A 2017. július 1-i törvénymódosítás óta kisüzemi sörfőzdeként nyilvántartott Pécsi Sörfőzde keresi a piacon a helyét. Nagynak kicsik, kicsinek nagyok, és azt a töménytelen mennyiségű szar sört, plusz az országos ellátási problémákat sem lehet egyhamar elfelejteni, amit az előző tulajdonosok mellett a múltban elkövettek, ámbátor látszik már a cél!
Oké, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere nélkül bizonyosan más irányt vett volna a történet, de az is igaz, hogy így magyar tulajdonosok kezében van egy közepes méretű sörfőzde, ahol az újkeletű fogyasztói szokások mentén minőségi irányba próbálják elmozdítani a történelmileg 1848-ig visszavezethető pécsi sörfőzést. Ekképp az éves gyártási kapacitást cirka megfelezték 200.000 hektoliter alá visszaszorítva, hogy megkapják az 50 százalékos "kisüzemi" jövedéki adókedvezményt, majd a lecsupaszított portfólióban maradt söreikből szép lassan kikoptatták a pótanyagokat.
Úgy tűnik, most tartanak ott, hogy eljött az új receptekkel való kísérletezés ideje. A Pécsi Sörfőzde most egy felsőerjesztésű, American Pale Ale sörrel lépett piacra, mely sörstílust az 1980-as évek elején alkották meg amerikai sörfőzők, és amelyre jellemző, hogy világos, könnyű, a felhasznált változatos aromakomlóknak köszönhetően pedig a végletekig izgalmas ízvilágú, sokszor citrusos, kellemesen gyümölcsös, frissítő ital.
Hanák Dávid, a Pécsi Sörfőzde sörmestere, a Pécsi APA receptjének megalkotója szerint azért választották az amerikai sörforradalom zászlóshajójaként emlegetett APA-t, mert a sörkülönlegességeket keresők körében az IPA után most az APA is kezd hasonlóan népszerűvé válni. Szerették volna megmutatni ebből a saját verziójukat a világnak, ahol egyszerre érhető tetten a bevállalós aromatika és a közízlés.
Az összesen hétféle komlóval készülő Pécsi APA a többi pécsi prémium sörhöz hasonlóan nyíltkádas erjedéssel készül, amely egy hagyományos technológia, még abból a korból, amikor nem óriási tankokban erjedtek a sörök a főzdékben. A technológia lényege, hogy valóban teljesen nyitott erjesztőkádakban zajlik a sör erjedése, miközben a főzőmesterek szabályozzák a folyadék hőmérsékletét és folyamatosan figyelik, hogyan dolgozik az élesztő. A sör így érintkezik a szabad levegővel, vadélesztők is hozzájárulhatnak az aromaképződéshez – amellyel kapcsolatban hagyományosan jó tapasztalatokkal rendelkeznek Pécsen.
A Pécsi APA sört nem szűrik, ezért a búzasöröknél már ismert élesztőmaradványokkal is találkozhat benne a fogyasztó, amelyek további izgalmas aromaanyagokat zárnak a palackba vagy a dobozba.
A sör 5 százalékos alkoholtartalommal és 32-is IBU-val (International Bitterness Unit) rendelkezik, és illeszkedik abba a fejlesztési és edukációs programba, amelyet a főzde a Pécsi Prémium sorozattal elkezdett. A pécsiek szándéka, hogy a fogyasztók általában többet tudjanak az általuk választott sörökről, ezért szeretnének időről időre olyan újdonságokkal előrukkolni, amelyeken keresztül meg tudják mutatni a vásárlóknak, hogy a sör egy izgalmas, változatos ital.
A Pécsi APA 0,33 literes üveges mellett fél literes dobozban is kapható, a kiszállítás elindult - mire nem jó, ha van egy szállítmányozási cég is a Szemerey repertoárban -, a fogyasztók mindkét kiszereléssel találkozhatnak az üzletek polcain, példának okáért a Nemzeti Dohányboltokban.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Hogy hol kapható csapon? Ez ügyben még nyomozunk!
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek