.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 11. 21. - kocsmablog
Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2018

Helyszín: Hilltop Borétterem, 2544 Neszmély, Meleges-hegy,
Időpont: 2018. november 16.
Google Maps

Negyedévszázadnyi tapasztalat érett díjjá Neszmélyen. 2018-ban a Hilltop pincészet kapta a Bor és Piac magazin által odaítélt Magyarország Legszebb nagybirtoka elismerést, emellett összességében is a legtöbb szavazatot kapta.

A Bor és Piac szerkesztősége 2018-ban is meghirdette a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot. Az elismerő címre pályázni 2012 óta változatlan feltételek mellett lehet: minden magyarországi szőlőbirtoknak adott a lehetőség, amely gazdálkodása során a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekszik, gondot fordít a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére. Fontos, hogy a mai normáknak megfelelő, a természetes környezettel összhangban lévő, ugyanakkor a bortermelés hagyományait őrző birtokról legyen szó, ahol fontos szempontok a természet értékeinek megóvása és a vendégbarát körülmények. A kis-, a közép- és a nagybirtokok külön kategóriában versenyeznek.

A verseny első fordulójában bárki szavazhatott az interneten, ez alapján a 12 legtöbb jelölést kapott pincészet került döntőbe. A második fordulóban az összes birtokot meglátogatta a Bor és Piac magazin szakértői bizottsága, és az ő szavazataik alapján avattak győzteseket:

Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2018: Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal
Magyarország Legszebb Középbirtoka 2018: Tóth Ferenc Pincészet, Eger
Magyarország Legszebb Nagybirtoka 2018: Hilltop Neszmély Borászat, Neszmély

Az abszolút elsőség a Hilltop Neszmély Borászaté lett. Mondhatni, nem volt nehéz dolguk, ilyen isteni kulisszák mellett, azonban fontos azt is megemlíteni, hogy a negyedszázados neszmélyi jelenlét alatt rengeteget tett a pincészet azért, hogy példamutatóan dolgozzon, és létrehozzon egy ilyen értéket. A telepítések, az épített örökség, a felhalmozott tudás és tapasztalat mind hozzájárul ahhoz, hogy példás birtokról beszéljünk.

Változatos geológia

Az isteni kulisszákat nem csak Magyarország legnagyobb folyója és annak panorámája jelenti, hasonlóan varázslatos környezetet jelent a Pilis, a Vértes vagy a Gerecse óvó ölelése, lüktető terepviszonyai. Fennsíkok, platók és völgyek formálják ültetvényeink változatos formáját, kitettségét.

Az olyan dűlők, mint a Páskom, a Göte-oldal vagy a Sós-hegy ma már a fogyasztók körében is az egyediséget, a különleges neszmélyi termőhelyek erejét mutatják.

Folyamatosan megújuló ültetvény

Mukli Dániel, a pincészet szőlészeti vezetője szerint a természet fantasztikus változatossága, a megfelelő területre választott fajták, művelésmódok, az épített örökség mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mintabirtok lehessen a Hilltop. Dani fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ez nem csak lehetőség, de felelősség is egyben, ezért példaértékűen, méltó módon kell ezeket kihasználni.

Az ültetvények szépek, rendezettek, látszik, hogy törődnek velük. Ennek egyik fontos része, hogy jelenleg is zajlik az 1994-2004 között telepített ültetvény fiatalítása, az elöregedett tőkék megújítása, ami nem csak a minőség szempontjából fontos, de vizuális élményt is ad.

Dani arról is mesélt, hogy melyek a kedvenc termőhelyei. Két, számára igazán karakteres és szőlészeti szempontból is kiemelkedő dűlőt emelet ki, a Kormát/Korma-fölét, illetve a Meleges-hegy észak-keleti részén fekvő Páskom-dűlőt. Mindkét termőhely inkább a mérsékelt kontinentális klímát tükrözi vissza, mindkét dűlő inkább hűvösebb karakterű, amely tökéletesen tükrözi vissza Neszmély kvalitásait.

Negyed évszázada Neszmély vonzásában

1993 fontos dátum a Hilltop borászat életében, ekkor kezdődött minden Neszmélyen, egy kapavágással. Ekkor indult a több száz hektár betelepítése, rendezése, a brit piac igényeinek más módon való kielégítésének stabillá tétele a saját szőlő segítségével. A Hilltop az egyik úttörője volt a magyar bor-rendszerváltásnak, annak a pozitív folyamatnak, amely a mai napig zajlik

Igazi alternatívát kínált fel a pincészet, tiszta, zamatos és technológiailag hibátlan boraival, melyek nem csak az angol piac igényeit szolgálták ki, hanem a jó borokra szomjazó magyar borisszákét is.

A modern palackok, a színes címkék, csavarzárak igazi lendületet adtak nem csak Neszmélynek, de az egész hazai borágazatnak is. És az idő bizony igazolta a pincészet – olykor bátor – döntéseit, mert bátornak kell lenni, hogy sikereket érj el!

A stabilitás is hozzájárult a sikerhez

Kamocsay Ákos főborász szerint az egyik fő oka a negyedszázados sikernek, mindenképpen az emberi oldalon keresendő. Az, hogy ugyanaz a négy vezető irányítja – Keresztúry Éva – export, kereskedelem, marketing, Storcz Judit – ügyvezető igazgató, Kamocsay Ákos – főborász, Török Imre – befektetések, portfolio menedzsment - a borászatot, sok mindent megmagyaráz.

A Hilltopnál is voltak nehéz időszakok, például a font-forint árfolyama komoly gondokat okozott, de a pincészet vezetése össze tudott fogni, és tovább tudta járni a kijelölt utat. Ákos azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a négy tulajdonos négy különböző területen volt képes fontos és előremutató döntéseket meghozni, mert bíztak egymás szakmaiságában.

Rendhagyó dűlőválogatás

Nagyszabású összejövetellel ünnepelte a Hilltop pincészet 25 éves fennállását és a Legszebb szőlőbirtok elismerést. A sajtó képviselőinek hivatalosan is bemutatták egyedülálló chardonnay dűlőválogatásukat, amely 5 dűlő és a chardonnay lencséjén keresztül mutatja meg a borvidék diverzitását és gazdagságát, így a különböző fekvésű, talajösszetételű és mikroklímájú dűlők más-más jellegzetességet és stílust eredményeztek még azonos fajta és azonos évjárat esetében is! Hihetetlen élmény volt. És ezek esszenciája a Prémium Birtok Chardonnay, amelyet Kamocsay Ákos, a dűlők karakterét és stílusjegyeit szem előtt tartva, több termőhely terméséből házasított össze.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr114385296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.11.24. 12:06:49

Igazán jo hely! Föleg nyáron a medencében.
süti beállítások módosítása