.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 10. 2. - apuska
Buli van ma éjjel!

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Buli van ma éjjel, mindegy, hogy kit kérdezel, itt mindenki magától élvez el. A klassz fiúk itt is sorban állnak, a rossz lányok néha jobbra vágynak! - a Kozmix tudja, Budapest bulinegyede még nem esett el. Ja, a Heti sajtó figyel!

Hétszentség'17/39

2017. 09. 25.

Míg más hatóságok hallgatnak, lapunk kérdései nyomán vizsgálatot indított a katasztrófavédelem, amiért nem kért engedélyt működésére a Duna-parti Kabin vendéglátóhely.

Buli az újpesti ártéren (nepszava.hu)

A Pacsirtamező utcában álló Császárkert étterem falán gyanúsan nagy nyílások jelentek meg. Rákérdeztünk az önkormányzatnál, akik megerősítették: a pincefödémig bontják hamarosan az épületet, hogy mi lesz a helyén, azt nem tudják.

Lebontják az óbudai Császárkert éttermet (Urbanista)

A hónap elején idén már másodjára rendezték meg a Kraft Sör Fesztivált, ami sorrendben a harmadik. A tavaszira nem jutottam el, amit utólag nagyon bántam, a mostani viszont bebizonyította, hogy nem csúsztam le semmiről. A Főzdefesztnek úgy néz ki már annyi, felváltja a Kraft, ami nem feltétlenül baj. Változik minden, méghozzá elég gyorsan és úgy néz ki, ez a sörökre is vonatkozik.

Kraft 2.2 (Beer & Books)

Láttunk már olyat, hogy nagyon komoly építészek terveztek meg pincészeteket és borászatokat, de először találkozunk ennek a sörös megfelelőjével.

Kétségtelenül elkészült a világ legdizájnosabb sörfőzdéje (player.hu)

Olyan kocsmát már láttunk, ahol hagynak csapolni. Az viszont új, hogy ezt meg lehet úgy is oldani, mintha egy bankautomatát használnánk.

Malajziában bemutatkozott a sör-ATM (fintechradar.hu)

1980. szeptember 26-án, este nem sokkal zárás előtt bomba robbant az Oktoberfest főbejáratánál. A merénylet tizenhárom halálos áldozatot követelt és közel kétszázan sebesültek meg. A házilag összeállított robbanószerkezetet a huszonegyéves Gundolf Köhler helyezte el a bejáratnál levő szemétládába. A szerkezet valószínűleg idő előtt robbant és a tizenkét ártatlan áldozaton kívül kioltotta a merénylő életét is.

Merénylet a sörfesztiválon (Serteperte)

Attól, hogy beköszöntött az ősz, még nem kell lemondani a nyári hangulatú sörös koktélokról, hiszen most van itt igazán az ideje annak, hogy egy kicsit felidézzük a naposabb időt. Öt őrültvagány receptet mutatunk!

Íme még öt nagyszerű söralapú koktél! (beerporn.hu)

A narancsbor, bár gyökerei mélyebbre nyúlnak vissza, napjainkban újra divat lett, és ennek hullámait egyre több hazai borászat is igyekszik meglovagolni. A lényeg, hogy fehér szőlőből vörösboros technológiával készítenek bort, azaz bizonyos ideig héjon áztatják a szőlőt. Az érlelést aztán lehet variálni: tartály, hordó, amfora. A végeredmény vegyes, ezek valóban "megosztó" borok.

Magyar narancs (Művelt alkoholista)

Harmonikus, egyensúlyos, arányos: borkóstolókon gyakran emlegetett kifejezések. Hogy ne csak úgy dobáld az ehhez hasonló kifejezéseket, lerántjuk a leplet a fenti szavakról, hogy tudd, melyik mit jelent és miért.

Amikor egyensúlyos a bor... (winelovers)

Itt az ősz, a szüret időszaka, ilyenkor talán a szokásosnál is jobban előtérbe kerülnek a borok. Amiket persze nem mindegy, hogy hol tárolunk, úgyhogy arra gondoltunk, mutatnánk egy pár egészen nagyszerű borospincével büszkélkedő házat.

Az ősz divatja: menő borospincék (ingatlanhirek.hu)

Szinten maradó kereskedelmi pálinkatermelésre számít idén Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke. Bár tavaly a termelés 902 ezerről 965 ezer hektoliterfokra (hlf) emelkedett, most a túl meleg nyár nem tett jót a gyümölcsnek.

Szinten marad a pálinkatermelés (nepszava.hu)

Ha fürdeni nem is tudunk ebben az időszakban a Balatonban, de a Hotel Aura wellness részlegén biztos, hogy fel tudunk frissülni. És van még egy hely a szállodában, amit érdemes kipróbálni! Itt van a híres Bubble Bár. A hely buborékalakjáról kapta nevét, ahonnan a minőségi pezsgők, borok sem hiányozhatnak. A bárban egyébként olyan koktélokat is lehet kapni, amelyeket máshol nem , vagy csak ritkán. Most éppen gin-tonic heteket tartanak!

Van egy hely Balatonfüreden, ahova ősszel is érdemes elutazni! (Füred kapitány jelenti)

Rutinellenőrzésnek indult, ám kínos procedúra lett egy kétgyerekes családanya rendőri igazoltatásából a napokban. Csilla Balmazújvárosból Debrecen felé tartott munkába, amikor leintették és mefújatták vele az alkoholszondát.

Parfümje miatt majdnem ugrott Csilla jogsija (borsonline.hu)

Rengetegen kelnek - fekszenek fegyverekkel kényszerűségből vagy hobbiból, így nem csoda, hogy fegyvermániás és inni szerető népek fejében felötlött a gondolat: kedvenc italuk kelyhének valamelyik népszerű fegyvertípus adhatna formát. Ízlésességéről nyithatnánk vitát, de ismerjük a mondást, hogy ne tegyük. Talán a kézigránát alakú palackban láthatunk fantáziát a maga tömör, nem túlbonyolított alakjával.

Fegyverbe! ...csomagolt italok (Aperitif)

81mi9lvl2yl_sl1500.jpg

 

 

2017. 09. 26.

Amikor alkoholt iszunk, egy idő után nehéz észrevenni, milyen folyamatok játszódnak le bennünk. Szédülni kezdünk, lanyhul a figyelmünk, nehezebben koncentrálunk; ha túl sokat fogyasztunk belőle, az este bizonyos részletei akár teljesen kitörlődhetnek a memóriánkból. Noha ezek kicsit sem egészséges dolgok, ám az alkohol velejárói – akad azonban egy dolog, amit ha te is észlelsz ilyenkor magadon, érdemes nagyon odafigyelned az egészségedre!

Amikor alkoholt iszol, a te arcod is kipirul? Akár komoly bajt is jelenthet! (joy.hu)

Az Élesztőből kinőtt Yeast Wörks pedig szeretne most kicsit rámarkolni a külföldi piacra is, a Mad Scientist segítségével létrehozott The Duke Of Budapest nevű sörükkel, ami stílusban egy New England IPA, ízre meg finom, de a YW-nek sokkal nagyobb ambíciói vannak vele: ezzel a sörrel akarják megcélozni a külföldi piacot, köré pedig majdnem egy komplett filozófiát építettek.

A magyar craft beer nem áll meg a határnál (index.hu)

Oliver Strümpfel megdöntötte a világrekordot: sikeresen megtett 40 métert 29 darab, teli, literes söröskorsóval. A dologról szerencsére készült videó is.

Egy német adóellenőr bírja el a legtöbb sört a világon (beerporn.hu)

Ha azt a szót hallják, hogy borospince, akkor a legtöbben egy sötét és dohos, a fénytől teljesen elzárt helyiségre gondolnak. Pedig hasonlóan ahhoz, ahogy maga a borászat, mint mesterség rengeteget fejlődött az utóbbi években, úgy a pincék is egy megújuláson és modernizáción esetek át.

Fritz borászat és pince: ahol a hagyomány és a modernitás találkozik (Vezérlem a házam)

“Vive la France!” – a bor francia fővárosában minden az élet szeretetéről szól. Gyönyörű épületek, könnyed francia elegancia, nagypolgári, de mégis bohém hangulat. Vörösbor, sajt, osztriga és libamáj végtelen mennyiségben, az isteni francia desszertekről nem beszélve. S ha nem lenne elég, van még mit felfedezni a borvidéken, a mi kedvencünk a festői kisváros, Saint-Émilion lett. Gasztroturista Bordeaux-ban járt.

Gasztroturista – a bor fővárosában (hvg.hu)

Bár itthon hirtelen beköszöntött a mogorva, borongós ősz, azért még várjuk a vénasszonyok nyarát. Ilyenkor nincs is jobb program, mint egy napsütéses őszi bortúra. Érdemes egy kicsit messzebbre kitekinteni és felfedezni Európa legszebb borvidékeit.

Az 5 legőszibb boros úticél (boraszportal.hu)

A budapesti Madách tér és közvetlen környéke mostanában jelentősen megerősödött a koktélbárok terén, aminek egyik jeles képviselője a Piña. Magukat techtropical cocktail barként definiálják, ami nagyjából azt jelenti, hogy trópusi koktélbár, ahol ukulele helyett elektronikus zene szól.

Ananászkodás a Piñában (Koktél blog)

Tar Szilárd az Anemona pálinkaház főzőmestere, azt mondja, ha középiskolában érinti meg őt a cefrézés és a lepárlás, akkor ma valószínűleg egy kémikussal vagy egy fizikussal beszélgetnék.

A számítógépnek nincsenek ízlelőbimbói, attól lesz lelke a pálinkának, ha a pálinkafőző mester beleavatkozik a folyamatba… (e-Pálinka)

Vértes Tibor és Szabó László már középiskolás koruk óta barátok. Egy érettségi találkozót követő közös ausztriai tanulmányút és az osztrák sógorok párlatkészítési tapasztalatai nyomán, a magyar pálinka újjászületésének egyik úttörőjeként 2001-ben alapították az Agárdi Pálinkafőzdét.

Borseprő párlattal ünnepelt az Agárdi Pálinkafőzde (vinoport.hu)

kep_5.jpg

 

2017. 09. 27.

Vajon miért olyan nehéz tiszteletben tartani egy ember döntését, ha nem akar alkoholt fogyasztani? A tizedik kérdés után sem!

Na, igyál már egy pohárral! – avagy ne cseszegess, ha nem akarok inni! (nlcafe.hu)

Ha valakit, aki csak a bulinegyedről ismeri Budapest kocsmavilágát, kitennénk Zugló egy véletlenszerű pontján, biztosan nem jönne rá hamar, hogy melyik városban van. Pedig a XIV. kerület közvetlenül követi a bulis VII. kerületet, ami a határvonal előtt már szintén drasztikusan visszavett a fordulatszámból, és egyszerű ívókkal is alig rendelkezik. Nézzük, hogy ezután milyen zuglói kocsmák veszik át a porondot!

Zugló kapujának kocsmái – Budapest, XIV. kerület (kocsmaturista.hu)

Már a rendőrség foglalkozik a botrányos esettel, a volt alkalmazottnak 600 ezer forinttal tartozik az ismert belvárosi klub tulajdonosa.

Kitálal a pultos­lány: Fogva tartott, megvert a buda­pesti kocsma tulaja (ripost.hu)

2013 óta szeptember 27. különleges nap a cseh sörivók életében: ekkor ünneplik meg a Cseh Sör Napját. Azért épp Vencel azaz Václav névnapját megelőző napon, mert Szent Vencel (907-929) – a cseh Přemysl uralkodóház tagja – a cseh sörfőzők védőszentje.

A Cseh Sör Napja (drinkunion.hu)

Álomállást hirdetett a Linkedin-en a londoni Meantime Brewing Company. A cég profi sörkóstolókat keres, akik minden péntek délelőtt, három órán át sörözgetnek, és megbeszélik, hogyan lehetne javítani az italon. Ennyi az összes feladat, amiért a cég versenyképes fizetést ígér, némi sörbónusszal. Jól hangzik?

Álommeló: sörözni kell péntekenként néhány órát, versenyképes angol fizetésért (24.hu)

Bár imádjuk az exkluzív, csillogó és a borospincés borkóstolók hangulatát is, mi lenne, ha most inkább otthon randiznánk egy testes vörössel? Tartsa be a házi borkóstolók aranyszabályait, így tökéletes este elébe nézhet!

Így tartson házi borkóstolót – bor-sajt párosítás aranyszabályai (origo.hu)

Ha október, akkor az szóljon az olaszrizlingről! Hazánk legnépszerűbb fehérbora idén ősszel is reflektorfénybe kerül, ráadásul most az is kiderült, hogy mely tételekből lesz érdemes bespájzolnia az igazi rizlingrajongóknak.

Ezek a legjobb rizlingek idén (winelovers)

Haszontalan tudomány rovatunk bemutatja:

Így törj össze borospoharat a hangoddal (player.hu)

Érdemes odafigyelni a szabályokra.

Nem árt tudni ezeket, ha pálinkát főzne (alon.hu)

Az elmúlt hónapokban a csapból is a bulinegyed folyik, amelynek lakói hosszú idő után fellázadtak a Belső-Erzsébetvárosban kialakult pokoli állapotok ellen. A konfliktus látszólag egyszerű: a lakók pihenni, a turisták szórakozni, az önkormányzat és a vendéglátóhelyek pedig minél több bevételt szeretnének. A helyzet azonban ennél sokkal zavarosabb, így egyelőre a megoldás sem körvonalazódik. Cikksorozatunkban megpróbáljuk kibogozni a szálakat, az első részben áttekintjük, hogyan eszkalálódtak a nyár eseményei, és bemutatjuk, hogy a bulinegyedben már a 19. században sem volt minden rendben.

Már Kossuth Lajos is nekiment a bulinegyednek (24.hu)

karoly-korut-balra-a-kiraly-utca-orczy-haz_schmidt-albin-1024x576.jpg

 

2017. 09. 28.

 

Én még nem vagyok talán alkoholista, de lehet, hogy az leszek… érdekes az utam, ami e felé vezet, azért osztanám meg Veletek.

“a zugivó kategória vagyok, aki a környezete szemében még mindig antialkoholista és elképzelhetetlen, hogy akár kapatosságig igyon (soberjump.com)

Már sör íze is elég ahhoz, hogy a sörivók fejében dopamin szabaduljon fel: akkor is, ha csak egyetlen korty, alacsony alkohol tartalmú sör elfogyasztásáról van szó.

Már egyetlen korty sör is üthet (nuus.hu)

Mostanában valamelyik nap betértem egy szupermarketbe, elő szokott fordulni az ilyesmi. Benéztem a sörök sorába is, ez is megesik néha. Ezúttal az olcsó sörök felől merészkedtem a polcok közé, és akkor megláttam valamit – kíméletből nem írom ide a márkát –, az egyik nagy sörgyárunk termékét, ami 86 forintért (+ üveg) illegette magát 0,5 literes kiszerelésben.

Mi nem kerül ennyibe ezen a sörön? (Zabhegyező)

Kezdődhetne úgy is, hogy a sokadik váratlanul hideg, kedvetlen, nyálkás-esős őszi napon a borongó hedonista figyelmes őrangyala visszaszerzi a napsütést egy aranyló borokról szóló előadás formájában. A narancsbor élvezetét tanulni kell.

Váratlan mélységek, férfias kesernyék, aszús bogyóaromák (vinoport.hu)

Hiába is áltatjuk magunkat: finomabbnak érezzük ugyanazt a bort, ha 18 euróba kerül, mint ha csak 3-ba. A borral kapcsolatos legújabb pszichológiai kutatások felfedik agyunk ennél még cifrább játékait is.

Az agyunk becsap minket: jobban ízlik a drágább bor (boraszportal.hu)

Lékhorgászat, disznóvágás, 50 fok alatt nincs pálinka. Innen kellett felfejlődnünk. Kell még legalább 50 év, hogy megtanuljuk a pálinka kóstolás kultúráját.

Nekem az az álmom, hogy Magyarország legenergiatakarékosabb és egyik legmodernebb főzdéjét építsük meg (e-Pálinka)

A VII. kerület Erzsébetváros önkormányzatának közleménye szerint a képviselő-testülete október 3-i ülésén fog dönteni egy sor, a bulinegyed (Belső Erzsébetváros) turizmusával és vendéglátó helyeivel összefüggő ügyben. Több rendeletet is terveznek meghozni vagy módosítani, amelyek a kerület közleménye szerint érintik az erzsébetvárosi vendéglátó egységek, szórakozó helyek nyitva tartásának rendjét is.

Bekeményít a VII. kerület a bulinegyedben (index.hu)

18422327_5717f338c6a0b13a3cb36b8d9fe6dffb_wm.jpg

 

2017. 09. 29.

Egy egyedi kocsamatúra-élmény! Egy ideje készülök arra, hogy taglaljam, hogy miben más különböző körülmények között kocsmatúrázni. Milyen egyedül ismerős terepen, egyedül ismeretlen terepen, milyen másokkal tapogatózni idegenben, milyen helyismerő vezetésével, milyen csoportnak diktálni a tempót, milyen csoport tempóját követni? Mindezt megelőzvén előreveszek egy érdekes kocsmatúrát, ami minden eddig ismert szabályszerűségtől eltér. A minap a Kocsmablog szerzőjével, apuskával kocsmatúráztunk duóban.

Co-csmatúra – Ko(csma)produkció a Kocsmabloggal (kocsmaturista.hu)

Milyen lehet a kocsmatúrák tőszomszédságában élni, és nyaranta nyitott ablaknál hallgatni a legénybúcsúkat? A földi pokollá változott bulinegyeddel foglalkozó cikksorozatunk második részében a probléma gyökereivel és a lakók érveivel foglalkozunk. Tényleg csak a legradikálisabb megoldással lehet változást elérni Belső-Erzsébetvárosban?

A régi harag egyesült az újjal (24.hu)

Már megint a magyar sörök nyomták le a világot a nemzetközi színtéren, most éppenséggel a Borefts Bier Festival-on.

A MONYO bevette Hollandiát is! (szuretlen.hu)

Nem alkoholmentes, ezt leszámítva ideális.

Itt a kifejezetten városi bringásoknak készült sör (player.hu) 

"Varázslatos és elképesztően különleges" évjáratúnak ígérkezik az idei év borászati szempontból Gál Tibor egri borász szerint. A korai fajták rendkívül gyümölcsös és izgalmas jegyeket mutatnak.

"Varázslatos és különleges" évjárat: csúcsborok születhetnek (agrarszektor.hu)

Rendezvényről rendezvényre járva, fesztiválokon kóstolgatva egy idő után vágyik az ember egy kis nyugalmas iszogatásra, békés elcsendesedésre, igazán eggyé válni a borral. Ebben a nagy sietésben van egy ilyen hely, ahol minden együtt van az igazi kikapcsolódáshoz, újratöltődéshez.

Van-e élet Füreden a Borhetek után? (boraszportal.hu)

Egy tengerentúli borászat borai nyerték el a legtöbb díjat a világ borversenyein az elmúlt évben a borok 2017-es világranglistája (World Rankings of Wines report for 2017) szerint.

Ki nem találná, honnan származik a világ vezető bora (sonline.hu)

Ősz elején, ahogy mind több gyümölcs beérik, megsokasodik a lakossági főzést is vállaló pálinkafőzdékben a munka.

A jó minőségű gyümölcs a jó pálinka titka, de ezt nem mindenki tartja be (szoljon.hu)

Hangolódva a jövő heti Szárnyas Fejvadász 2049 bemutatójára, a film hivatalos oldalát böngészve bukkantam egy érdekességre. Együttműködő partnerként a Johnnie Walker lett megjelölve. Kiderült egy limitált kiadású Johnnie Walker Black Label-t dobtak piacra The Director’s Cut fantázianévvel és Blade Runner tematikával. Csodaszép díszdoboz és futurisztikus üveg.

Szárnyas fejvadász 2049 és a whisky (Szombathelyi Mozizó Kommuna)

Bárhogy is készítünk el egy italt, lehet ez egyszerű vagy szofisztikált koktél, a lényeg az ízek harmóniája. Ha ez felborul hiába is használunk minőségi alapanyagokat vagy kiegészítőket rossz italt kapunk, amit kevésbe tudunk értékelni és élvezni.

A koktélkészítés az ízek harmóniájának művészete (Szomjas utazó)

A britek a kocsmában érzik a legjobban magukat, vagy akkor, amikor a kocsma felé tartanak – a két állapot közt rekedve talán már kevésbé boldogak. Jó, ezeket eddig is tudtuk, de most már egy nemrég elvégzett felmérés eredményei is arra jutottak, hogy a boldogságot a ködös Albionban tényleg pintben mérik.

Egy friss felmérés épp azt derítette ki, hogy a britek hol a legboldogabbak (player.hu)

the-worlds-end-2050284.jpg

 

2017. 09. 30.

Ha szeretett volna valaki a gimis kémiaszertárban az egyik tízórai-szünetben sörözni, de annak idején nem mert, akkor máris bepótolhatja. Péntek este 7-kor megnyílt a Szimpla 1-ben a Kraft-sörös csapat egyik élfőzdéje, a Mad Scientist és a Krak'n Townt is megálmodó Szepe közös gyermeke, a Labor.

Őrült Tudósok sörlaborja + Brettes Triple IPA (Sörbúvár)

Mad Scientist labor a Szimplában. Őrült tudósok lenni jó befektetés.

Sör Labor Nyitás (Kézműves sört a népnek!)

Helyszín: Külső Váci út, az egykori Hungária Papírgyár épülete. Elsétálok több raklapnyi térkő mellett, kikerülök egy sóderhalmot, átugrálok egy halom sitten, és elmegyek egy dombméretű kőrakás mellett. A sóderhalom látványával együtt a maláta jótékony, békességet és nyugalmat árasztó illata terít be. A kocsmát még nem látom, de már tudom, hogy megérkeztem.

A jövő bora a sör – First Craft Beer Co. (roadster.hu)

Dortmund nem csak Németország és Európa legnagyobb sörgyártó városa, de egy jellegzetes alsóerjedésű sörtípus névadója is.

A dortmundi export (drinkunion.hu)

A Borászok Borásza Alapítvány fiatal borászok számára: az egymillió forintos ösztöndíj nyertese külföldi szakmai gyakorlaton vehet részt és szüreti tapasztalatot szerezhet valamelyik Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.

Milliós ösztöndíjat hirdettek fiatal borászok számára (sonline.hu)

Akik ugyanannyira szeretik az olaszrizlinget – és a rajnai rizlinget – mint mi, azoknak októberben már kötelező programnak számít a közelgő Olaszrizling Október Nagykóstoló. És ha te sem szeretnél elveszni a közel 200 bor kavalkádjában, javasoljuk, érkezz konkrét tervvel. Mint ezúttal mi.

5+1 bor, amit meg kell kóstolnod az Olaszrizling Októberen (boraszportal.hu)

A mostoha időjárásnak köszönhetően iszonyúan gyenge a szüret idén a világ egyik leghíresebb borvidékén. 1945 óta nem volt ilyen pocsék év.

Bordeaux-ban már lopják a szőlőt, olyan katasztrofális az évjárat (gusto.hu)

Egy ausztrál borászat borai nyerték el a legtöbb díjat a világ borversenyein az elmúlt évben, a borok 2017-es világranglistája (World Rankings of Wines report for 2017) szerint.

Egy ausztrál borászat vezeti a borok világranglistáját (travelo.hu)

18432379_897303eeb03c4b75b9c9c322d116502c_wm.jpg

 

2017. 10. 01.

A német Bier-Deluxe sör webshop imigyen láttatja a craft-beer első kóstolására adott reakciókat. Úgy tűnik az intenzív komlózás Németországban is divatba jött! És mernek az első reakcióikon viccelődni!

Kézműves sörökről vidáman (Serteperte)

A somlói juhfark az a fajta bor, amiről már szinte mindenki hallott, ám valójában nagyon kevesen ismerik. Legendák övezik általános gyógyító erejét vagy éppen fiúnemzést elősegítő hatását, de hogy a borászok milyen sokféle és változatos borokat tudnak a szőlőből készíteni, arról már ritkábban esik szó. Talán ezért is gondolták a Somlón, hogy megérdemel a fajta egy saját fesztivált.

Különleges gyógyír a nászéjszakák bora (origo.hu)

A korábbi 95 százalékról 62 százalékra csökkent a legutolsó, 2009-es adatok szerint a parafadugóval lezárt borok mennyisége, és e tendencia valószínűleg azóta tovább erősödött. A parafadugó penészedése ugyanis kellemetlen "dugóízt" és illatot kölcsönöz a bornak, ezért egyre több borász a csavaros kupakok használatára áll át. Ugyanakkor a borászokat is megosztja "a parafadugó kontra csavaros kupak" kérdés, mert például a parafadugó kevesebb oxigént enged be az üvegbe a csavaros kupaknál.

Ezért mehet ki szép lassan a divatból a parafadugó (agrarszektor.hu)

A Heinemann tavalyi portfólióbemutatóján az amerikai whiskeykre koncentráltam, az idei bemutatón viszont kizárólag skót malátawhiskyket választottam a soromba.

Best of Heinemann 2017 (Koktél blog)

Úgy gondolod, hogy mindent tudsz az alkoholról? Mi éppen azon vagyunk, hogy leleplezzünk néhány számodra is érdekes városi legendát.

Alkohol: tények és tévhitek (kamaszpanasz.hu)

Egy a Journal of Studies on Alcohol and Drugs című lapban közzétett kutatás szerint a YouTube-on található videók többsége az alkoholfogyasztást viccesnek mutatja be, és az árnyoldaláról többnyire nem tesz említést.

Alkoholt népszerűsítő videók (vital.hu)

A legtöbb országban csak azért gyártanak ilyen féldecis, vagy négycentes alkoholokat, hogy a hotelek minibárjait legyen mivel feltölteni, vagy turisták a legjellemzőbb ízeket meg tudják kóstolni, esetleg haza tudják vinni. Nem így nálunk Magyarországon. Vannak boltok, amelyek a legnagyobb forgalmat a kis féldecisből csinálják. A párszáz forintos féldecis az alkoholszegmens aranytojást tojó tyúkja.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5112878244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása