.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 08. 21. - apuska
Bulihiénák kontra nyuggerek

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények:
Atyám, ki misebort kínálsz a kocsmáknak, jól megadtad a Heti sajtó beszédének tárgyát, de fogadjuk szívünkben szeretettel a kísérőket is.

Hétszentség'17/33

2017. 08. 14.

A nyolcadik és a kilencedik kerületi csendrendelet után Belső-Erzsébetvárosban is hasonlóért tüntetnek a kerület – döntően szép korú – lakói. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai számítása szerint ez 6,6 milliárdos kiesést okozna az államkasszának. A becslés valószínűleg közel sincs a valósághoz (jelentősen alulmúlja), hiszen a hetedik kerület kisvállalkozásai egyáltalán nem biztos, hogy oda is vannak bejelentve, illetve csak a bulinegyed közvetlen bevételével számol, azzal nem, hogy a turisták jó része máshol is költekezik.

Biztos, hogy szét kell baszni a bulinegyedet? (Tibi atya)

A kocsma leghangosabb vendége gyakran nem az, akinek leghangosabbnak lenni jó. Mégis ő az, aki harsány közjátékával saroktól sarokig kitölti a teret, és aki a pultnál szüntelen szóval tart mindenkit, a pultost és a vendégeket. Mindenbe beleszól, és a maga képéhez, hangvételéhez – Urambocsá’ – szintjéhez szabja a témákat. Villanásokban talán szórakoztató, de ennek tetejében inkább fárasztó, sőt kínos.

A kocsma leghangosabb vendége (kocsmaturista.hu)

Így még nem vett le a lábadról sem a sör, sem a csoki! Ezek együtt mindenre képesek! Itt egy szuperaddiktív, hűvös, nyári barna belga/csoki kombó, bevállalósaknak!

Vigyázat, a barna belga sör és a csoki így együtt igazi kemény drog! (beerporn.hu)

Azt senkinek sem kell magyarázni, hogy szóda nélkül elképzelhetetlen a fröccs. Arra azonban kevesen emlékeznek, hogy a kilencvenes évek végéig működött az Eötvös utca és a Szondy utca sarkán egy szikvízüzem, melyből a budapesti kocsmák sokaságát látták el üveges és ballonos szikvízzel. A vállalkozás kétszemélyes volt. Az egyik férfi magas vékony, az idősebb alacsony köpcös volt szinte ellentétei egymásnak – pedig a városi legenda szerint testvérek voltak. A Harmos fivérek a város elmaradhatatlan figurái voltak, akárcsak Füttyös Gyuri.

A legendás szódások (Serteperte)

Márai Sándornak köszönhető a történet: Szindbádot, az örök magyar hajóst és úriembert megkérdi sokat megélt kedvenc pincére: hol a régi ország, Szindbád úr? A lelkekben, feleli csendesen a hajós.

A bor körül (magyarhirlap.hu)

A BACARDÍ idén immár harmadik alkalommal van jelen impozáns bulihelyszínnel a Szigeten. A Nagyszínpaddal szemben álló CASA BACARDÍ a fesztivál egyik legnagyobb és legfeltűnőbb kitelepülése, ahol a szigetezők megtapasztalhatják az igazi Sound of Rum életérzést.

Bulihelyszínnel vannak jelen (brandtrend.hu)

Egy év alatt majdnem 50 százalékkal nőtt azoknak a részeg utasoknak a száma, akiket minősíthetetlen viselkedésük miatt le kellett tartóztatniuk a brit hatóságoknak. Szám szerint 387 részeg került rács mögé az elmúlt egy évben.

A részeg utasok égi bártündérnek nézik a stewardesseket (index.hu)

22 országban 170 különböző berendezést szereltek fel, gyakran teljes főzdéket. Emellett maguk is főznek, nyertek már Amerikában is nemzetközi versenyt. És ha már Miskolc, a legkomolyabb veszély az Edda volt, de azt hiszem, ügyesen lehoztuk a sörözést anélkül is. 

 

2017. 08. 15.

Miután Tibi atya hétfőn a blogján belvárosi militáns nyuggerszektának nevezte a VIII. kerületi csendrendeletért küzdő lakosok mozgalmát, és felsorolta, milyen károkat okozna a bulinegyed kinyírása, hatalmas kommentháború alakult ki a Facebookon a bulizók és az aludni akarók között.

A bulinegyedet átjáró húgyszag miatt tört ki háború Tibi atya és a csendrendeletet követelő erzsébetvárosiak között (444.hu)

Nem létezett pályaudvar és forgalmas peron utasellátó nélkül. Régi képen sírjuk picit vissza őket.

Utasellátók: egy régi világ szerethető pontjai (nlcafe.hu)

Az egész Latin-Amerikában népszerű michelada egy igazi pikáns, nyári sörkoktél. A jól ismert Bloody Mary mellett pedig remek gyógyír a másnaposságra.

A sörkoktélok császára: a mexikói michelada (diningguide.hu)

A becslések szerint idén több, mint 400 ezer tonna szőlőtermés várható országosan, amelyből közel 3 millió hektoliter seprős újbor készülhet.

Hárommillió hektoliternyi bor készülhet idén (agrarszektor.hu)

Az agy jutalomközpontjában rejlik a magyarázat arra, hogy miért érzi finomabbnak az ember ugyanazt a bort, ha drágábban kínálják – állapították meg a kutatók.

Na, ezért érezzük finomabbnak ugyanazt a bort, ha drágábban adják (24.hu)

Adta magát a kérdés, hogy vajon tényleg bármit megisznak a fesztiválozók? A válasz: igen. Sőt! Még az Unicumos majonézes tormás trutyit is.

 

2017. 08. 16.

Tibi Atya a napokban egy elég vitaindító poszttal jelentkezett, amelyben feltette az amúgy nem is annyira költői kérdést, hogy biztosan szét kéne baszni a bulinegyedet néhány lázongó nyugger miatt? Én azt mondom kurvára nem kéne és rohadtul elszomorít, hogy az iszákos atyánk oldalát ellepték a demagóg faszok, akik fideszes bérkommentelők módjára osztják az észt.

kiállok Tibi Atya mellett (Szíveslátás, vendéghányás)

A VII. kerület frekventáltabb területeire, Belső-Erzsébetvárosra június 1. és szeptember 17. közötti időszakra kötött az önkormányzat szerződést a Valton-Sec Kft-vel. A járőrözés heti rendszerességgel csütörtök, péntek és szombati napokon 20:00 óra – 04:00 óra közötti időszakban történne 18 fővel. A 1járőrszolgálat diszpécsere fogadhatja a lakossági panaszokat, hívhatja a hatóságokat, a járőrök pedig felszólíthatják a szemetelőket, közterületen pisilőket, rendbontókat, és indokolt esetben szólnak a rendőrségnek.

Több mint húszmillióért védik a valtonosok a bulinegyedet (24.hu)

A többnapos szabadtéri zenés rendezvény nem újkori találmány. Számos írásos és tárgyi forrás tanúskodik arról, hogy az ókori társadalmakban is rendeztek fesztiválokat. Nem is akármilyeneket!

Orgiák és sörpartyk: így fesztiváloztak az Ókorban (kulturpart.hu)

A Heineken Hungary a Soproni Óvatos Duhaj IPA-val nevezett az International Beer Challenge versenyre, és az ale kategóriában bronzot kapott. Korábban ilyen díjat kapott a legismertebb hazai kisüzemi főzdék közé tartozó Monyo Brewery és Mad Scientist söre is.

Bronzot nyert az IBC-n a Soproni IPA-ja (kreativ.hu)

Nagy reményekkel készültek a Szigetre a környék boltosai, kocsmárosai, gíroszosai. Volt, akinek bejött. És volt, akinek nem.

A pita lenyomta a kürtőskalácsot a Sziget környékén (hvg.hu)

Bátran kijelenthetjük, hogy a Csehországba látogató turisták tekintélyes hányada a sör miatt keresi fel az országot, de legalábbis ez is az oka az utazásnak. A külföldiek természetesen továbbra is elsősorban Prágát látogatják, de a újabban nagyon komoly vonzerőt jelentenek az egyre szaporodó vidéki kis sörfőzdék és a közepes méretű sörgyárak is. Szinte mindenütt kínálnak különféle programokat – gyárlátogatást, sörkóstolókat, sörfesztiválokat.

Sörturizmus Csehországban (drinkunion.hu)

Budafok borhoz kapcsolódó múltja közismert. Valaha szőlőtőkék borították a vidéket, és rengeteg pince működött itt.

Budafok, ahol a pezsgő születik – ma is (boraszportal.hu)

A 107 éves Kay Travis szerint a hosszú életét annak köszönheti, hogy minden nap megiszik egy tripla whiskyt.

Egy 107 éves brit nő szerint a hosszú élet kulcsa a napi egy pohár whisky (444.hu)

Ismeri a mondást, hogy egy sör nem sör? És hogy az alkohol az ember ellensége, de aki az ellenség elől elfut, gyáva? A hangzatos kijelentéseken túl azonban korántsem mindegy, hogy milyen barátságot is ápolunk a szeszekkel.

Így lesz az ártalmatlan ivásból alkoholfüggőség (hazipatika.com)

Csak pozitív hatással lehet az életedre, ha nem nyúlsz többé a pohár után, főleg nem napi rendszerességgel.

Ez történik veled, ha nem iszol többé alkoholt (Easylife)

A klip egyszerű mint a kisfröccs, de cserébe szerepel benne jó sok kocsma!

 

2017. 08. 17.

Lengyel kocsmák? – Nem harsogják annyian hírüket, mint a cseh társaikét. Így jóval kevesebb előítélettel kezdtem velük ismerkedni. Ráadásul csak egyszer jártam Lengyelországban mielőtt Kocsmaturistaként is belevágtam. A négy napos baráti nyaraláson telelésen (Krakkó, Zakopane) pedig úgy kellett lopnom az alkalmakat a menetrendből, hogy felfedezzek néhány pofás ellátó egységet és felfedjem a lengyel kocsmai karaktervonásokat. Így ez nem összefoglaló lesz, csak a legszínesebb krakkói kocsmaélményem regéje.

Azok a gyöngyhajú lengyel kocsmák – Vis-á-vis, Krakkó (kocsmaturista.hu)

Egy olvasó hívta fel rá a figyelmem, hogy manapság igen elterjedt a Magyar vendéglátásban az a fajta protokoll, hogy a pincér az ételválasztást úgy igyekszik megkérdezni, hogy Sikerült választani? Súlyosabb az eset, ha ezt megtoldja egy kis e-vel, azaz Sikerült-e választani?

pincérek, miért ne használjátok a "sikerült választani?" kérdést (Szíveslátás, vendéghányás)

Különleges gabonából készült biosör gyártásába kezdenek Gyulán. A projekt fő célja hazai nemesítésű gabonafajták (tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé) felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, gluténmentes, alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú bio minősítési sörök és bio malátaitalok előállítása.

Biosör gyártásához nyert támogatást a Körös-Maros Biofarm (magyarhirlap.hu)

Two Tales projekt sörfőzdét két éve találta ki John Martáska és Jose-Manuel Padilla. A projekt lényege az volt, hogy olyan recepteket főzzenek le különféle kézműves sörfőzdékben, melyek visszahozzák azt a változatosságot, mely mindaddig jellemezte a cseh sörfőzőket, amíg a nagyüzemi lágerek dömpingje ki nem szorította őket a piacról.

Mesés sörök (drinkunion.hu)

Mindezt pusztán jótékonykodásból. Egy új videóban beszél erről a színésznő, majd egy pár kritikáról megpróbálja kitalálni, hogy az egy filmjéről szól, vagy egy borról. 

Jennifer Lawrence azt akarja, hogy vele igyál! (port.hu)

Jönnek a haverok vagy valami cicababa és nincs behűtve bor? Ennél a módszernél nincs gyorsabb.

Így hűts le bort a lehető leggyorsabban (player.hu)

A Badacsony és a Szent György-hegy között az egyik legnagyobb különbség az, hogy utóbbin jóval kevesebb az ember. Persze, nem véletlenül. A Badacsonyt könnyebb megközelíteni, megáll előtte a komp és a vonat is. Az éttermek és a borozók állandóan nyitva vannak, a hegy tetején pedig különleges kilátó és fantasztikus panoráma várja a túrázókat. Nehéz ezzel versenyeznie a háttérben lévő hasonmásnak. Pedig felfedezni a Szent György-hegyet, ámulni természeti csodáin, és megkóstolni ásványos borait legalább akkora kaland, mint megmászni a Badacsonyt.

Zeusz szőlője a Balaton felett érik (origo.hu)

20 éve még lesajnáló pillantások követték a dél-koreai autókat, most már az európai és japán konkurenciát szorongatják. De mit tud az izraeli whiskey?

Feljövőben az izraeli whisky (zsido.com)

A törkölyből, vagyis a borkészítéskor kipréselt szőlőből készült pálinka nálunk is kedvelt ital. Azonban ennek az italfajtának az igazi klasszikusa a grappa néven ismert olasz törkölypárlat. Számos változata ismeretes, friss és tölgyfahordóban érlelt italként is fogyaszthatjuk, épp ezért ez az ital meglehetősen sok módon fogyasztható. Nézzük mit érdemes tudni róla.

Ismerjük-e a grappát? (Aperitif)

Nem más, mint egy dinnye alapú gines limonádé. Méghozzá a saját kreálmányom.

Kitalálod, mi a Gin-Din? (Városi konyha)

Meglepő eredményt hozott semennyire sem reprezentatív kutatásunk, amelyet a 2017-es Szigeten végeztünk azzal kapcsolatban, melyik a legjobb ital, fesztivál idejére. A sör mellett a koktélok mennek nagyon, de egy furcsa öszvér is felbukkant.

 

2017. 08. 18.

A pár nappal ezelőtti cikkem után néhány (azóta tiltott) olvasóm nehezményezte, hogy nyuggerként referálok Belső-Erzsébetváros lakóira. Egyrészt azért, mert szerintük nem minden tiltakozó nyugdíjas-korú, másrészt mert szerintük nem korrekt a nyugdíjasokat így hívni, hiszen nekem is van nagymamám.

A nyugger nem a nyugdíjas! A bulinegyedet nyuggerek akarják szétbaszni! (Tibi atya)

Kezd elterjedni a nyugger kifejezés a hazai közbeszédben. Nem tagadom, hogy megbélyegzőnek is lehet titulálni, de ha nem értjük szándékosan félre, akkor világos, hogy egy igenis létező, viszonylag jól konceptualizálható csoport van a szó mögött.

El a kezekkel a bulinegyedtől! (Koktél blog)

Nőként véleményezni egy sört nagy bátorság. Ez nagyjából olyan lehet, mintha egy férfi parfümöt vagy babafürdetőt tesztelne. Már most tudom, kapok majd hideget-meleget a hozzászólásokban, de nem bánom. Sok nőt ismerek, aki nemcsak az ízesített változatokat issza, hanem kikéri a nagy korsó csapoltat egy beülős estén. Alapból én nem vagyok nagy sörivó, illetve mint mindenből, csak az igazán finomat iszom meg, ráadásul – mivel nagyon nő vagyok – passzolnia kell a hangulatomhoz. És női szuperízlelőként megtalálni a finomat, tényleg nem egy fáklyás menet.

Sörteszt: női szemmel és szájjal a Horizont #1 New England IPA (origo.hu)

Álmodj, királylány! Például arról, hogy a lányból királynő lesz. Magyarországon? Igen! Például borkirálynő. Ismerjék meg a székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend aktuális királynőjét, Holczheim Annát.

A királynő szerint szükség van a borokat népszerűsítő rendezvényekre (Dekantáló)

A Schaller-szóda évszázadát éljük. A tolnai családban apáról fiúra szállt a szikvízgyártó mesterség, az alapítás centenáriuma öt év múlva lesz.

Lassan kihalnak a fröccsivó emberek (teol.hu)

Nyaralás során borfelfedezőként gyakran új kedvencekre lelünk, amiket aztán a nyaralás végeztével szeretnénk hazavinni magunkkal. De vajon a más légköri viszonyok között megtett repülőút, vagy az autós zötykölődés után is ugyanolyan élményt nyújt a bor?

Erre vigyázz, ha bort hozol a nyaralásból! (boraszportal.hu)

Amikor a hétszilvafás nemes végre ehet egy jó szilvaciberét, menten úgy érzi, hogy érik neki az aszalt szilva! Aztán utána csak óvatosan a szilvóriummal, mert ha meggyullad benne a pálinka, akkor már nem tudja megenni a karácsonyi szilvát! Na jó, itt befejeztem a szóláskutatói merengést, beszéljünk inkább magáról a gyümölcsről!

Hull a szilva a fáról... (Párlatvezetés)

A skót whisky hagyományos fogyasztási módja során egy kevés vizet adnak az italhoz, mielőtt azt kortyolgatni kezdik. Mégpedig azért, mert ezzel állítólag testesebb ízek csalhatók elő az italból. Mint a kísérletek igazolták, ez valóban így van.

Tényleg jobb íze lesz a whiskynek egy kis víztől (ipon.hu)

whiskey_water.jpg

 

2017. 08. 19.

A héten bemutatott Pappa Pia című magyar vígjátékban a zenén és táncon kívül nem sok minden történik, és az is minek, az eseménytelenség középpontjába rakott, romkocsmaként üzemelő csónakházzal viszont kiváló alkalmat nyújt arra, hogy szubjektív listába sűrítsük kedvenc fiktív bárjainkat, diszkóinkat és vendéglőinket.

Eszik, iszik, szórakozik – Nyolc film nyolc emblematikus hellyel, ahová betérnénk (nullahategy.hu) 

Bogdán Ádám és testvére, Botond olyan foglalkozásba kezdett, ami talán már majdnem minden kocsmába-járó és az italt imádó fejében megfordult: megcsinálták a saját sörüket.

Saját kézműves sört árul Bogdán Ádám (borsonline.hu)

A Cerna Hora közelében levő kisváros Blansko eddig csak víztározójáról volt nevezetes, de sörivóversenye országosan is híressé tette. A helyi Myslivna étteremben a Blansko víztározó közelében, férfiak és nők számára is sörivóversenyt rendeztek.

Sörbajnoknők (drinkunion.hu)

Jack Daniel története igazi hollywoodi filmbe illő sikersztori: a félárva, égetnivaló kölyköt, az akkor mindössze hétéves Jacket, a Tennessee állambéli Lynchburgh-ben Dan Call gondjaira bízták, hogy a lutheránus lelkész jó útra terelje. Hogy végül hová is sikerült terelnie? Bármilyen meglepő: a szesziparba. A fiú nem vesztegette az idejét a parókián: gyorsan elleste a mellékesben szeszt párló lelkipásztornál a szakma titkait, és hamarosan saját bizniszbe kezdett.

Jack bácsi és a 150 éves whiskey (origo.hu)

A semmiből a szakma csúcsára - egy igaz és becsülendő történet! Felhősi Attila fiatal kora ellenére a Kempinski Hotel vezető bártendere. Kiderítettük, hogy miként érte ezt el és milyen út vezetett idáig. Pályája és elhivatottsága példa lehet a mai fiatalok számára, akik eme szakma iránt érdeklődnek.

Koktél a felhők között (Foodyny)

Nem helyiérdekű közlemény, de a sorozat rajongóinak tetszeni fog.

Így néz ki a Stranger Things pop up bár Chicagóban (player.hu)

36511395761_7753d694a0_h.jpg

 

2017. 08. 20.

Krancz Ferenc volt az öreg favágó, az óriás, de erről majd később. A dolgok nem így kezdődnek. A dolgok úgy kezdődnek, hogy Rezeda Kázmér napok óta azon töprengett, mit is enne szívesen. Talán a nagy meleg volt az oka, talán a vállát nyomó ötszáz év, de tény, hogy napok óta nem tudta, mit kíván igazán.

 Az öreg favágó kocsmája (magyaridok.hu)

A Dreher név nem csak egy brand, hanem fogalom is. Magyarország és a Monarchia egykori fellegváraként működő gyár megjárta a mennyet és a poklot. Megkíséreljük összefoglalni a kultikus sörgyár viharos másfél évszázadát.

A Monarchia sör-mennyországa Kőbányán (Trips in the city)

Vége a kajtatásnak a kézműves kocsmákban, a sörös véleményvezérek faggatásának, nyomozásnak, hogy milyen újdonságok vannak sörplaccon. Itt a sörtáska, azaz a Beercase. Az új szolgáltatás ígérete szerint havonta kiválogatja és egy kartontáskában házhoz szállítja a nyolc palack legújabb és legfelkapottabb kézműves és kisüzemi sört külföldről és Magyarországról.

Komlófanok, sörbubusok, most már hátradőlhettek (index.hu)

Évek óta féltették a Szigetet, hogy valamelyik Fidesz-közeli üzletember kezébe kerülhet. Eljátszottunk a gondolattal, hogyan nézne ki Magyarország legnagyobb fesztiválja, ha Mészáros Lőrinc vásárolná fel. Mi lenne a fesztivál hivatalos söre? Az Edda lenne az egyik sztárfellépő? Kövér László az Indiántáncra táncolna? Képzelt riport a Nemzeti Együttműködés fesztiváljáról.

Tiltott Sörrel a kezünkben pogóztunk Ákosra a Fidesz fesztiválján (hvg.hu)

Éjszaka csillaghullás, nappal gyümölcshullás, felhős időben pedig főzés, cefrézés. Így telnek a napjai egy vérbeli amatőr csillagásznak. Az idei nyár kevés Perseidát és sok gyümölcsöt hozott.

Dévényi Tibi bácsi kifeküdne! - A pálinka maga a folyékony univerzum (kanizsaujsag.hu)

Volt idő, amikor a pezsgőt nem nagyon múlta felül semmi a drága italok piacán. Ma már nem így van, mert ugyan az öt legdrágább közé most is befért közülük, de az élen már nem pezsgő végzett. Igaz, a lista kicsit becsapós, hiszen nem csak a nedű, hanem a körítés is számít. Mindenesetre lássuk a közvetlen élmezőnyt!

A világ öt legdrágább itala (Gazdagisztán)

Záróra – Uraságodnak volt: egy egészséges szíve, egy ép mája, két jó veséje, kitűnő idegei. Mindezt el tetszett inni...

Kegyetlenül őszinték voltak a legjobb magyar alkoholellenes plakátok (24.hu)

0068-1-464x660.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9612732960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása