Öt fiatal tokaji borász azért érkezik február 28-án Budapestre, hogy megtartsák életük első online borkóstolóját. A három és fél órás kurzuson tíz tételen keresztül mutatják meg, milyen a profizmus, az elkötelezettség és az egyediség íze. A Tokaj Y Generáció tagjainak mesterkurzusa otthonról is megtekinthető kényelmesen, a különböző borok szinkronban kóstolhatók, miközben a közvetítés megállítható, visszajátszható, vagy akár későbbi időpontban is megtekinthető.
kép forrása: vendeglatasmagazin.hu
A folyamat ott kezdődik, hogy a Minivino az italt menő borfiolákba rejti. Míg az első online kóstolásra készültek, sok-sok üvegmintát és lezárási módot teszteltek, mennyiségeket és méreteket próbáltak, többfajta szállítódobozt készíttettek, próbaszállításokat végeztek. A végeredmény egy fél deciliter (50 ml) űrtartalmú, finom tapintású, boroszilikát alapanyagú, élelmiszer minőségű, hőálló üvegfiola, ami jól viseli a hőmérséklet változásokat és a kémiai korróziót. A lezárásnál a könnyen nyitható és újrazárható csavarmenet mellett döntöttek, mely egyébként is egyre elterjedtebb a boros világban. A csavarzár belsejében 2 milliméter vastagságú szilikon betétet helyeztek el, mely könnyen fertőtleníthető, s garantálja a cseppmentes szállítást. A bor kiöntéskor nem bugyborékol, hanem szépen, egyenletesen folyik ki a fiolából, köszönhetően a megfelelően nagy átmérőjűre képzett szájnak.
Hogy elkerüljék az oxigénnel való érintkezést, a kiszerelés során végig inert gázokkal szorítják ki a levegőt, így a borok színét, zamatát és eltarthatóságát tönkretevő oxigént is. Választásuk egy aránylag költséges gázra, az argonra esett, mely nemesgáz, így a legkisebb mértékben sem lép reakcióba a borral a kiszerelés, a szállítás és a tárolás során. Miután az argon a levegőnél kicsit nehezebb, így a sterilizált, üres üvegfiolákat meg tudják vele tölteni, és ebbe a levegőt már nem tartalmazó közegbe pumpálják kíméletesen a kiválasztott bort.
A végeredmény? A bor élvezeti értékét hibátlanul átadó, könnyen szállítható és tárolható, elegáns, mini üvegfiolában egyedi jelzéssel, futárszolgálattal érkező borminta, szexi papírdobozba csomagolva. Pont annyi, amennyi egy kóstolóhoz kell, pont akkorra szállítva, amikor a kóstoló történik. Innentől tényleg annyi már csak a dolgod, hogy beülj a gép elé, és a borkurzust követve indulhat a kóstolás!
kép forrása: borkollegium.hu
A 2016-ban alakult Tokaj Y egy öttagú borászcsapat. Közülük a legidősebb is alig múlt 30, mindannyian Tokaj-Hegyalján élnek és dolgoznak. Összeköti őket az azonos értékrend, a kulturális elkötelezettség, a komoly felelősségérzet is. És ami a legfontosabb: célok.
A Tokaj Y csapata
- Dávid Rémusz, Budaházy-Fekete Kúria Pincészet
- Homoky Dorka, Homoky Pincészet
- Kvaszinger Laci, Kvaszinger Borászat
- Varkoly Ádám, Árpád-hegy Pince
- Zsirai Kata, Zsirai Pincészet
Borsor
01. Budaházy-Fekete Kúria: Christmann Hárslevelű 2015 (félszáraz)
02. Budaházy-Fekete Kúria: 4:20 2015 (félédes)
03. Homoky Pincészet: Bártfai Furmint 2015
04. Homoky Pincészet: Hetény Furmint-Hárslevelű 2015
05. Kvaszinger Borászat: Hatalos Furmint 2015 (száraz)
06. Kvaszinger Borászat: Bűvös 2015 (édes)
07. Árpád-hegy Pincészet: Mézesmály Furmint 2015 (száraz)
08. Árpád-hegy Pincészet: Király Furmint 2015 (száraz)
09. Zsirai Pincészet: Betsek Furmint 2015 (száraz)
10. Zsirai Pincészet: Középhegy Furmint 2015 (száraz)
A fiolák kiszállítása és palackozása miatt az élő közvetítésre 2017. február 21. éjfélig lehet jelentkezni. Az online kóstoló ára 9.500 Ft/fő, mely tartalmazza mesterkurzus online megtekintését, az előadás során tesztelt borok palackozását és házhozszállítását 1 fő részére. A borminták palackozása 2017. február 22-én kezdődik, a csomagokat legkésőbb február 24-ig adják át a futárnak 1 munkanapos kézbesítési határidővel. Így a bortételek már napokkal a február 28-i mesterkurzus kezdete előtt megérkeznek. Jelentkezni a Borkollégium online felületén lehet!
Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
.. Utolsó kommentek