.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 12. 8. - kocsmablog
Változás a Sörszövetség élén

Helyszín: Loft Astoria,
Időpont: 2018. december 6.
Google Maps

A sör és a tradicionális magyar gasztronómia advent idején is találkozik. A Magyar Sörgyártók Szövetsége szervezte adventi söresten bemutatkozott az új igazgató, majd beszédet mondott a Kraft Sör Egyesület képviselője, és számoltak be egymás után az ágazat eredményeiről.

Négy év után, augusztus elején távozott posztjáról dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója. Munkájával hozzájárult a sör kategória növekedéséhez, a gasztronómiailag is fejlődő új magyar sörkultúra kialakulásához, és nem mellesleg azon dolgozott, hogy a különböző méretű hazai sörgyártók és sörfőzők egy közös cél mentén összefogjanak. Utoljára a Kraft Sör Egyesülettel közösen indították útjára a hazai csapolt söröket népszerűsítő Csapramagyar programot, és tűzték ki zászlajukra a csapolt sör ÁFA-jának csökkentését.

Utódja 2018. októberétől Dr. Kántor Sándor. Számos iparágban megfordult, különféle nemzetközi nagyvállalatoknál szerezte több évtizedes kommunikációs és érdekképviseleti tapasztalatát, és a feladata lényegében most is hasonló: a hazai sörgyártás versenyképességének javítása, valamint a kulturált sörfogyasztás népszerűsítése.

csapolas.jpg

Bemutatkozó beszédében Dr. Kántor Sándor kifejtette, hogy az előrejelzések alapján a hazai sörpiac a tavalyihoz hasonlóan alakul. 2017-ben 6,2 millió hektoliter sör fogyott, idén ez néhány százalékkal efölött alakulhat, melynek túlnyomó többsége továbbra is magyar sörgyárakban és sörfőzdékben készül, maximálisan igénybe véve a meglévő gyártókapacitásokat. Az újdonsült igazgató még hozzátette:

Az idei évet a csapolt sör évének tekintjük, ami nem csupán a legfrissebb sörélmény, hanem benne van az együttlét öröme, a közösen elfogyasztott ételek és italok elkészítése során beletett szakértelem, gondoskodás és nem utolsó sorban a szeretet. Csakúgy, mint az adventi készülődésben, majd az ünnepi és báli szezonban.

A csapolt sörök előreláthatóan a teljes belföldi piac 10 százalékát teszik ki, hasonlóan a 2017-es évhez. Remélhetőleg sikerült megállítani a szegmens csökkenését.

A sörfogyasztás a tradicionális magyar gasztronómia részévé vált, a kettő együtt fejlődik, a szemünk előtt. Ebben a folyamatban a Sörszövetség célja, hogy növekedjen az iparágban az innováció, folyamatos legyen a fejlesztés és erősödjön az ágazathoz kapcsolódó magyar beszállítói háttér. Nem csak idén, hanem 2019-ben is azon dolgozunk majd, hogy tovább népszerűsítsük a minőségi sörözést és a finom magyar söröket.

sorszovi-kraft.jpg

Külön szakmai örömként értékelte, hogy idén immár másodszor ünnepeltek együtt a nagy gyártók és az újhullámos kisüzemi sörfőzdék képviselői.

Így a Sörszövetség adventi sörestjén Dr. Kántor Sándor mellett Ali Rawech Szami, a Kraft Sör Egyesület alapítója is rávilágított, hogy a fogyasztói igények egyre szélesednek, erre válaszul termék- és technológiafejlesztéssel illetve kapacitásbővítéssel terveznek a kisüzemi főzdék:

A sörkedvelők egyre inkább szívesen próbálnak ki új, addig számukra ismeretlen sörfajtákat. Talán ennek is köszönhető, hogy a főzdéink által főzött sörök eladása megkétszereződött az idei évben. Szerencsére ma már a hagyományos láger mellett egyre inkább az alkalom, a gasztronómiai élmény is meghatározza, hogy ki milyen sört tölt a poharába.

Az exkluzív sörvacsorán Péter Anna és Vásárhelyi István sörgasztronómus szakmai csemegéit kóstolhatták meg a vendégek.

sorgasztro.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1114463392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása