.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2017. 02. 13. - apuska
Mindenki függ valamitől

Mit üzen a web?
Heti alkoholos hírek, költemények.
Jönnek az újak, életjelet mutatnak a régiek, ellentétek mindig lesznek, s ha betámadnak a pomogácsok, felkorbácsolódnak a kedélyek. Szó szót követ, én meg a szavakat, a Heti sajtó egy finom gyűjtés, hogy kóstolj valami finomat.

Hétszentség'17/6

2017. 02. 06.

A MALTeR egy fasza söröző, ahol lehet kajálni. Vagy laza étterem, ahol jó a sörválaszték.

Malter Sörétterem (fenekig.com)

Vágjunk bele a történelmi sörök megismerésébe!

Történelmi sörök nyomában (MONYO blog)

Tíz budapesti szupermarketekben kapható sört kóstoltunk végig vakon, hogy megnézzük, érdemes-e váltania annak, aki úgy dönt, különböző okok miatt nem vásárol többet valamely gyártó termékeiből.

Sörteszt vakon: nálunk az Igazi Csíki és a Székely sör nyert (mandiner.hu)

Szinte példa nélkül álló, hogy a politika is beszáll a buliba és pártfogóit egy sörmárka ellenében bojkottra buzdítja. Az eset sokak előtt ismerős, most épp a világ legnagyobb sörmárkája, az amerikai Budweiser ellen indítottak az amerikai elnök Donald Trump hívei hasonló bojkottot.

Sörből csúfot űzni! (drinkunion.hu)

A pinot noir egyre népszerűbb, pedig továbbra sem könnyű kiismerni. Megosztó fajta: vagy imádod vagy utálod, középút nincs. Most megpróbálunk közelebb jutni a kényes kisasszony megismeréséhez, ezért a szőlőfajta egyik hazai élharcosát,Gál Titit kérdeztük.

Eger mondja: a pinot noir egy hisztis hercegnő (winelovers)

pinot_noir_hercegno.png

 

2017. 02. 07.

Micsoda szerencse, hogy ilyen hatalmas a Staropramen Sörgyár épülettömbje - simán elfér az egyik felében egy komplett látogatóközpont, és mellé egy méretes sörbár.

Staropramen Látogatóközpont (pragaisorozok.hu)

Valamikor az újságírók, írótársaikkal együtt, akik többnyire szintén a hírlapírásból éltek, naponta hosszú órákat töltöttek a kávéházakban, ahol a kvaterkázás mellett érdekes híreket is lehetett hallani, ha jól fülelt az ember. Az én nemzedékemnek megmaradtak a presszók, és a különböző álneveken bejegyzett kocsmák, amelyek nélkül az újságírók ma is gyökértelenek lennének.

Egy kocsmai szegleten… (Elmehunyor)

A magyarok 14 százaléka szeretne a szomszédjába valamilyen vendéglátóipari egységet - derül ki a K&H: üzletet ide! legfrissebb adataiból. A programban részt vevők szerint 700 étteremre és 500 új cukrászdára lenne szükség országszerte, miközben mindössze 153 új sörözőt-borozót szeretnének.

Éttermet akarunk, nem kocsmát (vg.hu)

A régészek tavaly fedeztek fel egy 5000 éves sörmaradványt egy kínai ásatásnál. Az edény falára tapadt nyomokból rekonstruálták a sör receptjét, amelyből most a Stanford Egyetem kínai régészet professzora hallgatóival elkészítette az ősi sör újkori mását. Állítólag zavaros, habos, de ízletes folyadékot kaptak.

Egyetemisták reprodukálták az 5000 éves sört (origo.hu)

Lehet etnikai alapon sört inni? Tizenkét évig voltam kocsmáros Kolozsváron, úgyhogy bátran ki merem jelenteni: igen.

A csíki sör igazsága (magyaridok.hu)

„Kiállunk és kiáltunk a Csíki sörért és a külhoni magyarságért - zenével, dallal, imával…”

Pisi az 56-osok terén - A Csíki sörért tüntetett 250 magyar (444.hu)

„Mostantól átmenetileg az Igazi Csíki Sör neve Igazi Tiltott Sör lesz!”

Micsoda góbéság! Tiltott Igazi Sör néven gyártják tovább az Igazi Csíki Sört (444.hu)

Minden egyes disznótor után megfogadtam, hogy egyszer ki kéne próbálni mint sörfőző berendezést. Azután egyszer végre eljött a nagy nap.

Egyszerű házi sörfőzés disznótoros eszközökkel, "Aba Ale" recept (Sörfórum)

A skótok nemzeti költőjének, a whiskyért sokszor kiálló Robert Burnsnek a születésnapját minden évben megünneplik és most a Brody Studiosnak köszönhetően én is megtapasztalhattam egy autentikus Burns Nightot. Voltak skót emberek, skót whiskyk, tradicionális skót ételek, valamint volt szavalás, pohárköszöntés, jó zene és tánc. Mindez zseniálisan hazafias, lenyűgöző hangulatban.

Brody Alchemists Burns Night (Koktél blog)

Blogot indított, mert szerette volna leküzdeni három éve tartó alkoholfüggőségét. Szerinte a Pista bácsi-szindróma tévhit, mert fiatalon is lehet valaki alkoholista, és az egyik legnehezebb dolognak a pohár letétele után keletkezett űr kitöltését tartja. Kata 24 éves. Interjú.

Itthon akkor leszel komolyan vehető alkoholista, ha már fél lábbal a sírban vagy (24.hu)

Néhány dalszövegében már utalt rá, hogy nagy rajongója a jóféle fehérboroknak, de úgy tűnik, ezúttal komolyabban is gondolkodik egy ilyen projekten. Ha minden igaz, Grigio Girls néven elindítja saját márkáját.

Lady Gaga beszáll a borbizniszbe (diningguide.hu)

A vörösbor egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban tévhitek és hitek vetekszenek egymással. Mi most utóbbiakat mutatjuk be.

A vörösbor jó neked! (winelovers)

A fiatalos hangulatú hely főként kevésbé ismert, de figyelemre méltó magyar pincészetek borait kínálja Budapest bulinegyedében. Borbárokat bemutató sorozatunk mai állomása a Kadarka…

Színes asztal, ízes bor (borsmenta.hu)

10341972_946765128686255_7882646071287722743_n.jpg

 

2017. 02. 08.

Mostanában kezdem érezni, hogy komolyan, mindenhol piával tukmálják az embert. Eddig ezt így nem is vettem konkrétan észre, hogy mennyire durván, nyilván mert fogyasztottam, és nem különösebben zavart a dolog.

„Te most tényleg nem fogsz inni?!” - tegnap buliztam. Józanul. Rohadt szar volt. (Józan akarok lenni)

Napi egy-egy pohár vörösbor, vagy kíméletlen piálások a hétvégi bulin? Nagyon nem mindegy! Az alkoholnak több egészségromboló hatása van, mint gondolnád. Lehet, hogy neked is le kellene tenni az italt?

7 ok, amiért ne igyál több alkoholt (wellnesscafe.hu)

IV. Vilmos egy szép napon megunta, hogy drága pénzért Hannoverből kell sört hozatnia, ezért építetett egyet Első Müncheni Udvari Sörfőzde néven. Ennek a sörnek a kimérésére létesítették a leghíresebb müncheni sörcsarnokot.

Üdvözlet a Hofbräuhausból (Serteperte)

Nem is volt kérdés, előbb-utóbb „kénytelen” leszek ellátogatni ide. Ezt még akkor is megtettem volna, ha egyetlen korty whisky-t sem tartanak, de szerencsére nem ez a helyzet, sőt…

Helyajánló: Krak’n Town (Magányos Maláta)

Saját sörözőjének arculatváltására is kapott pénzt az 56-os emlékbizottságtól a pestisrácok.hu főszerkesztője - tudta meg az RTL Híradó. Huth Gergely cégei, és a lapigazgató Stefka István különböző célokra összesen 75 millió forintot kaptak

 

2017. 02. 09.

Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek közé tartozó kóros állapot. Azok a mértékletes alkoholfogyasztók viszont, akik szeszbevitel nélkül is képesek funkcionálni, még nem tartoznak ebbe a csoportba.

Ki a szociális ivó? Ezek a jelek (hazipatika.hu)

A Valentin-nap jó alkalom, hogy hétvégén kipróbáljunk 1-2 klasszikus koktélt, ami vacsora kísérője is lehet, akár otthon, akár étteremben töltjük szerelmünkkel.

TOP5 klasszikus koktél pasiknak (bárkultúra)

Stvorecz Viktor azon főzőmesterek egyike, akinek a Pálinka szabadságharc hozta meg a kedvét a pálinkafőzéshez.

„Amikor elkészültem a főzőberendezéssel javában ősz volt, már nem igen volt gyümölcs, ezért a környékbeli boltokból vettem egy csomó banánt” – Látogatás Stvorecz Viktornál, a Két Barát Pálinkánál (e-Pálinka)

Jöjjön a Nagy Pinot Noir Kvíz!

Azt hiszed, mindent tudsz a pinot noirról? (boraszportal.hu)

Aki azt állítja, hogy a magyar bor világhírű, hazudik. És ezen egy kormány sem tudott vagy változtatni. Ma nem is létezik állami bormarketingszervezet.

Az állami töketlenkedés iskolapéldája: miért nincs magyar bormarketing? (valasz.hu)

A lágerek közé ugyanis keserűségérték, alkoholtartalom és a testesség alapján rengeteg sörtípust besorolunk. Így van minimum négy főcsoport – a bécsi, a müncheni, a dortmundi és a pilseni – melyekből aztán további elágazások vezetnek egy sörmátrix felé.

Nem minden láger pilseni (drinkunion.hu)

Egy igazi sörbarátnak valószínű, hogy van néhány sörnyitója a hűtőtől karnyújtásnyi távolságon belül és vagy kettő a kulcstartóján, csupán arra az esetre, amennyiben egy sivatag­ban találná magát, ahol csak korona­záras üvegekben van innivaló.

Nyissunk ki egy sört! (Serteperte)

Az Igazi Csíki Sör neve Igazi Tiltott Sör lesz – adta hírül a csíkszentsimoni gyár a Facebookon kedden. Addig, amíg arra várunk, hogy az erdélyi márka és a Heineken balhéjával kapcsolatban végre Ferenc pápa is megszólaljon, nézzük meg, hogyan nézne ki néhány jól ismert sör tiltott változata.

Tiltott gyümölcs mindennél többet ér – világmárkák, betiltva (beerporn.hu)

A Heineken bojkottjára szólított fel Hódmezővásárhely az erdélyi Csíki sör miatt. Kocsmárosokat kérdeztünk a városvezetés ötletéről. Van, aki mind az öt kocsmájából kitette a Heinekent, de a legtöbben hülyeségnek tartják az ötletet: ők továbbra is olyan sört adnak, amilyet a vendég kér.

 

2017. 02. 10.

Az angliai Loughboroughban 22 éve nyílt meg a Carillon Court pláza. Mára már elfelejtették, hogy korábban a helyén állt egy népszerű pub, amelyik a The Green Man névre hallhatott. Karbantartás közben véletlenül fedezték fel, hogy a kocsma földalatti része megvan a pláza alatt.

Az elfelejtett kocsma (Tücsi a galaktikus)

Amikor Pécsre telekocsiztam még életében elcsípni a Papucs borozót, nem is gondoltam arra előre, hogy mennyi egyéb történelmi vendéglátóhelyre bukkanhatok közben. Lássuk az élményeimet a következővel! Az István Pince pont szíven talált!

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #2 @István Pince (kocsmaturista.hu)

Valahol jelképesnek is tekinthető, hogy a Józsefvárosban, egész pontosan a József körút 14. alatt nyit meg a Rizmajer új sörözője.

Vissza a gyökerekhez - új Rizmajer Söröző a Józsefvárosban (Sörbúvár)

Nem túl szívderítő látvány, ahogy a magyarok egymás torkának ugranak a Csíki sör skandallum örvén. Csodálkozni persze nincs ok, a magyar kommentnép szinte bármin képes összeveszni, amiben egyáltalán elképzelhető erkölcsi és nacionalista álláspont.

Székely vicc lelőtt poénnal (Folyékony Kenyér)

2013 óta rendezi meg az Egri és a Szekszárdi borvidék közösen a Bikavér Párbajt pont azért, hogy megmutassák a világnak: ez a bikavér már nem az a bikavér.

Egy fiatal bika (borsmenta.hu)

Yecla DO Spanyolország délkeleti részén, a Földközi-tenger partvidéke és a La Mancha fennsík között, Murcia tartomány északi részén, Yecla városa környékén terül el. A borvidékhez kb. 6500 hektárnyi szőlőültetvény tartozik, ezzel az egyik legkisebb DO-régió az országban.

Rejtőzködő borvidékek: Yecla - Bodegas Castano (Borrajongó)

Eredeti tölgyfahasábba csomagolt, sorszámozott üvegű pálinka eszenciák, melyek nem véletlenül hasonlítanak régi, bevált orvosságokra.

Az Árpád Manufaktúra a pálinkák legjavával rukkolt elő (beol.hu)

Egy rutinellenőrzés során 2356 liter rakiját, vagyis pálinkát foglalt le két kolostorban a bulgáriai vámhatóság.

Ipari mennyiségű illegális pálinkát rejtegettek bolgár szerzetesek (24.hu)

Ha valaki egyre többet iszik, sőt naponta "gyakorol", akkor igen hamar alkoholistává válik. Ez egy idő után azonban a vidám nagyivóból egy testileg és lelkileg beteg ember válik.

Ki számít nagyivónak? (hazipatika.com)

Sosem gondoltuk volna, hogy egy nap vodkával fogunk takarítani, de miután láttuk, mi mindenre használható a háztartásban, meggondoltuk magunkat. Ez lesz az új csodaszerünk.

A vodka mint takarítószer? 12 tipp, hogyan használd fel ivás helyett (femcafe.hu)

19 éves korára megtalálta az álommunkáját – azt, amit igazán szeret. Ráadásul a helyet sem kellett sokáig keresnie, még barbackként került a Bobba, ahol négy éve keveri, shakeli és szolgálja fel a jobbnál jobb italokat. Karaktere jól illik a miliőbe, ami kimondottan laza és egyben barátságos is.

Folyamatos nyüzsgésben - Interjú Ipacs Balázzsal (Absolut Budapest)

Okosított pénztárgépek, Ladával Lengyelországból behozott Guinness sörök, étteremből kialakított sztriptízbárok – a vadkapitalizmus idején robbant igazán nagyot a budapesti vendéglátás. A korszak két nagyágyúja a kezdeti nehézségeket és a csúcskorszakot elevenítette fel egy „Farkastörvények a 2000 évek vendéglátásában” címmel tartott vidám hangulatú beszélgetésen.

Amikor a pénztárgép is ismeretlen volt – régi vendéglátós arcok mesélnek (welovebudapest.hu)

598881_460405227343852_504285165_n_1_exact726w.jpg

 

2017. 02. 11.

John Szabo, Master Sommelier (WineAlign.com) interjú.

A bort és a borászt is szeretnem kell - John Szabo (A Művelt Alkoholista)

Gyönyörű, platánokkal szegélyezett allé vezet a Protivín-i sörgyár bejáratához, ahol a Lobkowicz Ale készül.

Az allétól az aleig (Lobkowicz)

protovin.jpg

 

2017. 02. 12.

Britannia legöregebb fogadójának büszke címét több kocsma is magának tulajdonítja a szigetországban. Nottinghamben mindjárt három jelentkező is akad erre a titulusra, közülük a leghíresebb a Ye Olde Trip to Jerusalem.

Ye Olde Trip to Jerusalem, Nottingham (Zabhegyező)

Arra gondoltunk, átvállaljuk a terhet és megkóstolunk helyettetek pár könnyen beszerezhető pálinkás édességet, hogy megkönnyítsük a választást!

A nagy Valentin napi pálinkás csoki teszt (Pálinkaalakulat)

Helsinkiben nyithat karaokebárral összevont italkimérést az F1-es világbajnok.

Raikkönen most már saját bárjában vedelheti a vodkát (reset.hu)

Mai ajánlatunk egy közkedvelt étel, ami a legritkábban készül autentikusan. Talán azért is, mert minden tex-mex étteremben, bisztróban, büfében, újabban a pizzázókban is ott a helye. Nem szólva a filmvászonról, ahol a Bud Spencer-féle Piedone filmek emelték piedesztálra a chili con carnét, illetve a sült babot.

Zabálnivaló sörkorcsolya (Serteperte)

Nincs jobb gyógyír egy esős napra Londonban, mint az ingyen sör, véli egy helyi sörfőzde.

Ingyen sörrel gyógyítják a londoni esőt (travelo.hu)

A kőbányai Mad Scientist cukiságdíjas kampányt indított a Noé Állatotthon Alapítvánnyal: fogadj örökbe egy, az otthonban élő kutyát, a Mad Scientist pedig egy karton sört ad hozzá ajándékba.

Kutyából nem lesz szalonna. Sör viszont most jár hozzá! (beerporn.hu)

Volt egy ilyen hagyaték, hogy Csíkban jó sört készítenek, én ezt fel akartam karolni, volt ebben egy kis góbéság is, de mindezt nem tehettem volna meg, ha a név le lett volna védve. Ha használatban lett volna, talán nem is kezdek bele a sörkészítésbe. Akkor nem lenne nálunk száznegyven munkahely, és nem hozunk létre a romokból egy gyárat Csíkszentsimonban – mondta Lénárd András, az Igazi Csíki Sör kitalálója és tulajdonosa, akivel a jelenlegi helyzetről és a jövőről is beszélgettünk.

Meg kell védenünk a márkát (demokrata.hu)

csiki_sor_1.jpg

 

Kóstoló

Sörök

Szentandrási Monarchista (Sörkóstoló)

Szentandrási Óarany (Sörfigyelő)

Tesco Finest Wheat / Tesco Finest Ale / Tesco Finest IPA / Tesco Finest Stout / Tesco Finest Porter (Sörbúvár)

Hacker-Pschorr Münchner Kellerbier (Porból lettem)

Tennent's Stout (Porból lettem)

Chocolate Tom (Sörfigyelő)

Fuller's Honey Dew (Porból lettem)

Fuller's London Porter (Porból lettem)

Szentandrási Ogre (Porból lettem)

Balatoni Világos (Porból lettem)

Arany Fácán (Porból lettem)

Karpat Reporter (Sörfigyelő)

 

Borok

Jásdi Csopaki Rizling 2015 / Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2015 (borrajongó)

Csite Tokaji Furmint 2012 Toplec-dűlő / Csite Tokaji Furmint 2013 Toplec-dűlő (a bor meg én)

Losonci Pinot Noir 2015 (gusto.hu)

Tesco Finest Picpoul de Pinet 2013 (A Művelt Alkoholista)

Tohu, Marlborough Sauvignon blanc 2006 (a bor meg én)

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr712250052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása