.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2018. 12. 25. - apuska
Vendéglátóhely kategóriák

IV. osztály / IV. kategória, III. osztály / III. kategória, II. osztály / II. kategória, I. osztály / I. kategória. Ismerősek ezek a táblák a sokat megélt vendéglátóhelyekről? Értem, ha az utóbbi nem, de a többi? Jó lenne tudni, mit is jelentenek pontosan, és miért nem látni ezeket kirakva az újakon? A megfejtés alább.

A vendéglátóhelyek típusait egyszer már összeszedtük, mi több, a söröket is kategorizáltuk. Szóval épp ideje, hogy ez a fajta rendrakás a fejekben közszolgálatilag folytatódjék.

Mikor a számozott kategóriákat jelölő táblákat látjuk egy vendéglátóhelyen kirakva, gyanakodhatunk, hogy a bolt 1998 és 2007 között már működött, és a táblát kint felejtették. Ugyanis ezen időintervallumban volt érvényes a 43/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet a vendéglátó üzletek kategóriába sorolásáról, valamint ártájékoztatásáról.

A számozott kategóriák egytől négyig terjedtek, és kötelező volt a hagyományos üzemeltetésű, valamint az önkiszolgáló rendszerben működő vendéglátó üzleteket eszerint besorolni:

- Hagyományos üzemeltetésű rendszerben működött az a vendéglátó üzlet, amelyben a vendéget asztalnál ülve felszolgáló közreműködésével szolgálták ki.
- Önkiszolgáló rendszerben működött az a vendéglátó üzlet, amelyben a vendég által kiválasztott ételt illetve italt hagyományos (többször használatos) edényzetben és evőeszközökkel adták át a vendégnek, aki a fogyasztást asztal mellett, ülve végezte.

iiikat.jpg

A IV. kategóriába sorolás feltételei

IV. kategóriába volt sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felelt meg a III. kategória követelményeinek, ugyanakkor elvárás:

1. ülőfogyasztás esetén étel- és itallap az asztalok számával arányosan,
2. egységes és tiszta étkészlet, 
3. a kiszolgált ételekhez kiadható ízesítő,
4. ételfogyasztás esetén a vendég kérésére hideg ivóvíz,
5. nemenként elkülönített mellékhelyiség, amelynek használatáért nem kérhető pénz,
6. vendéglátó szakképesítés és legalább háromévi szakmai gyakorlat az üzletvezetőnél,
7. a számla ellenőrizhetősége,
8. a vendégek után a szemetet folyamatosan eltávolítják, a vendégteret tisztán tartják,
9. élőzene esetén a zenész / énekes az Országos Szórakoztató Zenei Központ által szervezett szakvizsgával rendelkezik,
10. a környezeti zaj a jogszabályban meghatározott zajterhelési határértéket nem lépi túl. 


A III. kategóriába sorolás feltételei

Az alap a III. kategória. III. kategóriába volt sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felelt meg a II. kategória követelményeinek, ugyanakkor itt is elvárás a IV. kategóriára vonatkozó minden kitétel. A III. kategória többlete:

1. a bejárata rendezett és tiszta, az üzlet elnevezése megfelel a jogszabálynak,
2. a vendégtér légcseréje a vonatkozó jogszabályok alapján biztosított,
3. a vendégek részére a vendégtértől független előtérből nyíló, nemek szerint elkülönített mellékhelyiség, amelynek használatáért nem kérhető pénz,
4. előírt szakképesítés és legalább háromévi szakmai gyakorlat a konyha vezetőnél, a forgalomhoz igazodó számú szakképzett személyzet műszakonként.


A II. kategóriába sorolás feltételei

II. kategóriába volt sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felelt meg a I. kategória követelményeinek, ugyanakkor itt is elvárás a III. kategóriára vonatkozó minden kitétel. A II. kategória többlete:

1. elkülönített ruhatár vagy állófogas / ruhaakasztó (kivéve a szezonális nyári helyek), használatáért ellenérték nem kérhető,
2. a berendezési és felszerelési tárgyak helyiségenként egységesek és hibátlanok,
3. rozsdamentes evőeszközök,
4. a borokat talpas pohárban szolgálják fel, és a többi italt is a szakmai követelményeknek megfelelő módon,
5. a nemzetközi italkínálat mellett hazai termékekből is van választék,
6. ülőfogyasztás esetén legalább két idegen nyelven étel- és itallap illetve árlap (angol vagy német kötelező), és ezen a nyelven rendelést is felvesznek.
7. melegkonyhás üzletekben és cukrászdákban biztosítják a gyermekvendégek igényeinek kielégítését,
8. a vendégteret az üzlet elnevezésére és az üzlet típusára jellemző tárgyak, képek díszítik,
10. a vendéggel közvetlenül foglalkozó személyek helyiségenként egységes és tiszta formaruhát viselnek,
11. élőzene szolgáltatás esetén a zenekar vezetője legalább "B" kategóriába sorolt zenész,
12. a WC- és mosdóhelyiség tisztaságát legalább óránként ellenőrzik, szükség esetén takarítják és fertőtlenítik.


A I. kategóriába sorolás feltételei

I. kategóriába sorolható vendéglátó üzletek esetén is elvárás volt a II. kategóriára vonatkozó minden kitétel. A I. kategória többlete:

1. belső előtérrel rendelkezik (kivéve a kerthelyiségek),
2. az üzletbe belépésekor a vendéget fogadják,
3. a dohányzó vendégek részére elkülönített vendégteret biztosítanak vagy a megfelelő légelszívásról gondoskodnak,
4. az italokat a szakmai előírásoknak megfelelő hőmérsékleten szolgálják fel, ahol az ital jellege indokolja, szájjéggel,
5. a WC- és mosdóhelyiség tisztaságát legalább félóránként ellenőrzik, szükség esetén takarítják és fertőtlenítik,
6.  előírt szakképesítés és legalább ötévi szakmai gyakorlat a konyha illetve a cukrászat vezetőjénél,
7. zenés üzletben a zenekar vezetője legalább "A" vagy kiemelt kategóriába sorolt zenész,
8. az értékesítéssel foglalkozók helyiségenként egységes és kifogástalan formaruhát viselnek.


Ha a vendéglátó üzlet egyik kategória követelményeinek sem felelt meg, és emiatt alacsonyabb kategóriába nem volt sorolható, a jegyző saját hatáskörben vagy az ellenőrzésre jogosult szervezet kezdeményezésére az üzlet működési engedélyét visszavonta.

ingyenesmosdo.jpg

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ezt az rendeletet 2007-ben felülírta, és kiadta a 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendeletet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről. Ettől a ponttól a számozott kategóriákat a nemzetközi gyakorlatnak jobban megfelelő – funkció szerinti megnevezésre cserélték.

Ez kiindulásnak jó volt. 2009-ben a kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet hatályba lépésével az üzletköri besorolást már a termékkörök váltották fel, ennek következtében egy vendéglátóhely típus szerinti besorolását a vendéglátó egységet legjobban jellemző termékkör és a statisztikai főtevékenység határozza meg.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2314512800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2018.12.27. 13:45:05

Azon felül, hogy ezt így kipolírozták, mégis mire volt jó azon kívül, hogy a falon lévő táblácskán 1,2,3 vagy 4-es szám római szám állt ?

Leooo 2018.12.28. 00:21:45

@efi: Mert az árazás színvonala e szerint volt besorolva, azért. 1972-ben a IV.osztályba sorolt kocsmában egy korsó csapolt magyar sör 2.80 Ft volt, III. osztályú vendéglőben 3-3.20 Ft, II. osztályú vendéglőben - ha volt csapolt magyar sör a kínálatban - 4 Ft, Az I.osztályú vendéglőben meg általában csak üveges sör volt kapható. Hát így...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.04.30. 08:20:30

@Leooo: Szóval az 1998 és 2007 között érvényes törvény alapján ment szerinted 1972-ben az árazás? :)