.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 10. 14. - apuska
Jurányi kávézó

Cím: 1027 Budapest, Csalogány utca 45. / Jurányi utca 1-3.
Látogatás: 2016. április 29. 17:20-22:45
Google Maps

Tudván, hogy ez egy iskola volt, van benne némi perverzitás, hogy egyik szegletében működik egy kocsma.

Telefon: +36 30 355 9522
Facebook: fb.com/juranyisocialclub
Web: http://juranyihaz.hu/kavezo

Vélemény

 apuska:

Jurányi Ház, Jurányi Suterene, Jurányi Social Club, Jurányi kávézó és galéria, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház és nem is tudom még hányféleképpen nevezik. Jurányi. Az a biztos.

2013. novemberében nyitott meg a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE) bázisa a Jurányi utca 1-3. szám alatt. A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház egy kiürült iskolaépület kulturális célú újrahasznosítása, ahol több mint 6500 négyzetméteren előadó-művészek, civil szervezetek, designerek, jogászok és grafikusok dolgoznak, miközben a közösségi terekben változatos napi programok várják az idelátogatókat a kiállítás megnyitótól a jógaórán át az esti színházi előadásokig.

Ilyen mód Jurányi Suterene Kávézó csak egy apró része a nagy komplex egésznek, ugyanakkor finom a kávé, a napi menü változatos, barátságos a kiszolgálás, jóféle a zene, és ez a környéken élőknek önmagában is vonzó lehet.

Hosszasan kutattam, honnan a név, ki volt az a Jurányi? Mivel a város eme szegletét behatóan nem ismerem, és én a Csalogány utca felől egy portásfülkének is beillő jegypénztárt megkerülve egy pálmákkal tagolt hosszú folyosón át jutottam el a pultig, fel sem tűnt, hogy a szomszédos keresztutcából is nyílik egy bejárat. Na, ez a Jurányi utca, ekképp ok és okozat is milyen egyszerű, ugye?

Tudván, hogy ez egy iskola volt, van benne némi perverzitás, hogy egyik szegletében működik egy kocsma. Úgy tippelem, itt lehetett régen a büfé és/vagy a menza, ma meg minden kötöttségtől szabadulva egy parádés közösségi tér. Azok a fémvázas színes műanyag székek. Azok a süppedős kanapék. Az a nagyon sokféle: kerek, szögletes, összecsukható, oszlopos, fiókos asztal. Azon az óriás sakktáblára hajazó gyönyörű padlón. Mintegy csendélet, amit meg-megtör a házikutya újra és újra előbukkanó sziluettje, aki főleg a konyha körül ólálkodik. Mert van esze. Hisz ingyen kap olyan finomságokat, amiért nekünk fizetni kellett, nem kérdés, legközelebb róla veszek példát.

A házirend legszigorúbb szabályaival működő belső iskolaudvar hatalmas, jelen funkciójában egy 100 négyzetméteres kerthelyiség, ahol a tornaórák helyett most munkamegbeszélések, baráti összejövetelek és randevúk váltják egymást kitolva fal mellé a szélre. A bringatárolónál a rajtrácsos felfestés határozottan kedves, eggyel odébb az omladozó falon a megkopott negyvenkettő felirat meg maga a válasz - minden kérdésre és kételyre! A kávézó gyermek- és kutyabarát, a pultban a srácoknak stílusa van, menő a konyha, jók a programok, ha a Dunának azon a felén laknék, eskü, többször visszatérnék, nagyon szerethető ez a kultúrfrontra kirakott kávézó-kocsma irány.

kalimpa:

Buda, nincs tele jobbnál jobb szórakozó- és ivóhelyekkel, de ez a Jurányi szerintem nagyon el lett találva. Vegyes kulturális programok színesítik a mindennapokat, kiállítások, színházi darabok, dj estek, kaja, pia, nők vagy akár egy születésnapi buli a különteremben.

Van itt minden, mi szem s szájnak ingere lehet egy nyugodt környezetben. 

A kaja viszonylag változatos, semmi gasztro flikk-flakk, inkább a saláták és a könnyed szendvicsek világa jelenik meg érdekes kombinációkban.

A belső udvar szolgál teraszként jó idő esetén, ami nagy, de sajnos a környéken lakók nyugalma védelmében ott nem lehet még fingani sem, mert egyből jön a rendőrbácsi s csendháborítással fenyeget.

Bátran ajánlom bárkinek, akár kis családdal vagy társasággal egyaránt.

anyicska:

Rövid időn belül kétszer is meglátogattuk a Jurányit, és mindkét alkalommal nagyon tetszett. Februárban egy privát születésnapi bulira voltunk hivatalosak a Jurányi különtermébe, majd áprilisban Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója című színházi darab előtt és után ültünk be a kávézóba, pedig az előadás önmagában is felejthetetlen élmény volt. De előtte egy jót enni, utána egy kicsit lazítani, italozni, végképp remek program.

Nagyon izgalmas ételek voltak a terítéken, alig tudtam választani. Ami legjobban tetszett a Jurányiban, az a retro hangulata. Mintha egy régi művelődési házba léptem volna be, nagy terek, régi padlócsempék, cserepes virágok, és mégis valahogy divatosnak hatott az egész. Biztos annak köszönhető, hogy nagyon fiatalos a kiszolgálás, a falakon minden felirat és rajz mai, és maga a koncepció, meg az előadások összeállítása is friss, modern. Aki minőségi kultúrára, és nem mellesleg minőségi étel-ital választékra vágyik, irány a Jurányi, nem fog csalódni.

 

Ízelítő

Csapolt sör (5 dl): Kőbányai, 430 Ft
Üveges sör: Dreher Bak, 530 Ft
Bor (1 dl): Ház bora, 180 Ft
Rövid (4 cl): Unikum, 780 Ft
Üdítő (2 dl): Rostos gyümölcslé, 280 Ft
Meleg ital: Capuccino, 320 Ft
Harapnivaló: Diós sült camambert, 1350 Ft

Értékelés

4,5

 

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr258752580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Powerslave 2016.10.16. 15:39:17

Beszabehu, ide jártam szakközépbe! Kár érte, pláne, hogy a túlzott önbizalommal meghatározott áraknak köszönhetően kicsi az esélye, hogy valaha is meglátogassam.

Persze valahol ironikus, hogy egy valamikori számítástechnikai szakközépiskola épületében berendezett egységben az italok ellenértékét az IT-szektorban dolgozók átlagnál valamivel magasabb jövedelmére lőtték be. Bitpásztor-fizu ide vagy oda, fillérbaszás vagy sem, én nem adok egy szottyadék Unicumért 780-at. Egy alkalmi koncertbe még talán beleférne ez az árszínvonal, de egy beszélgetős sörözésbe legfeljebb azoknak, akik elég hülyék kiadni 430 Ft-ot egy nyomorúságos, vizes kőbanyáért.

A gondolataim kezdenek menthetetlenül politikai felhangú vizekre tévedni, ezért gyorsan le is zárom őket azzal, hogy az iparág munkaerőpiaci helyzete ismeretében nem a legszalonképesebb humor megszüntetni a város két legnívósabb szakirányú iskolájának egyikét, hogy aztán túlárazott hipszterkricsmi nyíljék a helyén.
süti beállítások módosítása