.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 09. 4. - apuska
A máj nem örök

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
A máj el van gyötörve, de azok a gyönyörű vesék! A Heti sajtó méregtelenít.

Hétszentség'17/35

2017. 08. 28.

Hableány az a lány, aki ginre van hangolva: nem habozik megmutatni azt a kultúrát, ami kicsit elfeledett, de egyre inkább előkerül. A Hableány név nem véletlen, igyekeztek kötni a hely tematikájához. Egyrészről sörben is szép a kínálatuk, másrészről a világ számukra értékes italait reprezentálják, és a földrészeket az óceánok kötik össze.

A Hableány meséje (Foodyny)

A sörfőzés több évezredes története során a technika fejlődésével két, egymástól eltérő sörbirodalom jött létre: a frissítő, letisztult lager, valamint az izgalmas, intenzív aromájú ale. De mi okozza az eltérést közöttük és ez honnan ered?

Lager vagy ale? Íme a 10 legfontosabb különbség! (beerporn.hu)

Jövőre 5 százalékra csökken több éttermi szolgáltatás áfája, a sörgyártók pedig arra kérik a nemzetgazdasági minisztert, hogy terjessze ki a kedvezményt a csapolt sörre. A kisüzemi főzdék krémjét tömörítő Kraft Sör Egyesület csatlakozásával példátlan összefogás jellemzi a szakmát.

Soha nem látott egység a csapolt sörért (vg.hu)

Szeretjük a magyar borokat, de a határon túli magyar borászok remekeiből valahogy ritkán töltünk a poharunkba. Ennek okairól gondolkoztunk, miközben a déli határtól tizenhat kilométerre lévő Magyarkanizsára igyekeztünk, a Dukay-Sagmeister borászatba...

Egy nap Sagmeisteréknél (borsmenta.hu)

Ez aztán az élvezetek halmozása! A marihuána fogyasztók nagy kérdése, hogy a zölség mellett döntsenek vagy inkább az alkoholhoz húzzanak, hiszen a kettő együtt nem feltétlenül a legjobb megoldás... most mégis, itt van a kannabisz bor, kettő az egyben hatóanyaggal.

Ilyet még nem ittál - A kannabisz bor lesz az új rozé? (noizz.hu)

Ha már unod a rozéfröccsöt, és a klasszikus vörös- és fehérborok is a könyöködön jönnek ki, itt az ideje adni egy esélyt a kék bornak.

Új fejezet a borsztoriban - A vörös, a fehér és a rozé után itt a kék bor is (nosalty.hu)

Rozérajongókról és gumicukor-rajongókról hallottunk már, ám ezután annak is a kedvében járhatunk, aki mindkettőért odavan. A buja rózsaszín rozé árnyalat ezúttal az apró mackóknál köszön vissza. Harapjon rá!

Az új őrület: boros gumicukor (origo.hu)

Egy nő sajnálta a kukába dobni a mintegy 40 ezer forintot éri italt, inkább a repülőtéren megitta az egészet.

Nem vihette fel a repülőre a méregdrága konyakot, ezért megitta az egész üveggel (nlcafe.hu)

Az ír harcos egyáltalán nem tűnt csalódottnak a veresége után. Úgy tűnik, hogy továbbra is tele van tervekkel, hatalmas önbizalommal és optimistán tekint a jövőbe. Rövid időn belül a whisky-piacot is uralni akarja.

McGregor a meccse után már a saját whiskyjét itta, amivel meghódítaná a piacot (player.hu)

whisky-conor.jpg

 

2017. 08. 29.

A Balaton következő kirakódarabja előtt kimondom, hogy a Balaton jelenség megosztja a gondolataimat! Szeretem, mint magyar gyerek, ragaszkodom hozzá, és kétségtelen, hogy magában a tóért és természeti adottságaiért jócskán hálásak lehetünk. A balatonfüredi kocsmáknál is idegenvezető útitársam, Katona Csaba jól mondta: a Balatonon semmi nem múlik. A kapcsolódó vendéglátása viszont már külön kérdés.

A Balatonon semmi nem múlik – Balatonfüred nem hat lépcsős kocsmái (kocsmaturista.hu)

Nem tudom tapasztalták-e már, hogy minél több sört isznak, annál szomjasabbak lesznek? Én igen, ezért meggyőződésem, hogy a sör nem oltja szomjat!

A lé elviselhetetlen könnyűsége (drinkunion.hu)

Online fogadással és kocsmai terminálokkal növelné a lóverseny népszerűségét a Lovi. A hosszú távú cél, hogy az évek óta veszteséges és így állami lélegeztető gépen tartott magyar lóversenyt önfenntartóvá tegyék.

Kocsmai lóversennyel állna lábra a Lovi (index.hu)

A nyitórendezvény 6 órás kezdete után alig 1 órával egyenruhás rendőrök jelentek meg a Garay téri helyiségnél.

Megnyitották a Kétfarkú kocsmáját, rögtön kimentek a rendőrök (hvg.hu)

Nyár elején szervezkedni kezdtek a belső-erzsébetvárosi bulinegyed azon lakói, akik csendet szeretnének a környéken. Erre reagálva megmozdultak azok a vendéglátósok is, akik nem szeretnék, hogy az általuk üzemeltetett helyeknek szigorúbb nyitvatartási szabályaik legyenek. Ezek a vendéglátósok kedd kora délutánra tüntetést szerveztek a budapesti Madách térre.

Amikor a pultosok és a kidobók utcára vonulnak (444.hu)

Augusztus 30-án demonstrál az Élhető Erzsébervárosért csoport a VII. kerületi Kéthly Anna téren. Hosszú út vezetett idáig, az esemény nullpontja kb. az 1997 körül létrejött Ráckert idejére tehető, ekkor nyitotta ki a kapuit a Hegyalja út alatt, a város szövetétől némileg elkülönülve, senkit nem zavarva. Húsz éve afféle mozgalom jött létre, hogy végre ne átforrósodott téglafalak között, hanem a zöld tér illúziójában, süppedő kavicságyakon igyák a városlakók a söreiket.

A belváros megint szép lesz – Miért kell újragondolni a “bulinegyed” koncepcióját? (nullahategy.hu)

Egyelőre négy lépésből álló intézkedéssorozat megtétele körvonalazódik a budapesti bulinegyed problémái megoldásának első ütemében mondta Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), Erzsébetváros polgármestere.

Kocsmastop készül Erzsébetváros bulinegyedében (mno.hu)

Mire vigyázz a radlereknél?

 

2017. 08. 30.

Az első számú búcsúszentlászlói humorista, Bödőcs Tibor megírta első könyvét, ami szeptember második hetében jelenik meg, és a hónap végén mutatják be. Az Addig se iszik olyan írók teljes életművét parodizálja, mint Krúdy, Hemingway, Krasznahorkai, Orwell, Móricz, Márquez, Proust, Rejtő, Mándy, Ottlik, Örkény, Kertész, Esterházy, Kosztolányi, Márai, Hamvas, Bodor Ádám vagy Hrabal.

Bödőcs Tibor: „A máj nem örök” (444.hu)

A mosonmagyaróvári Csopak borozó üzletvezetői, Németh Viki és Horváth Attila azért dolgoznak, hogy a borozó újra fogalommá válhasson.

Nem minden kocsma, ami annak látszik (kisalfold.hu)

Megfigyelted, hogy egy kimerítő edzés után még jobban esik egy hideg sör vagy egy pohár rozé? A dolog hátterében tudományos magyarázat húzódik, melyet két kutatás is alátámaszt.

Szorosabb kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a testmozgás között, mint gondoltad volna (nlcafe.hu)

A sörgyárakban rendezett fesztiválok Európa-szerte népszerűek. Hogy Magyarországon a „Dreherfeszt” az egyetlen, mi is furcsálljuk, hiszen ezen a nyáron sem múlt el hétvége valamilyen sörfesztiválnak nevezett esemény nélkül. Azt azonban mindenképpen állíthatjuk, hogy a Hültl Dezső tervei alapján 1908 és 1912 között épült egykori Haggenmacher sörgyár épületegyüttesénél nagyszerűbb díszletet aligha képzelhetünk el egy sörgyári fesztivál helyszíneként.

Sörgyárra fel! (Serteperte)

Ritka, hogy az ember felfigyeljen egy kereskedelmi forgalomba nem kerülő tenyérnyi nagyságú könyvecskére, hát, még, hogy méltassa is azt. Ám, ami kicsi, nem biztos, hogy lekicsinylendő. A Sör Aranykönyv (sic!), már első ránézésre sem törekszik teljességre, az ereje nem is ebben rejlik. Épp ellenkezőleg. Közép mezőnyben színvonalasat alkotni éppoly nehéz, minimalista módon, sőt ez utóbbi talán nehezebb.

Sör Aranykönyv (Beers & Books)

Egy székesfehérvári ház udvarán készült hobbiból az első sör, onnantól pedig nem volt megállás és megszületett a B17. Bríz, Manőver Dingi és Kormorán: a vizet és a vitorlázást idézik a sörök nevei, amikkel a Balaton mellett négy helyen is találkozhatunk.

„Mintha egy új galaxist hoznánk létre” (welovebalaton.hu)

A nem megfelelő higiénia körülmények, valamint az előállított kézműves sör alapanyagának tisztázatlan eredete miatt felfüggesztették az egyik Kazinczy utcai kocsma és sörfőzde működését.

Azonnali hatállyal bezárattak egy kocsmát a bulinegyedben (napi.hu)

Miközben a bulinegyedben egymással vívnak a lakók és a kocsmárosok, az igazi gondokat más okozza, olyasmik, amelyekkel szemben az érintettek éppenséggel szövetségesek is lehetnének. Ugyanakkor megjelentek azok, akik semmilyen diskurzusban nem vesznek részt, a helyben még csak nem is a vállalkozást, az üzletet látják, hanem pusztán a pénzt.

Bulinegyed: Siófok vagy Eldorádó? (hvg.hu)

A németek egyre kevesebb sört gyártanak és a fogyasztás is folyamatosan csökken. Ennek ellenére a sörfőzdék száma – köszönhetően a sörforradalomnak – ismét növekszik.

A német craft (drinkunion.hu)

Aki követi az alkoholos italok világát, az jó eséllyel észrevette már, hogy itt pontosan ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint bármelyik másik élelmiszeripari vagy vegyipari területen. Vagyis ezen a piacon is a tőkeerős, egyre nagyobb méretű vállalatkomplexumok kebelezik be az ismert gyártókat és az általuk felépített márkákat. A boltok polcain persze a jól megszokott palackokat találjuk továbbra is, de ha utánanézünk a háttérnek, rájöhetünk, hogy az ezeket gyártók jó része bizony alig fél tucatnyi cégcsoport tagjaként működik.

A független palackozók (Aperitif)

Füldugóval, háromrétegű ablakkal és vízibombákkal készülnek esténként az elalvásra azok az erzsébetvárosiak, akik a bulinegyed kellős közepén laknak. Mariann itt született, most alig tud végigaludni egy éjszakát, a kutyáját pedig egy másik kerületbe viszi sétálni. Klára hiába szereltetett fel új ablakot, azt hallja éjszaka az utcáról, hogy wake up, wake up. Belső-Erzsébetvárosiak egy csoportja július végén tüntetést is szervezett, amelyen több mint száz elégedetlen lakó vett részt. Ők mind arra panaszkodtak, hogy a pár év alatt bulinegyeddé alakult városrész élhetetlenné vált számukra. Szerdára újabb tüntetést szerveznek, miközben a kerület polgármestere a héten megígérte, őszre javaslatcsomagot állítanak össze a probléma megoldása érdekében.

 

2017. 08. 31.

Tudják, mi volt a kikötői hordárok kedvenc energiaitala Angliában? Természetesen a tartalmas, magas tápanyagtartalmú, éjsötét sör. Mai Beerdekkerünkben a porterekkel és a stoutokkal kötünk közelebbi ismeretséget…

Vissza a ködös Albionba (borsmenta.hu)

Gondoltad volna, hogy egy sörvacsora a csajzós/pasizós alkalmak ideális aláfestése, helyszíne, kiinduló- és célpontja lehet? Teszteltük a Jardinette „pop up” sörvacsoráját.

A nagy randevú-dilemma feloldása – sörvacsora a Jardinette Kertvendéglőben (bberporn.hu)

A 19. század második felében alapított Maisel Bräuerei Bayreuth-i főzde a mai napig a Maisel család tulajdonában van. A sörfőzde egyike Bajország több tucat búzasörfőzdéjének. A jelenlegi tulajdonos – sörfőzde negyedik generációs vezetője – 2014-ben gondolt egy nagyot. Ami százötven évig elképzelhetetlen volt: nekiállt árpasört főzni.

Maisel úr és barátai (drinkunion.hu)

Szüreti felvonulások, borárverés és bordalfesztivál - járja körbe Magyarországot szeptemberben a jó borok, a klassz muzsika és a finom falatok után kutatva!

A legitatósabb borfesztiválok, ahol élmény poharazgatni (travelo.hu)

Szeretjük a japánokat és a japánok is szeretnek bennünket, talán ezért kaukázusi rassznak mintázzák az összes anime szereplőt. Ennél harmonikusabb kulturális harmónia nem is létezhet 5000 kilométeres szomszédságon belül, hiszen lakva ismeri meg a japán a másikat és fordítva. Amit mindenki tud közelebbi ismeretség nélkül, hogy japánok sushit esznek és szakét isznak. Hozzám elérhető közelségben nincs sushi étterem, a nyers busafilé nem vonzó, így kizárólag mai ajánlónk főszereplőjére, a szaké kóstolására szorul kulináris ismerkedésem.

Vidám szamuráj: Gekkeikan Sake (Aperitif)

italok08_10.jpg

 

2017. 09. 01.

Amikor a XIX. század közepén a német – és európai – sörfőzők többsége áttért az új stílusú alsóerjesztésű – azaz a lager – sör főzésére, Düsseldorfban és környékén dacosan tartották magukat a hagyományhoz. Az alt – azaz az „öreg” – errefelé mind a mai napig a legnépszerűbb sör. Akárcsak legközelebbi rokona az angol ale, az alt is felsőerjedésű sör. A düsseldorfi sörfőzők azonban rájöttek, hogy a sör, ha hideg helyen hosszabb ideig tárolják, akkor dúsul, az alacsony hőmérséklet megnöveli tisztaságát és enyhíti karcosságát.

Egy német ale (drinkunion.hu)

Egy rakás fellépővel, családi- és gyerekprogramokkal, valamint kiállításokkal is vár a 28. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, amelynek alkalmából a Haggenmacher sörgyár egy része is látogatható.

Borfesztivál alkalmából juthatsz be hétvégén a budafoki sörgyárba (beerporn.hu)

Skóciából rendelnek tőle somlói bort, a nemzetközi kiállításokon viszont sokkoló sötétséggel találkozik a magyar borok kapcsán Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosa, aki tavaly indította el #govolcanic projektjét. A Winelovers Nagy-Somlói borestjének meghívott vendége szerint a juhfark csoda a négyzeten.

„Ha rajtam múlna, 5 euró alatt le se engednék bort a hegyről” (boraszportal.hu)

Idén végre lehetőségünk volt igazán nyaralni, élvezni a magyar ízeket, de tapasztalataink változóak voltak. Étterem látogatásaink során felmerült néhány meglepően gyakori hiányosság.

6+1 mulasztás amit tudnom kellett volna, mielőtt beléptem az éttermedbe (Konstruktív)

Egy legendáról írni mindig nagy megtiszteltetés. Különösen, ha ez a legenda még él. Az austini Broken Spoke kocsma esetében azt mondhatjuk: micsoda szerencse, hogy még él, hogy működik. E texasi gyöngyszemről 2016-ban film is készült, így talán bízhatunk benne, hogy megőrződik az örökkévalóságnak. Bár a tulajdonosok lelkesedését, életörömét látva bátran elhihetjük, ha ott állunk a bejáratánál: ez a hely sosem megy ki a divatból!

Kedvenceink Austinban: Broken Spoke, a legrégebbi westernkocsma (TravelBug)

25335399_8e218218f2e0962f144e68fa48b6a9d2_l.jpg

 

2017. 09. 02.

Valószínűleg Ódor András sem gondolta volna, amikor elment vendéglátózni, hogy húszas évei közepére Budapest egyik legkomolyabb iskolájában oktat majd, miközben sorra nyeri a komoly versenyeket, és megnyitja első bárját, ami egyből kettő lesz. Ahogy már sok helyen olvashattuk és hallhattuk, a siker kulcsa a tudás, a szorgalom, a kitartás és a szerencse. Bátran kijelenthetjük, hogy egyiknek sincs híján, viszont van még valami, ami lehetővé tette, hogy mára azzá váljon, aki. Ez a kíváncsiság. Az emberek felé irányuló őszinte odafigyelés, ami mind a szakmai, mind pedig a mindennapi életében segít neki abban, hogy ne fogyjon ki az ötletekből és a motivációból.

Őszintén figyelni – Interjú Ódor Andrással (Absolut Budapest)

dsc00012.jpg

 

2017. 09. 03.

A Facebook-ra is kiposztolta azt a videót egy kunhegyesi férfi, amin a sörrel itatott kutya szenvedései láthatóak. Az állat végül az állatvédőkhöz került, a társasághoz pedig a rendőrség is kiment.

Sört itatott egy ismerőse kutyájával, kivonultak a rendőrök (24.hu)

Huszonhatodszor nyitja meg kapuit szeptemberben Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál. Rendületlenül a Várban, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. A bor és kultúra találkozásának ünnepén a színvonalas szakmai programokat idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata teszi még izgalmasabbá. Egy nagyszínpadon és három pódiumszínpadon számos népszerű előadó és fiatal tehetség teszi felejthetetlenné az indián nyár első napjait.

Budapest Borfesztivál a Budai vár teraszain (Koktél blog)

Úgy tartja a mondás, a "jó bornak nem kell cégér", de vannak, akik vitatkoznak ezzel. Válogatásunk következik a piaci forgalomban kapható magyar borok szép címkéiből.

A jó magyar boroknak jár a szép címke - Szubjektív válogatásunk következik (nosalty.hu)

Hamvas Béla miatt lettem alkoholista – vallja be egy gyenge pillanatában a barátom.

A bor pszichológiája, avagy a magyar bortermelő lelki alkata (gusto.hu)

45920.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3812774626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása