.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 02. 14. - kocsmablog
Online borkóstoló

Nem tudsz személyesen részt venni egy borkóstolón? A jövőben nem is lesz erre feltétlenül igény! A Borkollégium és a Minivino csapata most olyan megoldással állt elő, aminek hála otthonról online, vagy akár felvételről nézve csöppenhetsz bele a borkóstolók hangulatába.

Öt fiatal tokaji borász azért érkezik február 28-án Budapestre, hogy megtartsák életük első online borkóstolóját. A három és fél órás kurzuson tíz tételen keresztül mutatják meg, milyen a profizmus, az elkötelezettség és az egyediség íze. A Tokaj Y Generáció tagjainak mesterkurzusa otthonról is megtekinthető kényelmesen, a különböző borok szinkronban kóstolhatók, miközben a közvetítés megállítható, visszajátszható, vagy akár későbbi időpontban is megtekinthető.

tokajy2.jpg

kép forrása: vendeglatasmagazin.hu

A folyamat ott kezdődik, hogy a Minivino az italt menő borfiolákba rejti. Míg az első online kóstolásra készültek, sok-sok üvegmintát és lezárási módot teszteltek, mennyiségeket és méreteket próbáltak, többfajta szállítódobozt készíttettek, próbaszállításokat végeztek. A végeredmény egy fél deciliter (50 ml) űrtartalmú, finom tapintású, boroszilikát alapanyagú, élelmiszer minőségű, hőálló üvegfiola, ami jól viseli a hőmérséklet változásokat és a kémiai korróziót. A lezárásnál a könnyen nyitható és újrazárható csavarmenet mellett döntöttek, mely egyébként is egyre elterjedtebb a boros világban. A csavarzár belsejében 2 milliméter vastagságú szilikon betétet helyeztek el, mely könnyen fertőtleníthető, s garantálja a cseppmentes szállítást. A bor kiöntéskor nem bugyborékol, hanem szépen, egyenletesen folyik ki a fiolából, köszönhetően a megfelelően nagy átmérőjűre képzett szájnak.

Hogy elkerüljék az oxigénnel való érintkezést, a kiszerelés során végig inert gázokkal szorítják ki a levegőt, így a borok színét, zamatát és eltarthatóságát tönkretevő oxigént is. Választásuk egy aránylag költséges gázra, az argonra esett, mely nemesgáz, így a legkisebb mértékben sem lép reakcióba a borral a kiszerelés, a szállítás és a tárolás során. Miután az argon a levegőnél kicsit nehezebb, így a sterilizált, üres üvegfiolákat meg tudják vele tölteni, és ebbe a levegőt már nem tartalmazó közegbe pumpálják kíméletesen a kiválasztott bort.

A végeredmény? A bor élvezeti értékét hibátlanul átadó, könnyen szállítható és tárolható, elegáns, mini üvegfiolában egyedi jelzéssel, futárszolgálattal érkező borminta, szexi papírdobozba csomagolva. Pont annyi, amennyi egy kóstolóhoz kell, pont akkorra szállítva, amikor a kóstoló történik. Innentől tényleg annyi már csak a dolgod, hogy beülj a gép elé, és a borkurzust követve indulhat a kóstolás!

minivino.jpg

kép forrása: borkollegium.hu

A 2016-ban alakult Tokaj Y egy öttagú borászcsapat. Közülük a legidősebb is alig múlt 30, mindannyian Tokaj-Hegyalján élnek és dolgoznak. Összeköti őket az azonos értékrend, a kulturális elkötelezettség, a komoly felelősségérzet is. És ami a legfontosabb: célok.

A Tokaj Y csapata

- Dávid Rémusz, Budaházy-Fekete Kúria Pincészet
- Homoky Dorka, Homoky Pincészet
- Kvaszinger Laci, Kvaszinger Borászat
- Varkoly Ádám, Árpád-hegy Pince
- Zsirai Kata, Zsirai Pincészet

Borsor

01. Budaházy-Fekete Kúria: Christmann Hárslevelű 2015 (félszáraz)
02. Budaházy-Fekete Kúria: 4:20 2015 (félédes)
03. Homoky Pincészet: Bártfai Furmint 2015
04. Homoky Pincészet: Hetény Furmint-Hárslevelű 2015
05. Kvaszinger Borászat: Hatalos Furmint 2015 (száraz)
06. Kvaszinger Borászat: Bűvös 2015 (édes)
07. Árpád-hegy Pincészet: Mézesmály Furmint 2015 (száraz)
08. Árpád-hegy Pincészet: Király Furmint 2015 (száraz)
09. Zsirai Pincészet: Betsek Furmint 2015 (száraz)
10. Zsirai Pincészet: Középhegy Furmint 2015 (száraz)

A fiolák kiszállítása és palackozása miatt az élő közvetítésre 2017. február 21. éjfélig lehet jelentkezni. Az online kóstoló ára 9.500 Ft/fő, mely tartalmazza mesterkurzus online megtekintését, az előadás során tesztelt borok palackozását és házhozszállítását 1 fő részére. A borminták palackozása 2017. február 22-én kezdődik, a csomagokat legkésőbb február 24-ig adják át a futárnak 1 munkanapos kézbesítési határidővel. Így a bortételek már napokkal a február 28-i mesterkurzus kezdete előtt megérkeznek. Jelentkezni a Borkollégium online felületén lehet!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5012265550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása