.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

2018. 02. 6. - kocsmablog
A vendéglátóhelyek típusai

A HoReCa szektor (Hotels, Restaurants, Cafes) ezerféle arcát mutatja. Az első és legszembetűnőbb mindjárt az elnevezés, aminek gyakran képzi részét a vendéglátóhely típusa. Így lehet az söröző, borozó, kocsma, kávézó, presszó, étterem, bár, szálloda..., hogy itt a lead-ben csak a leggyakoriabbakat említsem, grátisz mindezek angol nyelvű változatai. De biztos, jól használják ezeket? Személyes tapasztalatunk szerint van némi fogalomzavar a fejekben. Most megpróbálunk rendet tenni!

A szószedet alapja az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelentetett 1975-ös kiadású Magyar Értelmező Kéziszótár, míg a hiányzó szócikkeknél az 1991-es kiadású Magyar Larousse enciklopédikus szótár illetve a Tinta Könyvkiadó 2007-ben megjelent Értelmező szótár+ kézikönyve. És a téma? Persze, hogy a vendéglátóipar.

Vendéglátóipar: A belkereskedelemnek nyilvános üzemekben ételt, italt, szállást esetleg szórakoztatást nyújtó ága.

italozas-1975.jpg

kép forrása: fortepan.hu

Innentől ABC sorrendben:

Bár: Éjjeli mulatóhely.

Bisztró: Frissensültekkel, hideg ételekkel szolgáló falatozó.

Borház: (Palackozott) bort árusító üzlet.

Borozó: Bort kimérve árusító (kisebb) vendéglátóipari üzem.

Büfé: Falatozó. Középületekben, sportpályákon stb. olyan helyiség, ahol kávét, italokat stb. mérnek.

Cukrászda: Cukrászsüteményeket, édességeket árusító (és készítő) üzlet.

Csapszék: A korcsma egyik szegletében rácsozattal elkerített hely, ahol a bort mérik, csapolják.

Csárda: Falun, városon kívüli (országút menti) kocsma, fogadó.

Diszkó: Ifjúsági szórakozóhely, ahol a bemutatott zeneszámokat (többnyire lemezről) hallgatják és táncolnak.

Étkezde: Kisebb, olcsóbb, italmérési jog nélküli vendéglátóhely.

Étkezőkocsi: Étkezésre és italok fogyasztására berendezett vasúti kocsi.

Étterem: Nagyobb (elegánsabb), főleg étkezésre szolgáló vendéglő.

Fagylaltozó: Fagylaltot (is) árusító üzlet, cukrászda.

Falatozó: (Hideg) ételeket pultnál árusító kisebb vendéglátóüzem.

Fogadó / Vendégfogadó: Egyszerű, kisebb (vidéki) szálló és vendéglő.

Grill: Roston sült húsételeket árusító vendéglő.

Gyorsbüfé: Önkiszolgáló, esetleg automatákkal fölszerelt büfé.

Italmérés / Italbolt: Szeszes ital(ok) kimérése, árusítása.

Ivó: Ivószoba. Vendéglő, kocsma.

Kaszinó: Szerencsejátékok űzésére berendezett szórakozóhely.

Kávéház: Italokat, esetleg egyszerűbb ételeket felszolgáló különleges (csendes) időtöltés, társalgás végett látogatott kényelmes, tágas vendéglátóipari üzem.

Kávézó: Kávémérés.

Klub: Hasonló foglalkozású, érdeklődésű embereknek közös szórakozás, művelődés végett való egyesülése.

Klubhelyiség: Valamely klub(ház) terme, helyisége(i). Üzemnek, intézménynek, művelődési háznak társas szórakozásra berendezett helyisége.

Kocsma / Korcsma: Kisebb, egyszerűbb italmérés, ahol rendszerint ételek is kaphatók.

Lacikonyha: (Vásári) sátor vagy bódé frissen sült hús árusítására.

Lokál: Táncos (éjszakai) mulatóhely.

Motel: Üdülőhelyen, országút mentén épült olcsó, modern szálló.

Mulató / Mulatóhely: Esti vagy éjjeli órákban nyitva tartó, evés-ivásra, táncolásra való zenés szórakozóhely.

Önkiszolgáló: Olyan üzlet, vendéglő, amelyben az árut illetve az ételt maguk választják ki és veszik magukhoz a fogyasztók.

Panzió: Lakást, ellátást nyújtó kisebb, családias szálló.

Poharazó: (Termelői) bort poharanként árusító borkimérés.

Presszó / Eszpresszó: Eszpresszógéppel főzött feketekávét árusító kisebb (büfészerű) vendéglátóhely.

Resti: Vasúti vendéglő.

Söntés: Kocsma, vendéglő helyisége, ahol a pultnál mérik az italokat.

Sörház: Nagyobb söröző.

Sörkert: Kerthelyiséges söröző.

Söröző: Mérsékelt árszabású vendéglő, ahol főként sört mérnek.

Szálló / Szálloda / Hotel: (Átutazó) vendégeknek szobákat kiadó (nagyobb) vendéglátóipari üzem.

Szalon: Vendégek fogadására használt díszesen berendezett szoba.

Szórakozóhely: Olyan hely, intézmény, ahol szórakozni lehet (pl. varieté, kávéház).

Talponálló: Olyan italbolt, ahol csak állva lehet fogyasztani.

Teaház: Távol-keleti zenés szórakozóhely.

Varieté: Szórakoztató ének-, tánc- és artistaszámokat, vidám jeleneteket bemutató (kisebb) színház.

Vendéglátóhely / Vendéglátóüzem: A vendéglátóipar valamely üzeme (étterem, szálloda stb.)

Vendéglő: Olyan vendéglátóüzem, amelyben (meleg) ételeket és italokat szolgálnak fel.

képek forrása: fortepan.hu

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr23498444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.02.06. 16:21:58

Na igen tény hogy van fogalomzavar a fejekben ezek kapcsán, de ebben a vendeglátósoknak is meg van a felelőssége: számtalan "... presszó" nevű helyet ismerek melyek a valóságban kocsmaként működnek, például.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2018.02.06. 22:04:10

Szép munka! És ha a meghatározásokat tanulmányozom, igazi időutazás!

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2021.01.05. 17:44:53

Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.

Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak – írja honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.

Az MTÜ vendéglátás stratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.

2020. december 22-én megjelent a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, amely felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat, melyek a következők:

- étterem;
- büfé;
- cukrászda;
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
- italüzlet, bár;
- zenés-táncos szórakozóhely;
- munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
- gyorsétterem;
- rendezvényi étkeztetés;
- alkalmi vendéglátóhely.

Az új rendszer 2021. január 1-én hatályba lépett, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek.

Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.

Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.
süti beállítások módosítása