.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Kovács G. Maláta: Csak szólok, hogy Budapesten ezen a hétvégén sem fogjuk élvezni a kocsmázás örömét! serteperte.blo... (2020.05.15. 13:13) A pesti borozók világa
  • Ezüstvándor Arion: Milyen kár, hogy ezekből a régi borozókból alig-alig maradt már. szerettem a hangulatukat. Néha b... (2020.05.02. 00:00) A pesti borozók világa
  • Örömhernyó: Faterom sose ment be egy kocsmába se. Mert azt vallotta, hogy oda csak züllött, lecsúszott alakok ... (2020.05.01. 13:48) A pesti borozók világa
  • Csöncsön: Kitűnő poszt. Bennem (bár nyilván éreztem mindig is) igazából csak most tudatosult az, amiről az u... (2020.05.01. 09:38) A pesti borozók világa
  • szép új világ...: jó szöveg, visszaadja a hangulatot. Grat (2020.05.01. 06:46) A pesti borozók világa
  • kocsmablog: 10 millió forintért a tiéd lehet: player.hu/auto-motor-2/kocsma-ikarus/ (2020.03.30. 14:56) Bus Pub
  • Utolsó 20
2018. 11. 29. - apuska
Clock sörbár

Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.,
Látogatás: 2017. október 12. 18:10-19:20.
Google Maps

A sok mutató akkor ütne igen erőset, ha pofátlanul sokan támadnának egyszerre.

Telefon: +36 1 610 0862
Facebook: fb.com/clocksorbar
Web: -

Vélemény

apuska:

Clock pub. Újabban sörbár. Mármint tik-tak, tik-tak, ketyeg az Óra sörbár, amennyiben mű a magyar fordítás. Mert hogy az eredeti, a valódi, az igazi, a hamisítatlan, a mai napig visszasírt 1994. október 27-én kezdte pályafutását a Bartók Béla út 42-ben, majd 2010 és 2015 között folytatódott karrierje a Bercsényi utca 8-ban az egykori Kártyavár kávézó helyén a Szavanna Ivó mellett, és talán még követhető, hogy ilyesformán ez a mostani a harmadik hely ezen a néven, ebben a kerületben. Modern, egyetemista kocsma? Nem. Legyen inkább régivágású, amolyan libellás, mert néha ilyen is kell.

Ottjártunkkor 65 darab óra díszíttette az egyébként eléggé tágas teret. Figyelembe véve, hogy csak a mi háztartásunkban található otthon vagy 30, mikor az összes faliórát, vekkert és karórát számba veszem, nem tűnik névadó mértéknek. Ráadásul a többség nagyvonalúan átlendül rendeltetésszerű funkcióján, a pontos idő nekik smafu, a történelem egy energiaszegény pontján lecövekeltek.

Oké, értem én, hogy az első kocsma kéthetes búcsúbuliján a vendégek széthordták majd az összeset. Még jó, hogy a halacskás kandalló óra - igen, ilyen is van -, megmaradt, így van, mi a dicső múltra emlékeztet. A második kocsmában meg se próbálták a gyűjteményt újraépíteni, jó volt az úgy. A totális megszégyenülést elkerülendő a harmadik kocsma nyitóbulijára hoztak párat a vendégek, így jutottunk el a közelmúltba, és reméljük a percek múlását egyre komolyabb hangsúllyal jelző jövőt.

Egyébként érdekes jelenség, egy apró mellékutcában a fősodortól éppen félre. Két ablak közt a faliújságszerű tábla közepén fekete-fehér óralap fénymásolat konkrétan gagyi, a leülő sörhabra illesztett Clock söröző felirat giccsbe hajlóan ciki, de az alul csomóba kötött függöny az ablakokban egy csábítóan otthonos környezetbe enged belátást, ahova kötelező betérni.

