.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2018. 08. 15. - kocsmablog
Tiltott Csíki Söröző

Cím: 1082 Budapest, József körút 35.,
Látogatás: 2018. július 19. 17:25-18:10.
Google Maps

Ilyen ma Pesten egy tiltott söröző, amit a Nemzeti Együttműködés Rendszerében bátran ajánlanak. Nyakon öntve furfangos székely parasztromantikával!

Telefon: +36 1 415 1955
Facebook: fb.com/tiltottcsikisorozo
Web: -

Vélemény

apuska:

Még emlékszem, mikor 2015-ben komoly várakozásokkal teli először kóstoltam a Csíki söröket a 10. jubileumi Főzdefeszten, és iszonyú csalódás volt. Innentől sokáig megvoltunk egymás nélkül. Aztán a 2018-as választási hajrában a 0 forintból kampányoló rezsibiztos Németh Szilárdtól kaptam Csepelen egy 6-os pakk Tiltott Csíkit, amit nagy egymásutánban elfogyasztva a végére egész megkedveltem.

Kocsmablog (@kocsmablog) által megosztott bejegyzés,

Kár, hogy a Csíki olyan márka, amiről nem lehet a politikai felhangok nélkül beszélni. Persze tettek érte, abszolút maguknak köszönhetik, ahogy a sajtó fokozott érdeklődésétől kísérve álltak bele a Heinekennel való sárdobálásba és jogi csatározásokba, melynek következménye, hogy érzelmi alapon állt mögéjük egy komoly szekértábor, amiben a rafkós székely Dávid és a szipolyozó multinacionális Góliát harcát sejtették.

Hogy a sör milyen? Részletkérdés. Aki ellenálló, Csíkit iszik! 2014 óta.

Vagyis úgy vált a Csíki sör - elsősorban Magyarországon - ismertté, hogy alig kellett addig a vállalatnak reklámra költeni. Nőtt a kereslet, bővítették a gyártókapacitást, bevezették a házhozszállítást, először a nemzeti érzelmű kocsmákban kerültek csapra (pl. Transylvania, R56), aztán van ki elkezdte bevállalni sokadikként piaci alapon (pl. Beer Brothers), most meg sorra nyitják franchise rendszerben a márkasörözőket, melynek nyilván koronadísze a fővárosi kirendeltség. Ezek után próbálj meg bármely Csíki sörözőről elfogulatlanul írni!

Pedig lényeg a lényeg, a József körúti kocsmák felértékelődése ezzel folytatódik. Az Italbár.hu és a SörSajt után a következő próbálkozó 2018. május 3-i 'Grand Opening' megnyitó óta a Tiltott Csíki, akik nem voltak restek időt, energiát, pénzt beleölni, hogy úgy nézzen ki végre ez az elátkozottnak tűnő saroképület, hogy ne akarj onnan egyből kimenekülni.

Terasz a járdán, a márkázott napernyő alatt a szék és asztal minőségi. A bejáratnál a 712-es kilométerkő mutatja a Csíki Sör Manufaktúrától való távolságot, vagyis a tökig kitárt ajtókon ha belépsz, számolj rá még néhány lépést. Áldott legyen a pult 8 csappal, kár hogy a választék szerényebb: 6 különböző Csíki sör, mi üdít, táplál és felvidít. Viszont a duplán felrakott tételekből mindjárt az is látszik, melyik kettő, mi jobban pörög: az áfonyás és a szűretlen, vagy ha nem ígym akkor kis szerencsével tetten érhető a vendégcsap intézménye, volt már rá példa, hogy a Sümegi Kézműves Sörfőzde termékei időszakosan befértek.

Kiszolgálás a pultnál. A különféle malátás zsákok és a Royal Budapest antik üzleti mérleg mögött a krétatáblán látszik, hogy a kínálatban megtalálhatóak még az erdélyi pálinkák, a Csíki portfolió újabb üdvöskéi, a Csíki Csempész termékcsalád, így annak keserűje, áfonyalikőrje és sörpárlata, míg kajafronton az ún. Streat lepény, melynek gyökerei ugyan a vidéki magyar konyhából erednek, de a mai street food kultúrában teljesedjenek ki.

A háttérben halkan duruzsolt az M4 sport a lapostévén. Jó magasra került, komolyan fel kell rá nézni, mert alatta a szuvenírként kapható Csíki ajándéktárgyak megtöltenek egy bazi nagy üveges szekrényt, így lehet kapni pólót, bögrét, golyóstollat, öngyújtót, receptfüzetet, sörnyitót... ha a sörválogatás nem lenne elég.

Egyébként minden a legnagyobb rendben. A vendégtér világos, és bár a padló elsőre ijesztően kék, körbe a vasak feledtetik, és a tájidegen trófea gyűjteménnyel együtt is hozzák azt az ipari környezet jellegű bűbájt, mi kocsmafronton már évek óta trendi. Ott vannak pl. a nyomtatott áramköröket idéző mennyezeti lámpák. Imádtam! Vagy a világító izzósoros 'BAR' felirat. Klasszik retro. Vagy a felnagyított sörgyári fotók a falon. Ismeretterjesztés. Emellett többféle asztal, egyik egy kerekeken guruló, boncolása is alkalmas, a másik egy fura állványon álló üveglapos, nem jósolok hosszú életet neki, de a java a fémlábakon álló fából készült ismerős négyzetes forma, mely szépen logózott, és a társaságok méretétől függően tetszés szerinti számban összetolható. Jelzem, igény még a délutáni pangás során is lenne rá  - lehetőleg toronyba rakva -, mert elsétálni közöttük akkor is nehéz, ha nem ül ott senki.

A két légkondi a sarokban a nyitott ajtó mellett is veszettül dolgozik. A szerénynek a legnagyobb jóindulattal sem mondható, elvétve márkamegjelenést is tartalmazó hátsó falfestmény előtt egy gumik nélküli motorbicikli áll extrém marketingelemként egy fél nyomvonalas vasúti síndarabon, és ugyan ülés nincs rajta, de a hűtött csomagtartójában elfér egy csomó sör. A sarokban egy hegesztési vizsgamunkának látszó fatörzs formájú ruhafogas. Az üdítős rekeszek és sörös hordók mellett egy Heineken feliratú boxzsák, mert ha megbasz az ideg, a fegyverletétel nem számít, kell az. Az ablakban Tiltott Csíki Krém Sör üvegekből egy csokor fellógatva, hisz tele hasonlókkal a Pinterest és az Instagram, szóval mostanában ilyeneket szoktak. A mellékhelyiségben karnyújtásnyira egymástól egy piszoár és egy csésze a közösködést felvállaló Igaz barátoknak. Illetve dehogy igaz. Tiltott. Ez most a bevett szófordulat.

Szóval ilyen ma Pesten egy Tiltott Söröző, amit a Nemzeti Együttműködés Rendszerében bátran ajánlanak. Nyakon öntve furfangos székely parasztromantikával, állandó sportközvetítésekkel, és ha az eseménynaptár úgy hozza, meghitt, akusztikus koncertekkel.

kopa:

A franchise rendszerben működő Tiltott Csíki söröző betette a lábát a Nagykörútra, így a pesti Nagyközönség részére is megnyílt a lehetőség, hogy székely nedűvel hűsíthesse magát.

De akarjuk mi ezt? A rendhagyó villamos hírmondó promót hallva egy picit én féltem, hisz ami a legjobb, azt miért kell ilyen elánnal, egy kitalált városi legendára hivatkozva nyomni, nem elég, ha a vendégek tesznek róla, hogy híre menjen?

A berendezés a többihez hasonlóan brutál indusztriál. Gondolom, annak hevében, hogy az ember érezze, hogy épp a Csíki sörgyárban ül, ahol frissen csapolnak neki mindent. Persze van, hogy a fiatal designerek picit túllőnek a célon, én nem tudom, mi abban a szép, ha belógatnak pár sörösüveget csillárként, de nem is végeztem a MOME-n, ahol ezt biztos meg tudnák magyarázni…

A másik ilyen a Heineken-es boxzsák. Értem-értem, fujj Heineken, tiltsuk be, legyünk Igaz Magyarok! De nem léphetnénk ezen már túl?

Pár évvel ezelőtt híre-hamva sem volt az Igazi, vagy mostanra a Tiltott Csíki sörnek. Azóta pár bíróságot megjárt az ügy, 2017-ben pont került a végére, békében él a két gyártó egymás mellett, ráadásul a levegőben van, hogy a Csíki megveszi a martfűi Heineken gyárat, hogy a cég terjeszkedni tudjon.

De essen pár szó a sörről is, mivel szorosan kapcsolódik a helyhez. A falon nagy logó hirdeti, hogy kézműves, ámbátor 40.000 liter előállítására képes a gyár naponta! Kipróbáltunk egy-egy korsóval, csapról, a melegre való tekintettel az alkoholban leggyengébbet. Nem mondom hogy (K)rémes, de maradjunk abban, nem az én ízvilágom. Én szeretem érezni a maláta édessége és a komló keserű ízének keverékét, de ez inkább egy szénsavas Semmire hasonlított.

Persze ha 259 Ft-ért kínálnák, mint teszik a házhozszállításnál, az egyetemisták körében nyerő lenne. Láger műfajban a nagyokkal versenyezni egy nem túl karakteres termékkel merész, de messze volt még a nap vége - vigyázz, spoiler -, az R56-ban később megkóstoltuk a Szűretlent is.

Végezetül kis mellékes. Sose értettem, apuska miért fotózza körbe a mellékhelyiséget is, de most rájöttem. Az alábbi skiccen már sejthető mi a probléma.

wc-alaprajz.jpg

Az ajtó mellett jobbra rögtön a piszoár, mellette picivel távolabb a WC csésze. Na és ilyenkor kezd el dilemmázni az ember, ugyanis az ajtó nem volt zárható! Használjam a csészét és a bal lábammal tartsam vissza az ajtót, nehogy rám nyissanak? Vagy legyen a piszoár, és jobb kezemmel fogjam az ajtót? Persze a tervben itt is van egy probléma - ami nálam bekövetkezett -, merthogy az „elpakolásnál” mindkét kézre szüksége van az embernek. És Murphy törvénye szerint már nyitották is rám az ajtót. Nagyon remélem, hogy valaki csak kilopta a kulcsot és ez nem mindennapos… Napi tipp: tolózár. Javallott!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Csíki Krém, 590 Ft
Üveges sör: Tiltott Csíki, 650 Ft
Bor (1 dl): Balla Géza Savignon Blanc, 550 Ft
Rövid (4 cl): Csíki Csempész keserű, 590 Ft
Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 390 Ft
Meleg ital: Capuccino, 450 Ft
Harapnivaló: Streat lepény, 1300-1500 Ft

Értékelés

3,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1814160107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2018.09.13. 10:22:10

Valljuk be, nagy a Csíki a "hogyan kerüljünk be a sajtóba ingyen?" műfajban, a Heinekennel való harcon túl is vannak ötletei. Anno a drónos kiszállítás, a cikkben is emlegetett villamos bemondás, most meg legfrissebben meg a víz alatti kocsma: www.facebook.com/vizalattisorozo/ :)
süti beállítások módosítása