.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2016. 10. 5. - kocsmablog
Itt az első frisskomlós Kozel!

A Kozel Első Komlós már elérhető a boltokban! A limitált kiadású különleges zöld leveles-komlós dobozba először került olyan sör, hogy a magyar fogyasztók szélesebb körben megismerkedjenek egy a komlószürethez kapcsolódó specialitással.

A sörkedvelők számára az őszi komlószüret igazi ünnep, hiszen ez alapozza meg a következő év sörgyártását. A friss komlótobozokkal – amelyek egyébként a növény virágzatai – fűszerezett ételek kétségtelenül a legjobb őszi csemegék között vannak, és a növény kedvező élettani tulajdonságai, így például a nyugtató, gyomorpanaszokat és koleszterint csökkentő hatások is előtérbe kerülnek ilyenkor.

A cseh falusi kultúrában a komlóbetakarítás ideje fontos időszak, különösen a híres termelő régiókban, mint például Žateckóban, Rakovnickóban és Lounskóban. Tradicionális szokás például a szüret végét szimbolizáló, a komló és kukorica levelekből együttesen álló kör kialakítása, de ami még ennél is fontosabb, ekkor jön el az úgynevezett első komlós sör ideje! Ennek elkészítéséhez gondosan kiválogatják a friss, legjobb minőségű komlótobozokat, melyeket aztán hozzáadnak a készülő sörhöz.

Ezt a különleges hagyományt most végre a magyar piacon is elérhetővé teszi a Kozel Első Komlós, amelybe a frissen leszüretelt komlótobozok is belekerültek. A sörgyártás során általában a komlótobozokat csak szárított, illetve úgynevezett pelletált változatban használják fel, a szüret tehát az egyetlen alkalom az évben, amikor lehetőség van a sör ilyen fajta „megbolondítására”.

kozel_firsthop1_s.jpg

„Ez az eljárás nem ritka a sör hazájában, Csehországban, de nálunk ezidáig egyetlen sörgyártó sem lépett ilyen termékkel a piacra” – emelte ki Szederkényi Zita, a Kozel márkát forgalmazó Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője, ugyanakkor nekem rögtön eszembe jutott a MONYO hasonló tematikájú szeptemberi meghívása, aminek a tárgya: Készül az első magyar „harvest ale”.

hopharvest_bemutato.jpg

Az aranysárga, karakteres, mégis selymes lágy, cseh receptű láger Kozel Svetly Első Komlós változataként egy különleges, erősebb ízű, magasabb alkoholtartalmú, üdébb, vibrálóbb minőségi sör kerül a polcokra, míg Magyarország első wet-hopped söre, a hop harvest IPA a MONYO műhelyéből, amihez pont az egykori Dreher birtokon, a Váli Uradalomban szedtük a komlót, október 14-től lesz elérhető országosan.

Update: Sörbúvár PIF már meg is kóstolta és véleményezte helyettetek! ;)

kozel_firsthop2_s.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9811778861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanDítě 2016.10.09. 15:18:07

az a legviccesebb hogy el kellet kezdődni egy un "sörforradalomnak" hogy a nagyobb gyártók is - bár elég lassan . de észbe kapjanak..dreher limitált sörei hidegkomlós,amerikai komlós, tesco finest sörök(tudomtudom de nekem pl pont bejön az ale)most ez a kozel,a pécsi nyiltkádas söre..előtte meg 50 évig csak a lóhugy..bár azért a mostani nagyüzemi választék sincs sehol egy szlovák vagy egy cseh választékhoz..és minőséghez
süti beállítások módosítása