Ez a kettősség a belső térre is jellemző. Ami kintről felsejlett, az a földszint magasságában egy fotókkal és festményekkel gazdagon díszített, régi bútorokkal, szőnyeggel a nagyszüleink nappalija utánérzésre hajazó bájos négyasztalos vendégtér, mely funkcióját tekintve inkább lehetne előszoba, hisz a fő attrakciót - elvben - a pincerész rejti.

Pár lépcső a különbség, és mégis sokkal több. A múltidéző "sört igyál! a sör folyékony kenyér" reklámplakát terel egy dobogóra a cseh Primator söröket hirdető pult elé, de a talpad alatt már egy "try me" pólós rocker gádzsi győzköd, hogy mennyire jó a Jameson whisky. Még ha ott a bárszék talpa magasságában búgó hangon megszólalna!

Ahogy a jazz. Ami említés szinten van jelen, azzal hogy az elő-nappali alatt a "Louis Armstrong bar" és a "B. B. King bar" nyújt egy-egy nagyobb asztaltársaságnyi férőhelyet. Ám a zenészek előtti tisztelgés ennyivel véget is ér, hogy a kirívóan modern fehér fotelek és a falra szerelt lapostévé felé fordulva pont ennyire szűken mérve egy sálnyi teret nyerjen a rajongásból a magyar foci, de persze hogy az Aranycsapat, és a kapcsolódó 6:3.

Esetleg néhány golfütő jól mutatna még a sörös relikviák közt a falon. Jöhet! És van itt még két antik vadászpisztoly is, pont illene a látványa a pultba (nem!), illetve beférne az egyik sarokba egy darts gép...

Óriási a katyvasz, ami a Clock stílusát illeti. Megfoghatatlan. Van itt mindenféléből egy kicsi. Romkocsma, múzeum kocsma, cseh kocsma, jazz kocsma, sportkocsma. Nem csoda, hogy a Clock sörbár ennyi év után is keresi a közönségét, nehéz komolyan beleszeretni.

kocsmaturista:

A XI. kerületi Bercsényi utca környékén nehéz tartani a lépést az ingergazdag vendéglátó helyekkel, az Oportóval a galériára épített villamosával, a minden részletében őrült, elvetemült egyetemista kocsmával, a Happy Drink Barral, vagy a művészi lebujjal, a Ponyvaregénnyel.

Ezekhez képest mennyire smafu az, hogy ha a kocsma, ahova épp betértél egyben egy órakiállítás. Alapvetően versenyképes is lehetne a már nevében is "Clock Bar", nincs baj a koncepcióval. A régi órák és eleve a sokféle lehetséges óra variáció önmagában is hatásos hangulatkeltő elem, pláne tömegesen, de pont ezért nem éreztem itt ezt a kártyát itt eléggé kijátszva. És láttam erre jobb példát a Nagyenyed utcában, függetlenül attól, hogy ki a tyúk és ki a tojás.

Itt is sebtiben megtalálod az órákat, rögtön, ahogy keresni kezded őket, de ez a sok mutató akkor ütne igen erőset, ha pofátlanul sokan támadnának egyszerre, úgy ha nem tudnád őket nem nézni, akárhova fordulsz, de így szolid mennyiségben nem hatnak. Hallottam a szomorú történetet egy előd hirtelen bezárásáról és 300 óra elajándékozásáról. Megértem, hogy ezután nem könnyű, de mégis jobb eldönteni, hogy akarnak-e újra nagyon Clock pub lenni, mert lehet hogy nekik hiányoznak a régi órák, de itt meg az új vendégeknek hiányozhat az igazi, tartalmas "clockság". Ennek pótlására a Primator sör is kevés.

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Pernstejn, 500 Ft
Üveges sör: Borsodi, 360 Ft
Bor (1 dl): Varga vörös / rozé / fehér, 200 Ft
Rövid (4 cl): Unikum, 600 Ft
Üdítő (2 dl): Rosto gyümölcslé, 300 Ft
Meleg ital: Capuccino, 380 Ft
Harapnivaló: Zsíros kenyér, 200 Ft

Értékelés

3,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4213878492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.