.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 06. 28. - kocsmablog
Jázmin szőlőből készült az év pálinkája

Helyszín: Országház,
Időpont: 2018. június 28.
Google Maps

Jázmin szőlőből készült az idei év legjobb pálinkája, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit csütörtökön hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak. A legjobb 10 ezer palack feletti pálinka idén a Bolyhos Ágyas szilvapálinka, a legeredményesebb pálinkafőzde kategória első helyezettje pedig az 1 Csepp Pálinka lett.

309 különböző tételt kóstoltak végig 49 pálinkaház kínálatából a Pálinka Nemzeti Tanács szakértői Komáromban, hogy kiválaszthassák az idei év legjobb pálinkáit. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny nevezői között kisebb pálinkafőzdék és nagyüzemi pálinkaházak egyaránt szerepel; volt, aki csak egy, volt aki 33 különböző tétellel nevezett.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta:

Minden évben szép számmal találunk gyöngyszemeket, amelyek közül sajnos csak egy viselheti az ország legjobb pálinkája címet. A verseny azonban nem pusztán ennek a fődíjnak az elnyeréséről szól: a pálinkafőzdék számára legalább annyira fontos, hogy a tételek megmérettetésével objektív szakmai visszajelzést kapjanak a munkájukról. Erre szolgál a pontszámok alapján megítélt arany, ezüst, és bronz minősítés, illetve a minták szöveges értékelése.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny bírái öt szempont alapján vizsgálták a nevezett párlatokat: külön pontozták az ízek és illatok karakterét és tisztaságát, és azt, hogy ezek mennyire harmonizálnak. A kóstolómestereknek a verseny előtt két egésznapos tréningen kell részt venniük, ahol referencia mintául szolgáló pálinkák kóstolásával frissítik fel tudásukat.

A versenyre a klasszikusnak számító tételek mellett idén is érkeztek különleges házasítások: neveztek feketecseresznye-málna, és birs-penyigei szilva pálinkával is. Az eredményeket június 28-án, az Országház Felsőházában hirdették ki, addig csak a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és a versenyigazgató tudhatta, ki készítette 2018-ban az ország legjobb pálinkáját.

orszagos_palinkavereny_04.jpg

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén három főzdének ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Brill Pálinkaház, a harmadik Zimek Pálinka Manufaktúra lett. Magyarország legjobb 10 000 palack feletti pálinkája 2018-ban a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája lett, a legjobb pálinka díját pedig a Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el.

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, a győztes jázmin szőlőpálinkát így jellemezte:

Első pillanatban elvarázsol eleganciája, felkeltve a fogyasztó érdeklődését. Illatában a kellemesen muskotályos, zöldfűszeres, virágos és rózsaolajos jegyek egymást szépen kiegészítve bájosságot kölcsönöznek neki. Ízében is nagyon telt, kirobbanóan virágos és fűszeres jegyek uralkodnak, gyümölcsös frissességgel, kis magolajossággal kiegészülve. A tavaszi virágos rét és egy érett szőlőfürt emlékeit juttatja eszünkbe. A szájat teljesen betölti, harmonikus, hosszan távozó és igazán komplex termék.

jazmin_szolo-ev_palinkaja_2018.jpg

A Brill Pálinkaház már harmadszor nyerte el az év legjobb pálinkája díjat – 2011-ben egy Irsai Olivér szőlő-, 2013-ban pedig egy birskörte pálinkával érdemelték ki a rangos elismerést.

Krizl Edit, a Brill Pálinkaház egyik tulajdonosa elmondta:

A Jázmin szőlő a Pécsi Kutató Intézet új nemesítése, amellyel 2016-ban kezdtünk foglalkozni, kísérleti jelleggel. Tolna megyei – borvidéki – pálinkafőzdeként kötelességünk a legjobb szőlő alapú párlatok minél gazdagabb kínálatát felmutatni, ezért ezt a fajtát sem hagyhattuk figyelmen kívül. Az eredmény önmagáért beszél, ezért biztosak vagyunk benne, hogy mint borban, mint pálinkában nagy jövő áll a jázmin szőlő előtt.

krizl_edit_nagy_attila_brill.jpg

A tanács hagyományosan idén is életműdíjjal jutalmazta a pálinkaszakma három olyan szereplőjét, aki munkásságával hozzájárult a pálinkaszakma felemelkedéséhez és sikereihez. Idén Dr. Oroszné Dr Prekop Erzsébet (Prekop Pálinkafőzde), Bolyhos László (Bolyhos Pálinka) és Békési Zoltán (Békési Pálinkafőzde) érdemelte ki ezt a kitüntetést.

orszagos_palinkaverseny.jpg

A 2018. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny további eredményei

Champion díjak

Champion Meggy pálinka - Meggypálinka - Zimek Pálinka Manufaktúra
Champion Szilva pálinka - Szatmári szilvapálinka - Tarpa Manufaktúra
Champion Szeder pálinka - Szederpálinka - Gong Pálinkaház
Champion Bodza pálinka - Bodzapálinka - Alexander Pálinka
Champion Ribizke pálinka - Feketeribizli pálinka - 1 Csepp Pálinka
Champion Fehérszőlő pálinka - Jázmin szőlőpálinka - Brill Pálinkaház
Champion Kékszőlő pálinka - Kékfrankos szőlőpálinka - 1 Csepp Pálinka
Champion Fehérszőlőből készült törkölypálinka - Tölgyfahordóban érlelt Tokaji törkölypálinka – Tállya Köveshegy dűlő - Szóráth Kisüsti Pálinka
Champion Kékszőlőből készült törkölypálinka - Syrah törkölypálinka - Brill Pálinkaház
Champion Ágyas gyümölcspálinka - Ágyas szilvapálinka - Bolyhos Pálinkafőzde
Champion Csonthélyas vadgyümölcs pálinka - Kökénypálinka - Zimek Pálinka Manufaktúra
Champion Bogyós vadgyümölcs pálinka - Fekete berkenye pálinka - 1 Csepp Pálinka
Champion Vegyes gyümölcspálinka - Fekete cseresznye – málna vegyespálinka - 1 Csepp Pálinka


Különdíjak

Magyarország 2018. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje I. helyezett - 1 Csepp Pálinka
Magyarország 2018. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje II. helyezett - Brill Pálinkaház
Magyarország 2018. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje III. helyezett - Zimek Pálinka Manufaktúra
Magyarország legjobb 10 000 palack feletti pálinkája 2018 - Bolyhos Ágyas szilvapálinka
Magyarország legjobb pálinkája 2018 - Jázmin szőlő pálinka - Brill Pálinkaház

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9414082661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása