.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 12. 15. - apuska
Gyász a snapszli-fronton

Október utolsó hétvégéjén előfizetés nélkül lehetett kipróbálni az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisát, benne 200 év nyomtatott sajtótermékei! Vajon milyen kulcsszavakra kerestem? És főképp milyen érdekességekre leltem a témában? Miként sok egyéb közt nem esnek szerzői jogi védelem alá a tények és hírek, ezen műfajokból egyet-egyet változatlan szövegezéssel, ámde képekkel illusztrálva felvillantok.

 

Gyász a snapszli-fronton

8 órai újság, 1938. augusztus 2.

 

8oraiujsag.png

Egy hírlapi tudósítás beszámol arról a rémületről, megdöbbenésről és elkeseredésről, mely a budapesti kocsmák törzsközönségét hatalmába kerítette. Az emberek a piros abrosz fölött összedugják a fejüket, halkabban koccannak össze és gyorsabban ürülnek a spricceres poharak, ami kétségtelenül a legnagyobb indulat jele, még a söröző kompániák se lármáznak, ha a pincér olyan kriglit tesz eléjük, melyben több a hab, mint a sör. A nagy felindulás oka pedig az, hogy a kocsmákba is bevezették a kártyaadót, ami azt jelenti, hogy csak húsz fillér lerovása ellenében lehet ezentúl snapszlizni, vagy rufmáriásozni. Ez valóban katasztrofális csapás a kocsmai kártyafrontra. De hiába minden égszakadás, földindulás, az államkincstár ragaszkodik a húsz fillérekhez, mert úgy számít, hogy ebből az adóból egy évben háromszázhúszezer pengőt fog megkeresni. De a vendéglősök sem estek ám a fejüklágyára. Nosza, memorandumot szerkesztettek, melyben meglepő adatokkal kelnek a snapszliszabadság védelmére. Kimutatják, hogy a snapszlizók igen szegény emberek, akik nem is pénzbe, hanem egy-két liter borba játszanak, s ez az egy-két liter elfogy addigra, amikorra egy-egy parti véget ér. Már most, a kocsmárosok számítása szerint egy évben átlag hatvanezer hektoliter bort snapszliznak el a vendégek és ezt a tekintélyes fogyasztást fenyegeti a 20 filléres kártyaadó. Hatvanezer hektoliter bor tehát nem fog lecsúszni a pesti torkokon, ami pedig nemcsak a kocsmárosok, de az államkincstár számára is súlyos veszteséget jelent. Arra természetesen egy pillanatig sem gondolunk, hogy a snapszlizók kasztja elkeseredésében bor helyett vizet fog fogyasztani, de igenis el tudjuk képzelni, hogy például elhagyják a spriccerezést és áttérnek az egy deci tele rendszerre, ami már önmagában is ötven százalékos fogyasztási redukciónak felel meg.

Pénzügyminiszter úr! Mielőtt a snapszlifront bojkottja megkezdődnék, kegyelemért fordulunk Excellenciádhoz. Irgalmazzon nekik. Éljen a szabad snapszli!

(n. a.)

 

gyaszsnapszlifronton.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9314496806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása