.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 12. 15. - kocsmablog
Karácsonykor is sör

Párosan szép az ünnep. Hogyan párosítsuk a sört a kedvenc ünnepi fogásokkal? A káposztától az édességig minden ünnepi fogáshoz társítható sör. Következzék a Sör mi több sörgasztronómusának ünnepi ajánlója!

A hal, ami halászléként, rántott halként sok helyen csak ilyenkor kerül a magyar asztalokra. A világos láger száraz, elegáns ízei jól passzolnak a halászléhez, érdemes kipróbálni egy speciálisabb komlóval főzött lágert, ami a paprikás hallével izgalmas párt alkothat. A rántott halak fűszeres majonézes mártással és krumplipürével jól illenek még a frissítő, citrusos bajor típusú búzasörökhöz.

sorpar01.png

sorpar03.png

Angolszász szokás, de nálunk is egyre népszerűbb az ünnepi pulyka. A gesztenyés pulykasülthöz érdemes kipróbálni egy ízes belga apátsági barna sört, melynek a malátás, jellegzetes élesztős ízei kellemes harmóniát adnak a pulyka teltebb ízeihez és az édeskés gesztenyéhez. Pikánsabb fűszerezésű szárnyasokhoz kacsa, fácán, vagy csípősebb egzotikusabb ízesítésű pulykához pedig bátran merjünk egy extravagánsabb sört, egy komlóban gazdagabb, illatos, enyhén gyantás, kesernyésebb IPA-t (India Pale Ale) társítani.

Nagy kedvenc a székelykáposzta, töltött káposzta. A káposztás ételekhez profi választás egy zöldséges ízű, nemeskomlókkal főzött cseh vagy németes félbarna vagy barna lágersör, melynek enyhe savanykás ízvilága a sötétebb maláták pörkölt fanyarságával, teltebb gazdagabb ízei, a tejfölös húsos ízekkel teszi még nagyobb élménnyé a vacsorát.

sorpar02.png

Vadpörköltek, sötét vadhúsok (vaddisznó, szarvas) mellé egyértelműen barna lágerek, vagy nehezebb, magasabb alkoholtartalmú barna baksörök és angol stílusú Premium Bitterek passzolnak a legjobban.

Nincs karácsony édességek nélkül. A diós és mézes süteményekhez (diós bejgli, mézes krémes, mézeskalács, zserbó), a sötétebb (de nem pörkölt) malátákban gazdagabb félbarna lágerek, könnyed cseh vagy német barna sörök, belga típusú, magasabb alkoholtartalmú édeskés ale-ek kiválóak. Ezekben a maláta mézes, diós ízei nagyon jó harmóniát adnak az édeskés süteményhez, de fel is frissítenek, és elveszik a teltség érzést.

sorpar04.png

Fontos! Figyeljünk oda a megfelelő pohárválasztásra, a sörök hőmérsékletére (a tartalmasabb sörök kicsit magasabb hőfokon jobban kihozzák illatukat, ízeiket) és fogyasszuk a sört felelősen!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4412054443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása