A szószedet alapja az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelentetett 1975-ös kiadású Magyar Értelmező Kéziszótár, míg a hiányzó szócikkeknél az 1991-es kiadású Magyar Larousse enciklopédikus szótár illetve a Tinta Könyvkiadó 2007-ben megjelent Értelmező szótár+ kézikönyve. És a téma? Persze, hogy a vendéglátóipar.
Vendéglátóipar: A belkereskedelemnek nyilvános üzemekben ételt, italt, szállást esetleg szórakoztatást nyújtó ága.
kép forrása: fortepan.hu
Innentől ABC sorrendben:
Bár: Éjjeli mulatóhely.
Bisztró: Frissensültekkel, hideg ételekkel szolgáló falatozó.
Borház: (Palackozott) bort árusító üzlet.
Borozó: Bort kimérve árusító (kisebb) vendéglátóipari üzem.
Büfé: Falatozó. Középületekben, sportpályákon stb. olyan helyiség, ahol kávét, italokat stb. mérnek.
Cukrászda: Cukrászsüteményeket, édességeket árusító (és készítő) üzlet.
Csapszék: A korcsma egyik szegletében rácsozattal elkerített hely, ahol a bort mérik, csapolják.
Csárda: Falun, városon kívüli (országút menti) kocsma, fogadó.
Diszkó: Ifjúsági szórakozóhely, ahol a bemutatott zeneszámokat (többnyire lemezről) hallgatják és táncolnak.
Étkezde: Kisebb, olcsóbb, italmérési jog nélküli vendéglátóhely.
Étkezőkocsi: Étkezésre és italok fogyasztására berendezett vasúti kocsi.
Étterem: Nagyobb (elegánsabb), főleg étkezésre szolgáló vendéglő.
Fagylaltozó: Fagylaltot (is) árusító üzlet, cukrászda.
Falatozó: (Hideg) ételeket pultnál árusító kisebb vendéglátóüzem.
Fogadó / Vendégfogadó: Egyszerű, kisebb (vidéki) szálló és vendéglő.
Grill: Roston sült húsételeket árusító vendéglő.
Gyorsbüfé: Önkiszolgáló, esetleg automatákkal fölszerelt büfé.
Italmérés / Italbolt: Szeszes ital(ok) kimérése, árusítása.
Ivó: Ivószoba. Vendéglő, kocsma.
Kaszinó: Szerencsejátékok űzésére berendezett szórakozóhely.
Kávéház: Italokat, esetleg egyszerűbb ételeket felszolgáló különleges (csendes) időtöltés, társalgás végett látogatott kényelmes, tágas vendéglátóipari üzem.
Kávézó: Kávémérés.
Klub: Hasonló foglalkozású, érdeklődésű embereknek közös szórakozás, művelődés végett való egyesülése.
Klubhelyiség: Valamely klub(ház) terme, helyisége(i). Üzemnek, intézménynek, művelődési háznak társas szórakozásra berendezett helyisége.
Kocsma / Korcsma: Kisebb, egyszerűbb italmérés, ahol rendszerint ételek is kaphatók.
Lacikonyha: (Vásári) sátor vagy bódé frissen sült hús árusítására.
Lokál: Táncos (éjszakai) mulatóhely.
Motel: Üdülőhelyen, országút mentén épült olcsó, modern szálló.
Mulató / Mulatóhely: Esti vagy éjjeli órákban nyitva tartó, evés-ivásra, táncolásra való zenés szórakozóhely.
Önkiszolgáló: Olyan üzlet, vendéglő, amelyben az árut illetve az ételt maguk választják ki és veszik magukhoz a fogyasztók.
Panzió: Lakást, ellátást nyújtó kisebb, családias szálló.
Poharazó: (Termelői) bort poharanként árusító borkimérés.
Presszó / Eszpresszó: Eszpresszógéppel főzött feketekávét árusító kisebb (büfészerű) vendéglátóhely.
Resti: Vasúti vendéglő.
Söntés: Kocsma, vendéglő helyisége, ahol a pultnál mérik az italokat.
Sörház: Nagyobb söröző.
Sörkert: Kerthelyiséges söröző.
Söröző: Mérsékelt árszabású vendéglő, ahol főként sört mérnek.
Szálló / Szálloda / Hotel: (Átutazó) vendégeknek szobákat kiadó (nagyobb) vendéglátóipari üzem.
Szalon: Vendégek fogadására használt díszesen berendezett szoba.
Szórakozóhely: Olyan hely, intézmény, ahol szórakozni lehet (pl. varieté, kávéház).
Talponálló: Olyan italbolt, ahol csak állva lehet fogyasztani.
Teaház: Távol-keleti zenés szórakozóhely.
Varieté: Szórakoztató ének-, tánc- és artistaszámokat, vidám jeleneteket bemutató (kisebb) színház.
Vendéglátóhely / Vendéglátóüzem: A vendéglátóipar valamely üzeme (étterem, szálloda stb.)
Vendéglő: Olyan vendéglátóüzem, amelyben (meleg) ételeket és italokat szolgálnak fel.
képek forrása: fortepan.hu
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.02.06. 16:21:58
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2018.02.06. 22:04:10
kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2021.01.05. 17:44:53
A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.
Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak – írja honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.
Az MTÜ vendéglátás stratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.
2020. december 22-én megjelent a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, amely felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat, melyek a következők:
- étterem;
- büfé;
- cukrászda;
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
- italüzlet, bár;
- zenés-táncos szórakozóhely;
- munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
- gyorsétterem;
- rendezvényi étkeztetés;
- alkalmi vendéglátóhely.
Az új rendszer 2021. január 1-én hatályba lépett, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek.
Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.
Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.
.. Utolsó kommentek