.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Els... (2020.08.10. 19:36) Első Magyar Gin Manufaktúra
  • Madnezz: Amikor behozták a soproni Heinekent, egyértelműen gyengébb volt, mint a megszokott import. Talán a... (2020.07.16. 21:47) Sopronban készül a legjobb Heineken
  • kocsmablog: A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits ... (2020.07.15. 22:47) Első Magyar Gin Manufaktúra
  • Kovács G. Maláta: Csak szólok, hogy Budapesten ezen a hétvégén sem fogjuk élvezni a kocsmázás örömét! serteperte.blo... (2020.05.15. 13:13) A pesti borozók világa
  • Ezüstvándor Arion: Milyen kár, hogy ezekből a régi borozókból alig-alig maradt már. szerettem a hangulatukat. Néha b... (2020.05.02. 00:00) A pesti borozók világa
  • Örömhernyó: Faterom sose ment be egy kocsmába se. Mert azt vallotta, hogy oda csak züllött, lecsúszott alakok ... (2020.05.01. 13:48) A pesti borozók világa
  • Utolsó 20
2017. 12. 1. - apuska
Borpatika

Cím: 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 26.,
Látogatás: 2017. szeptember 26. 17:00-17:40.
Google Maps

Nagycsaládi nagymosás eklektikája ez a hely. Idegenforgalmi kincs.Teknőclétű tiszavirág. Bárkinek bármikor!

Telefon: +36 1 209 2644
Facebook: fb.com/borpatika1986
Web: http://borpatika1986.fw.hu

Vélemény

apuska:

Olybá tűnik, a régi vágású borozók legfőbb lelőhelye a magyar fővárosban a budai oldal. Ó, hányszor suhantam át a Bertalan Lajos utcán egy tudatos pillantást vetve a Borpatika szőlőfürt köré csavarodó kígyós cégérére, meg az ajtó fölött az avitt mérnöki légtechnika lenyűgöző papírhengerére? Mégsem tértem be soha. Ehhez a kocsmaturista hozzáértő invitálása kellett!

Ilyen névvel, hogy Borpatika... Ugye te sem arra asszociálsz, hogy ez egy étterem? Na, pont ezért van esélyed, hogy találsz szabad asztalt. És mikor kintről felméred, akkor is pont ennyire hihetetlennek tűnik, mert a szorosan a kirakat előtt sorakozó székek és apró asztalok inkább egy mediterrán kiskocsmára emlékeztetnek, míg az ajtón belesve egy a rendszerváltás előttről itt maradt, szűkre szabott lambériás talponálló sziluettje rajzolódik ki.

Szépen le lehet nyugodni, egy kis alkoholban minden ellentmondás feloldható, mindenkinek igaza van. A Borpatika 1986 óta működik családi vállalkozásként, a régi kiskocsmák hangulatát idéző borozó-étterem, vagy ahogy egy kiírás mondja: borharapó, mi valójában egy borospincék hangulatát megidéző boltíves pincehelyiség, ahova a bejárattal átellenes végen a "Mi nem adunk el dohányárut fiatalkorúaknak" feliratos falióra alatt, illetve a Nagy-Magyarország borvidékei plakát előtt lépcső vezet le. Nem, ez nem egy elegáns hely, cserébe olcsó, széles borkínálattal, házias ételekkel, ebédidőben menüztetéssel - ha már sok a környéken az egyetemista.

A kimért borokat a klasszikusok mentén boros tégelyből és feliratozott üvegkancsókból öntik a poharakba. A pult része két baromi komoly vitrin, az egyik a végtelenül vonzó hurkát, kolbászt, fasírtot hivatott, hogy melegen tartsa, míg a többpolcos másik tepertős pogácsákkal, hatalmas karéj csirkemájas kenyerekkel és melegszendvicsnek való óriáskiflikkel hergeli az arra elhaladókat. Brutális kocsmakaják ezek!

Más kérdés, hogy az enciklopédia vastagságú étlap gyanúra ad okot. Több mint 300 tétel van felsorolva: borkorcsolyák, levesek, frissensültek, csülkös kaják, magyaros ételek, pizzák, desszertek, márpedig ennyi ételt lehetetlen frissen elkészíteni. Miként a konyha a földszinten, mindent onnan hordanak le. A már emlegetett ebédmenü 11 órai kezdettel kapható és laktató, ugyanis 3 fogásos, és mindössze 920 forintba kerül hétfőtől vasárnapig, a honlapon egy hétre előre meghirdetve! Érdekes, hogy az étlap fahordó kötésben német nyelven is elérhető, pont ahogy azt a séma-helyeken szokták, bézs színű papíron, gótikus-cirádás betűkkel, ami elé népnevelésül bekerült a borszakértők szótára, köztük olyan szavak megmagyarázva, mint a buké, a fejlett, a kemény, a kerek, a nemes, a simulékony, a tüzes.

Ez itt nem a csúcsgasztronómia, és a kiszolgálás sem finomkodó, de bánja a kánya. Egy laza társaság nem akad fenn ilyeneken, evés-ivással egybekötött beszélgetésekre kiválóan alkalmas, a félhomályos pincében gyertyafény mellett a barnára lekent örökéletre szóló masszív székeken és padokon ennek is megvan a hangulata. Hatszemélyes padból 6, háromszemélyes asztalból 3, szép kis matekpélda. Az össz 60 főnyi férőhelyből 45 így a mélyben adja. A lépcső melletti kerítésfát, a vöröstégla padlót, a márkázott székpárnákat, a kockás terítőt, a barackszínű falat, a karos lámpákat, a szellőztető berendezés előtt a keretes apácarácsot figyeled? Gyönyörűek ezek a részletek. De csak addig érdekes, míg el nem merülsz a magyar népmesei ágon virágzó pávatollas, cifraszoknyás, pántlikás, boroskancsós asszonyfreskóban, amit grafomán egyetemisták analóg üzenőfalként használnak. Mondjak pár példabeszédet? Oké, te akartad! Ilyen és ehhez hasonló magvas gondolatok foglalkoztatják ma a jövő generációját:

- Inni jöttünk, nem buzulni!
- Tündérkirályhányok
- Hol vannak a kurvák?
- Ismét itt járt a kikelet.
- Szarok rá!

Ez eddig rendben, felfogtam. De hogy jutnak fel ésszel ilyen ritkán látott filozófiai magasságokba? Ugye hallottad már azt a kifogást, hogy mindenről az alkohol tehet? Hiába a minőségi borkínálat, meghülyülni és felbátorodni attól is ér, legyen az szekszárdi, villányi, badacsonyi, somlói vagy tokaji. Ráadásul itt 5 centjével mérik a jóféle pálinkákat és úgy egyébként a klasszikus röviditalokat, míg csapon Arany Ászok van.

Egy jó borpatikusnak mindenre van orvossága, így az is természetes, hogy rendezvények lebonyolítását is vállalja. A pincében néha spontánnak tűnő koncertek vannak, míg máskor a vendégkör foglalja be és évfordul, bankettel, szülinapozik vagy épp búcsúzik a legény- és lányállapottól. Esetleg odafönn? Igen, arra is van mód, a WC-vel szomszédos különteremben. Ahova a koraesti időpontra való tekintettel nem jutottunk be, pedig a legendák szerint ott darts és csocsó is van.

Kifelé menet megakadt a szemem még egy emléktáblán. Rajta egy a poharát a fotós felé koccintásra emelő szimpatikus bácsi portréja. Élt 91 évet. És abból törzsvendégként 27-et a Borpatikában. Na, erre mondják, tisztességes! Oda-vissza.

kocsmaturista:

A Borpatika egy egyedi színfoltja nem csak a 11. kerületnek, hanem egész Budapestnek. Talán nem is csak jelen Budapestnek, hanem minden idők Budapestjének. Egy élő mementója egy ebben a
formában talán soha nem volt kornak. Jön a késztetés, hogy nosztalgikusként tekintsünk rá, de
láttunk már ehhez nagyon hasonlót élőben, régi fényképen, vagy hallottunk elbeszélésekben? Én
nem!

Elegánsan felcímkézett ablakok hívogatnak az utcáról, mintha csak egy francia kávézó lenne, de
odabenn már egy más világ vár. Alkohol-ironikus identitású régimódi borkimérő alapon, lakótelepi
játszótérre járó gyerekekként összegyűlő törzsekkel, aki rendszeresen kvízt tartanak a sarokban házi módszerekkel. Köztük magukban felemelő, kiemelő lázadásélményt átélő kancsóból borozó
egyetemista bagázsok.

És ezen túl még ott van mindaz, ami látható vagy ehető. A cintányérokból kimert élénk színű nedűk, a példátlan hűtőpultos falat-készlet, végtelenül száraz lángostésztával, de annál finomabb haséval, pogácsákkal, fasírtgolyóval és a puszta zsíroson túl is változatos kencékkel kent nagy karéj deszkákkal.

Virítanak itt-ott a nevet márkává erősítő részletek, az étlapon, a székek ülőfelületén magára adó
kisiparosi gonddal, közben pedig sehonnani technikai berendezés végtagok mutogatnak feléd a
sarkokból és a szélekről. Nagycsaládi nagymosás eklektikája ez a hely. Idegenforgalmi kincs.
Teknőclétű tiszavirág. Bárkinek bármikor!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Arany Ászok, 380 Ft
Üveges sör: Dreher, 420 Ft
Bor (1 dl): Mátrai olaszrizling, 90 Ft
Rövid (5 cl): Unicum, 520 Ft
Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 180 Ft
Meleg ital: Capuccino, 240 Ft
Harapnivaló: Lecsós pizza, 700 Ft

Értékelés

4,0

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7313235749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyiii 2017.12.04. 23:05:48

Minap a Borpatikát megnéztem én is a cseh családommal. Izgalmas darab. Napi menüt rendeltünk este 6 után. Zöldborsó leves. Véres hurka, májas hurka, kolbász, káposzta, hagymás krumpli. Rétes. El sem hiszem, hogy ennyi pénzből kijön. Ízlett mindenkinek. Persze nem voltak vészesen nagyok az adagok, de nem is kell.
Mondjuk először azt hittem, ez egy meleg bár. Mert csak férfiak voltak. Ezzel együtt hűvös volt a pincében. Ezért sem maradtunk addig, míg terveztük.