.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 02. 24. - apuska
10 éves a Kocsmablog!

Pontosan 10 éve annak, hogy megszületett az első Kocsmablog bejegyzés. Ezzel együtt azóta még 1611. Jaj!

Utcára nyílik a kocsmaajtó! Ez volt ez első Kocsmablog bejegyzés címe, 10 éve. Egész máshogy nézett ki akkor az oldal, minden nagyon kezdetleges volt, de a lelkesedés nagy. Hogy a kocsmakritikákat majd mi tudjuk. Jobban, mint addig és azóta bárki!

A kocsma.blog.hu domain már foglalt volt. Egy darab semmitmondó bejegyzés árválkodott rajta, ezért írtam a szerzőnek, ha nincs vele komolyabb terve, szeretném naggyá tenni. Szerencsém volt.

2015-ben a kezdeti időszakról a press-szo.com-nak így nyilatkoztam:

2008-ban kezdtem el, de volt előzménye. Fesztiválozós korszakomban fogtam bele egy egoblog írásába, amilyenek ma már alig léteznek. Ebben az életem volt terítéken, és amikor nem volt elég izgalmas, kiszíneztem, mint a fene… Fikció és valóság keveredett benne, én voltam a hős, pontosabban a hősi blogáruló, akivel minden nap történik valami, aki sorra hódítja a nőket és segít, ahol tud. Akik nem ismertek, azt hihették, ez az igazság. Már ha megértették, mert elég bonyolult szóképekben írtam meg. 2004-től csináltam, kis ideig a kocsmabloggal párhuzamosan. Aztán magánéleti gondokat okozott. Az aktuális barátnőim nem értették, miért írok ilyeneket. Néha ők is, mások is magukra ismertek benne, és senkinek sem volt egyértelmű, mi igaz a történetekből, és mi nem. Sok konfliktusom volt miatta, ezért inkább elengedtem, az írást viszont nem akartam feladni.

Ebben az időben a barátaimmal eljártunk az úgynevezett „szent szerdákon” iszogatni, jellemzően ugyanarra a három-négy helyre. Az egyik alkalommal, amikor épp kritizáltunk valamit, adta magát az ötlet, hogy ezt kellene megírni, illetve adni a helyről egy átfogó képet. Mindenki lelkes volt, és innentől mindig máshová jártunk. Szépen beindult a dolog. Kezdetben hetente jelentek meg a kocsmakritikák. Persze nem sikerült másnaposan mindig másnapra elkészíteni őket, de lényegesen több időm volt rájuk, mint most.

Egy-két hasonló kezdeményezés létezett, de egyik sem volt már aktív. Tehát befuccsolt minták voltak előttem. Feltérképeztem az erősségeiket, továbbgondoltam, hogy lehetne a témából jobbat kihozni. Nemzetközi oldalakon is kerestem, de ott meglepő módon egyáltalán nem találtam ilyen kategóriát.

A blogon sokáig kocsma kritikák jelentek csak meg. Kemények voltunk és igazságtalanok. Kurvára élveztük a megmondó szerepet, innentől nem csak azért ittunk, mert ital mellett a legjobb összejönni, de azért is, hogy új helyeket fedezzünk fel, és azokról okosakat írjunk. Benyomásainkat már a helyszínen papírra vetettük, ez adta a kritikák alapját, egytől ötig tartó intervallumban több szempontot figyelembe véve pontoztunk, és a lehető legdiszkrétebben fotóztunk.

Közben teltek az évek, és a rendszeres összejövetelek esetlegessé váltak. Komolyan beszartam, hogy a Kocsmabloggal akkor most mi lesz? Nem akartam, hogy szellemlakta szöveggyűjteményként kimúljon:

Amikor ráébredtem, hogy nem fog pörögni az oldal, ha teszem azt, háromhetente kerül fel újabb kocsmabeszámoló, kitaláltam újabb rovatokat. PR-jellegű megkeresések is voltak, egyre több sajtóanyagot kaptam, amelyeket először kétkedve fogadtam. Aztán úgy döntöttem, ám legyen, létrehozok egy Alkoholkult rovatot. Sokszor értékes tartalmak ezek is, amikkel meg lehet pörgetni a számlálót. Ha már új rovat, ne álljunk meg egynél – gondoltam. Eszembe jutott, hogy érdekes lenne ismert arcokat megszólaltatni a kocsmázási szokásaikról és a kedvenc helyeikről. Másutt nem jellemző, hogy ilyesmit kérdeznek, nekem meg témába vág – ez lett a Ma10. De létezik az ún. Kocsma10 is, ahol azok a vendéglátó egységek mutatkozhatnak be, ahová nem jutok el. Itt jellemzően vidéki, sőt akár határon túli kocsmák is írhatnak magukról.

Néha elhangzik a kérdés, mennyit keresek a bloggal? Főleg semmit. Nyilván én vagyok a béna, és szarul tolom neki, majd ráfogom, hogy ez csak hobbi. De egyszer próbálna valaki komolyan korrumpálni! Nem tudom, akkor mit mondanék. De míg erről nincs szó, könnyű kitartani az elveim mellett:

Ha pénzt kérek egy hely szerepeltetéséért, egy italmárka kedvező megjelenítésért, lehetek-e onnantól teljesen őszinte? Olyan oldalt, ahol minden tökéletes, nem szívesen csinálnék, mert már létezik. Merem remélni, hogy ha valaki elvárja az őszinteséget, ránk fog kattintani. Ezzel nem fér össze a készpénz. Eseményekre, kóstolókra, különféle rendezvényekre persze meghívnak, és megyünk is szívesen a feleségemmel, ez is egyfajta fizetség.


A minőségi írásokra való törekvés többször díjat érdemelt. Az index.hu 2011-ben beválogatta a Top50 Premium Selection blog közé. A blogműfajt egykor szárnyai alá csapó Goldenblog égisze alatt 2011-ben Kultúra-szórakozás kategóriában, 2013-ban Életmód kategóriában lett a HVG szakmai zsűrijének véleménye szerint második. 2015-ben a Magyar Sörszövetség osztott nekünk médiadíjat. 2016-ban az Allianz blogversenyen húztuk be Szakértő - legprofibb kategóriában a közönségdíjat. Szóval mindamellett, hogy a Kocsmablog sztorikhoz vezető út baromi szórakoztató tud lenni, inspiráló, hogy néhanap a hátunkat is megveregetik. És a 2013-as Non-stop Sörmaraton megvan? Guinness-rekordra törtünk, és nem hivatalosan véghez is vittük. 24 órán belül 280 kocsmában ittunk egy-egy pohár sört... Mára a Kocsmablog egy ismert márka, egy komoly presztízzsel bíró médiatermék, mert van az a jól behatárolható célcsoport - átlag napi 1000 látogató, akit meg lehet vele szólítani.

Bár a Facebook oldalt ~17.200-an követték be, a látogatók zöme, mintegy 30-40 százaléka a Google találatok alapján érkezik. 583 kocsmateszt jelent meg eddig, főként budapesti helyekről, a legtöbb 2010-ben. Legjobban a Cech In pörög, arra már több mint 28.000 alkalommal kattintottak, míg az alkohol kutúra rovatból a Fröccskódex a legnépszerűbb. Rajtam kívül 12 másik szerző követett el minimum egy írást a 10 éves Kocsmablog történelemben, közülük egy X-Faktort nyert, így híresebb mint én. :)

Néha rám tör az érzés, hogy most kéne abbahagyni, mert egyre kevesebb időm jut inni és írni a család mellett. Aztán eszembe jut, mennyi mindent köszönhetek a blognak, mennyi barátságot, ingyen sört és élményt. Majd eljátszom a gondolattal, hogy átadjam karmester pálcát másnak, aki pont olyan lelkiismeretesen foglalkozna vele, mint én. Fogalmam sincs, hosszútávon hogyan tovább. De rövidtávon jár nekünk egy születésnapi buli, és ha képes voltál végigolvasni ezt az értelmetlenül szentimentális bejegyzést, Te is megérdemled, hogy ott legyél!

Esemény: Kocsmablog 10 éves szülinap
Helyszín: Beer Point Budapest, emelet
Dátum: 2018. március 2. 19 órától

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1213691006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2018.02.26. 21:52:42

Gratulálok a tíz éve tartó kultúrmissziódhoz! Csak így tovább!
süti beállítások módosítása