedig külön öröm számomra, hogy brit sörfőzdék lesznek a rendezvény díszvendégei. Mottójuk: “Craft is GREAT Britain” - vagyis nemcsak NAGY-Britannia NAGYszerű, hanem a brit kézműves termékek, így a sörök is! A brit és nemzetközi mezőny söreinek kiváló minőségéről győződjenek Önök is személyesen – csatlakozzanak hozzánk, találkozzunk a BPBW2019 fesztiválon!

bpbw-cover.jpg

Akárcsak tavaly, a szervezők idén is úgy állították össze a meghívott sörfőzdék listáját, hogy épp úgy legyenek köztük úttörőnek, vagy épp fekete lónak számító nevek, mint olyanok, amelyek már évek óta ismerősek lehetnek a különböző szakmai (RateBeer, Untappd, stb) listákról. Utóbbira jó példa a BrewDog, a To Øl vagy a Magic Rock Brewing, míg a színtéren magukat már kiismerők valószínűleg a Crooked Stave Artisian Ales vagy a Pipeworks Brewing Co. érkezésének hírére emelik majd a korsójukat. De a résztvevők közül természetesen nem maradhattak ki a régióból a nemzetközi hírnév felé már nem csak kacsintgató nevek, és a hazai színtér krémje sem: a KR4FT fesztivál egyik legnépszerűbb standjának számító bolgár White Stork, vagy az osztrák Bevog épp úgy képviselteti majd magát, mint a Mad Scientist, a MONYO Brewing Co., a HopTop, a Balkezes, vagy a Horizont Brewing. Az összes meghívottban közös azonban, hogy mind olyan specialitásokkal készülnek, amelyek kis túlzással csak ilyen alkalmakkor elérhetőek.  

Ha már a soha máskor nem elérhető specialitásokról van szó: a magyar sörfőzdék a tavalyi évi kezdeményezésük után ismét összefogtak, hogy elkészítsék egy giga-kollaboráció keretén belül a 2019-es fesztivál sörét! Bár a premierje még odébb van, annyit már most tudni, hogy a BPBW2019 egy tipikusan hazai, könnyen iható és közérthető, egyszeri, de mégsem egyszerű főzet lesz.

11 magyar sörfőzde állt össze egy különleges sör megalkotására

Egy 6%-ra belőtt New England stílusú IPA-t készül néhány csavarral, melyek közül a legjelentősebb, hogy kap majd némi helyi jellegű gyümölcsöt. A hozzáadott őszibarack és homoktövis egy picit fanyar, de nagyon juicy sör képét lebegteti be, melynek komlózásakor igyekeztek a nemzetközi vonal mellett európai karaktert is adni. Így kerül az Új-zélandi és amerikai komlók mellé a német Mandarina Bavaria, ami - ahogy a neve is mutatja - édes mandarinos és citromos jegyekkel gazdagítja a végeredményt.

Idén a FIRST The Craft Beer Co látta vendégül a csapatot és ad otthont a sör megszületésének, így csapolt és dobozos formában is elérhető lesz május 20 és 26. között Budapest kiemelt helyein.

kollab.jpg

Egy prémium gasztronómiai fesztivált ugyanakkor nem csak a kiállítói, és rajtuk keresztül a kínálat tesz kihagyhatatlanná, hanem az utánozhatatlan hangulata. A Budapest Beer Week forgataga tavaly azokat is magával ragadta, akik nem kifinomult szakértőként, csak a sörök szerelmeseiként voltak jelen; hasonló atmoszférára lehet számítani idén májusban is.

Már csak azért is, mert a szervezők idén nem csak a kóstolónapokon résztvevő főzdék, hanem az utánuk következő koncertek tekintetében is szintet léptek. Május 24-én a Naked Truckers rockabilly triója felel majd a tasting session zenei aláfestéséért, este nyolctól pedig többek közt a stoner-veterán Shapat Terror, vagy a doom metálos HAW fellépésén lehet majd kiengedni a sörgőzt. Másnap pedig a Dynamite Dudes nagybőgőre és gitárra hangszerelt standup-rock 'n' rollja csak felvezetés lesz az év egyik legmocsáribb estéjéhez! A nyers és arcbamászó, riffelős sludge metáljáról ismert Savannah-i Black Tusk visszatérésének már önmagában hírértéke van, hát még akkor, ha olyanok csatlakoznak hozzájuk, mint a tavalyi év egyik legjobb magyar lemezét jegyző The Southern Oracle, vagy a post-rock SONYA. Ilyen előzmények után nehéz kiemelkedni, de érzésünk szerint a Yellow Spots, a Grabanc, vagy a The Devil's Trade ráadásnapi fesztiválzáró fellépései ilyenkor is tartogatnak még emlékezetes pillanatokat. Más nemzetközi fesztiválokon nincs hivatalos after-party, a helyszíneket pedig bezárják a kóstolók után, Budapesten viszont az összes vendég automatikusan meghívásra kerül a bulira!

Rebák Tibor, a fesztivál szakmai vezetője ezt úgy foglalta össze:

Egész héten át tartó eseménysorozat, a hazai főzdék összefogása egy közös fesztiválsör érdekében, a csúcsfőzdéken és a hazai neveken túl a szomszédos országok feltörekvő sörfőzdéinek meghívása, szakmai nap hazai és neves nemzetközi söripari cégek előadásaival, hivatalos afterparty-k zenekarokkal és dj-kkel a főhelyszínen; ezek mind azok, amik egyedivé teszik a Budapest Beer Week-et más nemzetközi sörfesztiválokkal összehasonlítva!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kocsmablog (@kocsmablog) által megosztott bejegyzés,

Ha kíváncsi vagy, hol tart jelenleg a hazai és nemzetközi kisüzemi sörös színtér, vagy csak nem szeretnél nyárig várni a fesztiválflessel, érdemes bekarikáznod a május 20. és 26. közötti hetet a naptáradban, mert a Budapest Beer Weekhez még csak hasonló sem lesz még egy az évben!

#nevergofullcraft

afterparty.jpg

Jegyárak

- 1 kóstolónap (6 órás kóstolójegy) péntekre vagy szombatra:  65 € (~21.000 Ft)
- 2 kóstolónap (2 x 6 órás kóstolójegy): 116 € (~37.500 Ft)
- VIP: 2 kóstolónap, 2 afterparty: 145 € (elkelt!)

További részletek: http://bpbw.hu

 

Résztvevő nemzetközi sörfőzdék

18th Street Brewing (Egyesült Államok), 8 Wired Brewing (Új-Zéland), All In Brewing (Svédország), Alvinne (Belgium), Austmann Bryggeri (Norvégia), Bakunin Brewing Co. (Oroszország), Baladin (Olaszország), Basqueland Brewing Project (Spanyolország), Bereta Brewing Co. (Románia), Bevog Brewery (Ausztria), Brew By Numbers (Egyesült Királyság), BrewDog (Skócia), BrewDog Overworks (Skócia) Brouwerij Frontaal (Hollandia), Collective Arts Brewing (Kanada), CoolHead Brew (Finnország), Crooked Stave Artisian Beer Project (Egyesült Államok), Crow (Norvégia), Brouwerij De Moersleutel (Hollandia), Dois Corvos (Portugália), Edge Brewing (Spanyolország), Finback Brewery (Egyesült Államok), Kabinet Brewery (Szerbia), Cerveses La Pirata (Katalónia), Left Hand Hand Brewing Co. (Egyesült Államok), Lervig Aktiebryggeri (Norvégia), Letra (Portugália), Magic Rock Brewing (Egyesült Királyság), Malmö Brewing Co. (Svédország), North Brewing Co. (Egyesült Királyság), O/O Brewing (Svédország), Pivovarna Pelicon (Szlovénia), Pipeworks Brewing Co. (Egyesült Államok), Poppels (Svédország), Põhjala (Észtország), Ritual LAB (Olaszország), Siren Craft Brew (Egyesült Királyság), Tanker (Észtország), Totenhopfen Brauhaus (Luxemburg), The Garden Brewery (Horvátország), To Øl (Dánia), Browar Stu Mostów (Lengyelország), Tommy Sjef Wild Ales (Hollandia), Uiltje Brewing Co. (Hollandia), WeldWerks Brewing Co. (Egyesült Államok), White Stork Beer Co. (Bulgária), Wizard Brewing (Svédország), Zagovor Brewery (Oroszország), Zichovec (Csehország)


Résztvevő hazai sörfőzdék

armando_otchoa, Balkezes, Fehér Nyúl Sörfőzde, FIRST The Craft Beer Co., HopTop Brewery, Horizont Brewing, Mad Scientist, MONYO Brewing Co., Reketye Brewing Co., Szent András Sörfőzde, TuffBuzz

instagram.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5314814670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása