.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 12. 28. - anyiii
U Černého vola

Cím: Csehország, Prága 1, Loretánské Náměstí 1,
Látogatás: 2017. szeptember 2. 16:00-22:00.
Google Maps

Prága egyik legrégebbi sörözője, tipikus kiskocsma, közel a várhoz a legfontosabb turista útvonal mentén, mi így adja magát, hogy a kötelező városnéző programba kerüljön, annak fakultatív részeként.

Telefon: +420 220 513 481
Facebook: fb.com/pages/Černého-Vola/135251793210870
Web: -

Vélemény

anyicska:

Honnan kapta a Fekete Ökör a nevét? Naivan bevállaltam, hogy a kocsma történetének a cseh oldalakon utánanézek, az eredmény érdekes, de a válasz nem egyértelmű.

Ami biztos, hogy a kocsmaépület egy XVI. századi reneszánsz alkotás, ami az egyik legrégebbi, egy XV. századi gótikus pincére épült, majd a XVIII. században a jellegzetes barokk stílusjegyek is rákerültek. Érdekessége, hogy a környéken egyedül itt nincsenek árkádok, a szimmetria kedvéért a ház falára vakablakokat festettek, és ahogy itt a várhoz közel a kisoldalon szokás, központi elemként egy freskót is felkentek, főszerepben Szent Lukács, az evangélista.

Így vagy úgy, a fekete ökör Lukácshoz köthető. Kapcsolatuk természetét pontos leírás hiányában nem tippelném meg, de a későbbi krónikákból napvilágot látott, hogy a Fekete Ökör helyén annak előtte is mindig italmérés működött. A két világháború közt pl. egy elég híres vendéglátóhely, a csapoknál Jozef Brinda, aki az üres korsókat nem volt hajlandó elvenni a vendégek kezéből, csak és kizárólag az asztalról és söralátétről. Úgy járja róla a mondás, ő nem a vendégért volt, hanem a vendég volt ő érte, de a kocsma mégis mindig tele volt. Köszönhető ez a kiváló sörkorcsolyáknak és a tökéletes technikának, ahogy a sört kezelte. Vagyis ő a mai cseh kocsmárosok archetípusa!

Aztán a rendszerváltás idejéből is van egy érdekes történet, miszerint 1989-ben a törzsvendégek kérvényt írtak az akkori privatizációs miniszternek a „Társaság a Fekete ökörhöz Vendéglő Megmentésére” elnevezésű civil szervezet nevében, hogy ugyan hadd vegyék már a saját kezükbe a kocsma üzemeltetését ahelyett, hogy luxus étterem, vagy bármi más műfajidegen vállalkozás legyen belőle. Cserébe bevállalták, hogy megőrzik az utókornak jelen állapotában, élőn tartva az ó-prágai hangulatot, miközben az árak is elfogadható szinten maradnak. De hogy egész biztosra menjenek, felajánlották, hogy a Fekete Ökör nyereségét a szomszédos Vakok Iskolájának utalják, ergo az Ökörben inni nem csak magas fokú szociális érzékenységre vall, de jó szamaritánus cselekedet. És mitől éri meg így a megmentőknek? Megmaradt a kedvenc helyük. Van hova visszajárni. Csupán egy törzsvendégasztalt kértek, ami a nap bármely szakában rendelkezésükre kell álljon.

Ugye milyen szép? És nem mese. Minden így történt. A kocsmából a mai napig a vakok profitálnak, a vendégek szerte a világból egymásnak adják a kilincset és a csodájára járnak, a megmentők tiszteletére pedig szabadon tartják a legjobb asztalt, ahova rajtuk kívül nem ülhet senki. Hogy a háttérinformációk hiányában mi lehet az egyszeri betérő benyomása? Gyanítom, sokkal kiábrándítóbb. 

apuska:

Nem csesztetésül, de nyilván keveseknek ismerős csehül a kocsma neve. És ha azt mondom, Fekete Ökör? Na, ugye!

A Fekete Ökörhöz kapcsolódó széles magyar irodalom és rajongótábor talán semelyik másik cseh kocsma mögött nincs. A Tigris az Ökör mögött elbújhat, az U Fleku a kanyarban sincs, a Fekete Ökörnek még magyarokból verbuválódott baráti köre is van, ahova nem egyszerű bekerülni. Hogy mitől ennyire menő? Próbáljuk közösen megfejteni!

A Fekete Ökör története 1962-től datálható. Ezzel Prága egyik legrégebbi sörözője, tipikus kiskocsma, közel a várhoz a legfontosabb turista útvonal mentén, mi így adja magát, hogy a kötelező városnéző programba kerüljön, annak fakultatív részeként.

Érdekes, hogy kívülről nem úgy néz ki, mint egy kocsma. A pivnice feliratú tábla alatta a címeres fekete ökörrel az épület legkevésbé feltűnő része, a díszes ón üvegablakok is ügyesen rejtőznek, viszont annyian nyüzsögnek körülötte, újabban cigivel a kézben, hogy akkor is gyanúra ad okot, ha nem hat meg a jó cseh sör ígérete.

Mégis látni kell, ezért egy sörre jó lesz? Tipikus hozzáállás, mi vendéglátó oldaláról nem érdemel tiszteletet. Lépj túl ezen, és lépj be az ajtón, amin a spaletta nyitva. Upsz. Ez még nem is a kocsma. Ez egy előtér néhány könyöklővel - ha tele a kocsma, egyfajta várakozóként szolgál -, ahonnan balra nyílik előbb a konyha, aztán a WC és annak csillagosra megfestett kék égboltja, jaj, szemben jelölés nélküli ajtó, és jobbra amiért jöttél.

A hozzáértők szerint a Fekete Ökörben Kozelt kell kérni, az jóféle tanksör, 1000 literes tartályból mérik, míg a Pilsner a magadfajta turistáknak való, akik hajlamosak a hibára. Leülnél az ablak mellé az egyetlen üres asztalhoz? Oda nem lehet ülni, az a törzsvendégek részére van fenntartva. Hiba. Kivinnéd a sört az utcára? Hiba. Leültél az oszlop mellett az egyébként lejtős padra és a földre raktad a sört, ha már nincs előtted asztal? Az egy közlekedő, még valaki felrúgja. Hiba. Beültél az asztalsorok közé, és hogy kényelmesen elférj, a padot hátrébb toltad? Hiba. Társasággal mész, és több körben adnátok le a méltán híres cseh sörkorcsolyák egyikére-másikára a rendelést? Ne fáraszd már feleslegesen a felszolgálót, neki is van jobb dolga. Hiba. Csak állóhely jutott, és véletlenül keresztezed a pincér útját? Hiba. El kell fogadnod, egyszeri betérőként csupán megtűrt vendég vagy, és a hiba hiba hátán a természetes állapot. Ne vedd magadra!

Túl az első megrökönyödésen, sörrel a kézben, végre lelazulhatsz. Kortyolj nagyokat, tekints körbe és ámulj! Előtted a történelem egy darabja.

A padló vöröses téglából van kirakva, sötétbarnára festett a fafödém, az ablakokat és a falakat régi nemesi címerek díszítik, a belógó lámpákat lánccal húzták a plafonra, az asztalok és a hozzájuk tartozó padok az erős igénybevételtől jócskán megkoptak.

Az oszlopoktól innen, a pult felőli oldal lényegesen szellősebb, mondanám, itt táncolni is lehet, de lássuk be, komoly sörivók azt nem szoktak. A pult fölött a szekrény tetején áll egy névre szóló kozeles fahordó, mellette egy jelentéktelenül apró ökör figura, és kb. ezzel ennyi, nincs is több névadó állatábrázolás, mint teszem azt a Vízilóban.

Az egyik sarokban cserépkályha, előtte terítővel letakart láda, úgy is mint tálaló. A kettő közt színházi ruhatárra jellemző fogasok, míg lehetett benn dohányozni, kabátfüstülő.

A címereken túli falfestések, mint pergamenábrázolás, a főcímekben olyanokat mondanak, hogy "12°-es velkopopovicei sör", "ó-cseh söröző", illetve "Fekete Ökör", melynek szóközében egy vörösen világító szemű marhakoponya erősít rá a mondandóra. Ugyanitt, kicsit lejjebb, immár szemmagasságban enciklopédikus képregény részletek, egyiken egy pipázó és egy söröző nemes, alatta meg olyasmi, hogy "üvegkorsó légy üdvözölve, milyen jó belőled inni, mikor a kocsmáros önt beléd", míg a másikon egy kupáját tartó hűbérúr és egy görnyedt hátú öreg sörföző, alatta egy régi cseh dalból idézet, aminek nagyjából az a jelentése, "áldott legyen a sörfőző, aki elsőként főzött sört, és elátkozott a vadállat, aki először fizetett érte". Most pár perc néma csönd, gondolkodjunk el a jelentésén...

Az oszlopokon túl a szűken mért beugróban két sorban összetolva asztalok és padok, valódi bravúr köztük az átjárás. Persze jó cseh szokás szerint itt sem úgy megy, hogy egy asztal, egy társaság, ha csak egy-két ülőhely is felszabadul, oda be lehet férkőzni, majd a sör mellett ismerkedni, már ha megvan a közös nyelv.

Elég volt? Már nem fogy rendesen a sör? Lehet hazamenni!

 

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Kozel barna, 33 Kč
Üveges sör: -
Bor (1 dl): Zöld veltelini, 15 Kč
Rövid (5 cl): Becherovka, 40 Kč
Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 32 Kč
Meleg ital: Kávé, 22 Kč
Harapnivaló: Nakladany hermelin, 60 Kč

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr612990104

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Praha-update avagy Ökör bajok... 2017.12.28. 13:05:51

Bár a 2014-es NOSZF-túránk fő célpontja Plzeň városa volt, azért teljesen Prága se maradt ki. Gyanítom, hogy ennek egyetlen oka az volt, hogy András haverom tavaly kihagyta az akkor felfedezett és közönségsikert aratott Hrom do Police nevű műintézményt...

Trackback: Veszélyeztetett fajok: a Fekete Ökör 2017.12.28. 13:04:55

Jön délután a telefon egy haveromtól, hogy be akarják zárni az Ökröt, olvassam el a prágai fórumot és írjam alá a petíciót, hogy ne tegyék. Elolvasom a fórumot, elolvasom a petíciót (van német és angol szöveg hozzá), majd alá is írom. Azt is olvasom s...

Trackback: Prágai vegyes 2017.12.28. 13:03:39

Újra NOSZF, újra Prága, bejáratott időpont, bejáratott szállás, bejáratott villamos a várba és máris ott ülünk a Fekete Ökörben, ahol minden szép és jó... Péntek, '13 ... ülünk a Fekete Ökörben. Iszogatjuk a fekete Kozelt (az ára elérte a 30 koronás ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2017.12.28. 13:43:25

Szép, alapos poszt! Az album az üres kocsmáról saját vagy valahol találtad? Csak mert komoly "nexust" feltételez a személyzettel, ha valaki képes nyitás előtt bejutni fényképezni.

Meg ha már fényképezés, szerintem a hibalistához azt is hozzáteheted, hogy

"Fényképezni akarsz az Ökörben? Hiba. Megkérni a pincért, hogy csináljon rólad csoportképet? Hát még mit nem! Mégis mit képzelsz te magadról? Meg róla?
Óriási hiba!" ;-))

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.12.28. 14:19:20

@promontor: Igen, a képek sajátok. Tudtommal reggel 10-kor nyit, mi délután 4-kor jártunk ott, ráadásul szombaton... szóval meg is lepődtem, hogy csak ennyien voltak. Igaz, nem volt kánikula, és az utcafronton is zajlott egy komolyabbanak látszó felújítás, amitől a bejáratot szemből meg sem lehetett közelíteni. De akit ennyi eltántorít, magára vessen. Szóval a személyzethez pont annyi közöm, mint a törzsasztalon kívül bárki másnak, bár a hibalista több eleme saját tapasztalat, így megvolt köztünk a kontakt. Ami segítette még a képeken az üres kocsmai állapot megörökítését, hogy a csapos épp egyedül dolgozott, így felszolgálói mivoltában többször magára hagyta a csapot. És akkor én lecsaptam!

Ego0123 2017.12.29. 20:38:15

Évente többször ott vagyunk, A pincérek 2 év után normálisak, angolul is beszélnek, az egyik szereti a Balatont. A sörről annyit, hogy megkockáztatom, hogy a Kocurában jobb volt.

Ego0123 2017.12.29. 20:39:06

Akkor is "szentély."

mertezműanyag (törölt) 2017.12.30. 21:11:26

Először '92-ben, utoljára '99 tavaszán jártam itt. Szép emlék, hoztam söralátétet innen is...:) Köszönöm a posztot.

Gojira 2018.03.09. 17:59:42

Tegnapelőtt sikerült meglátogatnom az Ökröt - harminc év után először. Semmit sem változott szerencsére. A hely szuper, sör jó, a pincérek urak, akik magyarul köszöntek el, szóval kétségtelenül a legjobb kocsma Prágában (harminc éve is az volt).

A poszt nagyon jó, a történetéről valójában semmit sem tudtam (szégyellem is magam).
süti beállítások módosítása