.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2018. 02. 6. - kocsmablog
A vendéglátóhelyek típusai

A HoReCa szektor (Hotels, Restaurants, Cafes) ezerféle arcát mutatja. Az első és legszembetűnőbb mindjárt az elnevezés, aminek gyakran képzi részét a vendéglátóhely típusa. Így lehet az söröző, borozó, kocsma, kávézó, presszó, étterem, bár, szálloda..., hogy itt a lead-ben csak a leggyakoriabbakat említsem, grátisz mindezek angol nyelvű változatai. De biztos, jól használják ezeket? Személyes tapasztalatunk szerint van némi fogalomzavar a fejekben. Most megpróbálunk rendet tenni!

Olvass tovább >>>

 

- Miért teszitek ezt velem? Plusz egy kattintás! - gondolhatod.

- Neked egy kattintás, nekünk függetlenség. A kocsma.blog.hu végre saját domain-re költözik. Mi több, mindjárt kétfelé, témától függően. A friss tartalmak néhány régivel karöltve ezentúl itt:

https://kocsmablog.hu/

https://alkoholinfo.hu/


Köszi a megértést.

 

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr853498444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.02.06. 16:21:58

Na igen tény hogy van fogalomzavar a fejekben ezek kapcsán, de ebben a vendeglátósoknak is meg van a felelőssége: számtalan "... presszó" nevű helyet ismerek melyek a valóságban kocsmaként működnek, például.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2018.02.06. 22:04:10

Szép munka! És ha a meghatározásokat tanulmányozom, igazi időutazás!

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2021.01.05. 17:44:53

Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.

Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak – írja honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.

Az MTÜ vendéglátás stratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.

2020. december 22-én megjelent a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, amely felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat, melyek a következők:

- étterem;
- büfé;
- cukrászda;
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
- italüzlet, bár;
- zenés-táncos szórakozóhely;
- munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
- gyorsétterem;
- rendezvényi étkeztetés;
- alkalmi vendéglátóhely.

Az új rendszer 2021. január 1-én hatályba lépett, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek.

Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.

Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.
süti beállítások módosítása