.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2018. 02. 14. - kocsmablog
Carlsberg - Horizont összefogás

Helyszín: Fröccsterasz Télikert,
Időpont: 2018. február 13.
Google Maps

Újhullámos kraft sört mutatott be a Horizont Brewing a Carlsberg Hungary-vel közösen. Magyarországon eddig példa nélküli kapcsolatnak lehetnek tanúi a minőségi kézműves sörök rajongói, ugyanis első alkalommal működik együtt egy hazai kisüzemi sörfőzde és egy vezető nemzetközi sörforgalmazó. A Horizont által megalkotott Delight IPA-t a Carlsberg terjeszti Magyarországon.

Titokzatos meghívó

A Carlsberg Hungary különleges termékbemutató rendezvényre invitált. Elöljáróban, konkrétumok nélkül, csupán azt emelték ki, hogy ehhez hasonló esemény még nem volt a magyar söripar történetében. Mire gondolhat ilyenkor a sokszori sörissza? Soha nem forgalmazott különleges típusú sörre biztos nem, egymás közt ment is a találgatás, és sokkal inkább gyanakodtunk egy technológiai, vagy épp csomagolástechnikai újdonságra.

A tipp nem jött be. A helyszínen, a régi Design Terminál épületében, a még ismeretlen Horizont Delight IPA-t népszerűsítő molinókba futottunk elsőként bele, Carlsberg megjelenés sehol. Most akkor mi van? Eltévedtünk? Vagy a Horizont csapata ügyes gerillamarketinggel élve az épület egy másik szegletében az eseményre egy sörbemutatót rászervezett? Mi baj lehet, nézzük meg mindkettőt, vontuk le a következtetést, de az emeleten már látszott, hogy minden mindennel összefügg, és egy Carlsberg - Horizont koprodukciónak leszünk szemtanúi.

Történelmi pillanat a magyar sörpiacon

Ez így tényleg izgalmas felütés. Persze a titokra gyorsan fény derült: egy kézműves és egy multinacionális sörgyártó cég összefogásában elkészített sör, az ún. Horizont Delight IPA bemutatása következett, ami egy könnyű, frissítő, intenzív trópusi gyümölcsös illatokkal és finoman gyantás keserűvel akár egész estés kísérő darab lehet.

A dán sörforgalmazó, a világ egyik vezető márkájának képviselői egy kézműves sörfesztiválon találkoztak először a Horizont söreivel, és ezután kezdeményezték a kapcsolatfelvételt a kraft főzdével. A két fél hamar közös hullámhosszra került, kiderült, hogy sokkal több bennük a közös, mint ami elválasztja őket. Csak a példa kedvéért, anno a Carlsberg is úttörő, kézműves filozófiával indult, ők tenyésztették ki az első lager élesztőt.

A Delight IPA receptje közös ötletelések és kóstolások után született meg. Szűretlen, pasztőrözetlen, árpamaláta, búzamaláta és amerikai komlók felhasználásával készült újhullámos, felsőerjesztésű sör. Friss, déligyümölcsösen komlós, aromás, intenzív illatú, selymes kortyérzettel.

Dudok Ádám, a Horizont alapítója elmondta:

Új Horizontokat nyitunk! Magyarországon még nem volt ilyen hosszútávú, stratégiai összefogás a söriparban, büszkék vagyunk, hogy mi lehetünk az úttörők. Szeretnénk, hogy a kraftsörök üzenete, a minősége, az általunk képviselt filozófia szerint főzött sör minél több emberhez eljusson. A Carlsbergben ebben kiváló partnerre találtunk, megállapodásunk mindkét fél számára előnyös.


Az együttműködés értelmében a Horizont Brewing sörfőzői által megálmodott új sörnek a Carlsberg lesz a kizárólagos forgalmazója, valamint a Horizont egyéb termékei is feltűnnek a sörmulti kínálatában.

Marcin Burdach, a Carlsberg Hungary vezetője hozzátette:

Szenvedélyünk a sör. Szeretjük az új ízeket, új megoldásokat. A kraft sörök egyre erősödő trendje minket is arra késztetett, hogy kapcsolatainkat bővítsük. Nemzetközi szinten több kézműves sörfőzdével állunk partnerségi viszonyban – például a világhíres Brooklyn Brewery -, köztük Magyarországon elsőként a Horizont Brewinggal. A megalkotott sör forgalmazásához cégünk sok éves tapasztalatát, multinacionális hátterét, jól bejáratott automatizmusait és dinamizmusát adja.


A Horizont Delight IPA-t a Duna inspirálta. A lüktetése, a kultúrákat és embereket összekötő végtelensége. Beszélgetéseket, kapcsolatokat indít el, új embereket és új ízeket sodor Budapest felé, ahogy a sör megalkotóit is összehozta a minőségi sör szeretete.

A március elején debütáló IPA-t bárokban, éttermekben csapolva kóstolhatják elsőként a vendégek, és ismerhetik meg a kategóriát olyanok is, akik előtt eddig rejtve maradt.

A Carlsberg részesedése a HoReCa szektorban nagyságrendileg 3%, ez mintegy 600 vendéglátóhelyet jelent országosan, míg a kisüzemi sörök piaca összesen 2%. A Horizont Delight IPA a következő egy-másfél évben 50-100 vendéglátóhelyre kerülhet be, főleg Budapesten, és más vidéki nagyvárosokban.

Bár a Carlsberg Hungary nem rendelkezik magyar sörgyárral, portfóliója sok izgalmas nemzetközi márkát tartalmaz, amiből eddig a pillanatig hiányzott az IPA, mint sörstílus. Hozzájuk köthető forgalmazóként a dán Carlsberg és Tuborg, a francia Kronenbourg, a belga Grimbergen, a cseh Budweiser, a német Holsten, a görög Mythos, az olasz Birificcio Angelo Poretti, grátisz a brit Somersby ciderek. Az persze megint más kérdés, hogy a licenc jogok alapján valójában hol gyártják őket, de ami biztos, hogy a Horizont esetében a márka is magyar, és itt is készül nálunk, a Kraft Sörfesztiváloknak is helyet adó kőbányai Főzdeparkban, hazai közönségnek.

horizontdelight-16

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6213673966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogoutsider · http://kocsma.blog.hu/ 2018.02.16. 16:08:59

Fura muri. Általában a kisüzemiek orrolnak a nagyokra, mert nem férnek be a kizárólagosságaik miatt csapra sehova, itt meg a legkisebb nagy a sok kicsiből egynek lehetőséget nyújt. Félő, egyszer volt Budán kutyavásár, és nem lesz ez a mentalitás általános.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2018.02.16. 16:29:33

Apró adalék, ami az összefogást színesíti, vagy csak bizonyítja, hogy szűk a mozgástér és/vagy a hozzáértő sörös szcéna:

- A Horizont marketing menedzsere a Fenékig blog egyik szerzője, aki anno lehetőséget kapott a Carlsberg égisze alatt futó Grimbergen gyárbejárásra, hogy azt stílusosan dokumentálja:
fenekig.com/hu/blog/2016/09/13/random-92-brusszel-grimbergen/

- A Magyar Sörgyártók Szövetsége nem hivatalos szlogenje 2018-ra: A sör összehoz. A Magyar Sörgyártók Szövetsége pártoló tagja a Carlsberg Hungary. A Magyar Sörgyártók Szövetsége sörgasztronómusa a Sörbúvár egyik szerzője, aki az eseményen felelős volt a sör-étel párosításért:
sorbuvar.blog.hu/2018/02/14/horizont-carlsberg_ipa-projekt_kisuzem-nagyuzem_kezet_fog

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2018.04.17. 14:30:07

A CARLSBERG Hungary illetékese megküldte azon vendéglátóipari egységek aktuális
listáját, ahol a Delight IPA csapról kapható.
- Budapest: Fröccsterasz, Cooltour Bár 2-3-4, Kamra Campus, Liget Café,
NemDEbár, Rauf Söröző, Rocky's, Tó Bisztró, Veranda
- Érd: Irish Dog Pub
- Miskolc: Helynekem
- Debrecen: Pálma
- Jászberény: Berva Söröző
- Nyíregyháza: Szifon
- Szeged: Corso, DTK, Monsters, Rió, Vitrin

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2018.04.17. 14:48:39

A Delight IPA aktuálisan csapról itt kapható:
- Budapest: Fröccsterasz, Cooltour Bar 2-3-4, Kamra Campus, Liget Cafe, Nemdebár, Rauf Cukrászda, Rocky’s, Veranda
- Érd: Irish Dog Pub
- Göd: Tó bisztró
- Miskolc: Helynekem
- Debrecen: Pálma
- Jászberény: Berva
- Nyíregyháza: Szifon
- Szeged: Corso, DTK, Monster, Rio, Vitrin
süti beállítások módosítása