.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 06. 8. - végh hanta
Sörfesztiválok kora

Helyszín: Belvárosi Sörfesztivál 2018,
Időpont: 2018. június 6-10.
Google Maps

Premissza: a sörfesztivál legyen sörfesztivál, ahogy a krumplileves krumplileves.

Ebből következik, hogy ha valamit sörfesztiválnak neveznek, akkor az nem kisüzemi parádé, ahol az eltartott kisujjal kortyolgató sörgeekek egy stout és egy ipa között mély áhítattal mesélnek arról egymásnak, hogy a múlt héten végre egy igazán érdekes vietnámi-kenyai kollabsörbe futottak bele, és igen, a tökös-mákos rétes remek ízvilág lehet egy berlini búzához.

Továbbá nem nevezünk sörfesztiválnak olyan rendezvényt sem, ahol közepesen ismert, de rádióban már pont játszott, ellenben nagyon hangos koncertet adó zenekarokra gyűlik össze a kannásboros tinisereglet, hogy a várakozás nehéz perceit, sőt, óráit a Bluetooth-technológia áldásait kihasználva, rádiótelefonról hordozható hangfalakra átsugárzott egyéb és szintén hangos zenékkel bekkelje ki.

Ellenben sörfesztiválnak nevezhetünk egy olyan rendezvényt, amelyik jól megközelíthető helyen terül el (Szabadság tér: pipa), a legnagyobbaktól a legkisebbekig bármilyen gyártó előfordulhat, így a legkommerszebbtől a tényleg ritkaságig bármilyen színű, gyártási eljárású, és ízvilágú sör fogyasztható (pipa), ugyanúgy lehet társaságban beszélgetve, a vedeléshez közeli sörözésfajtát művelni, mint érdeklődőként új világokba belekortyolni (pipa), mindezt úgy, hogy közben nem kell ordítani a mellettünk álló-ülő ember arcába-fülébe.

Kezemben az ilyen rendezvényeken már megszokott, kvázi belépőként is funkciónáló pohárral (1490 forint, és többféle verzióból lehet választani), a tér közepén állva azért volt bennem pár kétség. Velem szemben Borsodit (Borsodi Mester, lager) csapoltak, mögöttem a Fehér Nyúl (Szikra, espresso-tonic APA) és az Uradalmi Sörmanufaktúra (Misty, New England IPA) közös bódéja, a sarokban svédek (Doph DDH IPA), közben jön a pletyka, hogy bár nem volt a katalógusban, de Rizmajernél van dinnyés sör (Untappdon sincs fent!).

Egyik inger ér a másik után.

fotók: Horváth "lancser" András

Nagyüzemi főzde, szabadjára engedett sörmesterrel; másik nagyüzemi főzde importtal és saját ötlettel; mikrofőzde multival összeállva; közepes a közepessel; van itt mindenféle kombináció.

Le kell ülni egy kicsit. Még szerencse, hogy egy jólszituált sörfesztiválon vagyunk, ahol - és ezt el is felejtettem megemlíteni, pedig mennyire alap - megfelelő mennyiségű pad kell fogadja a vendégeket (pipa). A szerdai, még nem feltétlen tömegnek nevezhető tömeget elnézve, arra voltam kíváncsi, hogy a Nagy Magyarországi Sörforradalom ikszedik évében, amikor a minőség már rég nem csak a borosok kiváltsága, szóval, hogy mennyien fognak beállni egy nagyüzemi sorba, ha egyébként kóstolhatnak mást is?

A sör az új bor! - szűrte le az elmúlt évek tapasztalatát egy kedves ismerősöm. És valóban, a jelenséget elnézve, valahol mintha igaza lenne. Mindenféle elterjedt sztereotipiák szerint a sört csak nyakalni lehet, vagy kívülről nézve kissé hiteltelenül játszani a műértő gourmet-t. Középút nincs, amikor a sör csak simán sör, a maga élvezeti értékén kezelve. 

És itt van a sörfesztiválok és a kraft/főzdefefesztiválok között felfedezhető legnagyobb különbség: a sörfesztiválok alapvetően demokratikusabb rendezvények, miközben tagadhatatlan, hogy a résztvevők egy része számára amolyan kapudrogok a kisebb főzdék rendezvényei felé. És ez így van jól. Ahogy a nagy sörgyáraknak van valamiféle edukációs szerepe (IPA, Pale Ale) a sörfajták megismertetésében, úgy a jól eltalált összetételű sörfesztiváloknak is a sörfogyasztás kultúrájának kialakításában. 

Egy apróság a végére, amit egyszerűen képtelenek megoldani a fesztiválszervezők, éspedig, ha készpénzmentes egy rendezvény, akkor a mosdóhoz miért kell fémforintokat gyűjtögetni? Egy alapvetően sörre kihegyezett rendezvényen pedig hatványozottan égető a probléma.

fotók: Horváth "lancser" András

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6014032232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.06.08. 12:39:30

Én általában nem szeretem a kötelező poharas rendezvényeket, de az egy pozitív lépés, hogy deklaráltan lehet használni a tavalyi poharakat.

A mosdók készpénzmentes használata pedig alap (lenne). És van egy igen egyszerű módja... ;-)

Egyébként felfedeztem ám, hogy ez a pipázás egy titkos szponzorált reklám... ;-)
www.ratebeer.com/beer/permon-india-pale-ale-pipa/173891/
süti beállítások módosítása