.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 03. 8. - apuska
MALTeR sörétterem

Cím: 1072 Budapest, Akácfa utca 38.
Látogatás: 2016. november 3. 17:50-20:15
 Bezárt, megszűnt! 
Google Maps

Kipróbálod és megőrülsz. Miért kellett erre ilyen sokáig várni?

Telefon: +36 30 568 0488
Facebook: fb.com/gloomycraftbeer
Web: -

Vélemény

apuska:

Le vagyok maradva, mint a borravaló. Hírértékben lenyomott mindenki, aki sör / gasztro / kocsma fronton újságíróként él vagy bloggerként mozog, mert a 2016. november 3 -i ünnepélyes megnyitóval egybekötött sajtótájékoztató konyhakész tartalmat ígért, nem úgy a kísérőként felszolgált fantasztikus harapnivaló.

Amit a Kocsmaturista, Kézműves sört a népnek, Beerporn, Fenékig, Chef & Pincér, Now Magazin, No Salty, We Love Budapest, Index cikkekből is tudni lehet a Malter sörétteremről:

- A Szomorú vasárnap szerzőjeként elhíresült Seress Rezső, zeneszerző és zongorista törzshelyeként számon tartott és 40 évet megélt egykori Kispipa vendéglő helyén nyílt meg, szellemisége mai napig tetten érhető.

képek forrása: Képeslapmúzeum facebook csoport, kispipa.hu

- Ez egy sörétterem, mi az utca emberének szól.

- Révész Róbert és felesége viszik a boltot, akik azelőtt a Felni sörbisztró működéséért feleltek, csak ott nem volt lehetőség melegkonyhára.

- Muki kutyájukat hozták magukkal.

- A targoncalánccal díszített 6 sörcsapon folyamatosan változik a sörkínálat, egy állandó ivósör van, a Bart Dani féle csehes vonalat képviselő Hekkelberg Fux.

- Újragondolt kocsmai ételeket szolgálnak fel - minden tányér szemet gyönyörködtető, házias és laktató -, szinte minden közép-európai ország névjegye felkerült a táblára felírt étlapra, pl. zurek, puliszka, pelmenyi, pirog, hermelin, mézes csülök, túrós csusza, sztrapacska, marhapofa knédlivel, velős pirítós, véres hurka, nudli.

- Folyamatosan változik az étlap, a csapon a sörkínálat.

- A konyhába belátni, a vendég szeme előtt készülnek az ételek. 

- Felkerült egy nagyképernyős tévé a falra, azon élő sportközvetítések futnak.

- A terítőnyi színpadon zenészek és stand up comedy fellépők váltják egymást.

- Az utca túloldalán várhatóan lesz egy installáció a parkolóhelyek kárára, emléket állítva Seress Rezsőnek: a művész és hangszere árnyékként odavetül.

- A malter összeköt: ételt és italt, múltat és jövőt, de legfőképpen régi és új vendégeket. A Kispipa hagyománya egy barátságos, családias kocsma/étterem.

No, de ami sokkal fontosabb, hogy hogy éreztük magunk?

A MALTeR szójáték miatt először egy kicsit kellemetlenül, mert ugye ez a maláta szócska angol megfelelőjére épít. De itt ezt büszkén vállalják, már csak azért is, mert másokkal ellentétben a névadásnál ők nem a komlót vették elő, másrészt a kőművesek is megértik, és saját jelentéstársításukkal sem hibáznak nagyot.

Hát még ha meglátják a pult mögött piros pólóban és kantáros farmerben a lányokat! Újabb bizonyíték, hogy hasonszőrű kétkezi munkások ők is, ki itt belépsz, nem kell a megjelenésed miatt feszengeni, jól vagy úgy, mintha kocsmába mennél.

A sörétterem kialakítása szintúgy laza, felesleges úri huncutságnak helye nincs. A nyers téglabetétek hangyányit tompítják az ezüstszürkére fújt falak, a boltívekből belógó hajócsavar lámpák, a Felniből ismerős drótkerítés, a pultot körülölelő láncok és indokolatlan ajtólapok erős indusztriális jellegét, ahogy innentől a berendezés minden más eleme is hasonló kontraszttal él.

Klasszikus tonettszékek, a sötét asztalokra sormintaként felfestett aranyló árpakalász, sarokban egy kályha, a másfél személyes fatrónus, a piros-sárga utcai pad, a szőnyeg a kutyával, az élénkzöld tuja az ablakban, a kispipás emléktárgyak, és legfőképp a felszolgált étel, és alatta a barátságos üzenőfelületet kínáló tányérok.

- Aki szeret, etet.
- Fizetek, főúr!
- De hát alig ettél valamit!

Csak három üzenet, amivel a tányérokon találkoztam, és van még több is. A költeménybe illő ételekhez egyedi feliratozású porcelán dukál, rajta frappáns mondások, illetve Seress Rezső dalcímei. De míg eljutottam oda, hogy ezeket el tudjam olvasni, a sörre épülő ételek olyan sorát kóstoltam végig, hogy ihaj és csuhaj.

Elsőként savanykás, kolbászos krumplilevest, tetején főtt tojással, tormahabbal. Aztán csülöknyársat lencsés savanyú káposztával, roppanósra sült céklával és mentás zöldborsópürével. Majd hagymás babot hátszínnel. Aztán húsos és kecskesajtos-spenótos pirogot, hurkás-lilakáposztás rétessel - Wellington bélszín módra. És sült kacsacombot káposztástészta-ágyon. Végül tényleg csak lefojtásként a ház nudliját roppanós morzsakabátban savanykás baracklekvárral. Ugye te is  megéheztél?

A MALTeR ma a legjobb opció, ha a jó sörök mellé igényes ételeket ennél, elérhető áron. Kipróbálod és megőrülsz. Miért kellett erre ilyen sokáig várni? Egy bizonyos kor fölött több se kell, de kevesebb már nem elég, kézműves sör plusz hamburgerből már sok kiválót láttunk, de a MALTeR most szintet lép.

anyicska:

Nem jártam a Kispipa vendéglőben, sőt, eddig nem is hallottam róla, így meg sem próbálom megítélni, mennyire sikerült megtartani a kultikusnak mondott hely arculatát. Ennek ellenére a Malter teljesen új és modern, és elsőre nem túl nyilvánvaló eszközökkel adja vissza a régi szép idők hangulatát.

Eszembe jutott egy főiskolai szeminárium, aminek témája a gasztronómia a magyar irodalomban. Főleg Krúdy szövegeivel foglalkoztunk, amelyek tele vannak nagy zabálásokkal különböző vendéglőkben. És a Malterben van valami, ami az én fejemben nagyon hasonlít a Krúdy által leírtakhoz. Kicsit sötét, rejtélyes hangulat, szürke falak, tonettszékek, antik tányérok, de legfőképp a kaja. Nagyon finom falatokat kóstoltunk meg. Ha Krúdy lennék, írnék róla egy hosszú elbeszélést. De nem vagyok az, így csak javasolni tudom ezt a helyet mindenkinek!

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Hekkelberg Fux, 750 Ft
Üveges sör: Primator Premium, 650 Ft
Bor (1 dl): Ház bora, 300 Ft
Rövid (4 cl): Unicum, 720 Ft
Üdítő (2,5 dl): Cappy rostos gyümölcslé, 350 Ft
Meleg ital: Capuccino, 380 Ft
Harapnivaló: Malter Wellington, 1280 Ft

Értékelés

4,5

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr10012067365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.08.11. 11:55:09

Augusztustól egy új programsorozat veszi kezdetét Monarchia címmel. A történelmi témájú előadások apropója, hogy idén van az Osztrák-Magyar Monarchia megalapításának 150. évfordulója, ergo az egykori Monarchia egy-egy országának konyha- és sörtörténete kerül szerda esténként bemutatásra. Elsőként az osztrák, majd a cseh, a román, a lengyel és végül a magyar.
De a Malterban nem csak kultúrának, a viccnek is helye van, ezért szeptembertől Varga Ferenc József és Aradi Tibor humorestje, illetve Mihályi Réka és Romhányi Áron koncertje színesítik a mennyei sörvacsorákat.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2019.03.02. 14:14:23

Kispipa Craft Beer and More. Az újabb próbálkozó. Hasonló stílusban: konyha és kraft sör kombinációban gondolkodva. A cikk 90%-a így ma is helyt álló.
www.facebook.com/Kispipacraftbeerandmore/
süti beállítások módosítása