.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 11. 6. - apuska
Félszáraz november

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Minden tiszteletünk a hősöknek, kik leteszik a poharat egy hónapra, csak hogy bizonyítsák, képesek rá. Lelkük rajta. De ha mindenki így tenne, a Heti sajtó rovat kényszer-vakációzna, és elveszne a szakmaiság. Na ne, horkan fel egyként a világ!

Hétszentség'17/44

2017. 10. 30.

Lassan beköszönt a tél és vele együtt a még ennél is cudarabb idő. Akkor jön el igazán a testes, magas alkoholfokú sörök ideje, hogy lélekmelegítőként óvjanak a fagytól. Te melyiket fogyasztanád szívesen?

7 sörfajta amivel átvészelheted a telet (beerporn.hu)

A malátázás a sörfőzés elengedhetetlen előkészítő folyamata, amely során a gabonaszemeket sörfőzésre alkalmas malátává alakítják át.

A malátázás (drinkunion.hu)

Egy friss tanulmány megállapította, hogy résztvevői között termékenyebbek voltak azok a nők, akik legalább heti egyszer megittak egy pohár bort.

Tudta? A bor jót tesz a női termékenységnek (blikk.hu)

Noha még mindig az aszú a borok királya, és méltán a borvidék leghíresebb terméke, érdemes néha más tételeket is kóstolni onnan. Egyre több pezsgő készül, amelyek közül bármelyik jó választás lehet, de a száraz borokból is olyan bőséges a kínálat, hogy szinte nincs olyan étel, amelyhez ne lehetne tokaji kísérőt találni.

Buja partnere lehet a vacsoránál ez a pezsgő (origo.hu)

Közeledik a tél, a nappalok egyre rövidebbek, a sötétség egyre hosszabb ideig tart. A külterületek és a város illatai füsttel gazdagodnak, orrunk megtelik a tél illatával. Elérkezik a tőzegelt whiskyk ideje, melyek füstös aromáikkal a kandalló melegét táplálják elménkbe. A magam részéről egyébként is nagy rajongója vagyok a tőzeges stílusnak, ám a hideg idő beköszöntével mindez fokozódik. Fokozódik a vágyunk az otthon melege iránt. Ezt a fokozást hajtotta végre Jim Beveridge, a Johnnie Walker sorozat atyja, a jelenlegi lepárlómester a Double Black személyében.

Feketén fehéren - Johnnie Walker Double Black (Sláinte! - A whiskyblog)

Itt tényleg megállt az idő! Ha a sarokba raknánk néhány nyerőautomata gépet és telefújnánk cigifüsttel a helyiséget simán egy 90-es évekbeli kiskocsmában éreznénk magunkat.

Tavaszi Italbolt (Szegedi kocsmák)

tavaszi-italbolt.jpg

 

2017. 10. 31.

Miért nem esznek sokan a fiatal lányok közül? Nem azért, mert anorexiások, hanem azért, hogy megspórolják a bevihető kalória mennyiséget az alkoholnak. Te is ismersz ilyeneket?

Új étkezési zavar: a drunkorexia (Kívül tágasabb)

Korán jött idén a száraz november? Vajon mit jelenthet ez? Elölről: Ha valaki nem tudja mit jelent a Száraz November: közösségi fogadalom, rítus, emberkísérlet, alkoholböjt: egy hónap alkohol nélkül. Miért jött korán? Mert már október 30-én elkezdtem. Miért veszek részt ebben pont én címeres kocsmajáróként? Miért korábban? Mindkettőt okkal!

Korán jött idén a száraz november (kocsmaturista.hu)

Ováció fogadta az első tökéletesre érett Zorall söröket Rizmajer sörházában.

Így csapolták az első Zorallt (csepel.info)

Az Amerikából átszivárgó divatünnep alkalmával a borászok is meglovagolják az ilyenkor aktuális hullámot: a boros címkékre tökök, denevérek és pókhálók kerülnek. A Pinterestet és Instagramot átgörgetve pedig igazi csodákra bukkanhat az ember, így össze is válogattuk kilenc kedvencünket.

Hello, Hallowine! (winelovers)

Ki emlékszik ma már ezekre a veszprémi büfékre, presszókra, talponállókra, restikre? 

A Traubi bártól a Dózsa presszóig: legendás vendéglátóhelyek Veszprémben (veol.hu)

Nem meglepő, hogy jelentős hátrányban vannak a média-megjelenések számában a kisüzemi sörmárkák a nagyokhoz képest, az viszont igen, hogy a kézműves sörök sokkal kevésbé hatékonyan kommunikálnak.

IMEDIA: alig látszanak a kis sörfőzdék a médiazajban (beerporn.hu)

Interaktív online térkép mutatja a Lufthansa utasai körében legnépszerűbb európai sörözőket – Budapestről a Csak a Jó Sör is megtalálható a légitársaság sörtérképén.

Budapesti söröző is felkerült a Lufthansa sörtérképére (travellercircle.hu)

Sokan tudnak sörözőt nyitni, viszont kevesen bánnak kellő szakmaisággal a sörökkel. Ez egy szép, mégis részletekre és finomságokra különösen adó ágazat, úgy kell kezelni minden egyes italt, ahogy az megköveteli. Ez az elgondolás és a szuper haladó technológia találkozik a Firstnél, akik most belvárosi egységgel emeltek a téten. Nyitás utáni második héten 200-féle üveges sör, csapon pedig 19-féle magyar és nemzetközi különlegesség.

Sörbirodalom kezdőknek és haladóknak – First Craft Beer & BBQ (welovebudapest.com)

Itt az ideje eldönteni, te melyik oldalra állsz.

Minden idők szavazása: vodkanarancs vagy vodkaszóda? (player.hu)

A LÄRM 2014-ben nyílt Csete Manek Gábor és Vida Vera elgondolásai alapján, majd olyanok csatlakoztak be segíteni, mint a BOUNCE-brigádból ismert Hi, azaz Vácz Milán (management), a kurrens dizájnt és a kurrens zenéket egyaránt reflexből követő Csík Hargi (art direkció) és az elektronikus zenei újságírás felől érkező Unger András (kommunikáció). A klub célja az volt, hogy magát az piaci alapú elvárásoktól eltávolítva egy olyan közeget hozzon létre, amiben szabadon lélegezhetnek a dj-k és a vasakkal érkezők, és szerencsére ezt a filozófiát máig sikerül átültetni a gyakorlatba.

Klubkörkép – Lärm (Recorder)

Mondják, hogy a belső VII. kerület tele van, és mi is így érezzük. Nehéz megtalálni azt a helyet, ahová hétvégenként beülünk (vagy kint ácsorgunk) a barátokkal. Ritka az a társaság, akiknek megvan a saját kis “Central Perk”-je, ahol ugyanúgy lehet olvasni, kávézni, zenét hallgatni, ismerkedni, mint este egy sör mellett megvitatni a hét eseményeit. Szeptemberben viszont érkezett egy ilyen, Roots néven. Ha egy szóval kéne jellemezni, akkor az az “igazi” lenne… de szerencsére nem csak egy szavunk lehet mellette.

Értékteremtés, jó zenék és chill a körúton túl – Roots Budapest (welovebudapest.com)

roots.jpg

 

2017. 11. 01.

Angliában januárban vagy októberben, nálunk novemberben tartják a száraz hónapot, egy olyan kezdeményezést, ami az úgynevezett kockázati ivóknak próbálja bemutatni, milyen az élet alkohol nélkül. A programot idén is megtartják, és az vele a cél, hogy a heti rendszerességgel alkoholt fogyasztó emberek a közösség erejével próbálják ki, mennyit változik az egészségük egy hónap alatt.

Indul az alkoholmentes november (index.hu)

A Közép Európai Sörfőzők Szövetsége (Central European Brewers Association) Budapestre szervezi aktuális konferenciáját. Lesz egy nagy rakás előadás, a szervezők pedig igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy mindenki számára fontos információk hangozzanak el.

Hatalmas régiós sörkonferencia lesz Budapesten (beerporn.hu)

A Don't Worry, Be Happy című Bobby McFerrin szám ihlette a Primátor frisskomlós sörének mottóját: don't worry, be hoppy. És valóban, a friss komló a sörben ugrálós jókedvet teremt.

Don't worry, be hoppy (drinkunion.hu)

Nem az lepett meg bennünket, hogy Třeboň sörgyárában is meghallották az idők szavát és kis késéssel de nekiálltak a IPA-t főzni, hanem az, hogy milyen névre keresztelték el sörüket. ESCOBEER! Megáll az ész! Hogy juthatott eszébe valakinek a sörgyárban ez a – gondoljuk általa szellemesnek vélt – név. Ha valakinek nem esett volna le a tantusz: Pablo Escobar a névadó.

Kokain és sör (Serteperte)

Lengyelországban tesz egy óriási lépést az internetes értékesítés kiépítése felé a Lidl, az online rendelést a borok piacán teszi lehetővé, amely Magyarországon is kiemelt szerepet játszik a cég tevékenységében.

Új rendszert tesztel a Lidl - borkedvelők előnyben (napi.hu)

Tárnokrétiben az egykori Szalay-birtok magtár épületében 2009. november 11 óta, egykörös Müller berendezésen pálinka készül.

Látogatás a Réti Pálinkaházban (e-Pálinka)

A Gemenc első jelentősebb tétele 2015-ben készült és jövőre kerülhet majd forgalomba. A műhelynek azonban már most alakul a rajongótábora.

Az igazi whiskys Pörbölyön főz (teol.hu)

A skót whiskyk reneszánszukat élik, azonban újabban nemcsak az üveges termékek, hanem a hordók is óriási üzletnek számítanak. Egy aukción most megdőlt a legdrágábban eladott hordó rekordja, 100 millió forintba került egy hordó 30 éves skót whisky.

Mi kerül egy hordó whiskyben 100 millió forintba? (origo.hu)

Az elismerések szép sorjában érkeztek, 2011-ben Amerika vezető szaklapja, a Whisky Advocate az "Év feltörekvő lepárlójának" választotta a High Westet. 2015-ben Wanship-ben megnyitották az új, turisták fogadására is alkalmas lepárlójukat. Elképesztő hangulatú minden egységük, mintha tényleg visszarepülnénk a Vadnyugatra. Csodálatos ételek és italok várnak minket a Saloon-ban is, varázslatos hely, annyi szent!

A Vadnyugat hőskora - High West Double Rye! (Sláinte! - A whiskyblog)

Az A38 Hajó a nyolcvanas-kilencvenes évek undergroundjából nőtt ki. A jelenlegi tulajdonosi kör egykor a Bahia láncot és kiadót működtette. A klub maga egy egykori szovjet-ukrán nehézáru-szállító uszály átalakításával jött létre. Nem csak klubként, hanem kiadóként, szervezőként, kortárs művészeti galériaként, étteremként és az egyik legnagyobb magyarországi televíziós műhelyként működik.

Klubkörkép – A38 Hajó (Recorder)

Kedden döntött arról a New York-i városi tanács, hogy eltörlik a kabarétörvény nevű rendelkezést, ami tiltotta, hogy a klubokban, bárokban táncolni lehessen.

Ezentúl lehet táncolni a New York-i bárokban és klubokban (444.hu)

newyork-bar.jpeg

 

2017. 11. 02.

Túl van több mint ezer kocsmán. Igazi egyéniség – keveredik benne a reneszánsz ember életöröme, ízesen mesél, de szeret filozofálgatni és lélekbúvárkodni is, mindezt leginkább a jó értelemben vett kocsmai keretek között. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy egy ismeretlen helyen hova is menjünk poharazgatni, vagy szeretnénk többet megtudni kedvenc törzshelyünkről, keressük fel Ulu, a Kocsmaturista oldalát.

„A világ sokkal gazdagabb a kocsmai történetektől” (ujszo.com)

A Matolcsy-család üzleti előkóstolóját, Száraz Istvánt, és a NER vendéglátós frontemberét, Zsidai Royt is megtaláltuk az erzsébetvárosi bulinegyed kocsmaüzemeltetői között. Arra kerestünk magyarázatot, vajon a fideszes kerületi vezetésnek miért éri meg konzerválni a háborús helyzetet a kocsmák és a kerület lakói között, miközben utóbbiak egyben a választóik is, a felkapott romkocsmák éves mérlege pedig nem mindig tükrözi a népszerűségüket.

Fidesz-közeli vállalkozók is megvetették a lábukat a hetedik kerületi romkocsmabizniszben (atlatszo.hu)

Az Auchan kéthetes akciójában ismét cseh söröknek örülhetünk.

November elejére is jutott akciós sör (Sörfigyelő)

Ittunk ma már stoutot? Neem? Pedig ma van a Nemzetközi Stout Nap, és azt mondja az Untappd, hogy ünnepeljük az egyik legszimpibb sörstílust. Persze csak, ha neked nem száraz a november…

Ezért szereti a stoutot a sörforradalom (beerporn.hu)

Hétfőn este a németországi Osnabrück mozijából 200 embert kellett kimenekíteni, miután az egyik néző sikertelenül próbálta meg kinyitni a sörét a nála lévő paprikaspray-vel.

Egy német férfi paprikaspray-vel próbálta kinyitni a sörét, 200 embert kellett kimenekíteni a moziból (444.hu)

A sörtől a pálinkáig, a legjobb újboroktól a bugaci libatorosig számtalan ínyencség vár rád négy napon át a Gellértben.

Sörrel, borral, gasztrocsodákkal vár a Márton-napi borfesztivál (player.hu)

Ha lovagrendi kitüntetést lehetne osztogatni a Junibor berkein belül, akkor András és öccse, Ferenc már biztosan a „Kékfrankos Harcosok” címet viselnék. Ők ketten ugyanis, ha vérüket nem is, de szinte minden idejüket és energiájukat a Takler márka és Birtok felépítésére áldozták.

„Ez egy életforma. Itt nincs felmentés tornából” - interjú Takler Andrissal (Juniborbár)

Utoljára 1961-ben termeltek annyira kevés bort a világon, mint idén, 2017-ben – jelzi a párizsi székhelyű, a borászat technológiai kérdéseivel foglalkozó nemzetközi szövetség, az Organization of Vine and Wine (OIV). A visszaesés elsősorban a rossz időjárási körülményekre vezethető vissza, de a baj nagyságát jelzi, hogy a világ legjobb bortermő vidékein is évekre lehet szükség, mire a termelés újra felszálló ágba kerül.

A világ legjobb bortermelő vidékei vannak a legnagyobb bajban (origo.hu)

Egy bárban találkoztunk. Én leültem a pulthoz, és felmértem a terepet. Körbenéztem, és ott állt. Egy nagyobb társasággal volt, és sokukat ismertem is, de nem mindenkit kedveltem abból a csoportból. De ő külsejében, és kisugárzásában is kitűnt a tömegből.

A felkúszó félelem (Aperitif)

Nem azt kapta a kínai milliomos, amiért horror összeget fizetett. Átszámítva 2 millió 685 ezer forintot adott ki Csang Vej a fél deci, 139 évesnek mondott italért egy svájci hotel bárjában. De kiderült, hogy becsapták.

Kamu volt a világ legdrágábban mért whiskyje (hvg.hu)

November elsején és másodikán gyertyafénybe borulnak a temetők. A hozzátartozók felkeresik halottaik sírját, melyeket csokrokkal és koszorúkkal díszítenek fel. Mint sok egyházi ünnepnek, ennek is pogány gyökerei vannak, amely egészen a kelta időkig nyúlik vissza, amikor a kelták november elseje körül nagy tüzek gyújtásával az elmúlást és az új kezdetet ünnepelték.

Kelták, részeges Jack, halloween, és a halottak napja (origo.hu)

Ha igazi kézműves, extrémül pazar italadagolóra vágyunk, akkor csak egy lépés választ el a megvalósítástól. Nem túlzás azt mondani, hogy az egyszerű társait messze felülmúlják a különböző designnal piacra kerülő darabok.

Hódítanak a pazar, kézműves italadagolók (24.hu)

Ismerik a viccet, mikor a farkas helikoptert vesz a visszaváltott üvegek árából? Masszív alkesznek kell lenni ekkora tétel összegyűjtéséhez, azonban egy csillárra valót könnyedén összevárhatunk. Mai bőséges válogatásunk választ ad az emberiség kínzó problémájára, mikor (ne bolygassuk, hogy miért) nem dobják ki az üres palackokat, de használni sem tudják.

Fény a palack végén (Furdancs)

palack-csillar.jpg

 

2017. 11 03.

2017. november 2-án, a Kynšperk nad Ohří-i sörfőzdében adták át a Cseh Sör Barátai szövetség ünnepségén a társaság által legjobbnak ítélt sörök díjait. A vakkóstolást végző zsűri felelősségteljes munkáját az egyik legtapasztaltabb cseh kóstoló Jan Šuráň, a Cseh-morva Sörfőzdék Egyesületének elnöke vezette. A verseny abszolút nyertese a 223 szavazattal a Primátor Weizenbier lett.

A Primátor Weizenbier sikere (drinkunion.hu)

A novemberi hangulat, a közelgő Szent Márton-nap varázsa, a libaételek, az újbor, és az ehhez kapcsolódó színes programokra végre idén már nem kell többet várakozni. De miről is szól a legenda, és miért szokás ilyenkor libasültet enni akár egy villányi portugieser mellé?

Libás fogás + újbor = Szent Márton-nap (winelovers)

Egy izraeli bárban 25 százalékos kedvezményt kapnak azok a nők, akiknek megjött a menzeszük.

Egy bárban véresen komolyan gondolják, hogy árkedvezményt kapnak azok a nők, akiknek megjött a menzeszük (nosalty.hu)

2012 óta azon dolgoznak, hogy egy olyan teret sikerüljön létrehozniuk, ahol több underground zenei stílus is otthonra talál. Több mint kevesebb sikerrel.

Klubkörkép – Toldi Klub (Recorder)

Bár elvileg lesz népszavazás az erzsébetvárosi romkocsmákról az ott élők nem sok jóra számítanak. A nyilatkozatok nem túl biztatóak, főleg hogy köztudott: a kerületben kormányközeli szereplők alá tartozó vendéglátóhelyek is bőséggel akadnak.

Hangos kocsmák és csendestársak (mno.hu)

romkocsma.jpg

 

2017. 11. 04.

El tudtok képzelni hülyébb motivációt egy város meglátogatására, mint azt, hogy kora gyerekkorod kedvenc rajzfilmjében annak kikötőjéből hagyta el az oroszlán Willy Fog Európát, “80 nap alatt a Föld körül”-i utazásán? Ezért érkeztem Brindisibe, amikor eleve a közelben, Lecce és Molfetta között jártam. Azon túl, hogy tisztelegtem a régi példaképnek, természetesen felfedeztem a várost és néhány belevaló brindisi kocsmát. Most igyekszem átadni ezt a közegélményt.

Brindisi és kocsmái 1/2 – Willy Fog nyomában (Dél-Olaszország) (kocsmaturista.hu)

Képzeld el, hogy van két nagyon jó haverod, akik nem csak a söröket szeretik, hanem remekül főznek is. Képzeld el, hogy meghívnak magukhoz egy vacsorára, ahol az aktuálisan legizgibb sörökhöz készítenek kajákat. És képzeld el, hogy ezt rendre megismétlik!

Ez történik, ha néhány jó sör és pár grasztroőrült találkozik (beerporn.hu)

Az év első kilenc hónapjában 3,1 százalékkal, 2,3 millió hektoliterrel csökkent a Németországban termelő sörgyárak és sörfőzdék forgalma a német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint. A sörfőzdések bezzeg ittak rendesen.

A német sörgyárak alkalmazottai idén eddig 90 ezer hektoliter sört ittak meg (beerporn.hu)

Hajós egy gyönyörű, de apró, alig több mint háromezer lakossal büszkélkedő városka Bács-Kiskun megyében, Kalocsa és Baja közelében, melyet egyre többen keresnek fel szépsége és kiváló borai miatt.

Magyarország egyik legszebb pincesora teli jobbnál jobb borokkal - Óriási kínálatból válogathatsz (femina.hu)

15 gyors kérdés és válasz Magyarország egyik legnépszerűbb borházasításáról, a bordóiról.

Tudod-e, miért bordói a bor, ha Villányban is készítik? (boraszportal.hu)

Ha te is szereted a bort, és gyakran van lehetőséged kóstolni is, akkor valószínűleg találkoztál már a brettes kifejezéssel. De... Te sem tudod, hogy jó vagy rossz dologról van-e szó, mert eddig sosem mertél rákérdezni? Csak olvass tovább, mert végre minden kiderül.

Amikor brettes a bor (winelovers)

Kiderült, hogy a britek egészen hihetetlen összeget képesek elszórni éjszakázás közben.

Nem vagy egyedül, ha sokat költesz kocsmázásra, másnaposan meg tele vagy megbánással (player.hu)

pialas.jpeg

 

2017. 11. 05.

Dutch Schultz volt az a férfi, akit az alvilág egyik legerőszakosabb gengszterének tartottak az 1920-30-as években. Schultz kiszámíthatatlan természete miatt veszélyes volt a rendőrökre, a vetélytársaira, de a saját embereire és mindenki másra is. Védelmi pénzek, fenyegetések, lóversenyek és a sör juttatta egy nagy bűnszervezet élére.

Bemutatjuk Amerika egyik legnagyobb gengszterét (origo.hu)

A nagy IPA könyv pedig így kezdődik: Kezdetben vala a bitter vagy más néven a keserű ale, mely Angliából származik és elterjedése arra az időre tehető, amikor a feloldották a tilalmat a komló használatára.

A nagy IPA könyv (Serteperte)

Megtartotta első borkóstoló estjét a nyáron nyitott Free Pub borbár. A hely különlegessége a vagány dizájn, a nagyvonalú kínálat, és hogy Magyarországon ritkaságszámba menő presztizspezsgőket is lehet kóstolni.

Vagány borbár nyitott a bulinegyedben (boraszportal.hu)

Macskabor, hallottál már ilyet? A gyártó azt mondja, ha a gazdinak épp borozgatni támad kedve, akkor tök jó, ha a cicája is csatlakozik.

Nem hiszed el: már kapható a macskáknak való bor (Deluxe)

 

macskabor.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2813120998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása