.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 04. 26. - kocsmablog
Kávéházak Éjszakája

Időpont: 2018. május 18. 19:00-23:00.

Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával a most útnak induló Kávéházak Éjszakája fő célja, hogy felelevenítsék és népszerűsítsék a feledésben lévő budapesti kávéházi kultúrát, hogy egy éjszaka erejéig megmutassák Budapest ezen ékköveit. Az éjszaka folyamán a húsz helyszínen megvalósuló több mint 50 program ingyenesen látogatható.

A kávéházak mindig kiemelkedő szerepet töltöttek be a főváros történelmében. Kosztolányi Dezső száz évvel ezelőtt egyszerűen csak kávévárosként emlegette Budapestet. Nem tévedett nagyot, hiszen aligha tehettek meg néhány lépést elődeink anélkül, hogy ne ütköztek volna egy kávéház teraszába. A 19. században, majd a 20. század elején a kávéház a társadalmi élet első számú helye volt, egyfajta csomópont, ahol a szellemi élet is felpezsdült. A 19. század végén az írók már második otthonukként tekintettek ezekre a helyekre, ahol a modern magyar irodalom ekkortájt formálódott.

kavehazakejszakaja.png

A nagyon is 21. századi programsorozatba húsz belvárosi helyszín, kávéház kapcsolódott be, melyek tradíciójuk, népszerűségük alapján méltó reprezentánsai lehetnek a Kávéházak Éjszakájának. A repertoárban találni tradicionális helyeket – mint a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, a Hadik, a Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát, de vannak köztük újhullámos, kortárs jellegű kávézók is, mint például a Kelet Kávézó, a La Nube, a Smúz, a Börze és a Frei Café.

Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, a rendezvény fővédnöke úgy nyilatkozott:

Bátran kijelenthetjük, hogy Budapest, Európa egyik legpezsgőbb fővárosa. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években a Fővárosi Önkormányzat támogatásával számos kulturális kezdeményezés: fesztivál, illetve kulturális esemény valósulhatott meg. A nagy hagyományokra visszatekintő Színházak Éjszakája mellett három éve támogatjuk az Irodalom Éjszakája kezdeményezést, együttműködünk a Műtárgyak Éjszakájával, valamint tavaly elindítottuk a Zene Éjszakája – csak klasszikusan eseményt is. Ezen nagyszerű rendezvényeknek köszönhetően egy éjszaka erejéig ráirányítjuk a figyelmet a kultúránk gyöngyszemeire.

A klasszikus kávéházi kultúra rajongói a Kávéházak Éjszakáján válogathatnak a felolvasó estek, könyvbemutatók és a verses-zenés programok közül. Ugyanakkor lesz Dumaszínház, slam poetry, a közönséget is megdolgoztató élő pódiumjáték, és a legkülönfélébb zenei stílusokban koncertek.

Serfőző Kriszta, a Kávéházak Éjszakájának főszervezője büszkén újságolta:

A Kávéházak Éjszakája egy megvalósult álom: Összefogással, megmutatni valamit valódi értékeinkből. A századforduló idején a polgári, társasági élet legfontosabb helyszíne volt a Kávéház. A XXI. század felgyorsult tempójával szemben egy estére megmutatjuk, hogy nem veszett el ez a kincs, hogy Budapest kávéházainak sokfélesége mindenkinek lehetőséget nyújt az ízlésének megfelelő kiválasztásában a pazar enteriőrtől az underground caféig. A helyszínek megmutatása mellett célunk, hogy rávilágítsunk, nincs értékesebb, mint a barátokkal, szeretteinkkel együtt töltött idő. A Gerbeaud-ban működő Belvárosi Kulturális Szalon vezetőjeként havonta több alkalommal rendezünk művészeti és beszélgető esteket, ahova sokan már kicsit hazaérkeznek. Jó érezni, hogy a kultúra terjesztésével közösséget építünk, értéket teremtünk.

Vagyis kávéház = kultúra = közösség. Több mint 50 program egy éjszaka alatt.

A Kávéházak Éjszakája programban résztvevő helyek

Bookline, Börze, Café Frei (Károly körút), Café Frei (Office Garden), Centrál, Dunapark, Gerbeaud, Gerlóczy, Hadik, Három Holló, Ibolya presszó, Kávétársaság, Kék Ló, Kelet kávézó, Kino Café, La Nube, Magvető Café, Művész, Smúz, Zsivágó

Részletes program

https://kavehazakejszakaja.hu
https://facebook.com/kavehazakejszakaja2018

program.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7113872482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása