.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 12. 15. - apuska
Budapest Top 10 gasztrokalauz (2018)

A nyomtatásban 41 éve megjelenő Magyar Konyha a Budapest Top 10 Gasztrokalauz kiadványával úgy tűnik, hagyományt teremtett. A 2017-es válogatás után a decemberi szám mellé idén is jár egy 204 oldalas könyvecske, ezúttal 300 budapesti vendéglátóhely ajánlásával, 30 kategóriában. Gyorsan átlapoztuk, a trónfosztásokra különös tekintettel!

Mi változott 1 év alatt? Hogy lehet kiválasztani az egyre színesebb mezőnyből a legjobb tízet? Ezek a legfőbb kérdések, mik a kiadvánnyal kapcsolatosan foglalkoztattak. Jó hír, hogy megvan a válasz, mert Vinkó József főszerkesztő december elején az Inforádiónak így nyilatkozott:

A tavalyi kiadvány óta 50 hely megszűnt, másik 50-et kidobtunk mi, és 180 új minőségi gasztrohelyet találtunk. Szinte teljesen új kalauz készült, néhány stabil helyet leszámítva óriási változás van a listán.

A változást leginkább a műfajokban lehet megfigyelni. Étteremkalauzra már senkinek nincs szüksége, a döntő szempont a hangulat, az életérzés, az ízharmónia. Az összeállítás célja az volt, hogy a legkülönbözőbb élethelyzeteknek megfelelő helyeket kutassuk fel Budapesten, ahol melegkonyha is üzemel. És ne csak a fine dining és a romkocsma között lehessen választani, hanem találjam meg az atmoszférát, az ételt, a helyet, az ár-érték arányt.

Évről évre sok étterem tűnik el. Az okok közt gyakran szerepel, hogy rosszul kalkulálják ki az üzleti tervüket, esetenként rengeteget költenek a helyszínre, berendezésre, PR-ra, de a lényegre – a szakácsra és az alapanyagokra – nem marad pénz. Ma sokkal inkább a szerzői konyhák működnek: egyszerű székek, egyszerű evőeszköz, kevesebb hely, a tulajdonos/séf maga főz néhány barátjával, és alulról felfelé építkezik.

A fluktuáció másik oka, hogy őrületesen gyorsan változik a divat. Itt van mindjárt a street food. A levesbárok és burgerek korszakából a nagy felfutás után mi maradt? Csak néhány kapaszkodott meg. A gasztronómiai bumm még tart, de nagyon befolyásolja a divat és a PR, mi nem tesz jót a minőségnek.

A gasztrokalauz egy jól forgatható kézikönyv, aminek az elején az éttermeket megtalálhatjuk a top 10-es tematikánként, de mi fontosabb, hogy a végén név alapján és kerületenként. Tehát lehet menni célzottan, és lehet menni ötletszerűen.

A legjobb helyek oklevelet kapnak, általában ki is teszik, és büszkék rá. Ha valaki a listában felsorolt helyek valamelyikén csalódott, illetve olyan helyet talált, amit a gasztrokalauzban legközelebb szívesen viszontlátna, annak a véleményére számítunk.

magyarkonyha-gasztrokalauz.jpg

30 kategória

1. fine dining, 2. gourmet-étterem, 3. bisztrókonyha, 4. magyar konyha, 5. gasztrobár, 6. terasz és kert, 7. ebédmenü, 8. kifőzde és étkezde, 9. mediterrán konyha, 10. ázsiai konyha, 11. húsimádóknak, 12. halimádóknak, 13. magyar street food, 14. nemzetközi street food, 15. ínyencburger, 16. piac és gasztro, 17. reggelizőhely, 18. újhullámos kávézó, 19. kézműves cukrászda, 20. fagylaltozó, 21. legendás hely, 22. borbár, 23. kézműves söröző, 24. bár, 25. gasztrobazár, 26. art & food, 27. vegán és mentes hely, 28. kézműves pékség, 29. ínyencbolt, 30. nemzetközi delikátesz

Top 10

A  tételes listákat és a hozzájuk tartozó leírásokat keresd a gasztrokalauzban, amíg még kapható! De négy témakört muszáj kiemelnünk, hol mi is megfordulunk, mert az ételek mellett az ital ezeken a helyeken legalább olyan fontos:

Terasz és kert
1.) Pierrot, 2.) Larus, 3.) Kiosk, 4.) Villa Bagatelle, 5.) Mazel Tov, 6.) Fióka, 7.) Vintage Garden, 8.) A Kert, 9.) Smúz, 10.) Városliget Café

Kézműves söröző
1.) Élesztőház, 2.) Jónás, 3.) Léhűtő, 4.) First, 5.) Csakajósör, 6.) Bölcső, 7.) Kandalló, 8.) Szimpla - The Lab, 9.) Monyó, 10.) Hops

top10craft-budapest.jpg

Borbár
1.) D.O.C., 2.) Innio, 3.) Szalonspicc, 4.) Doblo, 5.) Kis Bécs, 6.) DiVino, 7.) Andante, 8.) 0,75 Bistro, 9.) Palack, 10.) Kadarka

Bár
1.) Boutiq', 2.) Bar Pharma, 3.) Good Spirit, 4.) Blue Fox, 5.) WarmUp, 6.) Black Swan, 7.) Her Majesty the Rabbit, 8.) Piña, 9.) Buddha Bar, 10.) The Bar

top10bar-budapest.jpg

Gratulálunk!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1913479383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása